#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

В политиката най-страшната змия е инерцията

19 Май 2004 г., публикувано в ????????

НЕ СМЕ КАЗВАЛИ: СОФИЯНСКИ - ПРЕМИЕР

Дясната коалиция ще бъде нововремска, твърди Мирослав Севлиевски

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география. Преди влизането си в 39-ото НС от бургаската листа на НДСВ е работил като инвестиционен консултант. Бивш зам.-председател на царските депутати. От 10 март т. г. е лидер на парламентарната група на "Новото време". Член е на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Г-н Севлиевски, кога ще се учредява поредната нова партия, какво реши последният форум на "Новото време"?
- През юни ще се проведе учредителният ни конгрес. Мястото все още се уточнява, но то ще бъде избрано така, че да отговаря на националната ни кампания "Бъди BG". През последния месец започнахме от първата българска столица Плиска, минахме през златната църква на цар Симеон, през Клокотница, през Казънлъшката гробница, ще бъдем и на други места, където са устоите на нашата държава. Правим го, за да покажем, че България я е имало не само през последните 15 г., а от 1300 г. насам. Що се отнася до партията, която се опитваме да направим, тя ще бъде поредната само по регистрация. Иначе ще има партийна конструкция, адекватна на XXI век и различна от тази на старите партии. Ще бъде сложна конфедерация от клубове, изградени на електорален принцип, на тематична основа и присъдружни организации. Необходимо е по-широко гражданско участие в модернизирането на страната, не партии, които се борят със сенки от миналото, а които успяват да открият бъдещите предизвикателства.
Казвате "не на сенките от миналото", но обявихте още и "Софиянски - премиер"? Няма ли противоречие?
- "Новото време" не е обявявало позиция, че Стефан Софиянски трябва да е премиер. Сигурни сме само, че случаят с Халите ще има политическо ехо. Отзвукът е възможен в две посоки - едната е Съюзът на свободните демократи да го няма наесен, а другата - ССД да направи голям електорален скок. Но "Новото време" има основен принцип - не коментираме решение на който и да е съдебен орган. Дошъл е моментът политиците да покажат на дело, че съдебната система у нас е независима. Всички опити за спекулации в тази посока разбиват доверието на обществото в основните принципи на демокрацията. Че законите важат за всички.
Не приемате зачестилите напоследък изказвания за нови сценарии в политическата сфера? Чуха се варианти, че "Новото време" се създава, за да спаси НДСВ от провал наследващите избори?
- НДСВ са наши политически конкуренти. Не казвам врагове, защото нямаме такива сред българските партии. Що се отнася до сценариите, те са в главите на сценаристите и сценографите. Има в България хора, които се опитват да правят всевъзможни схеми и конструкции, но те забравят две неща. Първо, че са поостарели, и второ - че междувременно са се родили нови хора, които са извън всякакви сценарии. Вече няма публика за тях и това го показаха последните кметски избори, на които гласуваха едва 30 на сто от гласоподавателите. И само половината от тях подкрепиха т. нар. основни партии. Затова в парламентарните приоритети на "Новото време" стоят закони, които променят политическата инфраструктура и правят страната ни модерна
На първо място е законът за референдумите - той ще даде възможност на хората да нареждат държавния или общинския дневен ред. На второ място поставяме избирателната система. Изпратихме миналата седмица писма до всички парламентарни групи за обсъждане на типа избирателна система. Нека отсега да стане ясно на следващите избори, независимо дали те ще са предсрочни или редовни, чрез партийни листи ли ще се предлагат кандидат-депутатите, или политическите сили ще имат и мажоритарни кандидати. Това ще удовлетвори очакванията на българите от десет години насам. Защото, ако една организация излъчи 120 доказали се личности, които да спечелят мажоритарен вот, тогава това ще бъде партия на лидери, а не на послушковци. И няма да има формации от командирски тип.
Според социологическите проучвания обаче новата партия на Командира Иван Костов е сериозен конкурент на "Новото време"?
- Социологическите проучвания показват картината в момента. Важното е кой как ще финишира.
Каква е прогнозата ви - кой как ще финишира на следващите избори?
- Прогнозата ми е, че трудно, но ще намерим подкрепа за важните закони, които ще променят България днес. Този парламент има такава историческа задача. А за следващите избори още е рано да се правят прогнози. Но БСП няма да управлява и няма причина десните формации да се обединяват само заради това. Дясна коалиция ще има тогава, когато тя се изпълни с ясно прагматично съдържание. Опитваме се да го постигнем и със законите, които "Новото време" внася в Народното събрание, и с идеите за повече прозрачност и отговорност.
Това означава ли, че няма дясна коалиция за управление на столицата - на фона на всичко, което се случва? Имам предвид "Софийски имоти на прокурор", Софиянски разследван и обвинен в лъжа от партньорите по сделката за Халите от "Ащром"?
- Дясната коалиция за управление на София е доста старовремска по конструкция и по съдържание. Ако беше нововремска, нямаше така да се тресе от вътрешни противоречия.
Нововремската коалиция как ще изглежда - между кого и кого ще бъде?
- Тя ще бъде с тези стари партии, които успеят да се модернизират. Да станат адекватни на XXI век парламентарни политически сили. Времето на идеологическите коалиции отмина, дойде ред на прагматичните. Сега се правят коалиции, които да съобщят на хората какви проблеми имат. Политиците забравят, че от тях се очаква не да информират избирателите за нещо, които те знаят по-добре, а да намерят решение. Българите искат нещата да започнат да се случват.
И сега се случват много неща. Как ще коментирате уволнението на шефа на КРС Георги Александров?
- Може би това е важно за 4 или 5 компании в България. Но за хората най-важното е дали от приватизационните процедури и от регулацията в телекомуникационния сектор потребителите ще получат по-добри пазарни условия. Това е основният въпрос. А иначе партиите в България се разделят на две категории - повечето са тези, които знаят как се разпределят парите, и малко са другите, които въобще говорят за създаване на доходи. От "Новото време" искаме да обърнем дискусията.
Много говорим за хората. Те са недоволни от най-различи неща, които се вършат от управляващите, в това число и от някои министри. "Новото време" ще поиска ли оставки и промени в кабинета?
- Дойде времето на истинските парламентарни проверки как един или друг министър си върши работата. Защото корупция не означава само да правиш лоши неща и да нарушаваш закона, а и ако нищо не правиш. Ако не управляваш добре държавните ресурси и губиш българското време. Затова инициирахме проверка в дейността на министър Валентин Церовски, затова и сега търсим подкрепа за създаването на анкетна комисия за управлението на държавната собственост в министерствата на спорта и на културата. В тези области има доста неща, които не са се случили. Всички българи имаме право да знаем защо. А и ни се струва, че се създава нов модел на РМД, което се нарича апорт на държавна собственост в частни дружества. Ако става дума за изолирани случаи, надявам се, че прокуратурата ще вземе отношение. Ако обаче това е тенденция, очевидно парламентът трябва да промени спешно законите, за да не могат такива неща да стават. Нови РМД-та на България не й трябват.
"Новото време" не залага ли на прекалена екстравагантност, за да печели популярност? Включихте психолог в инициативния си комитет, символът ви е таралеж?
- Не се стремим към екстравагантност, а към прагматичност. Ако партиите привлекат професионалисти, лидери в своите области, те ще бъдат успешни. Всяка партия има нужда от психолог, така че гласовете на хората да бъдат по-добре разчетени. Повечето от българите мислят, че на политиците им е необходим психиатър. Ще се стремим да направим така, че това да се промени. А по отношение на таралежа - избрахме го, за да покажем, че сме толерантни към всички, но никой не може да ни се качи на главата. Таралежът прочиства градините от змии, гущери и други гадинки. В политиката най-страшната змия е инерцията. И безхаберието.

Юлиана Ончева
В. “Стандарт”, 19 май 2004 г.

Коментари

kgogkwypeij

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

hv8phS <a href="http://eilqleneunny.com/">eilqleneunny</a>, [url=http://ramzcrulgfuq.com/]ramzcrulgfuq[/url], [link=http://bfzzntfdxvzl.com/]bfzzntfdxvzl[/link], http://jkeojsctbrxz.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент