#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Всеки може да се меси в работата на агенцията и Апостолов

16 Декември 2002 г., публикувано в ????????

ПРИВАТИЗАЦИЯТА СТАНА МРЪСНА ДУМА

Депутатите трябва да спрат да се занимават с продажби, казва Мирослав Севлиевски

- Г-н Севлиевски, защо предлагате закриването на Агенцията за приватизация? Имате забележки към работата й ли?
- Когато хората чуят за АП, се сещат за "тъмната сянка" на приватизацията, олицетворявана от "Плама" и "Балкан". При всички случаи шумът около БТК и "Булгартабак" има отражение върху имиджа на АП. Агенцията превърна думата "приватизация" в мръсна. В нейната работа може да се меси всеки, да влияят различни интереси. Вижте колко по-успешна е работата на БКК. Искам да търся по-добри решения за по-бърза и по-прозрачна приватизация в България в бъдеще. Крайно време е да изкараме депутатите от приватизационния процес.

Вицепремиерът Николай Василев е на мнение, че предложението ви за закриването на агенцията е закъсняло. Какво мислите?
- Приказката е: "По-добре късно, отколкото никога". Според мен обаче, не само че предложението не е закъсняло, а напротив - напълно навременно. Тази идея е приложена на много места по света, и то доста успешно. Ако повечето колеги видят рационалното начало в нея - берекет версин.

Все пак заимствахте ли от идеите на министъра на икономиката Николай Василев?
- Това едва ли е толкова важно. Освен това, доколкото знам, предложението на г-н Василев е било преди година и половина. Не претендирам, че в идеята има оригиналност. Тя дори няма българско начало. То е в Източна Европа, в държави, известни с успешната си приватизация.

Сменихте позицията си относно принципала на бъдещето дружество. В крайна сметка кой ще го управлява, говорихте ли с Василев и Велчев?
- Нямам нужда от такива консултации на този етап. Принципал ще бъде Министерство на икономиката, в случая - г-н Николай Василев. Това е последният вариант за внасяне в деловодството на парламента. Първо то ще се разгледа в икономическата комисия и в парламентарната група на НДСВ. След това ще се внесе в пленарна зала като отделен законопроект. Това най-вероятно ще стане през януари.

А не може ли да залегне направо в новия Закон за приватизацията?
- Разбира се, че може. Няма нищо лошо. За мен най-важното е това да стане факт. И още по-важно да се катализира смислена дискусия по темата. Всички си даваме сметка колко важна е тя. С политика се занимава онзи, който има качествата да катализира дискусии, а самата политика е непрекъснато състезание на идеи. Това е истината. От там нататък всичко е въпрос на воля и решения.

От коалиция "За България" смятат че предложението ви ще отпадне още в икономическа комисия. Съгласен ли сте с това мнение?
- На коалиция "За България" е трудно да живеят в среда, различна от тази, която познават или сами са създали. Но понякога трябва да се примиряват, че нещата могат да вървят и по друг път. Животът има своя логика и обикновено всеки ден изкарва нови предизвикателства, с които трябва да се съобразяваме. Очаквам от тях внимателно да огледат какво точно пише в предложението и какъв точно е текстът. След това, ако намерят нещо рационално, да го подкрепят. Ако не, нека да отпадне. Дали това ще бъде крайното предложение няма кой знае какво значение. По-важно е това, че ще има дискусия. Вярвам, че след нея приватизацията ще се раздели с миналото си от "Плама" и "Балкан" и ще влезе в нови измерения, където ще има по-малко мъгла, политика и депутатщина.

Как възприе идеята ви ръководството на НДСВ?
- Честно да ви кажа не знам. Не съм говорил още. Тепърва всеки ще има възможността да изложи аргументите си. Освен това нямам причина да смятам, че мнозинството няма да подкрепи такъв законопроект, който е добра идея. Дискусия със сигурност ще има обаче. Това ни е работата.

Васил ПЕТЕВ
В. “Стандарт”, 16 декември 2002 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент