#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Къде куца сценарият "експерти, а не 3-5-8"

16 Април 2008 г., публикувано в ?????

Анализът е публикуван във вестник 24 часа на 16 април 2008 г.

Имаме новина. След три години тройната коалиция, премиерът и президентът разбраха, че управлението не е игра на карти и то по правилата на блатото. Сега се отказват от раздаването и се оттеглят от играта. Въпросът пред всички българи обаче е, дали е възможно това, което трите партии не можаха да направят с най-силната си група за три години, ще успеят да го направят с Б-отбора си и то за три пъти по-кратко време.

Изобилие от прилагателни, символи, поговорки, метафори и научни термини. В тази гъста мъгла от иносказания се опитва БСП да укрие кризата във властта и криминализирането на политиката. А те са толкова очевидни, че няма как да бъдат скрити с намерения, облечени в сложни думи като конфигуриране, динамизиране и хомогенизиране. На тези изтезания ще бъде подложена тройната коалиция, според Михаил Миков, преди управляващите да разпънат на кръста новите си министри, както им обеща и г-н Цонев.

С колкото и купешки думи да се опитва БСП да прикрие провала си в МВР, факт е, че заради разложението в това министерство Сергей Станишев спря държавата.

От изговореното през последните дни, така и не става ясно дали премиерът изключи двигателя, защото не знае какво иска – от себе си ли е разочарован, или от партньорите си в коалицията. Дали не харесва досегашната формула на играта 3:5:8 в управлението, защото е обиден, че той не краде, а другите влачат като за последно. Или пък се чувства ощетен в разпределението на източването – на информация и на европари.

Сега, за да приложи "много дълбоките" промени в курса на правителството, БСП щяла здраво да хване кормилото на държавната машина е ще прави завой наляво. Това е правено и е доказано, че всеки завой на властта наляво води до спиране и връщане назад.

От толкова много символика, електоратът ще получи световъртеж. И докато се реди пред телевизора, за да види как посочени за министри понасят кръста към Голготата на властта, дни преди Великден възкръсна и идеята за експертно правителство.

Тъй като политиката е тотално омърсена, видите ли, новите попълнения в правителството трябвало да бъдат експерти. БСП ги иска хем да са експерти, хем да "имат поглед върху политиката”, каквото и да означава това. Президентът Първанов каза буквално "сега е времето да се изкарат силни експерти, които да олицетворяват България, не просто да се намерят места за партийни активисти".

Няма да разсъждавам върху въпросите, които съдържа това изявление: как разбираме кои експерти са олицетворение на България; значат ли думите на президента, че сегашните членове на правителството не са експерти – тоест не си разбират от работата, и че три години са отишли за намирането на постове на партийци, които не са експерти?

Само за протокола искам да припомня, че експертни бяха правителствата на Любен Беров и Ренета Инджова. Няма да припомням нито кой ги създаде, нито какви бяха резултатите от тяхното управление. Ако се върнем по-скоро назад в историята, ще видим, че дори първият кабинет "Сакскобургготски" беше съставен на експертен принцип. Само един пример оттогава: в правителството на царя влезе като вицепремиер Костадин Паскалев – не като видна фигура от БСП, която тогава беше опозиция, а като "силен експерт".

Искам да кажа за пореден път, че такова животно експертно правителство няма. В една парламентарна република, в която парламентът се избира от гласоподавателите, а той излъчва кабинет от спечелилата избори политическа сила, отговорността за управлението се носи пряко пред народа именно от тази политическа сила.
Лансирането на експертен кабинет е бягство от установения конституционен модел в държавата. И това не е първият опит този модел да бъде заобиколен или направо суспендиран. Мотивите е този път, както винаги, са в това, че изведнъж отнякъде ще се намерят някакви суперкомпетентни и напълно независими от всякакви партии хора, които мигом ще променят навиците на властта и ще реформират за една година държавата, политическата система и управлението – няма да лъжат, да крадат и ще работят денонощно, защото са ги посочили за спасители.

Първо, това е невъзможно. Второ, на пожар не се реформира цяла държава. Трето, естествено идва въпросът: защо това не беше направено през първите три години от мандата на тройната коалиция.

И най-същественото – експертите няма да дойдат от нищото, трябва някой да ги посочи и назначи. Това автоматично ги освобождава от отговорност, но дава и право на посочилите ги да измият ръцете с тях при провал. Това е истината – напълно измислената формула на експертното правителство има само една цел – да се прехвърли отговорността от партиите, които са получили доверие от избирателите си и им дължат на следващите избори отчет за престоя си във властта.

Другата революционна промяна, която ни предлагат днес, е "ще режем до дъно, ще реформираме радикално, ще махаме много министри, заместници, областни управители". Питам тогава, какво пречеше на управляващата коалиция да направи това досега, да спре разхищенията и кражбите, партийните и братски назначения. Какво пречеше на Емилия Масларова, например, просто да си върши работата.

И отново да попитам, не звучи ли заявката „до дъно” като признание, че правителството и тройната коалиция са се провалили дотук във всичко. Както левият завой е признание, че са вървели в грешна посока. Промяната на курса не означава ли и това, че управляващите смятат за грешка членството на страната в ЕС и съобразяването с предписанията на Брюксел.

В първата от три години страстна седмица за съюза БСП-ДПС-НДСВ се изговарят доста глупости и от всяка една извират още толкова. Успокояват ни например, че съветът на тримата лидери на коалицията вече нямало да е шапка на властта, а ще взема решения само по много важни стратегически въпроси. Вече премиерът щял да управлява. Аз, доколкото знам, по конституция в България няма съвет на лидерите, има правителство. Но явно през последните три години не е било така.

Дали Станишев и Доган ще си върнат на Сакскобургготски за въздържанието по време на Велики пости и кой ще заеме сега поста на Румен Петков, не е важно, колкото и да се върти интригата около него. Важно е това, че юнският доклад на Еврокомисията ще е силно критичен и над страната надвисва реалната заплаха Брюксел да спре всички пари по фондовете.

По-голямата история от рокадите на министри и подялбата на министерства е в думите на премиера, че петима генерали интриганти правят държавата на нищо. И призива на Румен Овчаров да се сложи край на полицейско-мафиотския преход в България. Този призив също възбужда питания. Ще даде ли БСП отговор на простичкия въпрос Румен Петков жертва ли е на този преход или се маха оттам, защото коалицията ще слага край на мафиотизирането на властта.

Дълбокото почистване в коалицията започна с инвентаризация на бълхите, които щъкат под юргана на управляващия съюз. Унищожаването на инсектите започна с Румен Петков. ДПС подсказа, че чистенето на бълхи ще се пренесе от София и в други градове. Ако се върнем в историята на това заболяване – инвазията на въшки се бори с подстригване до голо, а не с изтръскване на юргана. Чакам с нетърпение главният прокурор да започне да подстригва. Не го ли направи, Брюксел ще хване бръснача. Колкото и експерти - мъченици да са разпънали управляващите по Великден.

Коментари

mbmhtsm

04 Февруари 2010 г., 21:53 часа

ri0tRF <a href="http://xkzdiayuiqyt.com/">xkzdiayuiqyt</a>, [url=http://ootuwghdzljr.com/]ootuwghdzljr[/url], [link=http://ddulndqihwjj.com/]ddulndqihwjj[/link], http://gcsrkaaoqkun.com/

qnrmwdotrmr

22 Януари 2010 г., 15:30 часа

AYTuTn <a href="http://ehzjanazmhkt.com/">ehzjanazmhkt</a>, [url=http://kynrgrpkrcfi.com/]kynrgrpkrcfi[/url], [link=http://klfpdqwmzcuq.com/]klfpdqwmzcuq[/link], http://fthytmftdjuw.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент