#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕВЕРЕСТ ТРЯБВАТ НОВИ ХОРА, ПИКЕЛИ И КОТКИ

09 Май 2005 г., публикувано в ????????

Следващото управление трябва да е либерално, с лява и дясна опозиция, смята заместник-председателят на Новото време Мирослав Севлиевски

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география в СУ "Св. Климент Охридски". Запален алпинист, покорил няколко седемхилядника. Учредител е през 1990 г. на Българското сдружение за честни избори. В 39-то Народно събрание влиза от листата на НДСВ, а по-късно оглавява отцепилата се ПГ на Новото време. На 23 февруари 2005 г. става министър на енергетиката след подписване на тристранното споразумението за съвместно управление между НДСВ, ДПС и Новото време.

Г-н Севлиевски, още на първия си конгрес Новото време се препъна в недоволството на част от кандидат-депутатите от Варна, които напуснаха форума. Как ще разсеете чувството за нестабилност на вашата млада партия и впечатлението за вътрешни скандали?

- Първо, в партия Новото време не се разбираме, а спазваме правилата и всички пишем тези правила. Другите партии се разбират. В другите партии кандидатдепутатските листи се правят от партийните ръководства в една тъмна стая или на нещо като форум, но в тесен кръг. А в нашия устав е записано, че листите се правят на предизборен конгрес. И ние сме първата партия в тази държава, която е записала в устава си, че 60 дни преди изборите трябва да организира предизборен конгрес. 700 делегати одобриха предизборната програма, кандидатдепутатските листи и водачите, предложени от 71-членния Политически съвет. Това е истината. В друга партия не се случва подобно нещо.

Това ли ще е и предизборната ви тактика - на италианско семейство, което не крие скандалите си от публиката?

- Ние сме семейството на правилата, а дали тези правила са италиански или български, аз ги наричам модерните правила. Който не ги спазва, ще преживее лична драма. Мястото на този, който не иска да спазва правилата, не е в Новото време. Ако някой смята, че партията Новото време е партията на интригите, шегите и закачките, аз не смятам. Това е партията на новите правила и ние искаме да живеем по тях.
- Все пак 31 души напуснаха конгреса. Това не е никак малко за прохождаща партия?
- Остават 700. Не всички делегати от Варна напускат. Аз продължавам да не съм наясно каква е причината тези делегати да напускат конгреса. По нашия устав право да номинират кандидати за депутати имат общинските организации, а на конгреса предложения прави Политическият съвет. На заседание на съвета преди два дни имаше три предложения за водачи на варненската листа - Радослав Коев, Красен Кралев и моя милост. Аз бях номиниран от Изпълнителното бюро и получих две трети от гласовете. Това е всичко. Не е било мое желание да бъда кандидат-депутат от Варна. Моето желание винаги е било да съм кандидат от Бургас, откъдето бях народен представител 4 години и където, според социологическите проучвания, хората не са оттеглили доверието си в мен. Нямам нито една причина да се срамувам от депутатстването си като представител на Бургаски многомандатен район и се връщам отново там, за да докажа, че не бягам и не се срамувам. Беше най-лесно да отида във Видин или в Каспичан, но аз нямам от какво да се срамувам.

Конгресът реши партията да се яви сама на изборите. Всъщност имахте ли избор?

- Вие знаете, че аз лично съм полагал доста усилия либералните партии в България да бъдат обединени в либерален алианс. Това по една или друга причина не се случи. Нямам намерение днес да се връщам назад. Защото в края на краищата, ако една врата е затворена, единствено верният път е напред, а не да търсиш как да я отвориш.

Подобен щурм на властта не е ли като изкачване на Еверест без кислороден апарат и достатъчна подготовка?

- Идеите на Новото време са кислородният апарат на всички онези, които искат да се качат на Еверест. На всички онези, които искат България да бъде модерна и успешна държава. Ако ми позволите да използвам метафората, ние, българите, вече минахме тревния пояс. Много хора, които се катерят по планините, могат да минат тревния пояс, но оттук-нататък се изисква друг тип професионализъм. Вече минахме в ледения пояс. Трябват други съоръжения - пикели, котки и специфична техника. Трябва специфична тренировка и правила, по които се движиш в ледения пояс. Трябват други хора, друг начин на поведение, друг начин на говорене или пък на мълчание. И затова ние в Новото време казваме: България е на друг етап в своето развитие. Трябва да бъде даден шанс на хората, които днеска работят, днеска се образоват, техните интереси да бъдат представени и защитени в парламента.

Ще използвате ли алпинистките си умения за щурма на властта?

- От алпинизма се научих на много неща. Първо се научих, че сам не можеш. Второ - че за да могат двама или трима, трябва всеки от тях да даде всичко от себе си. Само тогава върхът е достижим!

Когато преди три месеца подписвахте споразумението за Либералния алианс, предполагахте ли, че ще се озовете сами на тези избори?

- Мое предложение беше текстът в споразумението да се договорим за общи предизборни действия. Аз тогава си представях, че си струва да бъдат положени усилия да потърсим общата формула за участие в изборите. Това, че не е подписано предизборно коалиционно споразумение между НДСВ, ДПС и Новото време не означава, че ние не можем да имаме координирана предизборна кампания, която да доведе до следващо либерално управление. Целта на Новото време е следващото управление да бъде либерално, а не тюрлю-гювеч, обкичен с красиво наукообразно словосъчетание като "социално-либерален модел" или друг някакъв модел.

Какво попречи на предизборния ви съюз с ДПС? Първоначално желанието беше взаимно.

- Всяка една от партиите, спазвайки своите вътрешни и уставни правила за водене на вътрешно-партиен диалог, доведоха до резултат, който не даде възможност на ръководствата на двете партии да вземат решение за предизборна коалиция.

Как понасяте собствената си двойнственост - от една страна сте министър в сегашното управление, от друга - член на партия, която остро критикува същото това управление?

- Аз също съм го критикувал това управление. Критикувам го и днес. Критикувал съм го в парламента, критикувам го и в Министерски съвет. Но днес аз не съм министър в правителството на НДСВ и ДПС, а съм министър в правителството на НДСВ, ДПС и Новото време. Аз нося отговорност и по решение на партията показвам с моето присъствие в кабинета, че ние, нововремци, можем да носим политическа и управленска отговорност.

Пак като министър как ще обясните зачестилата практика да назначавате нововремци на ключови постове в големите държавни енергийни фирми - Росица Лисичкова в НЕК, Виктор Токушев в борда на "Булгаргаз"?

- Първо не съм уволнил никой от нито едно държавно дружество в енергетиката през тези два месеца, откакто съм министър. Единствено съм допълнил няколко съвета на директори на такива дружества и то с хора, които смятам, че са достойни. Ако говорим за Виктор Токушев или за Георги Цветков, те са на по 27 години и са отличници на юридическия факултет на Софийския университет. Давам ясно доказателство на думите си чрез този акт, че кадърните млади не трябва да бъдат държани на резервната скамейка, а да им бъде даден шанс да се реализират.

Проблемът не е в тяхната младост или компетентност, а в партийната им принадлежност?

- Ами останалите членове на директорските съвети като са членове на НДСВ или на БСП, например, какво да направим? Не съм препитвал членовете на директорските съвети в енергийните дружества дали членуват в някоя партия. В тях има и кандидат-депутати в листите на БСП, ДПС, НДСВ... Никой не е уволнен. Това е истината. Единствено съм направил четири, или... вече са пет назначения. Това е всичко. На хора, които са кадърни, имат своите биографии и давам ясен политически знак - кадърните млади трябва да управляват.

И петимата ли са членове на Новото време?

- Да, и не виждам какъв е проблемът? Ако има триста членове на директорски съвети в енергетиката, те са членове на други партии.

Какъв курс поема Новото време оттук-нататък? Със или срещу досегашните ви партньори от Либералния алианс?

- Никога досега не сме водили политика "против". Винаги сме водили политика "за". Никога не сме водили политика, обърната назад, а сме се опитвали да даваме предложения и идеи занапред каква да бъде България. Така че, не очаквайте от нас да водим кампания против всички или против някого персонално. Ние ще водим кампания за успеха на всеки един българин, който може да доведе до успеха на цялата държава.

Да очакваме ли скандални разкрития за злоупотреби с власт?

- Ще водим прагматична кампания, кампания на истината. Ако сме имали нещо да казваме, сме го казали. Ако нещо научим днес, няма да го премълчим.

Към момента социолозите не ви предричат участие в следващия парламент. Да разгледаме двете възможности: в каква бъдеща управляваща коалиция бихте участвали, ако влезете, и каква ще е политическата ви съдба, ако не прескочите 4-те процента?

- Първо аз съм сигурен, че 4-те процента не са проблем за Новото време. Колкото до управлението утре - ние смятаме, че трябва да бъде реализирано правителство на либералните партии. Смятам, че в следващия парламент трябва да има две опозиции - лява и дясна - и това ще направи качеството на управление много по-добро.

А при неуспех?

- Ще се готвим за следващите избори.

Галя ГОРАНОВА
В. “Сега”, 9 май 2005 г.

Коментари

wsnfcniox

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

UpGdCg <a href="http://hajsarpemyex.com/">hajsarpemyex</a>, [url=http://skoobrelatff.com/]skoobrelatff[/url], [link=http://oxhmeyaidhqv.com/]oxhmeyaidhqv[/link], http://ybgjgwovcvjt.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент