#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ОБЪРКАХМЕ СМЕТКИТЕ НА СТАРИТЕ ПАРТИИ

10 Февруари 2005 г., публикувано в ????????

Новото време избра отговорната позиция за осигури стабилността на парламента и на България

Г-н Севлиевски, какви са Вашите лични прогнози за развитието оттук нататък на взаимоотношенията ви с НДСВ по споразумението, подписано в понеделник?

- Споразумението осигурява стабилна работа на парламента до края на мандата, за да може да бъдат направени важните за членството ни в ЕС промени в конституцията и законите. Сигурен съм, че НДСВ са си взели поука през последните две седмици, че парламентарните процедури не могат да бъдат нарушавани безогледно, нито да бъде игнориран основният закон. Взаимоотношенията ни с НДСВ и ДПС ще се развият точно в тази посока, в която Новото време винаги е настоявало – парламентът да работи ефективно и публично, да се спазват законите и правилата. Новото време доказа, че може да работи така, надяваме се, че и нашите партньори в мнозинството осъзнават каква тежка отговорност има парламентът за следващите няколко месеца.

Вече се чуха коментари, че се готвите за министър. Така ли е?

- Откакто Новото време съществува, сам чувал какво ли не за себе си, за групата и за партията. Партиите, които си мислеха, че ще могат да вземат властта като сформират служебно правителство, имаха нужда да употребят нашите гласове  за това. Те имаха само една цел – да свалят правителството. И нямаха никаква идея какво ще се прави на следващия ден, нямаше обща воля да се състави правителство и да се запази парламентът. Самите те не успяха да се разберат. Сега, разбира се, им е необходим някой, който да е виновен. Ние избрахме отговорната политическа позиция да осигурим стабилност на Народното събрание – стабилност, необходима не на Новото време, а на България. Объркахме им сметките и аз никак не съм изненадан от това, което се говори за Новото време и което ще се говори, докато Костов и Станишев се опитват да се оправдаят пред избирателите си как така бяха готови да влязат в коалиция.

В споразумението е записано, че се договаряте за общи предизборни действия. Това означава ли, че ще се явите с общи листи с НДСВ?

- В споразумението ясно пише: НДСВ, ДПС и Новото време обединяват усилията си за предизборно сътрудничество, в това число за общи предизборни действия. Всяко тълкуване извън тази формулировка граничи с врачуването. А ние не сме политически врачки. В устава на Новото време категорично се казва, че това с кого ще се коалираме и кой да бъде записан в листата се решава от конгреса на партията. Такъв конгрес ще има скоро и аз няма да си позволя да изземам функциите на най-висшия ни политически орган. Казвал съм много пъти, че мнозинството в следващия парламент ще е на Новото време, както и правителството. Нямам причини да се отмятам от тези си думи. Новото време е доказана политическа сила, която може да се държи отговорно и да провежда публична политика. Така ще бъде и с явяването ни на изборите.

Как подписаното споразумение ще се отрази на местните структури?

- Добре ще се отрази. Кризата в парламента беше преодоляна и благодарение на Новото време, което дава допълнително самочувствие на всички членове и симпатизанти. Всички проучвания сочеха, че мнозинството от българите не искат правителството да бъде свалено, да има предсрочни избори и служебно правителство. С откритата си и разумна позиция ние отговорихме на тези обществени настроения. Остават няколко нормални и спокойни месеца, в които нашите структури ще се готвят за избори в обичайна, а не в революционна среда. Времето на революциите мина. На изборите ще спечелят тези партии, които се вслушват в обществото и работят по силата на неговата воля, а не под диктата на партийните си сметки. 

Ще поставите ли условия пред НДСВ по време на предстоящата предизборна кампания? Какви?

- Ние нашите условия си ги поставихме – министри да не си позволяват да неглижират парламента, Народното събрание да изпълнява констутиционните си права да контролира изпълнителната власт и да приема важните за държавата закони. Това са нашите условия – институциите да работят ефективно, прозрачно и стабилно. Други условия нямаме нито към НДСВ, нито към ДПС. И ако нашата коалиция докаже, че парламентът може да работи добре, значи е успешна.

Вие сте избран за депутат от Бургаски регион от листата на НДСВ. Изявили сте желание отново да се кандидатирате от Бургас. “Новото време” ще има ли своя самостоятелна листа или отново ще бъдете в класацията на НДСВ?

- Аз съм депутат от Бургас и от Новото време и ще бъда депутат от Бургас и от Новото време. Бургас е градът, в който Новото време показа на местните избори как се прави политика и кампания и нямам никакви причини да се отказвам, нито да подвеждам очакванията на всички, които ни повярваха тогава и които ни подкрепят сега.

Ако участвате на изборите с общи листи с НДСВ кое място ще искате в Бургас?

- Новото време се отдели в самостоятелна група и направи партия точно защото искаше да сложи край на старите партийни сметки. Нашите депутати ще бъдат подреждани по волята на конгреса и по политиката, която са в състояние да провеждат и да защитават, а не по това колко са близки на Командира. Новото време е партия от лидери и имаме потенциал във всеки град кандидатите да бъдат подреждани по качествата им, а не по партийна лоялност. Дори да не бъде приет избирателният кодекс, с който ние настоявахме да се въведе мажоритарен елемент в изборите, Новото време ще направи всичко възможно поне своите листи да подреди на този принцип – ще бъдат номинирани хора, които вече са доказали, че могат да носят с отговорност доверието на обществото.

Възможен ли е вариант Вие да замените Соломон Паси в челото на жълтата листа в Бургас?

- В политиката всички варианти са възможни. Както знаете политиката е изкуство на възможното, а не на желаното. Но след като ви обясних как Новото време ще се яви на избори – на какъв принцип, този въпрос отпада. Никой никого няма да заменя. Листите не са готови и няма да се пишат в нечий кабинет, а ще се решават на конгреса на Новото време.

Дона МИТЕВА
В. “Бургас днес и утре”, 10 февруари 2005 г.

Коментари

qbreqycylko

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

olZNpS <a href="http://nighwguunvmu.com/">nighwguunvmu</a>, [url=http://bresveyoqlib.com/]bresveyoqlib[/url], [link=http://kafmjxxqpona.com/]kafmjxxqpona[/link], http://fyxxluestsbm.com/

usxptw

04 Февруари 2010 г., 21:44 часа

beG3IO <a href="http://euylugdkjegb.com/">euylugdkjegb</a>, [url=http://tevsddpywwdl.com/]tevsddpywwdl[/url], [link=http://hxachxvcghtp.com/]hxachxvcghtp[/link], http://jhelbaqjsykn.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент