#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката и енергийните ресурси: САМИ НА ИЗБОРИТЕ? ТОВА Е ШАНС ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ УСПЕШНИ

20 Май 2005 г., публикувано в ????????

Мирослав Севлиевски е роден през 18 януари 1965 година в Троян. Завършил е география в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Депутат от 39-ото Народно събрание от Бургаския многомандател район.
Председател на ПГ “Новото време”, учредител и зам.-председател на политическа партия Новото време. От 23 февруари 2005 г. е министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на НДСВ, ДПС и Новото време.
Водач на листата за Бургас на Новото време за 40-о народно събрание.

Г-н Севлиевски, Вие очевидно ще завършите мандата като министър на енергетиката в правителството на НДСВ. Същевременно сте пред старта на кампанията за 40-ото НС, като един от лидерите на Новото време, която на изборите ще е в конкурентна позиция спрямо сегашното управление. Двете позиции изглеждат трудно съвместими, поне от морална гледна точка. Вие как мислите?

- Правителството, в което участвам, е на Либералния алианс между НДСВ, ДПС и Новото време. Трите партии се явяват самостоятелно на изборите за следващото Народно събрание. И не виждам защо министрите на  НДСВ и ДПС да могат да участват в кампанията на политическите си сили, а Новото време да е в “несъвместима” позиция. Моралът тук е всеки да защитава програмата, с която се явява на изборите, и идеите, заради които е поел отговорност да участва в управлението. Аз съм министър на енергетиката и енергийните ресурси и не използвам тази си позиция в правителството, за да си правя предизборна реклама. Нямам нито едно предизборно посещение или изява, за които да съм черпил от ресурсите и позициите си в министерството. Няма да го направя и след 25 май, когато по закон започва кампанията за изборите. Моралът е в това да не се изкушиш да използваш ресурсите на властта, за да се рекламираш – себе си или партията, която представляваш. Аз съм заместник-председател на партия Новото време и в тази партия ние сме показали ясно, че всяко наше действие е и ще бъде публично – ясно политически мотивирано и прозрачно финансирано.

Политическите коментатори наблегнаха на лошата страна /за нововремци/ от неосъществената коалиция с ДПС. Коя е добрата страна?

- Хубавата новина е, че понякога лошите новини за партиите не са лоши за България. А по-скоро са възможност да се променим. Сега се налага партиите да върнат безбройните кредити на доверие, ако трябва с лихвите, за да спасят мястото си в политиката, но и избрания модел за развитие на държавата. И имат само един шанс - да покажат, че могат да работят за държавата. На тези избори доверието няма да се получава срещу обещания, а срещу свършена работа и ясен отчет за това кой какво е дал. Добрата новина е, че българското общество е готово да избере онази партия, която няма да губи времето на държавата, нито ще го използва, за да обяснява защо продължава да го харчи, за да си осигури престой във властта на връзкарския капитализъм. Това е ретро, а на тези избори никой няма да гласува за миналото. Това ще са избори за бъдещето на България. Това, че Новото време избра да се яви самостоятелно на изборите, е шанс да покажем, че нашата политика е успешна, че нашите членове и привърженици са успешни, че имат потенциал да спечелят доверието на обществото. В следващия парламент мнозинство ще имат идеите на Новото време. Това е добрата страна.

Имахте ли колебания относно водачеството на листата в Бургас за сметка на други структури, които имат нужда от обединителна фигура?

Никога не съм имал колебания за това дали да се кандидатирам за народен представител в Бургас. Това, че бях издигнат на конгреса и за водач във Варна е само още едно доказателство за доверието, което ми гласуват нововремци. Законът позволява на всеки да се кандидатира в два района, правят го всички партии. По този начин авторитетни фигури обединяват доверието в съответния район. Аз съм инициатор, учредител на Новото време, председател на парламентарната група, зам.-председател на партията. И като такъв, няма по-естествено от това да обединявам около себе си доверие.
А що се отнася до Бургас, аз съм доказал, че мога да работя за района, от който съм избран. Очевидно не само аз смятам така. Показват го и последните проучвания за народните представители от сегашното Народно събрание. Изследванията сочат, че според мнението на хората в Бургас от депутатите от бургаската листа от всички политически сили, аз имам най-висок рейтинг и процент на разпознаваемост. А за тези избори бургазлии ме определят като най-достоен да представям Бургас в следващия парламент, заедно със Соломон Паси и Сергей Станишев. Тази оценка ми дава сили да се състезавам за доверието на хората и на 25 юни. И заедно с тях да защитавам интересите на Бургас и през следващите 4 години.

Притесняват ли ви социологическите проучвания, които на този етап Ви държат на повече от пункт под 4 процентната бариера?

- Нито аз, нито Новото време и всички наши кандидати за народни представители, не разчитаме социолозите да ни казват как се правят избори и как се прави кампания и се печели доверието на избирателите. Ние сме доказали, че идеите ни са успешни, работили сме за тях, наложили сме най-модерното законодателство през последните 4 години, имаме своята визитна картичка, която обществото познава и одобрява. Играта на проценти и приближени социолози е също така добре известна на избирателите. Виждали са какви ли не прогнози, но са виждали и как тези прогнози се събарят в деня на вота.  

Как ще убедите избирателите, че Новото време е необходим сегмент от състава на следващия парламент?

- Новото време ще имаме своето представителство в следващото Народно събрание и това ще е представителство на хората с идеи за бъдещето на модерна България. Ние не се борим да прескачаме бариери, ние правим политика и имаме своята широка обществена подкрепа. Нововремци има навсякъде и те са повече в групата на избирателите, които отказват да гласуват за старите партии. Законите, които ние внесохме в 39-ия парламент, станаха основа на новия политически модел. Сигурен съм, че в 40-ото народно събрание ще получат своята подкрепа и нашите идеи, които сегашните стари партии отказаха да приемат. Законите за мажоритарния вот, за референдумите, етичния кодекс на народните представители – това са закони, за които всеки българин ще гласува. Тези идеи ще са сегмент от следващия парламент, защото България има нужда от модерни правила, от прозрачно управление, от публична политика.

Не е тайна, че под ваше ръководство НДСВ направи една успешна кампания на кандидата си Иван Витанов на последните местни избори. Още през есента се заговори, че това е първата фаза на плана “ Витанов ” и той има свое развитие в една парламентарна кампания. Огорчен ли сте, че близо две години тази схема не е актуална, нито за НДСВ, нито за вас самия?  Какво от този план бихте пренесли в сегашната кампания / например пълното обявяване на имотното състояние на кандидат – депутатите/ .

- Убеден съм, че бургазлии днес виждат, че няма друг път за модерното развитие на региона от Плана Витанов. Този проект не беше предизборен лозунг, а конкретно разработена програма, която можеше да започне да се осъществява в деня след изборите. Подкрепата, която хората тогава ни дадоха, сега ни кара да вярваме, че това е успешният начин да се прави политика на общественото доверие и на модерното развитие. Новото време успя в този парламент да превърне много от тези идеи в закони. По наше предложение беше разширен кръгът на представителите на властта, които са длъжни да декларират имотното си състояние, бизнесвръзките си и тези на семействата си, за да ясно на обществото кой как влиза във властта и как излиза. Включихме в този списък кметовете и общинските съветници. И нямайте никакво съмнение, че всеки кандидат на Новото време за народен представител ще декларира пред избирателите си своето имотно състояние. Нашите биографии са публични и ще бъдат такива винаги. Прозрачното финансиране на партиите, публичното вземане на решения, демократизирането на информацията, достъп а обществото до всяко действие на властта – това са осъществени предложения на Новото време. Не се отказваме от тях, напротив, - събираме все повече привърженици.

Диана САВАТЕВА
В. “24 часа – Бургас”, 20 май 2005 г.

Коментари

gojhpqhoks

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

CZbBnG <a href="http://smmjgwhgsbuv.com/">smmjgwhgsbuv</a>, [url=http://mbmwqtlrjncn.com/]mbmwqtlrjncn[/url], [link=http://srbfybxsuebx.com/]srbfybxsuebx[/link], http://kbeiqydqwtzc.com/

yusxjsrj

04 Февруари 2010 г., 22:11 часа

vkArY5 <a href="http://dpicpcpqiuig.com/">dpicpcpqiuig</a>, [url=http://nlsksogmunam.com/]nlsksogmunam[/url], [link=http://qkjropnlcvae.com/]qkjropnlcvae[/link], http://cqwjafhteqgl.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент