#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Даниел Вълчев отдавна трябваше да си подаде оставка

15 Октомври 2007 г., публикувано в ?????

БНР, “Неделя 150”, 14 октомври 2007 година


Водещ: Добър ден на Мирослав Севлиевски, зам.-председател на ““Новото време””, част от Съюз БГ.

Мирослав Севлиевски: Добър ден, добър ден и на вашите слушатели.

Водещ: Г-н Севлиевски, спомням си, даже гледах един документ, мисля, че беше от преди 3 години и той носеше вашия подпис за едни 130 или 140 милиона лева за учителите, допълнително осигурени, дадени, така ли беше?

Мирослав Севлиевски: Вероятно говорите за споразумението, което през 2004 година “Новото време” предизвика, организира и подписа с тогавашното мнозинство на ДПС, НДСВ, и бяха записано в бюджета  допълнителни пари за българското образование.

Водещ: Тогава също имаше протест, мисля, или?

Мирослав Севлиевски: “Новото време” още през 2004 г. каза ясно и категорично, че българското образование трябва да бъде приоритет номер едно на България. Образованието е точка едно в националната сигурност на модерната държава и затова ние искаме 5% от бюджета да бъдат заделени за образование. Това беше през 2004 г., като се касаеше Бюджет 2005.

Вероятно тогава си спомняте, че имаше правителство на малцинството, “Новото време” вече беше самостоятелна парламентарна група и започна своята инициатива за модернизация на образованието. Тогава ние бяхме наречени - от някои от хората, които стоят или на телефона, или са във вашето студио, - политически брокери или с други думи, като се опитаха по всякакъв начин да не позволят българите да разберат, че тези 134 милиона лева са необходими на бъдещето на страната, на децата на всички българи. И вероятно си спомняте, че от тях 40 милиона бяха заделени за компютъризация на българските училища.

Водещ: За това ли отидоха?

Мирослав Севлиевски: Те отидоха за това, други отидоха за поправка на дограми и на покриви, други отидоха за купуване на автобуси, за превозване на децата от малките населени места, и една част отидоха за закуски. Но най-голямото постижение беше, че отидоха 40 милиона за компютъризация и вкарването на интернет в българските училища. Днешните депутати могат да направят същото сега, стига да искат. Сега е времето и от тях зависи какъв ще бъде бюджетът за догодина. Могат да направят всичко, което искат българските учители. Предизвикателството не е пред премиера, защото премиерът Станишев в очите на българските избиратели вече получи своя вот на недоверие. 150 000 учители стачкуват в държавата и всички в правителството се правят, че не ги чуват. Даниел Вълчев отдавна трябваше да си подаде оставка, няма какво да чака някой да му иска оставка. Факт е, че това правителство ще бъде единственото в България след Освобождението, което е провалило учебна година. Но депутатите могат да направят и да направят факт всичките искания, които учителите имат, от тях зависи какъв ще бъде бюджетът.

Водещ: А Съюз БГ, от който сте част, инициира ли някаква среща на десните сили днес, утре?

Мирослав Севлиевски: Днес има такава среща в ранния следобед и аз се надявам, че опозиционните лидери ще се разберат и ще начертаят ясна програма за сваляне на това правителство и за предсрочни парламентарни избори. Така повече не може. Ако някой смята, че може наистина да поставя на карта бъдещето на децата ни за това, че е инатлия, или пък друг се смята, че е голям герой като Даниел Вълчев, смята, че той прави седенките, той прави всички интриги в държавата и накрая сметката ще я платят децата. Да ви кажа, трябва да бъдат свалени тези хора.

Водещ: Като говорите за предсрочни избори, кога?

Мирослав Севлиевски: В първия възможен момент. Няма кредит на доверие нито в коалицията, нито в основните институции.

Водещ: През тези 17-18 г. последните не е имало избори през зимата, аз поне не си спомням.

Мирослав Севлиевски: Имаше избори за президент. Желю Желев беше избран през 1992 г. и то с добро мнозинство, българите и мислят добре, когато им е по-студено.

Водещ: Това заключение, добре. Като говорим за изборите, имаме един закон, който националните медии спазват. И това да ви подпитам, за активността на избирателите, с това мисля не нарушаваме закона. Ще има ли активност, след като има стачки, протести или стачките, протестите ще смъкнат още активността на избирателя или може би пък това, че един избирателен глас, чувах, че струвал 20 лева, после 50, после 100 лева.

Мирослав Севлиевски: Или 200.

Водещ: Е, не знам за това. Това пък може да повдигне активността, ще питаме гостите в студиото. Така да завършим с вас, ама без да нарушаваме закона, в смисъл без имена.

Мирослав Севлиевски: Няма по-важно от това да пазим закона. Поне ние се опитваме. Вижте, в коалицията, която създадохме в София ние казахме ясно - нашата цел е да дадем алтернатива на всички онези, които не гласуват досега да намерят своя кандидат, да намерят в лицето на Юлиана Дончева различния, нормалния кмет.

Водещ: А, не, не така нарушаваме закона.

Мирослав Севлиевски: Добре, нарушихме го, добре.

Водещ: Е, добре повече не.

Мирослав Севлиевски: Големият въпрос е повече от 30% от българите да излязат да гласуват.

Водещ: Е, че много е малко 30% ?

Мирослав Севлиевски: През последните години на местни избори, на изборите за европарламент, на президентски избори гласуването е горе-долу около 30%. Когато гласуват само 30% от избирателите, веднага се появява ярката възможност за онези, които са крали от властта, с парите, които са откраднали, да се опитат да купят цялата власт и затова се говори в цялата държава, за купуване на партии, за купуване на гласове...

Водещ: Партии.

Мирослав Севлиевски: ...гласоподаватели. И на партии, да. През предната седмица бяхме свидетели на репортажи на една от националните телевизии за една партия, която...

Водещ: Само...законът е над всичко.

Мирослав Севлиевски: ... купува гласове в Несебър, друга, която обещава лекарства във Варна.

Водещ: Добре, все пак да си спазваме закона. Има такива информации наистина.

Волен Сидеров: В тази връзка искам само да кажа, че миналата седмица по предложение на “Атака”...

Водещ: Без имена обаче, нали?

Волен Сидеров: Не, не без имена. Във връзка с купуването на гласове, ако някой не е разбрал, миналата седмица по наше предложение беше приета една поправка и вече се инкриминира, наказва се с.....

Водещ: То и досега беше май.

Волен Сидеров: Не, не, сега това е нов момент всеки, който купува гласове или който си продава гласа, така че тук е въпрос вече на контрол и на намеса и на партиите.

Водещ: Е, кой да контролира?

Волен Сидеров: Е, как кой? Има сдружения, които са...

Водещ: Има немалко сдружения, това е така, да.

Волен Сидеров: Българското, да, "Сдружение за честни избори", “ГИСДИ” също, те са редовно, винаги на всички избори са абсолютно, задължително наблюдатели, има прокуратура, има общински избирателни комисии, ЦИК, партии, политически застъпници и прочее, прочее.

Водещ: Има кой.

Волен Сидеров: Всичко това нещо трябва най -после да се направи, защото само си говорим за купуването на гласове и то продължава. Ето има вече законова поправка, която позволява санкциониране, нека да бъдат така добри всички политици... да бъдат активни и гражданите.

Водещ: Бих се радвал да бъдат изправени пред закона тези, които си позволяват.

Мирослав Севлиевски: Не, трябва да стане ясно, че освен даващия, законът преследва и оня, който взима 2-та лева, 20-те лева или 200-те лева, или пък безплатните лекарства, или пък безплатното брашно, олио, кебапчета и т.н.

Водещ: Да, добре. Благодаря на Мирослав Севлиевски ще продължим в студиото, но след няколко минути.

Коментари

sclipqwrkp

04 Февруари 2010 г., 21:51 часа

aLLlqX <a href="http://lxjwzgtnxavc.com/">lxjwzgtnxavc</a>, [url=http://iezxoahsmmod.com/]iezxoahsmmod[/url], [link=http://ehbuxewfoptr.com/]ehbuxewfoptr[/link], http://adnocbgtfpya.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент