#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Първанов и Бойко начело на най-силните мрежи

10 Декември 2007 г., публикувано в ?????

Интервю, публикувано във вестник „24 часа”, 10 декември 2007 година

- Г-н Севлиевски, "Новото време" получи ли възмездие с отлъчването на панайотките от НДСВ? В предишния мандат това бяха най-големите ви противници във властта?
- Основания за радост няма. Но има историческа справедливост. Радостнотото е, че тя се състоя в рамките нашия живот, което по принци рядко се случва в политиката. След всички събития в НДСВ от Третия им конгрес до сега поне няма да се налага да обяснявам на дъщеря си защо съм напуснал тази партия. Хората, които царят изгони и думите, които те изрекоха, дават ясен отговор на въпроса защо "Новото време" напусна НДСВ преди 3 години.
- Според вас как ще играе новата парламентарна група БНД? За или срещу правителството?
- Станишев ясно каза миналата седмица, че панайотките му били обещали подкрепа. В правителството му и без това от НДСВ има само панайотки.
- Под един знаменател ли поставяте панайотките? Има ли и добри сред лошите?
- Аз ги наричам червени регенти. Тези, на които царят поиска оставките, са с различен генезис. Хората, които ги последваха също са различни. Но всички са обединени от едно и също – слугинажа на властта и парите, от който се ползваха през последните 6 години благодарение на царя, а не на своите качества.

Те са мрежите от
началото на 21-и век

Мрежата на Панайотов се конкурира с други мрежи - на Доган, на президента, на Костов и на Бойко Борисов.
- Това, което Доган нарича "обръчи", вие наричате "мрежи"?
- Да, така ги наричам.
- Коя е най-силната мрежа?
- Ако гледаме рейтингите и броим изявите в медиите, очевидно най-силни са мрежите на президента и на кмета Бойко Борисов.
- Защо се скъса мрежата на панайотките?
- Защото царят поиска да се освободи от нея. Те започнаха да я плетат на негов гръб, името на царя беше основното гориво на техния влак. Но най-сетне той реши, че няма нужда някой друг да кара влака с неговия кюмур. Имаше два избора пред себе си - да скочи от влака, или да изгони крадливите кондуктори.
- Съгласен ли сте с отцепниците, които обявиха, че проектът НДСВ е изчерпан?
- Проектът НДСВ просто не се състоя, защото те го провалиха. А и изворът на властта им пресъхна.
- Парламентарната група БНД иска да прави и своя партия. Очаквате ли панайотките да станат сериозен политически фактор?
- Това са

второстепенни играчи

и по никой начин няма да променят политическата картина в България. Те винаги са имали ролята и позата на царедворци, говорят от името на някого, който е дал списък с имената им на царя. Те не черпят политическа легитимност на базата на своите тези или от интересите на избирателите, които представляват. Това са хора, които предпочитат да живеят в чужда сянка. Освен това опитът от последните 6 години показва, че панайотките и техните патрони са жестоко отмъстителни, майстори на компромата и диригенти на интригата, и едва ли ще се оттеглят без бой. Те бяха рекетьори 6 години и дали ще продължат да рекетират българския политически живот, това няма особено значение, защото не е ново. Голямата битка сега е те да се легитимират по някакъв начин извън личността на царя. За това очевидно ще впрегнат всички ресурси, с които разполагат. Трябва да бъдем наясно, че от присъствието си във властта те станаха много богати хора. Ще се опитат да си купят клакьори и биографии, а после електорат, както направиха бизнеспартиите на последните местни избори, но

няма да могат да
си купят политика

Защото политиката е в тезите и в идеите, а те досега не са дали никакво доказателство, че имат каквато и да е теза или политическа идеи, зад която да съберат последователи.
- "Новото време" жертва ли е на мрежите от политическо и икономическо влиание, за които говорите?
- В 39-ото Народно събрание "Новото време" предложи 76 закона. Част от тях бяха закони за промяна на българската политическа инфраструктура, както ние ги наричаме. Това включва избирателен закон, етичен кодекс, с който да бъдат разкрити потенциалната зависимост и конфликти на интереси на хората във властта, закона за лобизма, за референдумите. Мрежите спряха приемането на тези закони, това е ярка илюстрация на битката на "Новото време" с въпросните мрежи.
- Яхтеният скандал част от тази битка ли беше?
- Това беше добре спретната комбинация и копромат, който имаше за цел да ни премахне като политически конкуренти на играчите от мрежите. Просто застрашавахме статуквото.
- Защо когато "Новото време" имаше възможност да свали от власт "мрежата на царя" не само не го направи, а подкрепи кабинета "Сакскобургготски" и вие станахте министър?
- Тогава алтернативата беше проста. Разбира се пропагандата попречи тя да бъде чута и разбрана. Или царят продължава да бъде премиер, или Първанов става президент и "премиер" едновременно, назначавайки свой служебен кабинет. Така че изборът се свеждаше до

Първанов или Симеон

Ние направихме европейския избор. Правителството на Сакскобургготски беше в състояние да подпише договора ни за членство в ЕС, но не беше ясно дали едно правителство на Първанов щеше да го направи. А когато има служебно правителство, парламентът е разпуснат и няма кой да ратифицира договора. Когато "Новото време" взимаше това тежко решение, отчете, че Първанов беше начело на антинатовските протести и писа писма на Милошевич.
- ГЕРБ накъде клони? Десните не го признават, левите го обявиха за враг, а Борисов най-вероятно ще участва в следващото управление на държавата.
- Накъде ще клони ГЕРБ ще стане ясно два месеца преди следващите парламентарни избори. А иначе историята е проста. За това кои ще присъстват в следващото Народно събрание тежката дума днес имат Първанов, БСП и Доган. Царят изключи четирима, за да си запази статута на една от ключовите фигури в държавата. С наложените му регенти Панайотов и сие около себе си той не можеше да запази тази роля. Те щяха да търсят новия си цар вероятно в лицето на Първанов или БСП, и щяха да го предадат пак, както направиха през 2005 г., проваляйки Либералния алианс.

Царят просто се
опитва да се освободи

и засега го прави успешно.
- Царят беше обещал да не се коалира с БСП през 2005 г., но направи точно това. Сега Борисов твърди, че няма да партнира никога с ДПС, но вече има слухове, че отношенията им се затоплят. Вие имате ли прогноза?
- Големият въпрос е дали ГЕРБ ще управлява с БСП. Ще има ли нова пропрезидентска лява партия? А дали пък няма опасност тъкмо ГЕРБ да се превърне в президентската партия? Днес големите въпросителни са в лявото, защото за дясното всичко е ясно – ще се обедини или ще бъде погълнато.
- Но Бойко Борисов покани миналата седмица партиите, гравитиращи към ЕНП, да се договорят, че няма да се коалират с БСП, а само помежду си.
- Покани ги, защото беше сигурен, че ще му откажат. Поне за Костов едва ли се е съмнявал.
- Къде е "Новото време" в тази каша?
- "Новото време" полага усилия да има дясно обединение, което да участва в парламентарните избори през 2009 г.
- Какво стана с делата за касиране на местните избори, които заведе "Новото време"?
- За днешния ден и за българската политика най-важният въпрос не е какво става в НДСВ, а

как ще завършат
170-е дела за
касиране на изборите,

които се водят в цялата страна. Представете си, че само в 20 или в 5 областни градове бъдат касирани изборите, какво ще означава това за политическия живот. Тази тема остана на заден план и т.нар. бунт на червените регенти в НДСВ го посипа с прах.
- Колко дела водите вие?
- 20 дела. Ясно излизат няколко факта - пълно е с бюлетини в чувалите, срещу които няма пликове, пълно е с протоколи от Секционните избирателни комисии, които или не са подписани въобще, или подписите са фалшифицирани.  Има неимоверно голям брой несъответствия в данните на партийни застъпници и наблюдатели с данните, които бяха изнесени официално от ЦИКМИ. Вече изчезват цели чували с бюлетини и изборни книжа. Когато изборите в една държава са бутаформи и демокрацията й е същата, а икономиката е застрашена от постоянни кризи.
- Кой е виновен?
- Това трябва да разкрие този път съда. За първи път Върховният административен съд се сблъсква с огромното предизвикателство да отговори кой в България организира кражбата на изборите и кой е виновен те да са бутафорни.

Коментари

uamubriwar

04 Февруари 2010 г., 21:50 часа

On26l7 <a href="http://tytznppetwle.com/">tytznppetwle</a>, [url=http://paxvswqmdpne.com/]paxvswqmdpne[/url], [link=http://laiuioiubvkj.com/]laiuioiubvkj[/link], http://kvtyycyyhijw.com/

qstqpsqvtoe

22 Януари 2010 г., 15:29 часа

6IQmxX <a href="http://ljwwmrdyhtcd.com/">ljwwmrdyhtcd</a>, [url=http://uympbvtxyach.com/]uympbvtxyach[/url], [link=http://yglbwdqnlqmi.com/]yglbwdqnlqmi[/link], http://fvlxpvyytxqs.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент