#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката и енергийните ресурси: КЪМ ДНЕШНА ДАТА НЯМА ПРИЧИНА ЗА ПОВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА

19 Април 2005 г., публикувано в ????????

Реалистично ли е да се създават очаквания, че е възможно предоговаряне на сроковете за закриване на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй"?

- Всички знаят, че не е реалистично. Всички знаят, че онези партии, политици и организации, които в последните няколко месеца се опитват по един или друг начин, всеки по различна причина, да вадят темата за III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" само по един-единствен начин, с цел или да бъде попречено на България да подпише договор за присъединяване в ЕС, или в Европа да бъде вкарано настроение и чувство, че българите са недостойни партньори, на които не може да се разчита, или такива, които чрез АЕЦ "Козлодуй" се опитват да докарат някой и друг процент за партията си на предстоящите избори. Имаме една изключително странна коалиция. Първо имаме някакъв комитет, който отпечатва 2 млн. бюлетини, а казва, че е най-бедният на света, като всички знаят, че в България зад този комитет има една немалка фирма, която стои и дава някой лев. Плюс това имаме един медиен партньор...

Това е комитетът, който организира граждански референдум.

- Да, някакъв комитет. Какъв е този референдум, не е ясно, защото референдумът и това, което е направено... До него ще се върнем по-късно. Имаме един медиен партньор на този комитет - вестник "Новинар". Но това означава, че г-н Любен Дилов и Надежда Михайлова също са медиен партньор на този комитет, плюс на г-н Овчаров, плюс на г-н Каракачанов. Става една много голяма, странна коалиция, която наричам Коалиция на тюрлюгювеча, защото тези хора лъжат. Лъжат, повтарям го три пъти, че е възможно днес две неща да се случат едновременно: България да подпише договор за членство в ЕС на 25 април, след това този договор да бъде ратифициран от НС и да чакаме всички държави-членки да ратифицират договора - първо правителствата да подпишат и след това парламентите да  ратифицират този  договор, - което ще отнеме  поне една година. Ако г-н Овчаров смята, че можем да подпишем договора на 25 април, на другия 25-и да ги изчакаме те да вземат властта - което не зная дали и как ще се случи, но нека да кажем, че сме ги   изчакали, - което означава, че те искат да забавим ратификацията в парламента поне с два месеца, за да може те да ратифицират евентуално този  договор, с което  подлагат под съмнение и риск осемгодишните усилия на целия български
народ, на всички администрации да направят възможното, България да стане член на ЕС.

Повдигайки темата за III и IV блок на АЕЦ, създава ли се риск за бъдещото българско членство в ЕС?

- Струва ми се, че темата за III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключително ясна, и то отдавна - още когато Надежда Михайлова и Иван Костов са подписали един ангажимент, свързан с извеждането от експлоатация на III и IV блок на АЕЦ. Оттам нататък всички български администрации са правили необходимото да докажат две неща. Първото нещо е, че тези блокове са безопасни, второто е, че България ще загуби много, ако ги затвори, и третото вероятно е, че така се намалява възможността България да подпомага с електроенергия целия регион.

Три противоречиви неща, които са правили едновременно. Резултатът е, че трябва да затворим III и IV блок на АЕЦ на 31 декември 2006 година, както е договорено.

- Не виждам никаква друга възможност. Защото все пак трябва да си кажем точно и ясно какво искаме. Искаме България да има добра репутация, искаме да не даваме никому никаква възможност да смята, че може да търгува с достойнството на държавата, искаме да бъдем част от Европа.

Защитихме ли репутацията си с това, че в Глава "Енергетика" е фиксиран срок за закриване на III и IV блок на АЕЦ  31 декември 2006 година?

- Този ангажимент е бил поет отдавна; тогавашните администрации не са успели да докажат неща, които е трябвало да бъдат доказани. Оттам нататък всички
интерпретации, които се правят...

Вие като експерт в енергетиката и като министър...

- Г-н Коритаров, не съм експерт, аз съм политик; не смятам да стана експерт в енергетиката.

Добре, министър все пак; знаете, някои неща сте прочели, нали така?

- Да, разбира се.

Като политик, смятате ли, че III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" обективно биха могли да продължат живота си без риск?

- Обективно...Аз като политик зная, че тези блокове са безопасни и обективно зная, че днес никой не бива да прави черни сценарии за бъдещето на АЕЦ "Козлодуй". Никой не знае каква ще бъде европейската политика в 2007 година и никой не може да каже 100% какво ще се случи с III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" след 2007 година.

Как, Вие ме смайвате. Нали ще ги затворим?

- Не, не Ви смайвам, говоря за Европа. България има поет ангажимент, който казва: III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат спрени на 31 януари 2006 година с цел последващо извеждане от експлоатация. Това е договореност, която трябва да бъде спазена, и това е единственият начин България да докаже, че когато има ангажимент, този ангажимент се спазва и тя е партньор, на който може да се вярва и да се разчита. Точка. И всички интерпретации, които днес се правят, на тема предоговаряне, отваряне на Глава "Енергетика"... Към днешна дата е абсолютно невъзможно. Ако днес искаме да правим това, това означава, че искаме да бъдем не част, партньори в голямото европейско семейство, а искаме да стоим пред вратата на Европа и да се молим за едно или друго нещо.

Значи според Вас подновяването на темата, както го наблюдаваме, е просто предизборен популизъм.

- Разбира се, нали виждате всички участници в този референдум и всички неща, които напоследък...

Референдумът не дава ли резултати? - той изглежда доста мащабен.

- Много е мащабен, да. И резултатите...Ако утре попитаме - защото въпросът, доколкото разбирам, е зададен по този начин: "Съгласни ли сте III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" да не бъдат затваряни, защото това ще повиши главоломно цената на електроенергията?" или нещо от този род...По същия начин можем да кажем: "Съгласни ли сте да се ожените за г-н  Коритаров, защото иначе цената на електроенергията ще скочи до висините?" и цяла България ще каже, че е съгласна да се ожени за Вас.

Това е шега, никой не иска да се жени за мен.

- Няма да има референдум просто...

Външната комисия на Европейския парламент обаче се използва като аргумент в случая - че е поставила този въпрос така: че споразумението за затваряне е прибързано.

- Това, което беше казано във Външната комисия на Европейския парламент, са думи, които български политици и експерти говорят и казват от много години. Дефакто европейски политици най-накрая започнаха да казват, че тези блокове са безопасни, че е безсмислено да бъдат извеждани от експлоатация и че има опасност в бъдеще енергийният баланс на региона да бъде нарушен.

Ако бъдат изведени. Има ли такава опасност?

- Разбира се. Затова искаме да построим АЕЦ "Белене".

Но има един луфт - тук се твърди, че няма да може да бъде построена в предвидените срокове.

- Тези хора, които твърдят, никога нищо не са правили. Единственото, което са правили, е това, че разхищенията и разграбванията в енергетиката например да се случват.

Има ли риск от повишаване на цената на електроенергията?

- Цената на електроенергията не е функция единствено и само от работата на АЕЦ "Козлодуй". Всички експерти го знаят и няма причина днес да се внушават страхове в обществото и да се смята, че за да бъде добре това общество, то трябва да бъде управлявано само чрез страх. Всички тези хора, с всички тези внушения, които правят не само сега, които правят от години, черните сценарии, които постоянно правим: ще дойде чумата, идва град, камъни ще падат от небето, затваряме III и IV блок, което означава, че цените на тока ще скочат до висините...

Има ли обаче риск от повишаване на цената, пряко свързан с ІІІ и IV блок?

- Такъв риск, пряко свързан с III и IV блок, няма, защото българската енергийна система не е базирана само на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Всички го знаят това нещо.

Между другото, АЕЦ "Козлодуй" и неговите прословути III и IV блок ще попречат ли на мястото и ролята, които играем в региона, от гледна точка на енергийния пазар, ще продължим ли да бъдем един от лидерите?

В момента ние сме лидер и смятам, че ще продължим да бъдем такъв лидер. Независимо от съдбата на III и IV блок. Много спекулации могат да бъдат правени на темата, но ми се струва, че не бива да вадим АЕЦ "Козлодуй" и III и IV блок от целия контекст и от всички мощности на електропроизводство, с които България разполага. Ние разполагаме с малко над 12 000 МВт инсталирана мощност в България; в момента разполагаме с около 9 000 МВт и III и IV блок с 880 МВт. Така че не е най-голямото... Разбира се, те са много по-ефективни, отколкото тези във ВЕЦ. Казвам тези цифри, за да докажа, че нито цената на тока ще скочи главоломно...
Цената на тока може да скочи по всички останали причини...

Поради съвкупност от фактори, които са повече от...

- Много е лесно преди изборите да се прави политика; и пак казвам - политика от две неща: внушение на страх и другото е лъжи.

Защо режим на тока и защо в моя квартал, г-н Севлиевски, защо в "Лозенец", защо 8 часа?

- Г-н Коритаров, а питате ли всички хора, които идват при Вас и казват: "Ех, този Коритаров, какви неудобни въпроси ще ми задава!" Ами дойде време,"дойде му
времето", и Вие да почувствате ударите на живота. Режимът на тока в София - най-важното е, че ЕРД в София се грижи вече за своите клиенти и прави добра комуникация с медиите, като ви казва, че това нещо ще се случи.

Да, по-добре да го знаем, отколкото да ни изненада.

- Да. А иначе - трябва да бъдат направени съответните ремонти, мероприятия...

Малко е необичайно осем часа обаче, дългичко е.

- Аз не вярвам да са точно осем часа; по-скоро са се презапасили, малко повече време са казали, че ще отнеме. Нали всички искаме загубите в преносната мрежа да намалеят. Те могат да намалеят само ако новите собственици в ЕРД вложат нови средства и ги одобрят. Така ще намалеят и така натискът върху цената на   електроенергията ще спадне. Така че гледайте тези осем часа като Вашата жертва...

Като инвестиция.

- Ако искате жертва, ако искате инвестиция, цената на електроенергията да не бъде натискана нагоре.

Тоест да не се повишава. Значи Вие твърдите, че няма да има повишаване на цената на електроенергията.

- Аз твърдя, че към днешна дата причини за повишаване цената на електроенергията няма.

След този разговор "Новото време" има шанс и самостоятелно да влезе в парламента, прескачайки 4-процентовата бариера.

- Някои хора казват, че с думите, които аз казвам за АЕЦ "Козлодуй", "Новото време" няма шанс да вземе и 0,1%, но това е друга тема.

Аз казвам обратното - че вие и сами можете да влезете. Но да използвам и факта, че сте заместник-председател на "Новото време" - докъде стигнаха разговорите ви за т.нар. Малък либерален алианс: "Новото време" и ДПС?

- Един господ знае кога точно трябва да наричаме коалициите малки или големи Ако говорим за възможната двустранна либерална коалиция ДПС - "Новото време" - да, водим такива разговори; смятам, че шансовете такава коалиция да се случи са много големи. Също така водим разговори с други потенциални партньори да бъдат част от тази коалиция.

Изненада. Кои са другите потенциални партньори? Очевидно нямате предвид НДСВ, защото те вече казаха: "Не искаме".

- Г-н Коритаров, не бива никога да изключвате нищо до 9 май т.г., което ще бъде последната дата за внасяне на документи в ЦИК.

Значи всъщност е възможно да има и тристранен - да не го наричаме "пакт" - алианс с НДСВ, "Новото време" пак да се върне

- Да, смятам, че и това е възможно.

А защо според Вас един Ваш добър приятел, заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров, каза, че сами трудно ще влезете в парламента, че почти нямате шансове?

- Не зная; не виждам причина да интерпретирам думите на г-н Свинаров. Той така смята, а аз не смятам да му обяснявам обратното. Днес полага партията, на която съм член, и аз като политик полагаме усилия да говорим с избирателите, а не с колегите-министри или заместник-председатели в другите партии.

Значи чак до 9 май може да очакваме всякакви обрати?

- Разбира се. Или положителни развития; аз наричам обратите "положителни развития".

Но е възможно и нещо, което да направи така, че да отидете на избори и сами?

- Да, напълно е възможно.

Значи всички опции са открити.

- Да.

С изключение на това, че единственият шанс за III и IV блокове на АЕЦ "Козлодуй" е да бъдат затворени на 31 декември 2006 година.

- Това е, каквото държавата е договорила, независимо дали ни харесва, или не.

Каквото държавата е договорила, никой друг не може да й го договори, ако обърнем тази поговорка; но щом е договорено, ще се изпълнява.

- А имаме ли друг избор? Искаме ли да бъдем част от Европа?

Искаме.

- Щом искаме, трябва да изпълняваме ангажиментите, които сме поели; защото това е най-голямото богатство на една държава, не може с едно нещо да се опитваме да  оценяваме членството на България в ЕС.

Георги КОРИТАРОВ
Нова телевизия, "Коритаров Лайв", 19 април 2005 г.

Коментари

jpscbsl

04 Февруари 2010 г., 21:47 часа

cLFyMV <a href="http://cibaqjxwvman.com/">cibaqjxwvman</a>, [url=http://phwzoobrnhip.com/]phwzoobrnhip[/url], [link=http://ldinpevrsjzh.com/]ldinpevrsjzh[/link], http://ggblagqauwge.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент