#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НОВОТО ВРЕМЕ СЕ ДОГОВАРЯ ЗА ПОЛИТИКА, А НЕ ЗА ПОСТОВЕ

15 Февруари 2005 г., публикувано в ????????

Не сме искали нито бройки в правителството, нито места в депутатските листи, казва председателят на нововремци

Г-н Севлиевски, каква е цената, която “Новото време” плати за подкрепата си  към правителството на НДСВ? Как определяте  избора си – като печеливша позиция, или като компромис ?

- Да направиш разумния избор, да подкрепиш стабилността и да ликвидираш кризата – това е политически успех. Новото време подкрепи тази идея – да даде възможност на парламента през оставащите три месеца да приеме промените в конституцията и законите, без които членството на България в ЕС би било невъзможно. Няма компромиси, няма търговия – отговорните политически партии трябва да мислят първо за страната си и после за себе си. Така пише и в конституцията на България – гражданите имат неотменимо право да се сдружават в партии, които да отстояват интересите на обществото.

Продължавате ли да настоявате за промени в кабинета?

- Ние продължаваме да настояваме за промени в поведението на мнозинството и на отделни министри. Новото време съществува и работи в името на това никой да не се поставя над законите и конституцията на България. А промените в кабинета се решават от министър-председателя. Когато Новото време спечели изборите и състави правителство, ще решава кой има доверието на обществото да носи отговорността на министър.

Вашето име се спряга за министър на регионалното развитие. Поставихте ли такова условие на премиера, преди да подпишете коалиционното споразумение?

- Както многократно бе обяснено от всички три партии, подписали споразумението, към него няма анекси. Нито за бройки в правителството, нито за места в депутатските листи. Нашите условия са записани там – да има стабилно парламентарно мнозинство, което да приеме необходимите закони за членството на България в ЕС. Всички останали слухове са плод на нечии партийни сметки и то не на тези, които подписаха споразумение. Много им се иска и на БСП, и на СДС, и на Костов да ни вкарат в схемата на търговци на дребно. Това обаче си е техен патент и ние няма да го ползваме. Новото време преговаря и се договаря за политика, не за постове.

Според Вас имат ли смисъл промените в кабинета 4 месеца преди изборите?

- Всъщност остават 3, а не 4 месеца. Политическата логика сочи, че това време е кратко, за да се наложи един министър. Но от друга страна такива промени могат да демонстрират воля, че двойкаджиите няма да бъдат толерирани нито сега, нито в бъдеще. Новото време отдавна сочи тези недоказали се министри, които не можаха да оправдаят доверието – нито на обществото, нито на собствената си партия. Ако не получат урок сега, със сигурност избирателите ще им го дадат на изборите.   

Новото време и НДСВ ще участват ли с обща листа  на предстоящите парламентарни избори?  Ако не – в  какво ще се изразява предизборното ви партньорство?

- Всички участници в споразумението – и НДСВ, и ДПС, и Новото време вече обявихме, че според устава на всяка партия явяването на избори в коалиция се решава на конгрес. Ние сами сме си писали устава, никой не ни го е налагал и нямаме никаква причина да го нарушаваме. Това да осигуриш стабилна парламентарна подкрепа на правителството и възможност за ефективно приключване на мандата на Народното събрание е една от формите на предизборно сътрудничество. Така всяка партия (опозиционните също) ще имат възможност да се организират и подготвят за изборите. Дори да приемат промените в изборното законодателство, които ще осигурят на избирателите възможност да посочват личности, а не да пускат бюлетина с незнайни имена, подредени в партийните централи. Ако това не се приема за предизборно сътрудничество, не знам кога ще променим старите партийни навици и ще модернизираме политическия модел. Вероятно ще я караме по старите правила, докато продължаваме да смятаме, че партийно сътрудничество означава кой колко хора ще успее да запише на избираеми места в листите

Смятате ли, че  Новото време има шансове да влезе в парламента при самостоятелно участие  в изборите през лятото?

- Ако не смятахме, че имаме шансове, нямаше да правим партия и структури.

Кое е първото нещо, за което се сещате когато става въпрос за Вашия избирателен район – Бургас?

- Че съглашателствата и партийното пребоядисване нямат шанс – това се сещам. Вижте уж безпартийния партиец Йоан Костадинов и ще видите доказателствата, че старите партии нямат повече ресурс да управляват. Сещам се още и за това, че Бургас е градът на нововремци, които успяха да обърнат нагласите на местните избори. Сещам се за това, че бургазлии не искат да бъдат управлявани от ДС, от генерали и далавераджии. Сещам се, че БСП вече има толкова малко шансове тук, че дори Станишев да води листа, резултатите ще са отчайващи за партията му.

Имате ли вече изградени партийни структури по места и колко са членовете на Новото време в Бургас?

- Разбира се, че имаме. Записаните членове са около 300, не броим хилядите симпатизанти на нашите идеи, които гласуваха на местните избори. Имаме структура в Бургас и съвсем скоро ще станат факт общинските структури в Созопол, Царево, Айтос, Поморие. 

Колко често идвате в избирателния си район?

- Почти всеки понеделник съм тук. Не съм идвал само през последните две седмици. И то не защото не съм могъл да изгазя снега, а защото винаги съм смятал, че народните представители са пратени в парламента не само, за да отстояват интересите на региона, от който са избрани, но най-вече да правят национална политика, която да отговаря на интересите на цялото общество.

Ще се кандидатирате ли отново за депутат от Бургас?

- Няма никакви съмнения в това. И не само ще се кандидатирам, но и ще спечеля.

Петър ГЕОРГИЕВ
В. “Компас” – Бургас, 15 февруари 2005 г.

Коментари

mezejez

05 Февруари 2011 г., 22:29 часа

FjOwA6 <a href="http://vzaagzgjbfvc.com/">vzaagzgjbfvc</a>, [url=http://qugylxperiux.com/]qugylxperiux[/url], [link=http://gqdifubmvzuj.com/]gqdifubmvzuj[/link], http://mfrtmhebqrns.com/

fzrmtoninhx

04 Февруари 2010 г., 21:45 часа

dL3fLj <a href="http://irubqiczqtah.com/">irubqiczqtah</a>, [url=http://pdsgpqdabysj.com/]pdsgpqdabysj[/url], [link=http://izijbuufdhdc.com/]izijbuufdhdc[/link], http://bnsnmbwbcoqg.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент