#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Голямото предизвикателство е да обясним на хората какво ги чака след Прага

22 Ноември 2002 г., публикувано в ????????

НЯМА СЦЕНАРИЙ В НДСВ ЗА СВАЛЯНЕ НА КАБИНЕТА
Скандалите в групата ни са плод на прекалена емоционалност, казва царският депутат Мирослав Севлиевски

Мирослав Севлиевски е депутат от НДСВ. Роден е на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география. По професия е инвестиционен консултант. Работи в областта на енергетиката, финансите, националната сигурност. Бил е сътрудник на Желю Желев и секретар на сдружението за честни избори и граждански права. За депутат от 39-ото народно събрание е избран от Бургас. Член е на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Женен е.

Господин Севлиевски, въпреки поканата към България зачленство в НАТО опозицията обяви, че ще иска вот на недоверие към правителството. Това плаши ли управляващото мнозинство?

- Политическите опоненти на НДСВ с всичките им качества и достойнства не можаха да намерят необходимите аргументи, които да използват така, че да възстановят образа, който загубиха през последните 13 г. Затова смятам, че НДСВ няма от какво да се страхува. На вотовете ще бъдем единни.

И СДС, и БСП твърдят, че неспазеното решение на парламента за АЕЦ е съществен повод за вот на недоверие. Вашето мнение?

- Не. Струва ми се, че вече самите политици са удавени в различни интерпретации на факти. За голямо съжаление съдбата на АЕЦ "Козлодуй" не може да бъде решена без ЕС.

Тежкото наследство в тези преговори не само от правителството на Костов, но и на Жан Виденов, ни доведе до ситуация, при която разговорът вече протича с много висока доза емоции, много политика и малко прагматизъм. Разбира се, имаше неща, които ние вероятно можехме допълнително да направим или поне да разясним на българския избирател какво конкретно смята да прави Министерството на енергетиката по отношение на проекта "Белене", например. Но когато става дума за "Козлодуй", преди да говорим за цена на тока и националните интереси, е добре да говорим първо за сигурност и безопасност. И през тях да пречупим останалите разсъждения.

Защо не поведохте диалог в тази посока?

- Защото освен политици от новото време има много от старото.

В мнозинството избухнаха доста скандали - разкритията на Емил Кошлуков за корупция в НДСВ, бюджетът го е закъсал, в тежка ситуация са преговорите с МВФ. Как си обяснявате всичко това?

- Първо, бюджетът не го е закъсал. Второ, преговорите с МВФ винаги са били тежки. Вярвам, че този път, когато фондът и правителството си говорят, то поне диалогът е по-лесен. Защото го правят на един и същ език - нещо, което не съм сигурен, че е съществувало в миналото. Смятам, че бюджетът ще мине. Той е стъпката на България към модернизация на икономиката и опит за писмена коалиция между бизнеса и правителството днес, особено в частта му за преодоляване на безработицата.

Какво стои зад разправията в ПГ на НДСВ след изнесените данни от Емил Кошлуков? В парламентарната ви група непрекъснато има скандали.

- Ако говорим за някакви големи крайпътни камъни в политическото развитие на България, срещата в Прага се приемаше като един от тях. Непрекъснатото говорене какво ще стане преди и след Прага довежда до катализиране на емоциите не само в обществото, но и сред политиците.

Искате да кажете, че всичко, което се случва, е само резултат на повишена емоционалност?

- Повишена емоционалност и повишено предизвикателство пред въпроса каква ще бъде България след Прага. Днес голямото предизвикателство пред НДСВ е да обясни на хората как ще изглежда България след Прага, и какви проекти трябва да реализира след тази покана. В какво трябва да се съсредоточат усилията на партиите, реализирайки политическия борд и политическата стабилност. Затова с всички свои действия българските политици не бива да позволят следващият крайъгълен камък - приемането в ЕС, да се възприема като безсмислена цел от гражданите.

И все пак как се вписва във всичко това скандалът, предизвикан от Емил Кошлуков?

- Към днешна дата сценарий за бутане на правителството вътре в НДСВ няма. Всички слухове на тази почва са силно преувеличени. Специално случаят "Стара Загора" е по-скоро опит на НДСВ да прекъсне инерцията и метастазите на миналото, отколкото да ги потвърди.

И да стане ясно, че жълти фирми няма и жълт чадър няма да има.

Наблюдателите обаче твърдят, че кръгът "Ново време" е влязъл в тесни контакти със СДС. Има ли такова придвижване към сините, още повече че вашите контакти с тях в миналото са общоизвестни?

- Част от хората в "Новото време", разбира се, сме житейски и емоционално свързани със СДС от 90-те години. Винаги сме вярвали, че пътят на България към по-добро трябва да мине през десни решения с дясна политика и това вероятно са пресечните ни точки с поведението и политиката на СДС. Но сега в самото СДС текат доста специфични процеси, които би трябвало да изкристализират. Преди това да се случи, е трудно да се говори за бъдещи коалиции. Трябва да се има предвид, че днешната коалиция НДСВ - ДПС е достатъчна на този момент и достатъчно добре обслужва националните интереси.

Тоест - не виждате във внасянето на вотове на недоверие никаква заплаха за мнозинството?

- Всеки един вот е предизвикателство. Чисто аритметично нямам никакво притеснение. Надявам се обаче тези вотове ярко да артикулират в обществото позициите на различните политически сили. Тук по-голямата драма на СДС и БСП, защото в тези вотове те ще трябва да плеснат с ръце и да се прегърнат. В това няма нищо лошо. Но вътрешните интерпретации в партиите не са от най-очарователните за такава прегръдка.

Доста наблюдатели виждат именно в това възможност да се възстанови нормалната двуполюсна политическа система.

- Не приемам, че двуполюсният модел е нормална политическа система. Винаги съм вярвал, че най-голямото завоевание на царя, след като се върна в България, беше, че разби двуполюсния модел. Няма причина да се връщаме назад. Двуполюсният модел може и да е успешен в някои държави, но в България той бе неуспешен.

Добре, да речем, че оцелеете след тези вотове. Как НДСВ ще избистря политическата си физиономия по-нататък и с кого ще си сътрудничи на местните избори?

- Местните избори са важен приоритет за всяка партия. Но днес за НДСВ като член на управляваща коалиция този проблем е по-далеч във времето. Днес най-голямото предизвикателство на НДСВ е да обясни какво реално ще се случи в България с новия бюджет, какво реално ще направи правителството за българите през следващите поне 6-8 месеца и чак тогава ще дойде времето, когато задълбочено трябва да дискутираме участието на НДСВ на местните избори.

Няма ли да е твърде късно чак в средата на идната година да мислите за това?

- Нали разбирате, че стратегията на една управляваща партия би трябвало да се различава от стратегията на опозиционните партии. Днес опозицията няма кой знае какви теми по които да говори, и няма кой знае какви цели пред себе си, освен да спечели следващите местни избори или пък да предизвика предсрочни парламентарни избори. Това е правилото в парламентарната демокрация.

По какви външни белези можем да различаваме НДСВ като идеология?

- Надълго и нашироко бихме могли да говорим за идеологията на НДСВ, за християндемократическите ценности и пр. Но мисля, че НДСВ би трябвало да се различава с прагматизъм, с желание за модернизация на държавата, като почнем от бюрокрацията и минем през образованието, здравеопазването и т. н. Ако това се случи, добре дошло! И това не е малко за България.

И все пак след Прага и Копенхаген ще има ли промени в правителството? Не смятате ли, че някои министри компрометираха това управление?

- Смяната на хора не е панацея. Начинът на правене на политика е по-доброто решение.

Ива НИКОЛОВА

КРИТИКА

Не обясняваме добре сполуките си

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ, депутат от НДСВ

Реформата в здравеопазването и образованието не е лесна. Тя в известна степен беше започната от предишното правителство, докарана донякъде и сега ние сме призвани да я продължим. Обаче очевидно е, че най-големият враг на реформата е инерцията. И ако НДСВ преодолее натрупаната от прехода инерция, вероятно управлението ще бъде успешно. Не съм съгласен, че управлението има само неблагополучия. То има и много сполуки. Въпросът е колко добре успява да артикулира добрите неща, които прави за обществото. И ако си сложим ръката на сърцето, спокойно можем да кажем, че един от пропуските на днешното управление е липсата на добра комуникация с обществото по пътя за решаването на проблемите.

В. “Стандарт”, 22 ноември 2002 г.

Коментари

dwqusmpse

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

8zwsvr <a href="http://gazbqabbqyub.com/">gazbqabbqyub</a>, [url=http://lxrglwgenntt.com/]lxrglwgenntt[/url], [link=http://ecfgsqvgocfx.com/]ecfgsqvgocfx[/link], http://lewymfmrlhlp.com/

zehruzzmjjz

04 Април 2010 г., 18:30 часа

ltR2rz <a href="http://zxgykhbikwea.com/">zxgykhbikwea</a>, [url=http://ihptqttmamue.com/]ihptqttmamue[/url], [link=http://rauigjbrhrpd.com/]rauigjbrhrpd[/link], http://nxikmntienlp.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент