#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: СТАРИТЕ ВНУШАВАТ, ЧЕ "НОВОТО ВРЕМЕ” НЯМА ДА ВЛЕЗЕ

26 Май 2005 г., публикувано в ????????

Министърът на енергетиката агитира младежи за 20 секунди, не дава да вдигат тока 

Мирослав Севлиевски е министър на енергетиката и енергийните ресурси. Създател е на Българското движение за честни избори, един от основателите на дискусионен клуб „Новото време". В 39-ото народно събрание бе избран за депутат от листата на НДСВ, стана зам.- председател на жълтата група, а след това оглави отцепилата се от мнозинството група на 13-те нововремци. В кампанията ще е водач на две листи от „Новото време". Севлиевски е активен скиор, женен, има дъщеря Мария.

Г-н Севлиевски, според колежката ви Антония Първанова вече няма разлики между партиите, защото платформите им били еднакви. Съгласен ли сте?

- Тази теза е много стара, на 15 години е. Нейните глашатаи пропагандират да не се участва в изборите, защото партиите и политиците са еднакви и всички са маскари. Други глашатаи пък се опитват да замажат разликите, за да се съюзят с идейните си врагове. Тези, които днес отново вадят същата стара теза, да си помислят дали живеят в XXI век, или не могат да се откачат от миналото.

Но повечето платформи наистина си приличат.

- Да, старите партии са еднакви. Те дават най-много обещания и никога не ги изпълняват. „Новото време" се пропагандира не на думи, а на дела. Ние не обещаваме, че ще отнемем имоти, за да привлечем реваншистите, или че ще дадем по 2 лева повече социални помощи, за да излъжем за пореден път бедните. За "Новото време" нещата стоят така - внесли сме 70 закона в 39-ото народно събрание. Част от тях получиха парламентарна подкрепа, което е прецедент за група от 13 човека.
Преминахме през две публични споразумения - за държавния бюджет за 2005 г. и за червения килим на България към Европа - това беше залогът, с който „Новото време" подкрепи либералния кабинет. Старите партии не обичат публичните споразумения, особено пък такива, които са инициирани от най-малката парламентарна група. Резултатът от усилията на „Новото време" е, че днес всеки, който дарява компютър на училище, ще плати по-малко данъци. Ако предлагате научно изследване с практическо приложение на български университет, разходите ви също ще бъдат приспаднати от данъците. Да си припомним, че приспадането на даренията от данъците е обещание на старите партии от 15 години. Когато се гласуваше държавният бюджет, „Новото време" ги накара да отделят 130 млн. лева допълнително за образование. За жалост имаше и такива като БСП, които не ни подкрепиха, но пък днес издигат лозунги за младите хора и бъдещето на България. Подкрепата за образованието не беше ли път към решението на един от най-големите ни проблеми - изтичането на мозъци от страната ни?
Мисленето на старите партии е повредено. Затова оръжията им срещу нас не са контратези или спорове по конкретни проекти, а обичайните интриги. Просто внушават, че „Новото време"няма да влезе в парламента и толкоз. Според нас обаче времето на масовите внушения отмина, българите не са опитни мишки и не възприемат изборите като пореден експеримент.

Няма ли поне една партия, с която „Новото време" да има допирни точки?

- Искаме да направим така, че в тази предизборна кампания и в следващия парламент все повече партии да приличат на „Новото време" и да приемат нововремските идеи. Първо трябва да променим политическите правила. За съжаление не успяхме да накараме старите партии да въведат мажоритарната избирателна система, защото това означава да няма повече командирски организации.

Преди три години в интервю за „24 часа" казахте, че във всички партии имало нововремци. Дори имаше идея да сформирате новата си група с хора от СДС и БСП?

- В другите партии има хора с идеи, близки до нашите. Проблемът е, че нямат кураж да ги реализират и още скланят глави пред вождове. Кураж трябва. Кураж трябва да се каже „не" на приятели и „да" на врагове, ако е за национална идея.

Във всички партии, включително в „Новото време", имаше скандали при подреждането на листите. Защо?

- Напротив, в „Новото време" не е имало нито драми, нито скандали. За разлика от старите партии, нашите кандидати за депутати се определят от предизборен конгрес - на последния имаше 700 делегати.

Не беше ли драма, че част от варненската ви структура напусна партията?

- Не е драма и не е точно такъв случаят с варненската структура. Партията има ясни правила, които сама е написала и приела. Ако някой не иска да ги спазва, търси друга организация, която да пасва на светогледа му. Ние не сме секта с гуру и шамани.

Падна ви се бюлетина номер 13. Как го тълкувате?

- Не гледам на кафе, но ви уверявам, че 13 ще е фатално число само за конкурентите ни. Ако помните, парламентарната ни група беше от 13 депутати.

Лично вие няма ли да изпаднете в конфликт на интереси - мандатът ви като министър изтича след изборите, а ще агитирате в кампанията от името на „Новото време"?

- Конфликт на интереси може да има, ако използвам ресурси на ведомството или на фирмите от енергийния бранш. Не съм го правил, не го правя, няма и да го направя. Ако министърът не си върши добре работата, значи не е добър политик. Това е критерият. По време на кампанията няма да кажа нищо по-различно от това, което казвам като министър - трябва да убедим хората, че не само можем да пишем добри закони, но и да ги изпълняваме. Гражданите задават дневния ни ред, не ние техния. Не сме от тези, които се хвалят, че нямат досиета, въпреки че никой не ги пита, и мълчат, когато хората ги питат за далаверите им в приватизацията.

Вярно ли е, че има споразумение между НДСВ, ДПС и „Новото време" на правителствено ниво за взаимна коректност по време на предизборната кампания?

- Вие вероятно знаете, че съм автор на онова изречение в споразумението за създаване на Либералния алианс от февруари за общи предизборни действия. За съжаление не се реализира идеята ми трите партии в алианса да проведат обща кампания, но съм убеден, че трите партньора ще спазват добрия тон.

Ще има ли повишение на цените на тока, г-н министър?

- Ако в миналото е зависело от министъра на енергетиката каква да е цената на тока, в модерна България има независим орган, който се нарича Държавна комисия по енергийно и водно регулиране. Процедурата, с която се определя цената на електроенергията, е публична и в нея участват частни и държавни фирми. Така че отговорът ми е, че към днешна дата не виждам причини да се увеличава цената на тока.

Какво става със сделката за ТЕЦ „Бобов дол"?

- Обърнете се към Агенията за приватизация. Ако тя има да каже нещо за приватизацията на ТЕЦ „Бобов дол" и ТЕЦ „Варна", да излезе и да го каже. Аз мога да говоря само за повереното ми министерство.

Дайте прогноза за следващото правителство?

- Целта ни е то да е доминирано от либералните партии, „Новото време" да е част от него и да има отново лява и дясна опозиция. Вече се разбра, че при такова разпределение на силите качеството на законодателството и на управлението е много по-добро. Аз ежедневно се опитвам да докажа, че „Новото време" може да управлява качествено.

Наричат вас и Емил Кошлуков търгаши, готови на всичко, за да се докопат до власт. Какво ще правите вие двамата, ако „Новото време" не мине 4-процентовата бариера?

- Ще подготвим партията за участие в президентските избори, ще издигнем кандидат за президент, а след това ще се готвим за местния вот. Ще продължим да живеем, да работим и да се грижим за семействата си. Никой в „Новото време" не гледа на политиката като на хранилка.

Ако пред вас е млад човек, който на тези избори ще гласува за първи път, и имате една минута, как ще го агитирате?

- Сега е времето да се замислиш за утре. Ти не си зрител, а участник в политиката. Това означава правото на глас, което ти дава конституцията. В деня на изборите се решава кой ще пише правилата, по които живееш. Подкрепи този, който вижда бъдещето като теб. Това бяха 20 секунди. В останалите 40 ще кажа на този млад човек, че средната възраст в „Новото време" е 34 години. Ако му се виждаме старички, не знам как ще му се види БСП. Така че той ще трябва да избира дали да подкрепи своето поколение, или това на дядо си.

Диляна ЦЕНОВА
В. “24 часа”, 26 май 2005г.

Коментари

xveypxc

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

D7BE8R <a href="http://chsnyybohhuk.com/">chsnyybohhuk</a>, [url=http://nivyzzdaarzh.com/]nivyzzdaarzh[/url], [link=http://suxmxwhoekvy.com/]suxmxwhoekvy[/link], http://plynnzmrapxn.com/

yjvevskz

04 Февруари 2010 г., 21:41 часа

LjkIfu <a href="http://sbxgmtlhyxvo.com/">sbxgmtlhyxvo</a>, [url=http://bwwkxnqdouhu.com/]bwwkxnqdouhu[/url], [link=http://mscsrinfsuqo.com/]mscsrinfsuqo[/link], http://qikrqxeyypas.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент