#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Бутафорни избори означават бутафорна демокрация и икономика

11 Декември 2007 г., публикувано в ?????

Ние в “Новото време” сме изключително притеснени от начина, по който приключват делата по жалбите за нарушенията на последните местни избори. Това, което аз виждам през последния един месец, са опити за бъде задраскано всичко, което българският народ 18 години прави. Виждам абсолютен отказ от европейските и международни норми за организиране и провеждане на честни избори в България. Виждам абсолютно грубо нарушаване на гражданските и човешките права.

Мирослав Севлиевски, “Новото време”, и Димитър Луджев, бивш вицепремиер, в интервю за „Тази сутрин” - БТВ, 11 декември 2007

Водещ: Добро на зрителите на БТВ. Вчерашното ни предаване ни даде, така да се каже, възможността да поставим на дневен ред една тема, която може да звучи малко странно в днешния ден, през 2007 година. А тя е, излязоха ли отново на сцената “червените” регенти и червените барони. Един от хората, които вчера въведе тази тема в дневния ред е Мирослав Севлиевски, поканили сме го заедно с Димитър Луджев. Имаме и още един твърде позитивен повод да поканим точно тези двама български политици, емблематични за много събития в българската история, най-новата българска история. А то е, че те двамата са сред основателите на СДС, което съвсем наскоро навърши 18 години. Добро утро казвам и на двама ви.
Димитър Луджев: Добро утро.
Мирослав Севлиевски: Добро утро.
Водещ: Между другото, разбрах, че е станало голям гаф като г-н Луджев не е бил поканен на 18 годишнината на СДС, вярно ли е това?
Димитър Луджев: Вярно е но ....
Водещ: Оправдаха ли се по някакъв начин, новите лидери?
Димитър Луджев: Да, извиниха се казаха, че е станала грешка някаква, надявам се, че е така, защото идеята е добра ...
Водещ: Формална грешка.
Димитър Луджев: Идеята е добра, предполагам, че е формална, дано да е формална. Но, идеята е добра и, ако се тръгне към една политика на протегнатите ръце, към едно връщане към моралното кредо на тази организация, която създадохме тогава. Защото тя беше преди всичко със свое морално кредо, да се направи промяна в полза на хората. Тя се нуждае от нова алтернатива, в момента.
Водещ: СДС не беше създадено като дясна партия, защото тогава думата дясно не беше чак толкова модерна, тогава беше модерен наистина новият морал и антикомунизмът, да речем.
Димитър Луджев: СДС беше коалиция от всякакви групи и структури, даже някои с по-лева ориентация от типа на социалдемократите или земеделците. Но пък, програмата, която представяше СДС, си беше откровено либерална и то дясно либерална, неолиберална програма и в икономиката, и в преустройството на администрацията, на държавата. Така, че това е един от парадоксите между другото, че една политика се следваше от организация, която по своя състав, поне по ръководния си състав, съвсем не беше подготвена да осъществява такава политика.
Водещ: Ето, това което казва Димитър Луджев, ще ни даде възможност да поговорим за много сериозни теми. Една от тях е бизнесът в България стана ли десен, да речем и стана ли този бизнес по-близък до идеите на либералните партии или остана “червен”, както има едни такъв мит в българския преход ...
Мирослав Севлиевски: Или пък реалност.
Водещ: Или пък реалност, мит или реалност. Г-н Севлиевски, ето това, което каза г-н Луджев, не дава ли сега възможност десницата, така от чисто морална гледна точка да се възстанови да възкръсне, сред като тройната коалиция е поставена пред сериозна обсада. БСП се тресе се от най-различни скандали, дори този път се наблюдава една много интересна тенденция, като че ли бизнесът, едрият бизнес, който до скоро беше обявяван за твърдо червен, че е докарал БСП на власт и т.н, сега показва едно дистанциране.
Мирослав Севлиевски: Аз това дистанциране на съм го видял и не съм го разбрал ...
Водещ: Поне на думи , от време на време се чува, че не са доволни нещо от управлението.
Мирослав Севлиевски: То като има много “червени” бизнесмени, които са свикнали да правят пари само от властта и заради властта, тя властта в една държава не може да стигне на всичките и те почват да се карат, това е много обичайно.
Водещ: Лека - полека недоволните излизат напред.
Мирослав Севлиевски: Първо, искам да кажа само една дума за СДС, говорим за СДС от 1990 година, това беше партията на промяната, това беше партията на надеждата. Тогава, 1990 година, когато кажехме СДС, това ставаше равно на желанието за промяна. Равно на надеждата, че ще живеем по-добре.
Водещ: После се добавиха вече и корупцията, и излъганите надежди и т.н.
Мирослав Севлиевски: После стана друго. Въпросът е днес може ли да възстановим онова желание на много българи да се промени държавата и да я направим заедно по-добра. Това е големият въпрос. А това, което е било през 1990 година, за съжаление сигурно трудно ще се върне и трябва всички да бъдем благодарни на Господ и на съдбата, че ние дал възможност да участваме в тези процеси. Разбира се, докато е имало хиляди хора по площадите и по улиците, които са скандирали “Промяна”, “Долу комунизма”, е имало много хора, които зад тази фасада или зад тази реалност, са живели в труда реалност и са си градили бъдещето се в капитализма. Онзи ден на срещата беше Петко Симеонов, той има една книга “Голямата промяна”, хубаво е да я прочетете, защото в нея пише така, на еди коя си дата координационният съвет одобри новия плакат на СДС и отдолу пише, а на тази дата е създадена да кажем банка “Електроника”. На един коя си дата СДС направи еди какво си, а пък тогава е създадена да кажем “Първа частна банка”, например.
Водещ: Аз си спомням и едни друг момент, тя е от биографичната книга на д-р Желю Желев, който пише, че първата му работа като президент и така, натоварен от СДС, с тази задача било да хукне да описва резиденциите на Тодор Живков. По същото време, в което разбира се, са се създавали други реалности наистина, зад фасадата. Дори може би, самият Тодор Живков беше превърнат в някакъв мит първоначално, за да могат да се свършат и други задачи.
Димитър Луджев: Точно този факт, е много любопитен, също и показателен, защото разбира се, не президентът да хукне да гледа резиденциите, имаше специална група, която беше създадена, да се намери резиденция на президента и същевременно да се инвентаризира, какво има в края на краищата, то много имаш, а в същото време управление УБО, започна да продава инвентара на УБО, сгради, коли и т.н. на новосъздадените частни банки, частни структури и т.н., под предлога да се издържат.
Водещ: Мит ли е “червеният” бизнес, хайде вече е очевидно, че тази тема беше поставена на обсъждане?
Димитър Луджев: Съвсем не е мит то е ясно.
Водещ: Че БКП си е създал бизнесмени, които впоследствие ще продължават да се грижат за интересите на партията и т.н.?
Димитър Луджев: Точно така е. Тя е свързана, грубо казано, трансформацията на огромни суми пари зад граница и в страната, във фондовете разузнавателни структури, на външнотърговски организации по разни проекти и т.н., трансформацията от обществени пари в частни ръце. Мога да кажа, че поне от 99% от първата генерация по-едри бизнесмени, са хора, които са произлезли от тези структури. Това е цялата вълна, която да кажем, доминираше до 1999 година.
Водещ: Защо до 1999 година, до приватизацията.
Димитър Луджев: Доминираше, да.
Водещ: До приватизацията. Вярвате ли, че сега има хора, които стоят зад кулисите и командват БСП, да речем като най-мощната партия, ако щете дори и опозицията в лицето на ГЕРБ, това са хора, които дърпат конците и решават какво става зад кулисите, вярвате ли в това нещо, според вас? Някой ги наричат “червени” барони, други …
Димитър Луджев: Вижте, командват не бих казал, но че има силни влияния, силни влияния на кръгове, на влиятелни кръгове, които са способствали, да кажем за развитието на един апаратчик в качването на горните етажи в БСП. За съжаление, в БСП се извърши една апаратна революция хора които така, една интелектуална категория хора, която излезе в БСП 1990 година по времето на Великото народно събрание, впрочем беше изтласкана, и в момента там доминират главно хора, които си идват от апарата на БСП .
Мирослав Севлиевски: Но пък свързани с клановете…
Димитър Луджев: Да, с клановете, но те, точно това исках да кажа, но те успяха да пробият и да се задържат, благодарение на влиянието на тези кланове или кръгове или групировки, много просто, включително и на някои някой бизнес структури, които са свързани с тези групировки.
Водещ: Друг пример за това е коалицията, която НДСВ и БСП сключиха през 2005 година, тя имаше своята история още 2001 година. Г-н Севлиевски, случаен ли беше този съюз. Сега мнозина се правят на по-големи демократи от царя, други пък обвиняват тъкмо тях. Каква беше причината, истинската причина този съюз да го има?
Мирослав Севлиевски: Истинската причина е, че част от хората, които бяха в НДСВ, които бяха в листата на НДСВ през 2001 година, са пряко свързани или индиректно свързани с бившата комунистическа, сегашната социалистическа партия и нейните метастази.
Водещ: Как е възможно това, след като царят беше изгонен 1946 година от бившите комунисти, това да се случи? Мнозина просто това не могат да го проумеят, честно ви казвам.
Мирослав Севлиевски: То е трудно за проумяване, разбира се и е трудно за вярване, но доказателствата са хиляди през тези шест години. Да кажем през 2001 година, да предположим, че Стоян Ганев е човекът, който дава едни списък на царя, в който има имена на известни да кажем юристи или полукапиталисти, на царя и те всичките стават депутати.
Водещ: Да де, но Стоян Ганев е човекът, не искам да се заравяме толкова назад в миналото, но той е човекът, който общо взето доста направи срещу БСП.
Мирослав Севлиевски: Да сме най-меки, всеки прави грешки. И други думи мога да кажа, но мога и тази.
Водещ: Възможно е да е бил подведен човекът.
Мирослав Севлиевски: Да, да кажем и той може да е бил подведен. Но фактите са следните, цялата група на Пламен Панайотов от 2001 успя да монополизира властта вътре в НДСВ, успя да се докара до положение на регентство в рамките НДСВ, да говори от името на царя и да управлява от името на царя. Все едно, че той е бил малолетен, а пък той си беше на 60 години тогава.
Водещ: Връщайки ги в тази роля, вие ги сравнявате едва ли не с Вадил Коларов, вие ги превръщате в някаква функция на БСП, отишла там да управлява вместо царя, “червен” регент, какво друго означава?
Мирослав Севлиевски: “Червен” регент, означава точно това.
Димитър Луджев: Тука само да вметна, трябва да се погледне кой финансира кампанията на НДСВ, кои групировки и ще се види, че тези групировки бяха тясно свързани с БСП. Значи, това е и групата около “Мултигруп”, това е и Виенският кръг, това е и Лондонският кръг.
Водещ: Като говорите за Лондонския кръг, г-н Севлиевски, влиза ли в Лондонския кръг?
Мирослав Севлиевски: Това е силно преувеличено.
Димитър Луджев: Не е преувеличено и от там идват доста хора, които влязоха в политиката.
Мирослав Севлиевски: Аз съм от троянския кръг, защото съм роден в Троян.
Водещ: Добре, вие споменахте, наистина сериозни финансисти, но две от имената се свързваха като много сериозни финансисти на НДСВ и лично на царя, Илия Павлов и Емил Кюлев, Бог да ги прости, те и двамата не са между живите. Как е възможно точно на върха на славата си така да приключат земния си път. Очакванията, след като финансирали, те да получат протекция, власт?
Димитър Луджев: Това е друг въпрос, неуредени отношения. Те получиха, те получиха много неща.
Водещ: Това ли беше, всъщност причината за тяхната гибел?
Димитър Луджев: Те получиха много неща, но те имаха неуредени сметки и отношения в другия свят, сивия подземния.
Мирослав Севлиевски: Вижте, не бива да правим чак такава връзка между царя, Емил Кюлев и Илия Павлов. Между тези двамата покойници, Бог да ги прости, има много по-силни връзки с много други хора, в държавата, ама с царя, все пак човек трябва да бъде относително честен или много честен, когато поставя тези отношения. Истината е, че в България има голяма каша, полико-икономическа каша от 1990 година насам. И тази каша, г-н Луджев е бил председател на комисии, които са разследвали трансформацията на ...
Водещ: Да, той е автор на най-дългият доклад, посветен на …
Мирослав Севлиевски: ...трансформацията на старите комунистически пари в нови пари. Дали са капиталистически или под някаква друга форма и това, разбира се, му е изяло главата в политиката. Той беше демонизиран заради това, че се е ровил в тези сектори, на това, че е казвал тежки думи, че е имало връзки между бившите служби, той преди малко каза за разузнаването в чужбина, поради тази причина той беше демонизиран през 90-те години, като едва ли не, както педи малко каза, бяха го изкарали най-големия пияница.
Водещ: Ето, той сега ще доживее реванш след като новата комисия по досиетата извади папките.
Мирослав Севлиевски: Тя гледам не извади пак всичко, но това е друга тема.
Димитър Луджев: За моите две досиета ги изкара вече имам си ги там, дебели папки.
Водещ: Какво пише в тях?
Димитър Луджев: Е, пише че от 1977 година нататък съм предмет на разработка на ДС и може да се види какво как, арести, разследвания.
Водещ: Любимото дете на ДС.
Димитър Луджев: Да.
Водещ: Добре де, аз обаче не мога да проумея следното. Ако е вярно, че кръгът около г-н Панайотов са били някакви “червени” регенти пратени от БСП и т.н, или БКП или от някакви служби, защо сега царят не вземе да напусне тройната коалиция, ако е бил жертва на този кръг, който го е заблуждавал през цялото време. И ужким, това е бил конфликтът, да бъдат ли с БСП или да не бъдат, защо царят сега просто не си тръгне?
Мирослав Севлиевски: И аз си задавам този въпрос ...
Водещ: И ще и има и кой да го замести, след като те са регентите там?
Мирослав Севлиевски: Те отдавна си го заместват, нали за това както се казва, грижи да не берем.
Водещ: Той вече може спокойно да напусне тройната коалиция и да премине в опозиция?
Димитър Луджев: Не може спокойно, има интереси, които го спират.
Водещ: Какво примерно?
Димитър Луджев: Има сега един мораториум, който пречи да си усвои своите имоти. И това е връзката между другото, най-трайната стабилизираща връзка, в коалицията в момента. Що се касае за червени и жълти.
Водещ: Царските имоти са като хоросана, който споява тухлите на тройната коалиция.
Димитър Луджев: На този етап е така.
Водещ: Г-н Севлиевски, кръгът около Милен Велчев може ли да направи някакъв натиск, за излизане от тройната коалиция след като вече ги няма регентите?
Мирослав Севлиевски: То първият въпрос е дали има кръг около Милев Велчев, това е първият въпрос.
Водещ: Да.
Мирослав Севлиевски: А дали Милен Велчев е в състояние да повлияе НДСВ да излезе от тройната коалиция, не мога да ви отговоря.
Водещ: Царят ли ще вземе решението, еднолично?
Мирослав Севлиевски: Тази партия е такава, че царят ще вземе решение. Очевидно в НДСВ тече подобна дискусия или на мен ми се струва, че би трябвало да тече подобна дискусия. Защото днес големият въпрос е какво се случва през 2009 година. Как изглеждат предизборните коалиции през 2009 година. Какво ще бъде управлението през 2009 година и понеже към днешна дата има огромна неяснота каква ще изглежда държавата тогава, за това изглежда, че в българската политика, в момента ври и кипи.
Водещ: Има два въпроса, единият въпрос за 2009 година, ако се стигне дотам, а няма и предсрочни избори е: новата партия ГЕРБ с СДС и с десните ли ще управлява заедно или БСП ще успее да оцелее във властта за трети пореден мандат, вече под формата на партия ГЕРБ?
Мирослав Севлиевски: Има много подвъпроси, да кажем Паскалев, като един човек вътре в БСП, той постави въпроса дали президентът Първанов не е свързан с ГЕРБ.
Водещ: Вие какво мислите?
Мирослав Севлиевски: Не знам, ама Паскалев, който познава БСП и познава нравите в БСП, да го казва или да поставя този въпрос, очевидно той знае много повече от мен и от вас на тази тема.
Водещ: В БСП, се заговори дали новата путинска партия в България или новата президентска партия, както там е модерно да се нарича, няма да бъде наистина партия ГЕРБ. Питат, питат интересуват се хората в БСП.
Мирослав Севлиевски: То цялото общество се интересува, защото всички ние се интересуваме каква роля ще има младият президент Първанов, след като му изтече мандатът.
Водещ: А той човекът хич ние е виновен, защото те го избраха плюс това за президент, да си избират възрастни президенти да не ги мислят.
Мирослав Севлиевски: Разбира се.
Димитър Луджев: Аз мисля, че г-н Първанов няма да създава нова партия, нищо че се хвърлят разни фишеци.
Водещ: Да де, но дали няма да използва създадена вече?
Димитър Луджев: Той ще си върне не контрола върху голямата партия.
Водещ: Партията Майка.
Димитър Луджев: Която е заплашена да стане по-малка сега поради ...
Мирослав Севлиевски: Демек, вие казвате, че той ще тръгне срещу Станишев.
Димитър Луджев: Не е необходимо, да си върнех контрола не е необходимо да тръгнеш срещу Станишев, има си всякакви начини, споразумения, договаряния и т.н, но аз така мисля. И мисля, че едно потенциално партньорство с ГЕРБ и заложено много отдавна ...
Водещ: Къде в БСП.
Димитър Луджев: ... още по времето когато Бойко Борисов стана главен секретар. Той стана главен секретар с подкрепата от страна на президентството.
Водещ: Да де, ама тогава президентът беше друг, беше Петър Стоянов, ако не се лъжа. Той сложи първата генералска ...
Димитър Луджев: Президент беше вече Първанов
Водещ: А не, не беше Петър Стоянов беше, първите месеци.
Мирослав Севлиевски: Първите месеци, вторите месеци това е много важно, но да ви кажа нещо, което изключително много ме притеснява. Ние в “Новото време” сме изключително притеснени от него, това са делата, които тека в цялата държава по жалбите за нарушенията по време на последните избори.
Водещ: Е това е пак част от тезата за паралелната реалност в българската политика, че винаги има две реалности, винаги има два избора. Като мине единият, следва другият.
Мирослав Севлиевски: Това, което аз виждам през последния един месец, виждам опити за бъде задраскано всичко, което българският народ 18 години прави. Виждам абсолютен отказ от европейските и международни норми за организиране и провеждане на честни избори в България. Виждам абсолютно грубо нарушаване на гражданските и човешките права в България. Виждаме днес в съдилища няма чувалите с изборните книжа, по простата схема, няма човек няма проблем. Няма ги документите и бюлетините от тази избирателна секция, значи няма нарушение в тази избирателна секция.
Водещ: Може би тези избори, затвърдиха впечатлението в България и най вече от страна на българските избиратели, че ако имаш пари можеш да си купиш абсолютно всичко, можеш да си купиш свобода, власт, всичко.
Мирослав Севлиевски: Г-н Луджев ги е изучавал тези неща, сигурно ги е преподавал, но да ви кажа друга нещо: аз съм бил в 17 държави като международен наблюдател. 6 години от моя живот съм се занимавал да създадем в Европа един от моделите за гражданско наблюдение на избори в Българското сдружение за честни избори. Да ви кажа, това, което беше на последните избори никъде не съм го виждал, като съм бил от Южна Африка до Никарагуа.
Водещ: В какво се отличаваме чак толкова, от Никарагуа и Южна Африка?
Мирослав Севлиевски: Да ви кажа обаче, в какво се отличаваме в момента, ние се връщаме далеч назад в миналото с незачитането на гражданските и човешките права, с неорганизирането и непровеждането на честни и свободни избори. А когато изборите не са честни и свободни, започват всички други нарушения на човешките права да се случват.
Водещ: Г-н Севлиевски, се е затюхкал за изборите, пък аз смея да кажа, че българските избори са такива, че каквото и да стане на тях, се случват неща, които са договорени преди тях. Ето, давам ви един пример. И БСП и НДСВ говориха, че коалицията между тези две партии била предопределена от избирателите, което не е съвсем вярно, защото на практика избирателите, техният вот можеше да доведе и до правителство, в което само НДСВ и БСП да управляват заедно или примерно НДСВ да помага на БСП, с гласовете си в парламент, без да влиза задължително в Министерски съвет. Така, че какво да ви кажа, може да има коалиция всякаква след изборите?
Мирослав Севлиевски: Не, не тука ...
Водещ: Изборите не решават чак толкова неща, в България.
Димитър Луджев: Те не решават, но те показват състоянието на нашата демокрация. Един от големите проблеми, който касае отношенията бизнес – политика и т.н. и бъдещите възможности за развитие, това че България все още е на етапа на формалната демокрация, за съжаление се засилват тенденциите към формалната демокрация.
Мирослав Севлиевски: Бутафорна.
Водещ: Добре де, вижте бизнеса в Москва какво направи, той избра Путин, защото носи стабилност.
Мирослав Севлиевски: Това е Божа работа дали в Москва бизнесът е избрал Путин.
Водещ: Защо бизнесът да не избере, тук в България, Първанов или Бойко Борисов, защото носят стабилност, или царя?
Димитър Луджев: При нас пролича нещо друго. Една групировка, определено стои зад президента знаете там той е известен кръг, други определено подкрепят, да кажем Бойко Борисов, но една голяма част от българския бизнес търси самоидентификация, в политиката. Защо ...
Водещ: Добре я кажете сега, коя подкрепя Първанов и Бойко Борисов, защото вие казвате, че това се знае, не се знае. Нищо не знаем по тази тема?
Димитър Луджев: Сега, като видите, да кажем президентът да връчва медали, високи отличия на бизнесмен, който се занимава с оръжейна търговия или присъства на рождени дни или на сватби на други бизнесмени, то горе-долу човек ..
Водещ: Това е знак, той ни дава знак че там е ...
Димитър Луджев: ...си прави сметката, да. Кой къде е и когато примерно, тук пред мен е, случайно го взех, защото мислех, че темата е малко по-различна, но има един доклад от 1999 година, той стана прочут, макар че не беше публикуван. Единственият доклад, който службите за сигурност са давали на министър-председателя за корупция по висшите етажи на властта ...
Водещ: Това не е докладът, който изяде главата на Петър Стоянов на президентските избори, на ген. Атанасов.
Димитър Луджев: Точно така, от тук да кажем, ето един парадокса, тука един банкер, който вече се помина, Бог да го прости, е посочен като част от една мафиотска структура. След неговата смърт обаче, беше заявено, че това е пример за най-чистия възможен и светъл бизнес в България. Човек веднага може да си направи сметка кой къде е обвързан.
Водещ: Я кажете сега в този доклад какво пише, защото този доклад беше публикуван, но май на части, не беше целият пуснат във вестник “Дума”.
Димитър Луджев: Както и да е.
Водещ: Е добре де какво пише, кой е банкерът, каква е тази група?
Димитър Луджев: Аз по друга причина го донесох мислех, че ще говорим за тези връзки, да кажем.
Водещ: Добре дайте, ето пример за връзки между бизнес и политика. Кой банкерът, каква групировка?
Димитър Луджев: Типична, да кажем едни от примерите е една типична структура, в която участва виден чуждестранен инвеститор, няколко български бизнесмени, банкери и други предприемачи. Участва един министър, даже двама министри, участват други висши държавни служители и тези хора извършват серия операции. Да кажем в сферата на телекомуникацията, в сферата на търговията с акцизни и лицензирани стоки, в сферата на търговията с оръжие и прочее, с които постигат целта на всяка мафиотска или корупционна структура, която както се казва, бързо и непосредствено обогатяване.
Водещ: Ликвидни пари
Димитър Луджев: Ликвидни пари, да. И не случайно те са насочени и ликвидните сфери.
Водещ: И са го описали тук?
Димитър Луджев: Тука е описано, да кажем да.
Водещ: И после, какви последствията, че човекът го няма вече, че се е споминал, но с почести?
Димитър Луджев: Никакви, човекът го няма, по-късно си отиде и други хора ги няма. В последствие няма никакви от гледна точка на правото, но въпросът е друг тука. Въпросът е, пак да се върна към формалната демокрация, докато не се изгради реална демокрация, т.е да има реални механизми, с които и гражданите и гражданското общество, разбира се и медиите да контролират властта, защото това смисълът на демокрацията, който се забравя. Смисълът на демокрацията е, да ограничи възможността на персоналните лица, участващи във властта, да крадат, да грабят, да я ползват за свои нужди. Точно това нещо в България не става в момент, точно обратното става.
Мирослав Севлиевски: Бутафорни избори.
Водещ: Кой е по-зависим, политиците от бизнеса или бизнесът от политиците, тази връзка как се движи?
Димитър Луджев: Аз мисля, че зависимостта е взаимна, ще ви кажа защо. Защото политиците все още, разполагат с огромни възможности ...
Водещ: Ресурси да обогатяват хора?
Димитър Луджев: Ресурси, да обогатяват хора, да вземат решения, да смачкват конкуренция, да лансират свои приятелски следи и т.н.
Мирослав Севлиевски: В Америка, държавата е 15% от брутния вътрешен продукт, тук е 45%, разликата е огромна и затова трябва да има законодателство.
Водещ: Вие използвате термина “крадлив кондуктор”. Това е политикът, който не кара влака точно, не е машинист, но къса билетчетата?
Мирослав Севлиевски: Качил се във влака само да краде и да къса билетчета, но събира парите за себе си. Прави го от името на държавата или от името на министъра на транспорта или на шефа на БДЖ, но приходите или ги дели поравно между него и държавата или си ги взема всичките за себе си.
Водещ: Добре, имаме влак имаме пътници, имаме кондуктор, кой е машинистът, кой кара влака при това положения и кой строи релсите?
Мирослав Севлиевски: Който сме избрали или, релсите ги строи винаги българският народ или българският народ ги плаща.
Водещ: Кой кара влака обаче, машинистът кой е?
Мирослав Севлиевски: Влакът се кара от тези, които българският народ гласува. Но това, което аз казвам, че вече изборите, в България са бутафорни, а когато бутафорни, демокрацията става бутафорна. И когато демокрацията е бутафорна, то и икономиката ще ни стане бутафорна.
Водещ: Добре, защо тогава въобще се гласува, не може ли една демокрация да съществува по едни малко по-спокоен начин, без избори, без напрежение, без динамика ...
Мирослав Севлиевски: Това се нарича тирания и други работи, г-н Бареков.
Водещ: Обременяват се хората. Винаги може да се намери някакъв вариант да се пращат sms или пък, примерно да се направят мандатите по 20 години?
Димитър Луджев: Вижте, връзката е пряка, това което каза г-н Севлиевски. Формална или бутафорвна демокрация, веднага, България е на 103 или 104 място по индексът на свободата на бизнеса, на медиите и т.н. България е както е публикувано наскоро, е на едно от първите места по корупция. Мирослав Севлиевски: Това е пряка връзката. Шансът е в гласуването.
Водещ: Добре, благодаря за този разговор.

Коментари

exwsrejdonm

04 Февруари 2010 г., 22:13 часа

SNvbon <a href="http://fbqeaqsniuas.com/">fbqeaqsniuas</a>, [url=http://bxhstsadfrux.com/]bxhstsadfrux[/url], [link=http://srqltzywdhpi.com/]srqltzywdhpi[/link], http://ihcpzkpthpvp.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент