#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Уволнете кмета! Не си продавайте гласовете, бъдещето на децата ви не струва 50 лева

24 Октомври 2007 г., публикувано в ?????

Г-н Севлиевски, кой според вас ще е новият кмет на Бургас?

- Ясно е, ще има втори тур, на който ще отидат Димитър Николов и Йоан Костадинов. И това не е изненада. На местни избори в Бургас обикновено гласуват 70 000 избиратели. Социолозите са единодушни, че за Николов ще гласуват 40%, което е около 28 000 гласа. А Йоан Костадинов вече три пъти има твърди 26 000 гласа, които идват от създаваната вече 12 години клиентела и обръчи от фирми.

Кой ще влезе в новия Общински съвет?

- Според проучванията в общинския съвет основно ще присъстват национално представените политически партии – ГЕРБ, БСП, Атака, Новото време, Гергьовден, ССД. Данните сочат, че бургаските фирмени партии и подставените листи на сегашния кмет нямат електорална подкрепа. Но пък те разчитат на търговията с гласове и може да поднесат неприятни изненади на бургазлии.
 
С други думи казвате, че ако не се гласува за национално представени партии, гласът ви ще бъде загубен?

- Да, това казвам.

Кое все пак е по-важно – кметът или Общинският съвет?\

- Досега бургаският общински съвет беше като мажоретен ансамбъл на кмета. Той ги разкатаваше купуваше и продаваше. А според българските закони общинският съвет е по-важен. Съветниците определят бюджета на общината и нейните приоритети. Те могат да контролират всички действия и решения на кмета.  

Значи съветниците са по-важни от кмета?

- Да. Така е. Но най-важното е в следващите дни бургазлии да видят кой е водача на различните партийни листи и кой се крие зад него. Сигурен съм, че ако се вгледат внимателно, ще разкрият бивши ченгета, мутри, съмнителни бизнесмени и хора с висящи дела и участвали в заменките „кон за кокошка”. Качеството на листите е много важно, защото работата на общинския съвет зависи от това какви хора ще станат съветници.

Новото време какви хора предлага за съветници?\

- Няма софийски парашутисти, в листата на Новото време има само 100-процентови бургазлии. Хора с чисти биографии. Нормални хора – млади, образовани, с професии, успели. Хора, които обичат Бургас. Хора, готови да защитят интереса на бургазлии. Сред тях има бъдещи президенти, премиери и министри на България.

Kампанията приключва. Помогнаха ли партиите на бургазлии да направят правилен избор?

- Кампания нямаше. Не само в Бургас, предизборната кампания не се случи и в цялата страна. Няма послания, имаме картини, вместо думи. Политици мълчат като шарани. И са абсолютно неразличими. От състезание на идеи изборите се превърнаха в състезание на размера на портретите по вестниците. Дори военно положение да бъде обявено, няма къде да го напишат в бургаските вестници – няма място от портрети на кандидати за власт.

Какъв е приносът на Бургас?

- Тук има национален феномен, който тръгна от Бургас и се разпространи като зараза из цяла България – фирмените партии, както аз ги наричам. Ето, например, видях билборд – името на някакъв човек, име на фирма за климатици, име на някаква партия и числото 14. Не се разбира това промоция на климатици ли е, на 14-и ли ще ги раздават, той ли ги раздава, по 14 лева ли са. После билбордът фирмен разход ли ще бъде, или партиен. Това е отчайващо подменяне на стойностите на демокрацията и на политиката с битпазар. Това не е предизборна кампания, това е есенна разпродажба на евтина стока, на която само са залепили нов шарен етикет.   

Гласуван беше закон, който криминализира купуването на гласове, а то точно сега се развива и достига нечувани размери?

- Така е, сякаш няма да избираме местна власт, а има фирмено наддаване за цената на един глас. Феноменална наглост, пълна простотия – тези хора нито се срамуват, нито се страхуват, поставят се над закона, над правилата, мислят си, че парите ги правят всесилни. Изкупуват и разпродават избиратели, все едно са им крепостни селяни. Плашат ги, че ще ги оставят без работа, ако откажат да продадат гласа си. Това е насилие над основното човешко и конституционно право – това да избираш и да бъдеш избиран.      

Как може тази търговия да бъде спряна?

- Да се гласува. Това е единственият начин да бъдат спрени политическите търгаши. Така купуването става безсмислено. Ако бургазлии наистина искат да накажат крадците и героите от заменките „кон за кокошка”, трябва да гласуват. Защото правото на избор не е стока. Да го продаваш, означава да продаваш достойнството си, да поверяваш бъдещето на децата си на дребни мошеници и амбулантни търговци. Означава да продадеш свободата да мислиш и избираш.
 
А Новото време не купува ли гласове?

- Новото време е единствената партия с национална кампания срещу търговията с гласове. Разпространили сме поне 50 000 листовки и плакати в Бургас срещу купуването на гласове. Искаме да спрем опитите на фирмени партии и местни политически феодали да правят хората на маймуни, да ги закрепостяват, да ги държат в страх и да ги пазаруват като стока.
Затова и сега искам да кажа на всички бургазлии отново: Не си продавайте гласовете, бъдещето на децата ви не струва 50 лева! Изберете нормални хора, които ще работят, ще изграждат. Уволнете с гласа си политическите шамандури, крадците и безхаберниците от общината.  

Кого да изгонят и кого да не пускат бургазлии в новата местна власт?

- Откакто съм в политиката, а това е вече 17 години, никога не съм преставал да повтарям на хората, че да гласуваш, означава с гласа си да назначаваш властта, ставаш неин работодател. Управниците вземат заплати от данъците на всеки избирател, собствеността, която управляват, е на същите тези данъкоплатци. И ако властта не оправдае доверието ти, можеш да я уволниш с гласа си. Това е принципът на демокрацията.
Нека хората просто да се огледат и да видят, че от 12 години в Бургас нищо не се случва. Родиха се и пораснаха деца, чиито родители преди 12 години сигурно са гласували с някаква надежда градът им да стане нормален, модерен, перспективен. Какво имат обаче – по една градинка предизборно. Дали имат нещо повече от тези градинки.

Вие казвате, че един ден за размисъл на стига. Защо?

- Защото има още три дни за питане. Нека да попитаме. Какво ще каже Сметната палата за финансовите дела на общината. Какво ще намерят данъчните. Те да кажат какво е продавано, на кого, за колко, какви са приходите, къде са отишли. Защо улиците са разбити, а градът изостава в развитието си. И да се ослушат какво им обещава за пореден път сегашният кмет. БСП, която доскоро се правеше на противник на Йоан Костадинов, този път си го припозна. И какво предлага БСП? - Предлага Супер Бургас. Това е като Супер Боровец – символът на големите подаръци, които властта прави на големи и приближени бизнесмени. Това са същите лъжи, с които сегашното правителство обещаваше на българите благоденствие – пенсии, социални помощи и високи заплати. И какво имаме – учителите и децата са по улиците, за пръв път в историята на България е провалена учебна година.

На избори като на избори – всеки нещо обещава...

- Там е работата, вече 17 години правят хората на луди. А този път кандидатите за обещавачи са толкова много, че чак са повече от избирателите. И това е лъжа – бумът на нови партии и незнайни коалиции. Някакви хора се предрешват в партия, правят фалшиви листи, измислят си биографии, крадат кампании, купуват гласове.
И всичките говорят едно и също, – като матрьошки са, произведени в някой политически цех.
Кръчмарите си сложиха етикет „европейска класа”, смятат, че да разливаш питиета на бара не ти стига, трябва и партия да имаш, пък нека да е менте.
Има фалшиви и паралелни листи – хем да разсейват гласовете, хем да си осигурят повече места в общинския съвет. Този номер БСП го прави винаги и навсякъде.
Ами фирменият кандидат? Сложи един фенер в Морската градина и ето ти небостъргач. А че повтаря кампанията на Иван Витанов от 2003 година, кой ти помни. Ми като не може да си измисли кампания, какво му дреме да открадне чуждата.
На тези избори Бургас наистина се превърна в нов български казус – търговията се превърна в кампания, а търговците искат вместо да произвеждат, да си купят властта – кой с каквото може – с лъжи, със заплахи, с пари, с плагиатство.

Какво не се случи в тази кампания?

- Новото време призова всички кандидати да декларират доходите си. Призовахме ги да кажат дали са ченгета, дали са доносници и дали Държавна сигурност не е тази, която ги е учила на тази политика, която виждаме сега. Призовахме ги и официално да заемат позиция за учителската стачка. Никой не направи това. Бургазлии ще трябва да избират по снимките във вестниците, а не по това, което кандидатите са направили и правят в живота и кариерата си.
Един не подкрепи идеята да се създаде общински фонд за стипендии на талантливи деца. Не им трябва такъв фонд, защото не искат талантливите бургаски деца да успяват, защото не им трябват умни и образовани хора.
Силно се надявам в неделя бургазлии ще изберат такива общински съветници, които разбират, че на талантливите бургаски деца да се помага.

Коментари

buvcnve

04 Февруари 2010 г., 21:48 часа

5ube1W <a href="http://vybvujusvfpn.com/">vybvujusvfpn</a>, [url=http://bpkypfzbrccs.com/]bpkypfzbrccs[/url], [link=http://xwyzksqwtzix.com/]xwyzksqwtzix[/link], http://fhemvrgvyzkg.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент