#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Eкстравагантните решения са опасни за ядрена централа, смята енергийният министър

18 Май 2005 г., публикувано в ????????

ДОТУК С ПОЛИТИКАТА ОКОЛО АЕЦ “БЕЛЕНЕ”

Ако няма изгодни оферти, оставяме проекта за по-добри времена, казва Мирослав Севлиевски

Министър Севлиевски, преди няколко дни бе публикувана официалната покана към потенциалните инвеститори за проекта "Белене". Вие убеден ли сте, че на България й е нужна втора атомна централа?

- Да. Първото нещо, в което се убедих, е, че има възможност такъв проект да бъде реализиран. Има огромен български опит, натрупан от "Козлодуй". Проектът може да бъде структуриран да не носи рискове за държавата. Нашето законодателство по отношение на ядрената безопасност отговаря на най-добрите международни стандарти. По проекта има двама добри консултанти - "Парсънс" и "Делойт и Туш". Към днешна дата аз съм възприел най-консервативния подход - обявяваме обществена поръчка за проектант, изпълнител и доставчик. Когато се получат крайните оферти на кандидатите, ще е ясно каква е стойността на проекта и съответно на електроенергията. България мина дълъг път през последните три години да изпълни всички изисквания на Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Аз имах шанса да бъда министърът, който да внесе решението за "Белене" и да получи подкрепата на Министерския съвет. Така че, ако едни са подписали да се закрият III и IV блок на "Козлодуй", аз подписах да се построи нова ядрена електроцентрала. Това е огромен шанс за мен.

Преди да станете министър, каква нагласа имахте към "Белене"?

- Личната ми нагласа винаги е била, че България е ядрена държава заради "Козлодуй" и може да продължи да бъде такава. Не крия факта, че когато бях 24-25-годишен, през 1989-1990 г., бях против реализация на "Белене" - като всички от Независимото студентско дружество в Софийския университет. Този проект тогава беше символ на разхищение, а сега е символ на променена България Вече не говорим, че държавата ще изгради "Белене", а за публично-частно партньорство, което може да се реализира само ако съответният проект е икономически ефективен.

Какъв интерес очаквате към проекта?

- След около 40 дни ще стане ясно какъв е инвестиционният интерес. Досега може да е имало много приказки, много кандидати. Но през следващия месец ще стане ясно кои ще си купят документи, колко ще изпратят заявки.

Какви са рисковете оттук нататък?

- При консервативния вариант няма рискове. Има хибриден вариант от гледна точка на това, кога да започне да се структурира компанията, която ще притежава и ще развива проекта "Белене", което сега се прави от НЕК. Всеки, който се постави на мое място днес и си дава сметка, че до изборите остават около 40 дни, а до края на моето пребиваване в този кабинет около 60, не би предприел екстравагантен подход.

От думите на консултантите стана ясно, че финансовият модел за "Белене" ще бъде структуриран, след като се подадат офертите.

- Да, така е. И това се прави, за да няма излишни разходи. Представете си, че офертите са такива, че крайната цена е неатрактивна. Ако се получи така, ще чакаме по-добри времена. В базовия модел сме заложили 25 евро на мВтч. Според консултанта дори при цена от 32 до 37 евро на мВтч рентабилността на инвеститора ще бъде 10-12%, което е добра възвръщаемост.

Един от вариантите за финансова структура на проекта предвижда "Белене" и V и VI блок на "Козлодуй" да се вкарат в една компания. Вие как гледате на това?

- На този етап могат да се правят много спекулативни сценарии. Смятам, че е доста екзотично V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат апортирани в новата ядрена компания. Аз лично не смятам, че това е добро предложение.

Не се ли притеснявате, че следващото правителство ще вземе решението за "Белене"? Защото следващият кабинет ще оценява офертите и ще избере изпълнител на проекта.

- Аз се надявам следващото правителство а бъде на България а не на партия или на двама псевдоенергийни играчи. И ако бъде на България, то ще вземе най-доброто решение. Този проект има огромно значение за българската политика, но политиката не трябва да му пречи.

Като говорим за политика, социолозите дават около 2,5% на "Новото време" на предстоящите парламентарни избори. Какво ще направите, че да преминете границата от 4%?

- Ако тези 2,5% бъдат преизчислени към избирателната активност, това означава, че "Новото време" пробива 4-те процента без проблем. Аз съм сигурен, че в предстоящата предизборна кампания онези, които ще подкрепят идеите и законите на "Новото време", ще бъдат повече от онези, които няма да ги подкрепят. Аз съм сигурен, че българските избиратели са достатъчно прагматични и могат да разпознават тези, които само говорят и нищо не правят, от онези, които и говорят, и правят. Защото това е основната работа на всеки политик.
Ако прави и мълчи, също не е политика Аз съм сигурен, че избирателите най-накрая ще разберат, че през последните 15 години някой непрекъснато казваше, че трябва да има компютри в училищата. А накрая дойде "Новото време" и промени данъчните закони - да се насърчава подаряването на компютри на училища и университети и това да се приспада от данъците на фирмите. И в публични преговори осигури 130 млн. лева допълнително да бъдат заделени специално за информационни технологии. Така че разчитаме, че освен по думите, хората ще гласуват и по делата на политиците.

Доколко скандалите във Варна ще повлияят на изборните резултати?

- Няма да повлияят. Просто ни правят реклама.

Как ще водите предизборна кампания срещу съпартиеца си и приятел Радослав Коев, който се явява като независим кандидат?

- Нека първо Коев да се регистрира. Намеренията винаги са много, но да видим какви са фактите. Когато на 25 юни се види кой се е регистрирал във Варна, тогава ще можем да говорим. С Коев сме имали добро сътрудничество в рамките на парламентарната група. Разбира се, всички, които не приемат писаните партийни правила, трябва да се разделят с партията.

Защо не се получи предизборна коалиция с ДПС?

- По-скоро вече е дошло време да говорим за това, каква ще бъде правителствената коалиция след изборите и колко опозиции трябва да има в парламента. Моето мнение е, че трябва да има добро качество на управлението в следващия мандат. И е хубаво да има лява и дясна опозиция. Дали лявата опозиция ще е голяма или малка, е без значение. Важното е левите да са в опозиция.

Накъде в крайна сметка се ориентира "Новото време", след като кани Божидар Димитров за водач на листа, а пък Емил Кошлуков твърди, че по-скоро е възможна коалиция с Иван Костов и Надежда Михайлова, отколкото с БСП?

- Няма такова нещо. Вадят се думите на Кошлуков от контекста. Той казва: "Пред БСП предпочитам всички вдясно, включително и Костов." В партията на Костов има хора като Димитър Абаджиев, който според мен е нововремец в тази партия.
Нововремците в другите партии също не са малко Свестен човек като Божидар Димитров би трябвало да бъде комплимент за всяка партийна листа. Това, че неговата партия не го оцени по достойнство, е друг въпрос.

Какви избори очаквате, след като има кандидат-депутати чалга звезди и полицаи?

- Това не е лошо, нека има избор. Българите са тези, които трябва да решат. Защото всеки българин трябва да поеме отговорността, когато избира, за да не съжалява после.

Виктория ИЛКОВА
В. “Стандарт”, 18 май 2005 г.

Коментари

dsfnpoqlaq

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

I0sTxx <a href="http://xlrjkhprruhq.com/">xlrjkhprruhq</a>, [url=http://sdhtacwejizj.com/]sdhtacwejizj[/url], [link=http://phttpvtdpmpc.com/]phttpvtdpmpc[/link], http://lhnttjywbsqp.com/

rdqduywjr

04 Февруари 2010 г., 21:51 часа

oazPZh <a href="http://eudmvuqvynyi.com/">eudmvuqvynyi</a>, [url=http://zlhzekvsligy.com/]zlhzekvsligy[/url], [link=http://xvywpjnyqqlz.com/]xvywpjnyqqlz[/link], http://qbnjvweejpil.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент