#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката: ЛОШО ЛИ Е ДО СИ ПОЛИТИЧЕСКИ БРОКЕР?

11 Май 2005 г., публикувано в ????????

Пазарлъци за постове и листи не съм правил

Лидери на „Новото време" все критикуват Симеон - бил станал васал на БСП (според Б. Цеков), парите на НДСВ били от корупционни схеми (според Кошлуков), а вие какво правите, г-н Севлиевски, в това правителство?

- Това е лесната интерпретация на думите, казани от г-н Цеков и г-н Кошлуков. Истината е, че в БСП наистина се опитват да направят царя свой васал. И понеже един цар трудно става васал, сигурен съм, че той няма да позволи на БСП това. В НДСВ пък за никого не е тайна, че от ден първи има доста хора, които не гледат дългосрочно на политиката. Не ги интересува НДСВ да я има като партия за 120 години напред, а ги интересува само те да бъдат и в следващия парламент независимо колко голяма ще е парламентарната група. И тези хора взеха връх в НДСВ.

Въпросът ми беше какво правите вие в правителство с такава „истина"? Не ви ли е неудобно?

- Това правителство съм го критикувал и по-рано, критикувал съм отделни министри, критикувам и сега. Самият аз днес нося критики като министър, макар да се опитвам в ежедневните си действия да не предизвиквам съмнения за работата ми. А това, че е имало корупционни практики в този кабинет, го доказва и промяната, която се случи в правителството.

Политическото ви поведение от началото на годината предизвиква доста съмнения. Не сбъркахте ли, че поехте министерски пост в 12 без 5?

- Станах министър, първо, защото „Новото време" стана част от управляващата коалиция с голямата цел да бъде павиран и постлан с червена пътека пътят на България към Европа. Второ, стана ясно, че в консултациите моята кандидатура за министър се оказа най-приемлива за останалите партньори. Оттам нататък трябваше да покажем, че „Новото време", освен да пише закони може и да ги прилага. И аз полагам всекидневно усилия за това. А пък избирателите ще кажат дали съм се справил.

След като „Новото време" има такива заслуги към България, защо партньорите ви хлопнаха предизборно вратата?

- Днес партиите предизборно търсят начин да се разграничат една от друга. Търсят и нов субект, върху който да прехвърлят своите негативи. Виждате, че между БСП и СДС вече няма разделителна граница. Мнозина се опитват да размият разликата и между НДСВ и БСП. „Новото време" се оказа удобният субект, върху който да се изсипят незаслужено обвиненията, характерни за старите партии. Не знам дали „Новото време" е таралеж в гащите на някого, но е трън в очите на старите партии.

Кои незаслужени негативи поехте вие?

-Бяхме обвинявани, че сме политически брокери. И не мога да разбера защо ме наричат„политически брокер"? И изобщо защо политически брокер е лошо? Кое му е лошото? „Новото време" е единствената политическа сила в 15-годишната нова история на България, която успя да направи две публични споразумения в рамките на един парламент. В резултат на първото държавният бюджет за 2005 г. мина и в него има допълнително 130 млн. лв. за българското образование и наука. В резултат на второто се състави правителствената коалиция до края на мандата. Вие досега виждали ли сте публично споразумение за коалиционен кабинет? Виждали ли сте споразумението на „Коалиция за България"? Виждали ли сте споразумението между СДС и ДПС от 1991 г.? Виждали ли сте споразумението между ДПС и НДСВ от 2001 г? Не сте. А пък споразумение между НДСВ, ДПС и „Новото време" го видя целият български народ. Старите играчи са свикнали в тъмна и затворена стая да правят своите политически сделки, но за да не ги обвиняват, на нас сложиха дамгата „политически брокер". Защо? Внесли сме 70 закона. Това брокерство ли е? Не, това е публична политика!

А защо не си изпипахте нещата при коалиционното споразумение, защо не записахте, че отивате заедно и на изборите?

- Аз съм авторът на изречението за общи предизборни действия. Но щеше да бъде нахално, дори цинично ръководствата на трите партии да изземат функциите на своите уставни политически органи.

Поне можехте царската дума да си осигурите, а не сега да скачате от Доган през Надежда, та до Костов. И никой не ви иска.

- Това е все едно, че ме дърпате да ме бутнете в една стая да правя политически задкулисни пазарлъци. Думата в политиката е важна, но най-важни са правилата. Получавал съм много обвинения досега - защо не съм се спазарил с царя да ми даде 3-6 места. Писаха, че съм бил договорил 5 места, после 10 и какво ли не още. Такива пазарлъци не правя! И времето го даказа.

А с Доган защо не се разбрахте, той имаше особени симпатии към вас?

- След анализ в ДПС се стигнало до извода, че такава коалиция няма да донесе допълнителни гласове. Това е причината. Последното предложение от ДПС беше членове на „Новото време" да участват в листите на ДПС. Ние сме тръгнали не да ставаме депутати, а да правим нова партия. И тя да има своя парламентарна група. Това е истината. Обвиняват ни, че сме били предатели. В ценностната система на модерния политик най-голямото предателство е, ако нарушиш националния интерес, ако си предадеш държавата, ако си предадеш партията и принципите, за които е създадена. Ние това не сме направили.

Чувала съм, че Симеон не може да ви прости това, че свалихте проф. Герджиков от поста. Не смятате ли, че направихте някои политически грешки?

- Че кой не е правил политически грешки. Важното е да си вземеш поука. Колкото до проф. Герджиков - той наруши един принцип в парламентаризма и това е по-голямо от личните ми взаимоотношения и с него, и със Симеон Сакскобургготски. Не смятам, че изборът на Борислав Великов е грешка.

Винаги сте говорили срещу връзкарския капитализъм, а пък като министър назначихте едва проходили нововремци в бордове.

- Първо, не съм уволнил никого от партийните членове в съветите на директорите във енергийните дружества. Второ, назначил съм млади хора - отличници. Те трябва да бъдат насърчавани, а не държани на резервната скамейка. Намерил съм ги в СУ. Ако всеки политик намери по двама отличници и им помага да се развият, то качеството на българската политика ще се промени. Тези хора са участвали в писането на 70 закона, въпреки че са били млади.

Пак са партийци! Отличници партийци.

- Е, добре, симпатизантите на другите партии си стоят по бордовете. Не ги преследвам и не ги уволнявам. Не правя политическа вендета, както са правили всички министри. Назначил съм 5 души, при положение че в бордовете има поне стотина.

Защо не назначихте например един отличник от БСП? И там има млади хора.

- Няма отличници в БСП и това е проблемът на БСП.

И в СДС ли няма отличници?

- Че кои са?

И в НДСВ няма?

- Е, колкото имаше в НДСВ, те са назначени.

Направо ви завиждам. Доста агресивна е тази самонадеяност!

- Не е самонадеяност. „Новото време" не иска да бъде партия на всички, а партия на онези, които днес работят, образоват се и искат да се дообразоват. Може да сме най-големите идиоти, но ние направихме така, че държавният бюджет да задели пари за въвеждане на информационни и комуникационни технологии по училищата. И аз съм горд! Щастлив съм, че има такива хора и в Министерството на енергетиката. Е, тези факти не се харесват на онези партии, които 15 години не са направили това. Това не е самонадеяност, защото моята визитна картичка е не какво съм казал за себе си, а законите, които съм внесъл, и парламентарната група, на която съм бил председател, е успяла да ги наложи в НС. И то парламентарна фупа от 13 души! Ако не влезете в следващия парламент, ще се разпадне ли партията ви?

- Не! Ще се готвим за следващите местни избори. Идеите на „Новото време" не са нито моя собственост, нито на Емил Кошлуков. Те са на нашето поколение. И ако не е партия „Новото време", то ще има друга партия, която ще отговаря на интересите на нашето поколение.

На приказки добре звучи, само че и скандалът, с който завърши конгресът ви, мина под знака на шуробаджанащината. Къде е новото?

- Че къде е шуробаджанащината? Бил съм кум на Красен Кралев на първата му сватба, ама той отдавна се разведе. Ще му бъда сигурно кум и на втората сватба. А дали ще бъдем заедно във варненската листа, ще стане ясно на 25 май. Конгресът определи Кралев за водач в Плевен, а мен - за водач във Варна и Бургас. За мен е важно да бъда отново кандидат от Бургас, защото няма от какво да се срамувам и да бягам от своите избиратели.

Валерия ВЕЛЕВА
В. “Труд”, 11 май 2005 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент