#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: МНОГО СА ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ДА КРАДАТ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА

21 Април 2005 г., публикувано в ????????

Време е да кажем "баста" на евтината политика, казва министърът на енергетиката

Г-н Севлиевски, защо определяте за бутафорни акции като гражданския референдум за АЕЦ "Козлодуй"?

- Защото това, което тече в момента, наистина не е референдум, а бутафория и опит за политическа акция на група политически лидери, политически играчи и партии. Вижте как е зададен въпросът на допитването. Вижте кои са участниците, говорителите, защитниците. И кажете не е ли това предизборен политически популизъм. А защо референдумът е бутафорен? Много просто - няма какво да питаме нито един българин трябва ли цената на тока да се качва. Не, не трябва, и всички това искат. Ако питаме дали АЕЦ "Козлодуй" е безопасна - всички отговарят, че е.

Но реагирахте остро, дори се размениха реплики за съд и извинения.

- Реагирах, защото тук не става дума за цената на тока, а за цената на доверието към България. И не само аз, всички трябва да мислим как и поколенията след нас ще плащат за щетите от днешните дребни политически игри.
Трябва да си дадем ясна сметка за реалностите, в които живеем. Първо, ние не затваряме АЕЦ “Козлодуй”, а спираме трети и четвърти блок. И ги спираме не защото са опасни, а защото в миналото Никита Шервашидзе и после г-н Иван Костов и г-жа Надежда Михайлова са подписали документ от името на държавата, с който еднозначно са задължили България да затвори блоковете от 1 до 4. Това е истината.
Най-накрая в България трябва да кажем "баста" на всички, които се опитват да правят евтина политика от страховете на хората. Няма българин, който да не се страхува, че токът може да скочи. Но няма никаква причина да обвързваме цената на тока със затварянето на двата блока, още по-малко да толерираме онези, които внушават страхове.

Все пак след приемането на доклада на Джефри ван Орден в Европарламента не се ли появяват възможности за по-активна работа около трети и четвърти блок?

- Това, което казаха напоследък различни европейски политици, е резултат точно от активната работа на България в последните няколко години на тема АЕЦ "Козлодуй". Всички те просто повториха думи, които български експерти или политици говорят от 10 г. насам.
Ние трябва да си дадем ясно сметка кое е основният приоритет на България. В моята ценностна система той е на 25 април да подпишем най-важния договор за България за последните 126 г. - за присъединяване към ЕС. През май НС трябва да направи всичко, за да ратифицира този договор. Така ще покажем на всички държави от ЕС, че сме единни и достойни в желанието си за членство, за да могат те без съмнения да го ратифицират. Всяка от тях има различни и относително сложни процедури, които понякога стигат и до една година. Най-лошото, което можем да си причиним през това време, е да им покажем, че самите ние се колебаем. Ясно трябва да се каже и всички да разберат, че и една от тези държави да не подпише договора, това ще отложи членството ни.
Страната ни положи 8-годишни усилия да достигне до подписването на договор с ЕС. Сегашната акция е опасна, защото излага на риск резултата от тези усилия. Опасно е, че има хора, които заради 1-2 процента на изборите за своите партии са готови да търгуват достойнството на България.

Но някои от новите членки на ЕС намекват за искания да удължат експлоатацията на реактори от типа на тези на трети и четвърти блок.

- За какви намеци иде реч? Ние го говорим открито и откровено, и то от години. Поискахме и партньорска проверка, която дойде, видя и доказа, че трети и четвърти блок са безопасни. Какво повече можем да направим?

Твърдите, че цената на тока не е свързана със спирането на двата блока.

- Цената не е свързана единствено и само с АЕЦ "Козлодуй". Разбира се, тя произвежда около 40% от електроенергията в България. Но ние имаме малко повече от 12 000 мегавата инсталирани мощности. Разполагаемите в момента са около 9000 мегавата.
Ако искаме да вкарваме страхове в обществото, всичко можем да кажем – дори, че цената на тока ще скочи с 200%, - но то няма е истина. Истината е, че през всичките години, откакто съществува Министерство на енергетиката, преди Комитет по енергетика, тук е имало и продължава да има професионалисти, които всекидневно правят така, че българската енергийна система да бъде гарантирана, доставките да бъдат гарантирани, и българското население и българският бизнес да имат електроенергия на справедливи за определения период от време цени. За това гарантира вече и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. И цената на електроенергията е резултат от отношенията на пазара, а не от политическите сметки.

Тези дни казахте, че в момента няма основания да се вдига цената на тока. В същото време новите собственици на електроразпределителни дружества, аргументирайки се с инвестициите, които трябва спешно да направят в преносната мрежа, имат желание за известно повишение.

- Нали точно за това бяха приватизирани електроразпределителните дружества. Не държавата да инвестира в подобряване на преносната мрежа и намаляване на загубите, а новите собственици. Разбира се, аз съм сигурен, че и трите компании, които са собственици днес на дружествата, имат опит от Западна Европа и знаят как се работи на конкурентен пазар. Няма причина и не вярвам те да се опитват да си унищожат клиентите с по-високи цени. Аз съм сигурен също така в господин Шушулов и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и че, каквито и цени да бъдат поискани, крайните ще бъдат справедливи.

Още повече, че в идните години пазарът ще бъде доста по-отворен, ще има възможност да се намесят и чужди доставчици.

- Да, такава възможност ще има. Но няма да се наложи България да внася електроенергия, защото имаме достатъчно мощности. И, както днес България е лидер в електропроизводството и износа в региона, аз съм сигурен, че тя ще запази и в бъдеще тази си роля -  и след 2007 г., когато пазарът се либерализира. А и в момента текат много програми за енергийна ефективност. Спокойно можем да кажем, че в следващите 5 г. ще използваме енергията поне с 30% по-ефективно. А това ще даде допълнителни възможности и за износа. Експертите твърдят, че в България сме рекордьори по загуби при преноса и разпределението на електроенергия. Дори са изчислили, че загубите в мрежите за високо и ниско напрежение са съпоставими с произведената електроенергия от трети и четвърти блок. Очевидно е, че просто трябва да се научим как енергията може да се използва и пренася ефективно. 

Има ли наистина в света завой по отношение на ядрената енергетика?

- Има възраждане на атомната енергетика. В Европа се строят поне 5 централи и това е ясен знак. А България има всички предпоставки да изгради нова ядрена мощност и да си гарантира ролята на енергиен лидер в региона, но и да направи така, че българското население да има евтина електроенергия.

Но и срещу този проект има съпротива, макар тя да се подминава.

- Вижте, през 1990-те години Белене бе проектът - символ на разхищението. Днес този проект по-скоро ни обединява в амбицията да запазим България като ядрена държава, да използваме опита на хиляди хора, които са работили в АЕЦ "Козлодуй", техния интелектуален потенциал.

Решени ли са всички финансови въпроси около проекта?

- През 80-те години на миналия век държавата е имала ангажимента да реши всички финансови проблеми. Днес държавата не иска да решава всичко по новия проект, нито да го финансира изцяло. Тя иска да създаде публично-частно партньорство и заедно с частни инвеститори да развие и да изгради един икономически ефективен инвестиционен проект.

Но в новите проекти обикновено има и гаранция за изкупуване на тока по определена цена.

- Не, такава гаранция не се иска въобще. Белене си струва да се строи само тогава, когато след завършването на проекта крайната себестойност на произвежданата енергия е конкурентна. Сега изчисленията, и то доста консервативни, показват, че бихме могли да говорим за 25 евро на мегаватчас, което е доста атрактивна цена. Тя ще бъде потвърдена или коригирана след получаване на офертите за доставчик и изпълнител на централата. Тръжната процедура ще бъде обявена вероятно в следващите 20-30 дни и ще използваме най-добрата световна практика. Едва когато дойдат офертите ще бъде финализиран и финансовият модел.

Когато се говори за енергетика непрекъснато има подозрения за много силни икономически интереси, за яростно лобиране. Има ли такова лобиране за 3 и 4 блок, а и за Белене, за новите ТЕЦ?

- Разбира се, че може да се говори. Очевидно е, че при големи инвестиционни проекти заинтересуваните компании навсякъде по света имат свои лобита - политически, икономически. Важното е българските закони да бъдат спазвани, а те гарантират добра прозрачност и честен подход в оценките за избор. А мен лично Законът за енергетиката ме задължава да лобирам за обществения интерес и аз го правя.

Неотдавна много нашумя една папка, която отнесохте на главния прокурор. Има ли вече реален резултат, или конкретен отговор.

- Червената папка я има и ми е изключително полезна. И някъде, където направих промени по съветите на директорите, това беше от полза. Но папката най-вече показва какво различни хора се опитват да откраднат от енергетиката.

Засега нова червена папка няма да има?

- Може да има продължение на тази.

А очертава ли се?

- Много са хората в България, които искат да крадат от българската енергетика...

И са имали възможност може би да го правят...

- Няма да се връщам назад, казвам, че са много и сега. Сигурно ще бъдат  доста и за в бъдеще. Важното е да ги намалим.


Красимир ЦИГУЛАРОВ
В. “24 часа”, 21 април 2005 г.

Коментари

lgklspts

04 Февруари 2010 г., 22:16 часа

UBPBsX <a href="http://zxpcmmcldlri.com/">zxpcmmcldlri</a>, [url=http://epshlsuuzwgi.com/]epshlsuuzwgi[/url], [link=http://lgealowxjklz.com/]lgealowxjklz[/link], http://hrqegaomtqez.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент