#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

83 стотинки на ден за дете – това дава правителството

12 Февруари 2008 г., публикувано в Обща

Има ли нужда България от енергиен холдинг?

Нова телевизия, “Коритаров LIVE”, 12 февруари 2008 г.

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, Васил Филипов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" в периода 1997-1998 година, в интервю за предаването на Нова телевизия “Коритаров Live”

Водещ: Започва “Коритаров Live”. Има ли нужда България от енергиен холдинг е темата ни тази сутрин със специални гости Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката, и Васил Филипов, бивш изпълнителен директор на “Булгаргаз”. Темата за енергийния холдинг стана като че ли най-сериозната, една от най-сериозните новини след срещата на лидерите на тройната коалиция в Хисаря през този уикенд. Ето и част от коментарите на идеята за енергиен холдинг. Вестник “Труд” – “Енергиен холдинг ще обедини държавната енергетика след пет години дебати”, в този холдинг, както пише Весела Ванева в своя материал, ще се съберат четири милиарда евро активи, а годишните приходи ще бъдат 1,8 милиарда евро, е цитиран да казва премиерът Станишев. Вестник “Сега” обаче обръща гледната точка и казва така – “Безброй критики засипаха неродения енергиен холдинг. Критиците на холдинга се опасяват, че ще се стигне до непрозрачно управление, преливане на средства между дружествата, неефективни решения и корупция”. И още един цитат – “Дългите ръце на Овчаров ще грабнат този холдинг”, коментира Лъчезар Иванов, който е депутат, независим, иначе член на ГЕРБ. И сега добро утро и добре дошли на Мирослав Севлиевски и Васил Филипов. Кое е вярното, къде да търсим истината, в това, което се представя, че ще бъде печалба и смисъл от концентрацията, или в опасенията, че това просто ще бъде едно непрозрачно образование, ресурс за корупция?

Мирослав Севлиевски: Г-н Коритаров, ако ми позволите, освен всичките тези факти има и един друг изключително голям и много неприятен факт, а той е, че 83 стотинки е дневният /…/, парите, които дава държавата за изхранването на едно българско дете в някои от детските домове на държавата. Това е най-големият проблем, а този проблем не беше дискутиран по никакъв начин от тристранката в Хисаря предната седмица. Беше изваден в Хисаря следващия фойерверк в областта на енергетиката, нали през последния един месец чуваме само фойерверки. То не беше “Южен поток”, то не беше още един реактор в АЕЦ “Козлодуй”, то не беше още някакво чудо, то не беше още някакво чудо и така нататък. Министерство на енергетиката горе – долу се превърна в министерство на фойерверките. И трябва да си зададем въпросът, защо по този начин…

Водещ: Малко черен хумор, защото АЕЦ “Козлодуй” ако стане фойерверк, ще си стане…

Мирослав Севлиевски: Политически фойерверки, политически фойерверки, в този смисъл.

Водещ: Фойерверк ли е това обаче?

Мирослав Севлиевски: Мисля, че е фойерверк, всичко за което се говори, да кажем даването на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” на лизинг под наем или нещо от този род…

Водещ: Това е друго, идеята за холдинга като че ли доста така поне отговорно изглежда да е представена.

Мирослав Севлиевски: Идеята за холдинга горе-долу е без Овчаров по овчарски. Идеята за холдинга, вие самия казахте, е доста стара. Тя обаче има своя носител, флагман през последните десетина години, това е Румен Овчаров и той с прокарването на тази идея, вкарването на тази идея в устата на премиера се опитва да покаже, че той владее и той е фактическият ръководител на българската енергетика сега, без да е министър на енергетиката.

Водещ: Г-н Филипов, има ли основание да се приемат подобни аргументи или трябва да се търси отговор на въпроса другаде?

Васил Филипов: Аз имам две тълкувания на случая. Тази идея, както каза г-н Севлиевски, тя е от преди пет – шест години, родена от Милко Ковачев, който е възпитаник на Овчаров. В случая се касаят с един куршум да уцелят два заека. Първият е да се заметат огромни престъпления, извършени в енергетиката. Да се обедини това, да се роди един изрод, тъй като ние искаме да наподобяване РWE, не “Газпром”, защото “Газпром” нямат например въгледобив и т.н.

Водещ: РWE немска компания ли беше?

Васил Филипов: РWE е немска компания, която има и въгледобив, и газодобив, и аецове, и всичко останало. Сега, ние нямаме схеми, нямаме структури, нямаме практика да управляваме такива гигантски образования. И в с случая се касае до желание на едно от енергийните лобита да завладее този сектор, да го овладее и в последствие да го манипулира в своя угода и изгода. И през това да време да извърши съответни чистки и замитане на следи, тъй като всеизвестно е, че в енергетиката и в миналото, и до ден днешен, и в момента се извършват гигантски кражби по доставки на енергоресурси, по комплексни материални доставки за оборудване, че дори и по продажба на електроенергия.

Водещ: Добре, приемаме, че има някаква скрита философия, насочена към подобни разсъждения или опираща се на тях. Но от управленска гледна точка има ли логика да има такъв холдинг, г-н Севлиевски?

Мирослав Севлиевски: Моето мнение е, че няма никаква логика да има такъв холдинг или поне няма цел, която да може да бъде преследвана по-добре с подобен холдинг.

Водещ: Защото ние наистина водим този разговор, тъй като темата е интересна, за първи път се случва, макар че дебатът е отдавна, и затова питам съвсем неутрално да кажете, експертно, има ли наистина цел, основание, което може да мотивира такова нещо.

Мирослав Севлиевски: Аз не виждам такава цел. Виждам, че насипно в средствата за масова информация различни представители на днешното управляващо мнозинство хвърлят причини или цели за създаване на подобен холдинг. Някои казват, че една от целите е, за да може българката енергетика да купува в чужбина енергийни активи. То в съседните държави горе – долу всичко, което беше интересно, вече отдавна е купено. Ако има нещо интересно за купуване, нищо не пречи и днес на някое от енергийните дружества да го купи, но ще трябва да мине по закона.

Водещ: Даде, но все пак има ли някаква практическа полза от това, да кажем, кредити да получаваме?

Мирослав Севлиевски: Вижте, кредитите, аз смятам, че ако се създаде подобен холдинг, то ще падне кредитният рейтинг на основните енергийни дружества.

Водещ: Това какво означава?

Мирослав Севлиевски: Че по-трудно ще имат достъп до кредити. Идеята за подобен холдинг е била актуална когато имаше трудно финансиране и труден достъп до кредити. Първоначалната идея, доколкото аз знам, е преди десетина години от проф. Шушулов и Данаил Тафров, по времето на Иван Костов, още тогава. И тази идея тогава е отхвърлена. По времето на Милко Ковачев тази идея се възобновява, но все още не са били приватизирани повечето от топлоелектрическите централи като Варна, Русе и т.н. Минал е този етап, този етап е минал. Днес трябва да съберем АЕЦ “Козлодуй” с проекта “Белене”. Проектът “Белене” е много полезен, интересен и хубав проект за България, но той също носи своите рискове. По този начин тези рискове ние ще ги пренесем върху АЕЦ “Козлодуй”, върху ТЕЦ “Марица – Изток”2, върху мини “Марица Изток” и т.н.

Водещ: Това ли е една възможна хипотеза, г-н Филипов, всъщност - пренасяне на рискове в един окрупнен енергиен модел?

Васил Филипов: Не, вижте, тук се касае за една добре подготвена схема от Румен Овчаров, той неслучайно си назначи и заместник-министър, който от две години работи точно по този въпрос, да окрупни тези енергийни предприятия и евентуално да ги предложи за бъдещо управление. Но това не е изгодно в нашата държава засега. Що се касае за кредитиране, трябва да има проекти, които да бъдат доказани.

Водещ: Не, нека…

Васил Филипов: В случая се касае за овладяване от една малка група…

Водещ: Не се ли прекалено много сатанизира Румен Овчаров, в смисъл, чак такъв ли… Преди всичко, нека да изясним наистина експертно, от ваша гледна точка, защо смятате, че това нещо няма да сработи?

Васил Филипов: Няма да сработи, тъй като това са различни по дейност енергопроизводители, няма да сработи, ние нямаме такъв опит. Аз не виждам дори такъв специалист, който да седне при нашата организация на управление да управлява едновременно всички тези предприятия, които произвеждат, които произвеждат електроенергия и които имат и търговска дейност. Има си в края на краищата министерство, което що годе засега мъчи и аз не съм убеден, че се управлява ефективно и правилно този отрасъл, още повече пък да се прави и холдинг, къде ще е министърът тогава.

Водещ: Защото пък има противоречие. Вие казвате Румен Овчаров, но той в момента не е в силна официална позиция.

Васил Филипов: Всички негови кадри са на място, дето се вика и дърпат конците, включително и заместник-министрите. Петър Димитров е гост от Варна. Казвам го от екрана, да не ми се сърди, не го познавам, но познавам останалите.

Мирослав Севлиевски: Вижте, в българската енергетика трябва да бъде вкарано спокойствие и голяма доза на финансов професионализъм. Българската енергетика има великолепни енергетици и доста лоши финансисти и икономисти. Всички знаем, че, да кажем тези цифри, които вие ги споменахте, че се очаква печалба от 1,8 милиарда евро...

Водещ: Да, това са думи на Станишев.

Мирослав Севлиевски: Искам да ви кажа, че това означава поне десет пъти увеличаване цената на електро- и топлоенергията. А пък...

Водещ: За да се случи.

Мирослав Севлиевски: Ами за да се случи.

Водещ: Ами ето то си пише и /.../ поскъпване на тока...

Мирослав Севлиевски: И запазване на настоящите разходи. Първо, цените в България не ги определя нито министърът, нито Министерски съвет, а цените се предлагат и се приемат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. За да се случи подобен холдинг, то трябва да се промени Закона за енергетиката. Трябва да бъдат направени доста промени във функционирането на ДКЕВР.

Водещ: Аз не съм го чел, това вписва ли се в енергийната стратегия?

Мирослав Севлиевски: В тази енергийна стратегия, която имаме досега, която означава, която с две думи е приватизация и либерализация, това е обратното на тези две думи. Този холдинг е обратното на тези две думи. Означава не на либерализацията, означава не на приватизацията. Това горе-долу е създаване на един монопол, създаване на едно паралелно Министерство на енергетиката, при положение, че го има. Но аз какво искам да ви кажа - това е просто едно празно говорене, което има някакви политически цели зад гърба си. Практическата реализация на това нещо, аз съм много скептичен, че може да се случи, защото съм сигурен, че българският парламент в Комисията по енергетика има нормални хора, които могат да влязат в детайли и да видят, че целите, които си поставя този холдинг първо, са имагинерни, излишни или неизпълними. Като всички знаем, че основният въпрос на българската енергетика е да бъде по-ефективна, да има по-малки разходи. Защото ако има по-малки разходи, цените, крайните цени, които мама, леля и баба, и вие, и аз плащаме, ще бъдат по-ниски или по-справедливи. Това е големият въпрос.

Водещ: Добре. Господин Филипов, възможно ли е да търсим намерение чрез такъв холдинг да бъде дадена още една заявка или аргумент България да бъде енергиен център или най-силен фактор в енергетиката в региона.

Васил Филипов: В края на краищата ние трябва да имаме държавна политика, за да имаме..., просто геостратегически се очертаваме като такъв център и трябва да се доразвием, тъй като това не се стори досега. Може да се изградят още газопроводи, да се модернизира нашето електропроизводство и да станем също износител като в миналото. Но пак, не е пътят това. Ние не можем засега да генерираме идеи и средства за модернизация на нашата енергетика, тя се срутва.

Водещ: Срутва ли се?

Васил Филипов: Да, това са блъфирания засега. Пак ви казвам опит, дано не стане това, което засега го твърдят, опит да се заметат следи, тъй като в енергетиката са извършени огромни злоупотреби и имат намерение да продължават и занапред. Само от по-малка група, тъй като сега всяко от тия пет предприятия, се оглавява от различни лобита. Искат да ги окрупнят и евентуално едно лоби, сега не е мястото, нито имаме време да го споделяме тук пред камерите, едно лоби да оглави цялата енергетика, дето се вика и за късо време ако успеят докато трае мандата на това правителство, да се облагодетелстват. Но ние нямаме управленски потенциал да организираме такъв холдинг.

Водещ: Сега между другото обаче казахте нещо, което мен ме впечатлява, ако е вярно, разбира се, защото аз не съм чел подробно този документ. Наистина ли в енергийната стратегия, която е сравнително скоро приета, не присъства подобна идея?

Мирослав Севлиевски: Не присъства подобна идея и пак ви казвам. Философията...

Водещ: Това е просто радикална промяна.

Мирослав Севлиевски: Философията на българската икономика от последните 20 години е две думи. Либерализация и приватизация. Ни от 20 години казваме държавата е лош собственик на активи, затова трябва да ги продаваме, за да бъдат те по-добре управлявани. Сега говорим обратното, не няма да приватизираме, няма да продаваме, а ще купуваме не само в България, ами ще купуваме и в чужбина. Разбирате ли? Тук обаче, ако погледнете тази думичка, че те щели да купуват в чужбина, това беше горе долу част от програмата на БСП, управленската или как се казва предизборната програма на БСП.

Водещ: Преди 2005 година.

Мирослав Севлиевски: Ами да, доста преди това. Даже в края на 90-те години. Петър Димитров тогава беше написал, че държавата ще купува все едно акции от Майкрософт или нещо от този род. Така че ние вървим в една икономическа алабалистика и моят въпрос е защо се прави това? Какво прикрива точно това? Защото както имаме фойерверка нов енергиен холдинг или слон в стъкларски магазин, както почти е казала Весела Данева.

Водещ: Да, компанията - “слон”, да.

Мирослав Севлиевски: По същия начин беше фойерверка “Кремиковци”. Продава се, не се продава. Купува го един, продава ги трети, продава го четвърти.

Водещ: Има ли обща формула между тези неща - холдингът енергийният, случванията в “Кремиковци”? Кое е общото?

Васил Филипов: Това са блъфове. Това наистина е една алабалистика за подхвърляне на теми в обществото, което вече започва да огладнява и аз се чудя откъде ще се генерират такива средства, за да извършват дори ...

Мирослав Севлиевски: Извинявайте. Голямата тема е тези 83 стотинки, с които българската държава храни едно българско дете в един детски дом. Това е голямата тема. И за да не се говори по тази голяма тема, ние говорим по теми фойерверки, алабалистики и т.н.

Водещ: Добре. Въпрос.

Мирослав Севлиевски: Само една дума за “Кремиковци”. Че всички знаят, че голяма част от активите на “Кремиковци” са заложени по облигационния заем на “Кремиковци”. И не мога да разбера как българското правителство си позволяваше начело с министър-председателя да говори, че щели да продават или да не продават. Ами кой пита облигационерите, които са в световните финансови институции на “Кремиковци”, защо не ги питат? Как смятат, че без кръчмаря могат да си направят сметката. Същата история е и тук.

Водещ: Това нещо първо, дали ще се случи, г-н Филипов, и второ ако се случи дали ще бъде трайно?

Васил Филипов: Аз мисля, че няма да се случи, няма да имат време да го реализират. Нямат и ресурс, да ви кажа, нямат управленски ресурс, така че много скоро ще излязат наяве и други отрицателни явления в енергетиката, генерирани от същите тези управляващи на отрасъла. Така че уверявам ви, че холдинг няма да има, както и много други неща, които си пожелават пред нашето население. Аз мисля, че трябва да се обединят усилия, да се повдигне стандарта на населението. Да има реални инвестиции не в жилища, молове, кина и коли, и офиси, а трябва да има инвестиции в икономиката, които да генерират доходи. Даже и този милиард и 800 милиона, дето твърдят, че ще го печелят, това са блъфове също. Няма откъде да ги вземат.

Мирослав Севлиевски: Това няма как да стане. В момента печалбата на енергийните дружества в най-добрия случай да е, да кажем, между 100 и 200 млн. евро.

Водещ: Колко време ще бъде необходимо наистина, за да се създаде такъв холдинг? Ще имат ли технологично време?

Васил Филипов: Няма да имат време.

Мирослав Севлиевски: Аз съм скептик. Казах го от самото начало. Драматичен скептик съм и съм драматичен скептик, че ...

Васил Филипов: Това управление пътува, така че да ви кажа, уверявам ви, нали и аз съм безпартиен, както се казва, уверявам ви, че тези хора са пътници. Това са блъфове.

Мирослав Севлиевски: Защо да правят цял холдинг, да си направят едно ООД, да кажат цялата енергетика е в това ООД, трите партии в правителството са ...

Васил Филипов: Всички предприятия по отделно са затънали в...

Водещ: Последен въпрос. Между другото ако се случи такъв холдинг, той би ли могъл да има как да кажа, някакъв вторичен политически ефект в смисъл да помогне на тази коалиция да влезе и в следващия парламент и да управлява евентуално? Тоест има ли скрит политически ресурс в такъв холдинг?

Мирослав Севлиевски: Може би авторите на проекта смятат, че има. Аз смятам, че няма. Смятам, че може да има ресурс за определени герои в политически герои в днешното управление и смятам, че подобен холдинг цели да прилича на някои от руските холдинги, които Путин създаде миналата година, а и темата е голяма. Аз смятам, че е фойерверк.

Водещ: Добре, благодаря на Мирослав Севлиевски и на Васил Филипов за участието им в този разговор.

Коментари

sngeoyqnjp

04 Февруари 2010 г., 21:41 часа

bM49Tw <a href="http://nqpwlflnipef.com/">nqpwlflnipef</a>, [url=http://wfpkcimnaomk.com/]wfpkcimnaomk[/url], [link=http://xmywlfstloqw.com/]xmywlfstloqw[/link], http://xuipasynfwjd.com/

wjjgsrawp

22 Януари 2010 г., 15:50 часа

LmBYmH <a href="http://pxonvkcqihzm.com/">pxonvkcqihzm</a>, [url=http://jlhzyvkdztkm.com/]jlhzyvkdztkm[/url], [link=http://uqkrpmquofdl.com/]uqkrpmquofdl[/link], http://nujxdlkmfgpp.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент