#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Новият шеф на парламента не трябва да е от жълтата група

01 Януари 2005 г., публикувано в ????????

Новият шеф на парламента не трябва да е от жълтата група
ГЕРДЖИКОВ СТАНА МАРИОНЕТКА НА НДСВ
Няма шанс за предсрочни избори, казва Мирослав Севлиевски

Вот на недоверие на правителството и смяна на парламентарния шеф Огнян Герджиков - тези заплахи отправиха депутати от всички опозиционни групи в петък. Поводът бе масовото бягство от насроченото пленарно заседание на избраниците от НДСВ. Простите сметки обаче показват, че за да се случат каквито и да е размествания, те трябва да бъдат подкрепени от избраниците от "Новото време". Предстоят ли наистина промени, или заканите ще си останат плод на бурни емоции? "Стандарт" попита лидера на ПГ на "Новото време" Мирослав Севлиевски.

Г-н Севлиевски, какво всъщност се случи в парламента в петък - обедини ли се наистина опозицията, или това бяха само емоционални реакции?
- Опозицията в българския парламент абсолютно прагматично и национално отговорно се обедини срещу поведението на вицепремиера Лидия Шулева. Тя няколко пъти отказа да дойде в Народното събрание, да спази конституцията и да се подложи на парламентарен контрол. Слава Богу, опозицията в този ден бе обединена и реши да сложи край на опитите за неглижиране на НС от различни представители на правителството.
А как ще отговорите на упреците, че опозицията също не присъства в пълен състав на работа, за да има пленарно заседание?
- Това е най-лесният прочит на евангелието, както дяволът го прави. Когато става дума за приватизацията на цял подотрасъл, не бива да се използват процедурни хватки. Раздържавяването на "Булгартабак" трябва да продължи публично, прозрачно и без съмнения за накърняване на националните интереси.
Което не е отговор на въпроса защо опозицията не е на работа?
- Това изобщо не е същественият въпрос. А и ако опозицията не беше на работа, днес тази тема нямаше да съществува. Докато управляващото малцинство се скри, както обича да се крие от години. Истинският въпрос е изпълнява ли се стратегията за "Булгартабак" или не. И защо се отказва правото на българския парламент да контролира правителството как то изпълнява стратегия, приета от Народното събрание. С публични декларации опозиционните сили оповестиха отношението си по тези въпроси.
От всички декларации на опозицията какво е реално да се случи?
- Всички заявки на опозицията могат да се случат 100% или 70%, но няма вариант нищо да не се случи. Което вероятно ще бъде желанието на управляващите от НДСВ и ДПС.
И коя е задължителната част?
- Първият успех на опозицията е, че принуди председателя на парламента да свика извънредно заседание по въпроса за взаимодействието или липсата му между правителството и парламента, който го е избрал. Това е огромен успех на българската опозиция. Второто, което е много вероятно да се случи, е, ако се намери разум в БСП и ДСБ, да бъде избран нов шеф на НС.
Кое налага да се сменя Огнян Герджиков и защо споменавате точно тези две партии?
- Грешката на Герджиков е, че допусна да бъде използван за нарушаване на конституцията и на парламентарния правилник от една клика в НДСВ. Ако той иска да е марионетка на някого, аз не искам председателят на парламента, нито пък който и да е народен представител да бъде нечия партийна марионетка. Тази практика трябва да бъде прекратена. Много съжалявам за председателя Герджиков, който многократно е поставян в това положение. Но той не беше на висотата, която хората очакват от него и която се изисква от поста му. Що се отнася до БСП и ДСБ - имаме информация, че те участват в задкулисни договорки с част от кликите в НДСВ за смяната на Герджиков с Даниел Вълчев. Това няма да бъде подкрепено или поощрявано от "Новото време", защото не е промяната, от която има нужда българската политика.
А кого от НДСВ бихте подкрепили?
- Не виждам никаква причина, ако ще се избира нов председател на парламента, той да бъде пак човек от НДСВ. Има смисъл Герджиков да бъде сменен само с народен представител извън тази партия.
Това означава ли, че "Новото време" ще предложи своя кандидатура?
- Даваме си ясна сметка, че сме една от най-малките парламентарни групи и ще бъде претенциозно да правим предложение както за председател, така и зам.-председатели.
Тоест бихте подкрепили депутат от БСП, СДС или ОДС, но не и от НДСВ?
- Бихме подкрепили човек, който ще защитава конституцията и правилника на Народното събрание. Важното е той да се държи не като представител на партията си, а като председател на българския парламент.
Продължава ли "Новото време" да стои на позицията, че е необходимо да се иска вот на недоверие на правителството?
- А смятате ли, че поведението на вицепремиера Шулева не заслужава това?
Но според политическите анализатори - с изключение на БСП, политическите сили не са готови за предсрочни избори и затова няма да подкрепят вот на недоверие. Така ли е?
- Повечето от анализаторите са квази анализатори. Или са тясно обвързани с партии. Всички политически сили в момента са еднакво готови или еднакво неготови за избори. Включително и БСП. А иначе при едни предсрочни избори "Новото време" ще бъде сред най-печелившите. Защото разочарованите от управлението на НДСВ ще подкрепят "Новото време" и СДС.
Не е ли вярно, че на "Новото време" му трябва известен период, за да стане по-разпознаваемо от избирателите? Не ви ли бъркат все още с НДСВ?
- Смятам, че няма никакъв шанс за предсрочни избори. Има различни варианти оттук нататък. "Новото време" ще участва в консултациите за евентуален вот на недоверие, но само ако изходът от тях е национално полезен и с достатъчно гаранции, че управлението в останалите месеци до изборите ще бъде с по-добро качество. Но да е ясно: "Новото време" няма - нито с гласовете си, нито с други парламентарни действия, да направи така, че БСП и Иван Костов да вземат властта без избори.
Заедно?
- Да. Нито пък президентът Георги Първанов да назначи служебен кабинет, който де факто ще е кабинет на Станишев. Има и много други варианти, които са част от политическата практика. Може да има втори кабинет на НДСВ. Или правителство с мандат на друга политическа сила. Не с НДСВ, ДПС и БСП - защото те са част от сегашното правителство. Но да не слагаме каруцата пред коня.
По-вероятно е да има смяна на министри, така ли? Това ли означава нов кабинет на НДСВ?
- "Новото време" отдавна повтаря това - нима не трябва един Церовски да бъде сменен? Или Божидар Абрашев? Или Шулева да получи урок, че не може да потъпква конституцията, да изземва чужди права. Бързам да добавя обаче, че съм много скептичен, защото тези смени ние и досега сме ги предлагали. Както предложихме и бюджетният излишък от миналата година от над 1 милиард лева да бъде разпределян от парламента, а не от правителството, но не можахме да обединим колегите от опозицията да приемем тези предложения.
След като този парламент ще продължи да работи, вероятно и законите, за които настоявате, ще бъдат приети?
- Това е основната причина "Новото време" да стои в парламента през последната година. Ясно го заявихме още когато се отделихме от НДСВ в самостоятелна група и политическа партия. На страната е необходимо час по-скоро да се промени политическата система, а това ще стане единствено с промяна на правилата. Ако приемем закона за партиите тази седмица, политиката у нас ще изглежда по съвсем различен начин. За референдумите - също. Възможно най-бързо трябва да стане ясно и това как отиваме на изборите през юни.
Вече е ясно предложението на НДСВ за избирателен закон...
- Доколкото знам, НДСВ нямат предложение за избирателен закон. Те са подкрепили на първо четене избирателния кодекс на "Новото време". А в идеите, които се разпространяват сега от името на НДСВ, намирам авторство на много хора. Бялата интегрална бюлетина е заимствана от Избирателния кодекс. Идеята партиите да внасят депозит за участие във вота е мое предложение в закона за избор на президент от 2001 г. А гласуването по интернет на хората от чужбина най-вероятно няма да се случи.
Независимо от авторството, ще подкрепите ли тези промени?
- Не е въпросът дали ние ги подкрепяме, защото ние сме ги предложили. Това, че сега НДСВ ги представя като свои, надявам се, означава, че ще подкрепи нашите оригинални предложения в пленарна зала.
За това ли ще е следващият скандал в парламента - не всички партии са съгласни да се гласува с една бяла бюлетина?
- Скандал е точно това, че в рамките на правителствената коалиция под маската на принципността май се раздават други шамари. Дали това предложение на Даниел Вълчев за интегралната бюлетина точно сега не е отговор на ДПС за това, че не се съгласи да се сключи сделката за "Булгартабак" така, както на част от НДСВ е изгодно.

Юлиана ОНЧЕВА
В. “Стандарт”, 1 февруари 2005 г.

Коментари

yugwgfu

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

tkPPDO <a href="http://ayfupxubggwn.com/">ayfupxubggwn</a>, [url=http://sayzdiybbjcw.com/]sayzdiybbjcw[/url], [link=http://lpicktztrrnx.com/]lpicktztrrnx[/link], http://kfdfnpnyynwm.com/

iemsjwtvfgv

04 Февруари 2010 г., 22:03 часа

MgNkwO <a href="http://mjfvgtctuvvg.com/">mjfvgtctuvvg</a>, [url=http://zpohfgqphiqz.com/]zpohfgqphiqz[/url], [link=http://hwhcftuesbyw.com/]hwhcftuesbyw[/link], http://nwtgcrfsqaun.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент