#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Има ли олигархия в местната власт?

03 Октомври 2007 г., публикувано в ?????

Това пита Бареков в „Тази сутрин” по бТВ, Севлиевски отговаря – има, и разяснява кой откъде е попаднал в политиката и как нормалните хора от Новото време ще се борят на изборите във всичките 127 български общини   

Водещ: Сега Мирослав Севлиевски, лидерът на “Новото време” влиза в нашето студио. Темата с него е тема, която тръгна именно от политиците в “Новото време”, темата за олигархията в местната власт. “Новото време” навлиза активно на тези избори, издигайки кандидати за кметове на много места, включително и в София. Добро утро.

Мирослав Севлиевски: Добро утро.

Водещ: Има ли олигархия в местната власт?

Мирослав Севлиевски: Олигархията, ако искаш да ти дам един билет, за да стигнеш до “Московска”33.

Водещ: А това е вашият рекламен…

Мирослав Севлиевски: Не е задължително с ретротрамвай да го правиш, може и с обикновен трамвай.

Водещ: Как се казва това, рекламен носител, нещо като листовка, “Нормални хора”?

Мирослав Севлиевски: Нашето послание е “Нормални хора”, защото София трябва да бъде един нормален град, а нормалният град може да бъде направен само от нормални хора, от нормални кметове, от нормални общински съветници. И да се върнем на въпроса, които ти ми зададе в началото. “Новото време” участва в тези избори в 127 общини. Издигаме листи за общински съветници. Издигаме кандидати за кметове в 47 общини, издигаме кандидат в София - Юлиана Дончева, заедно в коалиция с “Гергьовден” и ЗНС.

Водещ: Защо инженер Юлиана Дончева, с какво този образ, политически, ви провокира да заложите на него, какво представлява този образ като политическо съдържание? Ето я, аз лично съжалявам, че не е в цял ръст на този носител ваш.

Мирослав Севлиевски:Първо Юлиана Дончева е политик и вчера за сетен път тя го показа, тя беше единствена от кандидат-кметовете - и аз се радвам, че днес проф. Драганов също го направи, - който каза ясно и категорично: учителите и учителската стачка днес са най-голямата и най-важната тема за София. Всичко друго - дупките, боклука, завод за боклука, всички тези истории с учителската стачка, аз бих казал, че са задраскани. Тази кампания ще мине под шапката и на темата образование. Само онези кандидати и политици, които са готови да участват в този дебат, биха могли да имат шансове и за предстоящите избори.

Водещ: Добре де, но как да го има този дебат, ако примерно едната част от политическия елит не участва в него? Да речем ако управляващите решат да не няма дебат по тази тема?

Мирослав Севлиевски: Само една дума още за Юлиана…

Водещ: За Юлиана можем да посветим цялото предаване, аз съм съгласен. Какво ще говорим за нея?

Мирослав Севлиевски: Че Юлиана, за разлика от много от кандидат-кметовете, е политик и на темата образование тя вече е била в това състезание, тя е била в този дебат през 2004 година, когато “Новото време”, вероятно всички си спомнят, постави една декларация на правителството на малцинството тогава ДПС – НДСВ, за прегласуване на държавния бюджет.

Водещ: Колко искахте тогава, 5%?

Мирослав Севлиевски: 6%.

Водещ: Шест, сега и пет няма.

Мирослав Севлиевски: Шест. Това, което доколкото разбирам днес искат и синдикатите. Ние тогава поискахме поне два процента за наука в България, те станаха много по-малко. На преговорите, ако си спомняте, които проведохме тогава, в резултат на които по-късно влязохме и в правителството, ние успяхме да докараме 170 милиона допълнително пари за българското образование. Разбира се, оттогава насам нищо не се случи. Аз съм много щастлив, че вчера видях млади учени, които…

Водещ: Търкаляха тикви в центъра на София

Мирослав Севлиевски: Тези млади учени трябваше да търкалят тикви миналата година, когато Народното събрание махаше онази преференция, която “Новото време” им докара през 2005 година, че всички дарения на университети и научи институти за изследвания и иновации ще бъдат освободени от данъци. Казвам това, защото Юлиана Дончева е участвала в този дебат, тя е политик, а на София днес й трябва един политик, нормален човек…

Водещ: И все пак тя като символ в политиката има някакво съдържание…

Мирослав Севлиевски: Тя е нормален човек, това е нейното съдържание.

Водещ: Тя е една безкрайно красива жена, която влезе в политика, запомни се с атракции, които направи там и създаде, беше в НДСВ, след това създаде “Новото време”, какво искате да кажете с този кандидат? Какво правите в София?

Мирослав Севлиевски: Че на София й трябва една жена, която да вкара спокойствие в софийската политика. Тази истерия, която има в софийската политика, трябва да бъде заместена с нормални, обикновени действия, нещо да се прави…

Водещ: Добре де, ако тя стане кмет, ще изкарате Бойко Борисов извън играта, не сте ли му приятели, аз бях останал с впечатлението, че вие с него имате приказка?

Мирослав Севлиевски: Бойко Борисов, доколкото аз разбирам, е лидер на партия ГЕРБ, а аз съм един от лидерите на партия “Новото време” и сме конкуренти. Юлиана Дончева е пряк конкурент на Бойко Борисов в тези избори и аз смятам, че тя е по-добрият кандидат.

Водещ: Кой е нейният основен опонент и вашия …

Мирослав Севлиевски: Нейният основен опонент е Бойко Борисов. Нека ясничко всичко да си кажем, когато има действащ кмет, който се кандидатира, той е основен опонент на всички, които претендират да заемат неговото място. Наши преки конкуренти са и Мартин Заимов, и проф. Драганов, който идва от една бизнеспартия.

Водещ: Добре, защо не се обединихте вие, които сте десни и се водите за десни?

Мирослав Севлиевски: Вероятно си спомняте, че “Новото време” през последната една година прави многократни опити, не само в София, а и в цялата страна да бъде формирана дясна коалиция, но по-скоро да бъде формирана принципна коалиция, която да обедини група от партии в дясното политическо пространство за решаване на конкретните проблеми.

Водещ: Само че навсякъде сте разделени, включително и в София днес Иван Кръстев каза нещо много интересно – СДС като проект на Прехода и ДСБ като постпреходен проект са изчерпани. В този смисъл общинската листа на десницата е коалиция на два приключили проекта в София. В същото време обаче Мартин Заимов може да бъде идеята за друга десница. Защо това не се случи, защо дясното, примерно зад Бойко Борисов, зад Мартин Заимов, зад Юлиана Дончева не се събра?

Мирослав Севлиевски: За съжаление не успях да прочета цялата статия на Иван, но видях подзаглавието. А тезата му за Бойко Борисов, аз смятам, че …

Водещ: Не идва от ляво или от дясно, а идва отдолу, един вид.

Мирослав Севлиевски: Не идва отдолу, а идва отгоре, идва от МВР, идва от …

Водещ: Как отгоре, да не го спуснаха…

Мирослав Севлиевски: Ми да, царят го спусна отгоре в МВР и Бойко Борисов отиде някъде, така че ако питате откъде е дошъл, ще питате царя откъде е дошъл Бойко Борисов, а не мен, но…

Водещ: Ама вие всички се въртяхте около царя по едно време и накрая никой нищо не знае. Всеки се скри.

Мирослав Севлиевски: Аз при царя съм отишъл от “Новото време”, Новото време го имаше и преди това, “Новото време” го имаше и с царя, “Новото време” ще го има и без царя.

Водещ: А царят откъде падна, г-н Севлиевски?

Мирослав Севлиевски: Царят е син на баща си и е българският цар, роден в България. Да влизаме на тази тема, сега е излишно. По-важно е друго.

Водещ: Добре, но падна ли отнякъде, ето откъде идва той. Бойко Борисов падна отгоре казва Мирослав Севлиевски…

Мирослав Севлиевски: Очевидно разговорът ще мине от избори на всички останали теми.

Водещ: В исторически план, да.

Мирослав Севлиевски: В исторически план. Само да довършим за Бойко Борисов. Ако питате той откъде е паднал, царят го докара в МВР, от МВР стана кмет и това е всичко, но иначе дали е дошъл от низините, както казва Иван, не е дошъл, той е продължение на бизнеспроекта на оня бизнесклуб, който реди няколко години промотираше. “Глобална България” ли се казваше…, да “Глобална България”. Политиката, която днес се води от партия ГЕРБ, е просто олицетворение на всички думи, съчетания и слова, които бизнесклубът “Глобална България” пропагандираше преди няколко години.

Водещ: Там не беше ли Цветелина Бориславова в този клуб?

Мирослав Севлиевски: Ми да, аз не виждам нищо лошо, но тя е съпруга на г-н Борисов.

Водещ: Чакайте сега, дайте да направим следната, за да стигнем до края. Бойко Борисов е паднал отгоре, пуснал го е царят, а царят откъде пада? Да можем цялата логика вече да я …

Мирослав Севлиевски: Сега царят откъде е паднал не знам, но да ви кажа, че на тези избори това, което ще бъде по-важно, е, че никой от тези, които са паднали отнякъде, спуснати от един или друг човек, надали ще съберат достатъчно гласове. Юлиана Дончева, ако ме питате, нея никой не я пуснал отникъде.

Водещ: Тя пък откъде падна Юлиана Дончева, тя падна най-изненадващо?

Мирослав Севлиевски: Г-н Бареков, това момиче тръгва преди 20 години от Шумен и днес е кандидат-кмет за София.

Водещ: Там продава банички, аз я знам тази история.

Мирослав Севлиевски: И да продава банички, това е великолепно, защото всеки човек трябва да почне някога нещо да продава.

Водещ: И не е срамно.

Мирослав Севлиевски: Тогава е продавала банички, днес продава надежди, днес продава бъдеще на софиянци …

Водещ: Е, ама вие, не е Мирослав Савлиевски гост, а Джани Рудари гост, прочутия разказвач на приказки италиански, любимец на децата. Добре, да се върнем към темата с олигархията. Има ли олигархия в местната власт?

Мирослав Севлиевски: Олигархия в местната власт има.

Водещ: Къде е тя?

Мирослав Севлиевски: Хилядите малки партии, които се навъдиха напред-назад из цялата държава. Погледнете, започнете от Изток. Както се казва, олигархията, понеже бившият Съветски съюз е на изток, а там са олигарсите, там започва олигархията.

Водещ: Вие идвате от Бургас сега, там правите избори…

Мирослав Севлиевски: Варна, Бургас са…

Водещ: Добре, обединихте ли се вие десните в Бургас като отваряте темата за Бургас? Имате ли там една кандидатура?

Мирослав Севлиевски: Десните в Бургас имат няколко кандидати. Един-двама са основните десни кандидати в Бургас, единият е Митко Николов, другият е Румен Ангелов. Те са основни опоненти…

Водещ: За малко да спечелите изборите с Иван Витанов преди четири години, но тогава Йоан Костадинов за пореден път ви наби, десните в Бургас, ще се случи ли и тази година същото?

Мирослав Севлиевски: Ами, ако бургазлии са решили за четвърти път да изберат едни кмет, с чийто мандат децата им са родени и горе-долу са пораснали вече, си е техен избор. Въпросът е, както за софиянци, така и за бургазлии, искат ли градът да бъде нормален или искат да бъде изоставащ и мрънкащ. Това е всичко, това е и за София, това е и за Хасково, това е и за Варна, това е и за Бургас, и за цяла България.
 
Водещ: Добре, как се получава така олигархия в местната власт, каква е формулата на олигархията?

Мирослав Севлиевски: Създаване на бизнеспартии. Такива партии в Бургас има поне две, във Варна има няколко. Търчат бизнесмени, които ходят да раздават пари, да си купуват гласове и т.н. И затова нашите кандидати в цялата страна вече издигаме като основен девиз…

Водещ: Кои са олигарсите в България, кметовете или бизнесмените?

Мирослав Севлиевски: Смесено е, смесено е. Някои от бизнесмените, които висяха пред вратите на кметовете, днес са кандидати за кметове, а пък някои от кметовете са решили да станат бизнесмени в последните дни на мандата си, ако не са го направили през последните години. За олигархията – да, има я.

Водещ: Добре, има ли олигархия в София, това е най-болезнената тема тук? Все се говори за един модел, този модел носеше едно име, после някак си се завъртяха нещата, сега казват, че 17 години моделът все е десен, вече има нужда от… Има ли олигархия в София, родена в местната власт?

Мирослав Севлиевски: Абе въпросът е да няма олигархия, дали има или не - да не го дискутираме, надали много време има.

Водещ: Хайде кажете истината сега, вие сте си издигнали кмет, един кмет трябва винаги да казва истината.

Мирослав Севлиевски: нашият кмет казва винаги истината, нашият кмет е точно срещу тези, които смятат, че политиката е средство за облагодетелстване.

Водещ: Какво би отговорил вашият кандидат за кмет на въпроса има ли олигархия в София?

Мирослав Севлиевски: Че “Новото време” се бори през последните години да каже не на връзкарския капитализъм, не на олигархичния капитализъм и на всичките тези работи, които са познати от последните две-три години.

Водещ: Кога ще има ново дясно, последен въпрос?

Мирослав Севлиевски: Ново дясно е възможно след местните избори. Обаче това, новото дясно, ще можем да го направим с хората ни като Стоян Маджаров от Бургас, като Красен Кралев от Варна, като Чонков от Хасково…

Водещ: Хайде сега, минутката за реклама. Добре.

Мирослав Севлиевски: И така нататък. Тези хора…

Водещ: Всъщност това са местни избори и нормално всеки анализатор, всеки политик да има своя гледна точка. Това е гледната точка на “Новото време” и на Мирослав Севлиевски.

Коментари

ankthykvw

05 Февруари 2011 г., 22:32 часа

CJNKLG <a href="http://yuleinvdntby.com/">yuleinvdntby</a>, [url=http://hatxshljloln.com/]hatxshljloln[/url], [link=http://wguaccakhfwx.com/]wguaccakhfwx[/link], http://pmdfybwiiyxm.com/

ankthykvw

05 Февруари 2011 г., 22:32 часа

CJNKLG <a href="http://yuleinvdntby.com/">yuleinvdntby</a>, [url=http://hatxshljloln.com/]hatxshljloln[/url], [link=http://wguaccakhfwx.com/]wguaccakhfwx[/link], http://pmdfybwiiyxm.com/

ptguoi

04 Април 2010 г., 17:49 часа

z5eBAM <a href="http://xpourzgpuuwy.com/">xpourzgpuuwy</a>, [url=http://avcyyqktjyfo.com/]avcyyqktjyfo[/url], [link=http://gnqfvvdmjvia.com/]gnqfvvdmjvia[/link], http://vqkjafyxhknw.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент