#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ГОЛЯМАТА ОТГОВОРНОСТ НА ПОЛИТИЦИТЕ Е ДЕЙСТВИЯТА И ДУМИТЕ ИМ ДА НЕ НАНАСЯТ ЩЕТИ ВЪРХУ БЪДЕЩЕТО

22 Април 2005 г., публикувано в ????????

Вчера в нашето студио гръмна голямата новина, свързана с приемането на България в Европейския съюз, каза я заместник-председателят на БСП Румен Овчаров, който изрично каза, че говори и от името на Българската социалистическа партия. Та, БСП чрез Румен Овчаров призова парламента да не ратифицира договора на България с Европейския съюз, за да може, ако социалистите дойдат на власт, да отворят отново глава "Енергетика" и да предоговорят там условията по закриването на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". По този повод днес в нашето студио е министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски.

"Автогол на БСП заради Европейския съюз" - това е заглавието, което ни събра нас двамата с вас в това студио."Социалистите изненадаха партньори и опоненти с предложението да се отложи ратификацията на договора с Европейския съюз", това е заглавие от вестник "Сега". Вестникът обаче се е поровил малко и докъде е стигнал той. Висш представител на Европейската комисия, с когото сега се свърза, изрази надежда, че това е предизборен ход на БСП - думите на г-н Овчаров да не се ратифицира договорът с Европейския съюз, за да предоговори БСП затварянето на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". "По-важното е, че в България се забелязва риск от повторно отваряне на главите от преговорите, което е равносилно на катастрофа." Това е казал Европейския съюз чрез неназован представител. "Мнозинството планира ратификация на договора с Европейския съюз да бъде гласувано от парламента на 12 май", пише вестникът.

И така, с вас вече имаме отправна точка за този разговор. Г-н Севлиевски, кажете ми как като политик вие гледате на това, което каза г-н Овчаров в нашето студио? Не като министър на енергетиката, а като български политик.

- Като български политик искам да ви кажа, г-н Бареков, че това, най-силно казано, е една от най-големите глупости, която би могла да бъде направена в България. По някой път и умните хора казват нещо, което може да бъде определено като глупост.

Аз не казвам нищо за г-н Овчаров. Единственото нещо, което казвам, че всички подобни опити намаляват възможността са се осъществят петнадесетгодишните и още по-точно 126-годишните усилия на България да се разшири. Ние осем години преговаряме, за да станем част от Европа, да станем партньори на Европа, защото България винаги е била в Европа, и днес, когато сме на прага на тази възможност, каквото и да правим, за да отложим този процес, да попречим на този процес, ще бъде най-голямата глупост, ще бъде най-голямото престъпление. Ние в "Новото време", както винаги сме казвали, не е важно днес какво правим, важно е да мислим какви ще бъдат резултатите утре от това, което правим сега. И голямата отговорност на политиците е действията и думите им да не нанасят щети върху бъдещето. Ако днес България не подпише, след това Народното събрание в следващия един месец не ратифицира договора за присъединяване, то опасността нашите деца да имат по-лошо бъдеще е огромна.

Какво е политическото измерение на казаното от г-н Румен Овчаров?

- Аз се страхувам, че в БСП има доста хора, които от години не искат България да стане член на Европейския съюз поради една-единствена причина - те не искат правилата, които действат в Европа, да действат и тук. Те искат правилата на башибозука да действат тук, защото имат най-различни интереси. Г-н Овчаров и всичките онези хора, които не искат България да спазва европейските правила, нашият живот да не бъде подреден по тези правила, трябва да кажат ясно защо не искат.

Кое им пречи според вас? Какво му пречи на г-н Овчаров Европейският съюз?

- Аз смятам, че на г-н Овчаров нищо не му пречи. Смятам, че някой в неговата партия го подложи и му вкара тази позиция в устата.

Възможно ли е някой да се е опитал да го елиминира от кандидатстването му за премиерския пост в БСП по този начин?

- Ами, да, доста е възможно.

Защото г-н Овчаров не един път е заявявал, че има качествата да бъде премиер и на фона на Сергей Станишев двамата в БСП те си оспорват тази. . .

- Сигурно и двамата имат качества да бъдат премиери, но не съм сигурен, че партията, която те представляват, има качества да бъде управляваща.

Вие вярвате ли, че тази позиция, която Румен Овчаров изрази, е позиция на Българската социалистическа партия, понеже в нейните програмни документи, с които тя желае да управлява страната, там такъв ангажимент не е посочен?

- Ще ми се да не вярвам, но то не е важно какво е написано, а важно какви са действията. Защото истината не трябва да се натрапва, а тя трябва да се доказва.
Всеки изминат ден БСП трябва да доказва, че иска България да стане член на Европейския съюз. Това е всичко. БСП в последните няколко седмици по-скоро не доказва, че иска България да стане член на Европейския съюз. Ако тя искаше, то щеше веднага да каже и да подкрепи мнозинството, и да каже - да, искаме договорът да бъде внесен час по-скоро в Народното събрание и да бъде ратифициран, да дадем възможност на всичките останали европейски държави - членки на съюза, да подпишат договора и да започнат да го ратифицират съгласно тяхното законодателство и техните правила.

Вие като министър на енергетиката, примерно, ако ми изпратите едно писмо от вашия пресцентър, който е пресцентър на министър Мирослав Севлиевски, мога ли да считам, че това писмо е един вид изпратено от вас?

- Разбира се, пресцентърът на едно министерство или на една партия, или на едно ведомство винаги е писмо на този, който е шеф на ведомството.

Питам ви не случайно, защото искам просто експертното ви мнение в случая, получих едно писмо на 12 април 2005 година, писмо, което ми изпраща прессекретарят на председателя на Висшия съвет на БСП, много ясно, че този председател е г-н Сергей Станишев. Ето какво пише тук, г-н Станишев какво е казал: закономерният финал трябва да бъде провеждането на референдум за членство в Европейския съюз, в който гражданите да заявят своята воля, така както го направиха всички нови членки на съюза. Най-силното, което той си позволява да каже всъщност е, че БСП ще иска референдум. Сега, на кого да вярвам.

- Референдум за кое?

За влизането на България в Европейския съюз.

- Кои са българите, които не искат България да бъде член на Европейския съюз?! Такива няма.

А кои са българите, които, примерно, искат да закрием трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"?

- И такива българи няма. Но трябва ясно да си дадем сметката какво може и какво не може, защото създаването на излишни очаквания е лоша политика.

Можем ли да влезем примерно в Европейския съюз през 2007-а, с трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"?

- Мисля, че решението на Народното събрание е ясно. Всички преговори, които са водени дотук, са изключително ясни. Договорът е ясен. И всички тези документи казват, че при влизането на България в Европейския съюз Трети и Четвърти блок трябва да бъдат спрени.

А можем ли да ги спрем тези два блока на АЕЦ "Козлодуй", след това да отворим глава "Енергетика" и да започнем да преговаряме наново, за да ги пуснем пак?

- Преговорният процес е свършил. Няма такава глава, след като станем член. Свършило е.

Ето затова БСП иска да не ратифицира Народното събрание договора с Европейския съюз.

- БСП трябва ясно да излезе пред българите и да каже кое е по-ценно - цената на доверието към България или цената на тяхната изборна победа, или пък изборна загуба. Да излязат и да си го кажат. Защото днес всички онези, които се опитват да правят спекулации с цената на доверието към България те са лоши политици и са антибългари. Това е моето мнение.

Добре де, професионалист-непрофесионалист, не мога да разбера следното. Кажете ми сега - на кого да вярваме. На Сергей Станишев, който произнася този политически доклад и не казва нищо за трети и четвърти блок, той не казва нищо за предоговаряне и ревизиране на договора с Европейския съюз, говори единствено за това, че договорът не е подписан, преговорите са водени по един тъмен и непрозрачен начин. Или на г-н Румен Овчаров, който казва, че трябва да се предоговори наново глава "Енергетика", което означава на прост език ревизия на договора.

- Нека да ви кажа, г-н Бареков, горе-долу как стоят нещата. Ние искаме България да стане член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Дотогава има горе-долу година и половина. За да се случи това нещо, парламентите на 25 държави трябва да ратифицират този договор с България. Това са 26 парламента – заедно с нашето Народно събрание, които трябва да изминат целия този път по ратификацията. Някои от парламентите имат по шест и повече месеца процедура за това. Ние имаме само година и половина до убедим тези 25 парламента да гласуват в полза на нашето членство. Всеки изминат ден поставя България пред рискове, защото накрая да има и един парламент, който да не е гласувал, дори ако това е поради технически причини. Аз не искам да създавам никакви условия за такива рискове. Днес българите трябва да направим така, че да дадем възможност на другите държави, първо, да повярват и да приемат, че България е сериозен партньор, че България е партньор, на който може да се разчита, а не, че България е партньор, който шикалкави.

Добре, защо не дадете на БСП тази възможност? Ето БСП поема политическата отговорност да отиде на избори, да ги спечели с гласовете на българския народ, след което да предоговори главата. Примерно вие защо не им дадете тази политическа възможност, така да се каже, те да реализират едно обещание, което дават?

- Ако лично мен ме питате, аз не съм в състояние да им дам такава възможност и смятам, че е най-неразумното нещо. Но ако те искат да имат такава възможност, трябва договорът за присъединяването да влезе в Народното събрание и БСП да си организира мнозинство, което да гласува против договора. И да стане ясно кой за какво гласува. Но не, БСП не искат да влезе договорът за ратификация в Народното събрание, защото трябва да гласуват против. И аз затова казвам: трябва да стане друго. Договорът трябва да бъде внесен в Народното събрание, г-н Овчаров, неговата партия да излязат от трибуната на Народното събрание и да кажат - ние сме за, ние сме против. И гласуването ще покаже кой е за членството на България в Европейския съюз от днешните български депутати и кой не е. И аз съм сигурен, че когато българите всеки един от депутатите кое копче е натиснал - зеленото или червеното, ще натиснат и те на 25 юни своето копче - червено или зелено.

И вие сега искате да вкарате БСП в капан. Искате да им дадете договора за ратификация и г-н Румен Овчаров вместо тук в нашето студио пред мен в Народното събрание да каже, че не иска да ратифицира договора.

- Ако иска, нека да дойде и във вашето студио пак да го каже. Но ми се струва, че процедурата е тази. България е демократична държава, в демократичните държави нещата се решават така от демократичните парламенти.

Вие вече като министър на енергетиката свикнахте ли с енергийния бранш в България, да ви питам.

- Дано енергийният бранш е свикнал с мен.

Вчера г-н Овчаров спомена тук за някакви уволнения. Ето аз съм си извадил част от интервюто с него. Той политически уволнения ли прави, питам аз г-н Овчаров. Той казва - той назначава близките си хора на отговорни постове. Пак задавам въпрос - какви близки хора има той, които да разбират от енергетика, да ги назначава на отговорни постове. Г-н Овчаров казва - тук въобще не работи критерият да разбираш от енергетика. А какъв е критерият, питам аз. Критерият е да си близък до министъра. Има ли такива назначения, вие да назначавате близки до вас хора, които не разбират от енергетика на отговорни постове?

- Г-н Овчаров и неговата партия винаги са били много чувствителни на тема енергетика, защото те смятат, че енергетиката е била червена, и смятат, че в енергетиката работят само хора, които са свързани с г-н Овчаров и неговата партия.
А то е по-скоро невярно. Първо, г-н Овчаров е останал с представите си за енергетика и за хора в енергетиката от 1996 година, когато е бил за малко министър заедно с Жан Виденов. Оттогава в енергетиката доста неща положителни са се случили. Разбира се, неговата партия, да, има влияние в българската енергетика, но то не е чак толкова голямо.

Червена ли е българската енергетика?

- Не, тя е българска. А пък, че има такива политици като г-н Овчаров, които искат да я направят червена или пембяна, е вярно. А това, че съм назначил двама отличници от Софийския университет – завършили право, като членове на Съвета на директорите на две дружества, въобще не се притеснявам.

Те ваши приятели ли бяха?

- Те са мои сътрудници от години и аз ги познавам добре. Приятели в политиката няма. Назначил съм ги и съм казал публично защо съм го направил. Защото днес българските политици трябва ясно да дадем доказателство на младото поколение, че не искаме да ги държим на резервната скамейка, а искаме да бъдат в първата редица на мача.

Има ли енергийна мафия в България?

- Е, има, разбира се.

Има енергийна мафия?

- Има, разбира се. Има такива, които смятат, че са енергийна мафия. Има такива, които смятат, че са мафията по крадене на далекопроводи, други смятат, че по са мафията на краденето на арматура, трети - на ролки, четвърти - на нещо друго. . .

Добре, но мафия означава една структура, която е организирана да краде, да убива, да действа. . .

- Те така смятат. . .

Само смятат? Т.е. няма енергийна мафия. Те само си представят, че са енергийна мафия.

- По-скоро да. И слава богу. . .

Крадат ли много от енергетиката?

- Опитват се яко да крадат от енергетиката.

Какви пари могат да се откраднат от енергетиката? В стотици милиони ли се измерват, или в милиарди?

- Е, чак в милиарди не, чак в милиарди - не. Нека да не правим оценка, но ви казвам, че ежедневно някой се опитва да открадне нещо от енергетиката.

А от къде. . . Я сега да ме ориентирате вие, защото нищо не се знае. Къде е по-голямата кражба в енергетиката - там, където са въглищата, да речем, или там, където е ядреното гориво, или там, където са далекопроводите?

- Не, вижте, има много, има много, от една страна, клишета, от друга страна, митове, създадени как от ядреното гориво някой става драматично богат. И как имало уж фирма посредник, която взимала парите по средата, което не е вярно. Краде се обаче не от хора в енергетиката, които работят в самата енергетика, а от хора извън енергетиката и се опитват да откраднат от енергетиката.

Имат влияние там.

- Имат, решили са оттам да крадат.

Какво е влиянието на г-н Румен Овчаров в българската енергетика, истинското му влияние, ако трябва да го измерите?

- Според мен никакво.

Между другото, има ли кандидат за народен представител в листата на Българската социалистическа партия, който да е председател на Надзорния съвет на АЕЦ "Козлодуй"?

- Да, има такъв кандидат, но той не е председател на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", а просто член на съвета. Беше председател и продължава да е председател на Общинския съвет в Козлодуй. И по негова молба за това, че е много зает, беше освободен от председателското място и представител на Министерството на финансите стана председател на Съвета на директорите.

Той сам ви е помолил да го освободите, за да стане кандидят-депутат?

- Разбира се. Той беше помолил Съвета на директорите и те бяха удовлетворили неговото желание.

Т.е. той е настоящ кандидат-народен представител и бивш член на Надзорния съвет на АЕЦ "Козлодуй".

- Не, той и сега е член на Съвета на директорите.

Има ли БСП някакво влияние чрез него върху АЕЦ "Козлодуй" примерно?

- Не вярвам БСП да се опитва точно по този начин, но БСП винаги развиват мита, че АЕЦ "Козлодуй" е само БСП, че всички хора, които са в АЕЦ "Козлодуй" са само приятели на Румен Овчаров и че Козлодуй гласува само за БСП. Което просто не е истина.

Е, сега сигурно всеки иска да е приятел на Мирослав Севлиевски.

- Аз когато влязох в министерството, казах, че нямам време да правя нови приятелства, нито да си правя врагове.

Сега, да видим интересните теми във вестниците и да ги коментираме заедно. Вижте какво казва г-н Росен Владимиров: НДСВ ни изненада като задраска четиригодишния ни съюз. За партньор ние от ДПС предпочитаме БСП, а не десните.

- Е, това вероятно е емоционално изявление на г-н Росен Владимиров. Днес какъв ще бъде следизборният съюз, по-добре да не бъдем като онези хора, които слагат тигана, преди да са хванали рибата.

Добре, но вие, ако, да речем, с ДПС направите един малък Либерален алианс, бихте ли след това влезнали във властта заедно с БСП?

- Мисля, че тази илюзия, че може да има социално-либерална коалиция, е доста преувеличена.

Това илюзия ли е?

- Струва ми се, че е илюзия.

Означава, че президентът Георги Първанов като лидер на БСП навремето е създал една илюзия, т.нар. социално-либерален модел.

- Този социално-либерален модел е едни красиви думи, но не виждам какво ще бъде съдържанието му, защото БСП, както каза, че са социална, те май не са много социални, защото виждаме думите вчера на г-н Овчаров. Ако е социален подходът в България да не действат европейските правила, аз тогава трябва да съм нещо друго.

Добре, но съгласен ли сте с тезата на президента Първанов, че на България е необходимо коалиционно управление след изборите?

- То и сега има коалиционно управление и вероятно коалиционните управления създават по-добър баланс на интересите.

Николай БАРЕКОВ
bTV, “Тази сутрин”, 22 април 2005 г.

Коментари

xnxorggfv

04 Февруари 2010 г., 22:18 часа

POvtHT <a href="http://gpzosaphkwku.com/">gpzosaphkwku</a>, [url=http://lhpjappfwttp.com/]lhpjappfwttp[/url], [link=http://jhgndtfpzmsc.com/]jhgndtfpzmsc[/link], http://lsaocffhnjpr.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент