#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

В политиката може да се прощава всеки ден

11 Юли 2003 г., публикувано в ????????

КРАЙ НА ЛИЧНИТЕ ОБЛАГИ ВЪВ ВЛАСТТА

Скоро всички депутати ще имат различно поведение, казва зам.-председателят на ПГ на НДСВ Мирослав Севлиевски

НА "ВИЕ"

Победа за Новото време ли е влизането на двама от движението в ръководството на парламентарната група на НДСВ?
- Новото време не си поставя за цел да превземе една или друга крепост, а да смени времето. Не времето за мен или за теб, а времето за всички. Това е нашата кауза.

Оказва се, че моделът "фракция" в парламентарната група работи.
- Това, че някой политолог ни нарича "фракция", не означава, че сме такава. Ако бяхме фракция, щяхме да се саморазпуснем веднага след като заехме управленски постове. Новото време винаги си е поставяло цел в рамките на дискусията да катализира проблеми и теми, за които да търси парламентарна и обществена подкрепа. Ние се събираме, за да споделяме идеи и знания и да станем по-ефективни народни представители и по-добри политици. Винаги сме твърдели, че сме малка работилница във фабриката НДСВ. Целта е новото време да дойде за хората.

Очаквате ли създаване на "най-новото време", след като част от вас вече са в ръководството?
Виждам, че публикациите в пресата ви влияят. Това доказва, че България се намира в етапа на медийна демокрация. Това е нова фаза, която трябва да бъде осъзната от политиците. Аз самият вече разбирам, че най-организираната извънпарламентарна опозиция у нас са средствата за осведомяване. С това България достигна Европа. Понеже сме в медийна демокрация, политиците сме задължени да се държим така, сякаш всеки ден сме в предизборна кампания.

Министър-председателят каза, че някои от депутатите са започнали да използват властта за лично облагодетелстване. Ще научим ли скоро кои хора е имал предвид и ще предприеме ли новото ръководство на групата мерки срещу тях?
- Не вярвам, че подобно поведение ще бъде практика на поведение в групата оттук нататък. Вече приехме на първо четене Избирателния кодекс, който поставя друга рамка на поведение пред всеки, който иска да бъде избран. Отлежава и пакет закони, които имат за цел промяна на българската политическа система. Народните представители и всички политици скоро ще имат съвсем различно поведение.

А онези, които досега са демонстрирали лошо поведение?
- Ако в реалния живот прошка се дава само на Сирни Заговезни, в политиката може да се прощава дава всеки ден. Мислите ли, че след като прошката има 2000-годишна традиция в религията, тя е нещо лошо?

Критиците на промените казват, че всъщност нищо не се е променило в групата на НДСВ.
- Всяка промяна има критици, но и всяка промяна води до нещо ново. Важното е как политиката на НДСВ ще отговори на очакванията на хората. Искам политиката да се прагматизира и да се занимава с утрешния ден, без да загърбва настоящето. Голямото предизвикателство е да направим утрешния ден различен. Нека бъдем реалисти и да си кажем, че днешния ден сме го изпуснали. За утрешния все още имаме шансове. Трябва да сменим динамиката и всеки да се опита да направи нещо за себе си, за семейството и за околните не за 800, а за 8 дни.

Първите изказвания на Станимир Илчев подсказват леко дистанциране от идеята за връщане на напусналите депутати в групата.
- Подходът не бива да е механичен, не е въпросът да се влиза или излиза. Не е работа да броим депутатите като бройки, те са нужни като личности и като каузи. Това е разделителната линия за едно събиране или разделяне. Вчера парламентарната група НИЕ подкрепи гласуването на НДСВ против ветото на президента на Закона за изменения и допълнения на Закона за държавната собственост. Мисля, че това не е знак, а камбана. Така всички доказаха, че вече са готови за тях да се съди по делата, а не по думите.

Не очаквам да ми кажете кои министри са за смяна според вас, но все пак да ви попитам.
- Не виждам нищо лошо в средата на мандата да се направи преглед на постигнатото и на предстоящото. Най-голямото предизвикателство за един депутат е да бъде преизбран. Важно е онези, които искат да останат в политиката, да се съберат и честно да кажат: "Ще правим достойни дела, независимо от партийната си принадлежност, за да бъдем преизбрани." Ще работя промените в кабинета да бъдат успешни. Истината е, че в следващите 2 години комуникацията и артикулацията на проблемите трябва да е много по-ясна. Да обясняваме защо точно сега се взима точно това решение.

Някои наблюдатели твърдят, че може да се очаква промените в кабинета да го направят коалиционен. Говореше се, че Стефан Софиянски може да бъде вицепремиер.
- Бъдещето на страната е толкова голямо предизвикателство, че нито един проблем не бива да е монопол на една партия. Винаги съм вярвал, че ако правителствените коалиции са невъзможни, то тематичните коалиции по един или друг проблем са необходими. Не виждам нищо лошо в една правителствена коалиция, но много искам да имаме тематично разбирателство, например като при приемането на Избирателния кодекс, както се получи и при гласуването на промените в Закона за държавната собственост. По темата за Софиянски и спекулациите за неговото евентуално присъствие в кабинета винаги свалям шапка на моя приятел Любомир Павлов, който много добре разбира какъв фон да създаде за едни избори. Той създаде система, която кара политиците всеки ден да отговарят на въпроса: "Как се равнявате по Софиянски, става ли той за министър и т.н.?"

Кога НДСВ ще каже кой е избраникът на движението за кмет на столицата?
- Няма никаква причина НДСВ да бърза първо да определи своя кандидат. За разлика от другите политически сили движението направи система, според която не само партийните членове, но и всички структури на гражданското общество могат да номинират кандидати. Стремежът не е да броим кандидатурите, а да имаме успешни. За кандидата на НДСВ е важно да бъде такъв, че от неговото избиране да спечелят хората.

НА "ТИ"

Като си говорим за кметски кандидатури, кога ще издигнеш кандидатурата на твоя приятел Тончо Токмакчиев за кмет на Бургас?
- В момента, в който жена му му разреши да се върне в Бургас, за да прави кампания.

Това шеги между приятели ли са, или влагате и нещо сериозно?
- Шегите много често се превръщат в действителност. Ние с Емил Кошлуков се шегувахме през 1989-1990 година, че ще работим за това Желев да стане президент. Детските шеги често се оказват сериозни.

Минал ли си вече детската възраст в политиката?
- За съжаление в живота отдавна съм я преминал, а в политиката е важно винаги да се чувстваш в детска възраст. Тоест, да си готов във всеки момент да се научиш на нещо. Както учим децата да правят добри неща, така и политиците всеки ден трябва да са готови да вършат добри дела.

Колко добрини правиш на ден?
- За съжаление най-малко добрини правя за семейството си. Колегата Цеков, който имал този навик от дете, си е поставил за цел да има най-малко по 3 добри дела на ден.

Коя беше детската ти мечта, предполагам, че не се е казвала "депутат"?
- Юношеската ми мечта беше да пътувам. Детските са били като на всяко дете, което до 4-и клас е учило в селско училище, а после в Троян. Осъществих мечтите си и съм бил на всички континенти с изключение на Австралия.

Най-голямото постижение в пътешествията Антарктида ли беше?
- Най-голямото постижение беше, че през 90-а година видях на живо Статуята на свободата. Това стана възможно след ентусиазма на хората, извоювали демокрацията, излизайки на улиците.

Не ти ли е мъчно за онази романтика, когато ти беше сред първите демократи?
- Онова желание за промяна, онова очакване за промяна и онази романтика не се случват често. Щастливи са онези, на които им се е случило поне веднъж в живота. Нашето поколение беше богопомазано заради шанса да станем участници в такива събития. Изпитвам носталгия по онова време, по онова СДС, което беше иконата и знакът на надеждата. Мисля, че иконата на промяната и на надеждата винаги е пред нас.

Какви са мечтите на дъщеря ти?
- Дъщеря ми, която е 5-годишна, иска да стане нещотърсач като Пипи Дългото чорапче и ни създава много емоции. Съпругата ми, която е рекламен консултант на граждански договор, се грижи за детето, за мен. Другата мечта на малката е да стане учителка на пингвини. На мен повече ми харесва стремежът й към "нещотърсач"

Това лято ще почиваш ли на яхта?
- Понеже моят избирателен район е Бургас, често се качвам на лодки и на рибарски кораби. За съжаление не се возя на яхти, защото в Несебър и Созопол те са съвсем малко. Въпросът е да направим така, че на Българското Черноморие да има много яхти. Лятото ще прекарам със семейството си, но по-голямата част от времето ще отиде за предизборната кампания в Несебър, Поморие и т.н. Там сигурно ще бъда със съратника си Тончо.

Екатерина ГЕНОВА
В. “Стандарт”, 11 юли 2003 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент