#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ШУЛЕВА ЗНАЕШЕ ПОЗИЦИЯТА НА ДПС

27 Януари 2005 г., публикувано в ????????

Станишев и Костов въвеждат азисщина в политиката

Г-н Севлиевски, вчера в парламента тръгна мълвата, че поредният скандал за приватизацията на „Булгартабак" може да взриви кабинета. Заговори се за оставки на министри. Възможно ли е това в навечерието на изборите?
- „Булгартабак" отдавна е взривил кабинета. Правителството направи един неуспешен опит за приватизацията на холдинга преди две години, след което имаше размествания в кабинета (оставката на зам.-министър Любка Качакова - б.а.). Сега, за съжаление, премиерът сигурно няма да има време за това. Но пък Лидия Шулева, ако си зададе въпроса свършила ли е нещо през тези почти 4 години, откакто е министър, да си помисли - дали не е хубаво да си подаде оставката. И то веднага!

Наистина ли е изненада за Н ДСВ позицията на ДПС по отношение продажбата на „Булгартабак", както съобщи г-жа Шулева?
- Изобщо не е изненада! Всички знаят позицията на ДПС. И по време на преговорите за приемането на бюджета темата за „Булгартабак" беше обстойно обсъждана. Лидия Шулева лъже! Знаела е отдавна и то много добре какво е мнението на ДПС. Знаела е какво би се случило, ако един монопол се замени с друг. Знаела е, че ако се продаде само фабриката в София, тази в Благоевград ще фалира. Знаела е като преговаря с „Бритиш-американ табако" (БАТ), че третата фабрика (8 Пловдив -57а.) ще бъде затворена. Нелепо е да се прави на изненадана. Изненадани сме ние, че Шулева влезе въобще в българската политика.

Извинете, г-н Севлиевски, но е много отговорно да заявите, че един вицепремиер лъже. Защо би могла да има такова поведение г-жа Шулева?
- Защото Шулева не се е борила, за да влезе в политиката. Шулева влезе даром в политиката, благодарение на това, че беше ходила в офиса на една бизнесгрупировка на ул. „Иван Вазов", там, където са канторите на Панайотов и Даниел Вълчев. - Вие сте особено остър към г-жа Шулева, а пък тя беше международно призната като политик и държавник, получи награди като мистър икономика (2003) и като мениджър на Новото време (2004). - Е, можем да допълним и като кралица на компенасо-торките или пък майстор на миноритарните пакети. Много приказки, файда за държавата никаква - това е Шулева! Благодарни инвеститори подпомагат министър Шулева, като й осигуряават понякога такива награди. Колкото до наградите, свързани с намаляването на безработицата, това не е заслуга на Шулева. То стана факт, след като парламентътотпусна сериозен бюджет на Министерството на труда и социалната политика. Шулева не е защитила нищо в работата си като министър и вицепремиер. Никога!

Кой е полезният ход на премиера сега?
- Да си говори с коалиционния партньор.

Но този път ДПС май няма да отстъпи. Това значи ли, че няма да има сделка за „Булгартабак"?
- Проблемът с „Булгартабак" е такъв, че ако до 2007 г. няма сделка, след това тя ще бъде безсмислена.

Проф. Герджиков обеща до края на февруари да се променят изборните закони. Вярвате ли, че това ще стане, след като веднъж вече мнозинството не спази договорката си с Новото време за приемането на поправките в Закона на партиите? Останахте излъгани, след като си дадохте гласовете за бюджета.
- Искам да уточня - Новото време не си даде гласовете за бюджета, а даде част от своята политическа репутация България да има най-важния държавен закон за 2005 година. Нашата позиция по бюджета беше опит да създадем нова парламентарна практика, когато в една държава има малцинствено правителство. Затова бях неприятно изненадан и притеснен от факта, че НДСВ и ДПС могат да се,отметнат от обещанието, което те направиха в хода на преговорите ни, а именно, че Законът за партиите ще бъде подкрепен. И то във вид, който прави ясни и публични финансите на партиите, който ще накара парламента да се модернизира, а изборите да бъдат истински.

Вие заплашихте управляващите, че няма да подкрепите важни за НДСВ гласувания, ако не спазят договорката си. Наистина ли ще покажете твърдост?
- Никога не си позволявам да говоря празни приказки. Ако законът за партиите не бъде приет до изборите, заплахите ще се реализират. Напоследък чувам изявления от различни представители на НДСВ, че те ще подкрепят текстове в закона максимално близки до оригиналната идея на Новото време. Ако това се случи, ще бъде добре. Ако не - бъдете уверена, че управляващите има какво да загубят. Освен парламентарния си комфорт, ще загубят лесна и бърза възможност да реализират предизборните си обещания. До края на мандата предстоят седем важни персонални избори: на ръководството на НОИ, на Сметната палата, на няколко държавни комисии. Ние отдавна сме казали, че нямаме специални претенции по тези избори, което означава, лесно бихме могли да бъдем партньор на НДСВ и ДПС. Но ако ние не се чувстваме комфортно в парламентарната работа, няма причина онези, които не са изпълнили обещанията си, да се чувстват комфортно.

Политика на инат, така ли?
- Не! Това не е политика на инат, както някои може да ни обвинят, a политика, която кара всички да изпълняват обещанията си.

Нагнетяването на предизборната обстановка може ли да блокира парламентарната работа?
- Не споделям напълно това мнение. Разбира се, колкото повече наближават иззрите, толкова повече ще имаме опит за азисщина "в парламента и политиката.

Азисщина в политиката? Какво визирате с това определение?
- Ще ви дам няколко примера: изявлението на Станишев, че ако спечели изборите, ще премахне валутния борд; позицията на Костов главният прокурор да премине към изпълнителната власт, след като много добре знае, че за това трябва да се свика ВНС. Ето тази откровена пропаганда аз наричам азисщина в политиката. Разбира се, парламентът ще стане място за размяна и на компромати, и на заплахи, защото старите партии имат една задача - да вкарат страх у избирателя. Когато избирателят се страхува, той не гласува разумно. Старите партии искат хората да продължават да гласуват с емоциите, със стомаха си, със страховете си. И затова постоянно връщат миналото, придавайки му компроматен вид. Трудно бихте могли да чуете сега от който и да е лидер на старите партии нещо, което касае бъдещето на българина извън НАТО и ЕС. НАТО вече се случи, ЕС ще се случи до два месеца. Чудя се за какво ще говорят след това! Как те ще се опитат да обяснят какъв е следващият ден на българите. Ние поне в Новото време говорим за образование, наука, компютри. Те и това не могат да кажат.

Скандалът с Общинската банка, арестът на банкера Павлов част ли е от тази предизборна битка?
- Не! Това не е свързано толкова с предстоящите избори, колкото с изборите от 1997 година. Този скандал е проекция на правителството на Софиянски, а после и на правителството на Костов. Освен политическо минало, СДС има и стопанско минало. Арестуването на Любомир Павлов най-вероятно е свързано с неизпълнени обещания в стопанското минало на СДС. Така както БКП и БСП вече 15 години се карат не за политическото, а за стопанското минало на партията, така и СДС дойде до този етап.

Усещате ли, че политическият елит на прехода започва бавно да напуска политическата сцена?
- За съжаление този елит се възпроизвежда вече 15 години в резултат на нашата избирателна система. Ние ползваме партийни листи, които по принцип възпроизвеждат партийните елити, и то тези, които са най-близко до партийния командир. Това бе една от причините Новото време да настоява за нов избирателен закон, с който поне половината депутати да се избират мажоритарно. Ако не друго, то поне да дадем възможност на обществото да има резервна писта, чрез която да може да излъчи хора извън партийните елити. А че настоящият елит се променя, няма спор. Просто България се променя. Ако през 90-те години българите гласуваха със стомаха си, сега най-вероятно ще гласуват с главата си. Това означава, че вече ще търсят политически субекти, в които да разпознаят конкретните интереси на една или друга обществена прослойка.

Докъде ще стигне цунамито в десницата?
- Оттенъкът на царското цунами от 2001 г. продължава и днес. Сега наблюдаваме вторични удари по Костов, както и удари, генерирани от Костов. Отзвукът на тези удари управлява и ще управлява бъдещето на дясното пространство. Какво се случи там, никой не знае. Скандалът с Любомир Павлов е ехото от Костов. Искрено желая на Надежда Михайлова да намери сили и да запази партията на промяната от 90-те години жива и успешна.

Каква обществено-политическа картина ще нарисуват предстоящите парламентарни избори?
- Предстоящите парламентарни избори ще нарисуват европейския модел на българската политическа къща, която ще остане в този си вид поне в следващите 10-15 години. Партиите на прехода си отиват. Идват партиите на новото хилядолетие

Валерия ВЕЛЕВА
В. “Труд”, 27 януари 2005 г.

Коментари

xazobtkmd

04 Февруари 2010 г., 22:31 часа

oZ0cwD <a href="http://ddpdekrhmipo.com/">ddpdekrhmipo</a>, [url=http://wfvgvfeyipaf.com/]wfvgvfeyipaf[/url], [link=http://nvvphdixibqx.com/]nvvphdixibqx[/link], http://pzqtycjiavhf.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент