#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката и енергийните ресурси: БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ЗА БЪДЕЩЕТО СИ НА РЕГИОНАЛЕН ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР

05 Април 2005 г., публикувано в ????????

Господин министър, по много причини политиците в България винаги са имали условно казано “особено отношение” към енергийния сектор. Вие самият доскоро бяхте “от другата страна”. Сега, като енергиен министър, можете ли да направите паралел, да отделите тезите на политиците от тезите на професионалистите?

- Не смятам, че съм бил “от другата страна”, нито, че ми се налага да преминавам от една позиция на друга. Не мисля, че трябва и тезите да бъдат противопоставяни или разделяни на политически и професионални. Особено за енергетиката и енергийните ресурси. Винаги съм казвал, че да си министър на енергетиката, не означава да си електротехник. Енергетиката е едно от основните политически уравнения, тя определя глобалната политика и без да имаш стратегическо виждане за нея, няма как да правиш и отговорна национална политика.
Вероятно имате причини да твърдите, че е имало “особено отношение” на политиците към този сектор. Но аз защитавам убеждението, че енергетиката не може да бъде на една или друга партия, тя е на цялата държава и не може да бъде партизирана. Имам самочувствието да кажа, че повече няма да има партизиране на енергетиката. Тя е национален отрасъл, от който зависят функционирането на държавата, развитието на икономиката и животът на хората. Управлението на този отрасъл е акт на отговорна и стратегически изградена и провеждана политика.

В какво състояние заварвате отрасъла и как гледате на процеса на приватизация в сектора?

- Енергетиката е сектор с традиции, добре организиран и трудно се поддава на радикални промени. Което е добра характеристика, защото честите промени биха довели до сривове в системата на функциониране. А и не мисля, че се налагат особени промени. Това, което вече знам за този сектор, е, че в енергетиката има великолепни специалисти, има силно мотивирани хора, които мислят единствено за държавата си. По-голямото предизвикателство сега пред министерството е тези хора, които са работили за авторитета на България и за благополучието на обществото, е да продължат да работят. Разбира се, не е тайна, че има хора, които се опитват да крадат от енергетиката, опитват се да прескачат оградата, но слава Богу полицията и прокуратурата ги преследват. И трябва да е ясно, че всички, които смятат, че са в състояние да пречат на правоохранителните органи, трябва да знаят, че няма да се поколебая да ги отстраня.

Какво е становището ви по отношение на тезата “България –енергиен център” и в този смисъл какво е становището ви за бъдещата роля на страната ни в развитието на регионалния енергиен пазар?

- Сега няма абсолютно нищо по-важно от това България на 1 януари 2007 година да стане пълноправен член на ЕС. Няма нищо по-важно от авторитета на България. Ние, като държава, имаме реални възможности да определяме регионалния енергиен пазар – да сме реален участник на пазара и негов основен фактор. И тази роля на страната ни ще се развива и в бъдеще. Натам са ориентирани всички усилия на правителството и на сектора. А и знаете, че като част от договора за присъединяване на България към ЕС предстои подписване на договор за създаване на Енергийна общност. Той е продължение на инициативата за създаване на регионален енергиен пазар в Югоизточна Европа и интегрирането му в енергийния пазар на Европейската общност.
Целта на този договор е създаването на регионален пазар на електроенергия и природен газ, работещ по правилата на общия европейски енергиен пазар. Определени са правилата за функциониране на пазара, за конкуренцията и държавните помощи, за премахването на митническите ограничения. На този регионален пазар България е и ще бъде основен участник. Ние вече сме готови за създаването на Регионален енергиен информационен и технически център в София, който ще подпомага технически и информационно развитието на регионалната енергийна политика и координацията на различните инициативи и проекти, които са от общ интерес за страните от Югоизточна Европа. България е готова за бъдещето си не само на кръстопът на енергия, но и на регионален енергиен център.    

Маринела АРАБАДЖИЕВА
Сборник за българската енергетика, 5 април 2005 г.

Коментари

caeufw

04 Февруари 2010 г., 22:08 часа

xDKqx7 <a href="http://nbfqumglmprv.com/">nbfqumglmprv</a>, [url=http://trxbdnfdnsqi.com/]trxbdnfdnsqi[/url], [link=http://dvoatvfsdhew.com/]dvoatvfsdhew[/link], http://kuuryvhgidgv.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент