#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Председателят на ПГ “Новото време” Мирослав Севлиевски: ПОЛИТИЧЕСКИЯТ СЕЗОН ЩЕ ЗАПОЧНЕ С НОВОВРЕМСКАТА ИДЕЯ ЗА ВЪЗРАЖЗАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

11 Януари 2005 г., публикувано в ????????

Г-н Севлиевски, как ще посрещне "Новото време" новия политически сезон?

- Отговорно и с работа, както винаги. "Новото време", за разлика от всички останали политически сили, вярва, че България няма повече време за губене. Няма да повтаряме модела, който е правен и граден през последните 15 години - да се губи българското време и политиците да се моткат. И затова ще имаме прагматичен подход. Прагматичният подход е свързан с реализация на идеята на "Новото време" да възродим най-накрая българското образование и българската наука.

Вие вече не предприехте ли необходимите мерки за реализирането на тази идея?

- Предприехме доста мерки, записали са го в държавния бюджет, но сега стратегиите трябва да бъдат внесени от Министерския съвет и българското Народно събрание, всички политически сили в него и извън него трябва открито и отговорно да дискутират тези стратегии, така че на финала те да бъдат най-добрите, за да
могат и парите, 130 милиона лева, да бъдат правилно инвестирани.

Това ли е, според вас, най-големият успех на "Новото време" до момента, че бюджетът на образованието беше увеличен със 130 милиона лева?

- Ами, ако това на вас ви се вижда малко, на мен ми се вижда много. В много голяма степен "Новото време", освен това, което успя да направи за българското образование, в голяма степен ние успяхме да допринесем и за промяна на българския политически
модел, Закона за партиите, и се надяваме, че в първите дни на този политически сезон ще бъде приет законът за референдумите и час по-скоро трябва да започне да се разглежда българското изборно законодателство. И надявам се, че ще има мнозинство за приемане на избирателния кодекс, който се внесе преди три години.

Преди дни от партията изразихте подкрепата си за ветото на президента върху текстове от Закона за политическите партии, които освобождават парламентарно представените сили от пререгистрация. Според вас в парламента ще има ли готовност да се съобразят депутатите с критиките на държавния глава?

- Де факто това, което направи президентът, той подкрепи оригиналната идея на "Новото време", и затова и ние използваме всяка възможност да му благодарим, че президентът, за разлика от други политици, е разбрал какво "Новото време" предлага.

Очаква се утре да внесете предложенията си за промени в Закона за здравето, които ограничават тютюнопушенето на обществени места, ще бъдат ли приети...

- По-скоро ние очакваме Министерският съвет да преразгледа своята наредба и чрез тази наредба да бъдат направени съответните облекчения, които са необходими, за да може законът да се спазва.

А какво точно предвижда предложението ви?

- Това ще го разгледаме на парламентарна група.

Стана въпрос, че ще искате да има гратисен период за прилагането на наредбата?

- Това е един от възможните варианти, но това ще бъде дебат на парламентарната ни група, за да уточним финалните текстове и предложението.

Как смята "Новото време" да защитава законодателните си инициативи през този политически сезон?

- Така, както сме го правили през миналите три години, като търсим подкрепата на обществото и медиите.

А очаквате ли съдействие от управляващата коалиция за възприемането на ваши идеи?

- Ами, ако управляващата коалиция не е прочела доклада на Европейската комисия, в който се споменава един-единствен закон като препоръка да бъде приет, а именно законът на "Новото време" за етичния кодекс, то не знам какво друго трябва да накара
управляващите, за да приемат тази идея и тези текстове на "Новото време".

Приетите от правителството поправки в Закона за защита на класифицираната информация, с които документите на бившата Държавна сигурност ще могат да се унищожават без разрешение на ДИКСИ, предизвика много силни реакции. С каква позиция "Новото време" ще излезе по тези промени?

- Това е тема, която предстои да бъде дискутирана при нас, но като цяло ние не подкрепяме идеята, която Министерският съвет на този етап, аз не вярвам, че тя в този вид ще влезе и в Народното събрание, предлага ДИКСИ да не взима участие или да
няма крайната дума кое да се декласифицира.

А присъединявате ли се към тези политици, които твърдят, че така управляващото мнозинство иска да скрие тъмното минало на страната?

- Управляващото мнозинство не знам дали има много, какво има да крие за себе си, но по този начин управляващото мнозинство би могло да скрие много за онези, които са управлявали България през последните 15 години. Ние в "Новото време" нямаме такива
притеснения и винаги сме искали всичко да е ясно и да е публично.

Какви интереси тогава стоят зад тези правителствени промени в Закона за защита на класифицираната информация?

- Не намирам нито една причина да си губя времето и да коментирам този въпрос и тези идеи на правителството, докато те не влязат в Народното събрание, и аз не вярвам, че те ще станат законодателен факт.

За много от политическите сили предизборната кампания вече започна, преди дни БСП дори обяви, че изтегли контингента ни от Ирак, ако спечели парламентарните избори. Вие какво ще обещаете отсега на избирателите си?

- Ами другите правят обещания, пък ние вършим работа. По отношение на БСП и техните трели и напеви, и химни, свързани с Ирак, аз ги отдавам единствено и само на тяхното желание да спечелят следващите избори, независимо интересите на България.
БСП през всичките тези години нито веднъж не е дала доказателство, че е българска политическа партия, а по-скоро е била партията, която се опитва да защити нечии други интереси, но че и интересите на България. Но по тази тема ще чуете повече в сряда в изказването ми пред парламента.

И в края отново, според вас, как ща започне и как ще завърши този политически сезон, какви са очакванията ви от него?

- Този политически сезон ще започне с нововремската идея за възраждането на българското образование и, надявам се, да завърши с реализация на тази идея. По този начин завърши, с темата - българското образование, завърши предишният политически сезон. Така или иначе "Новото време" е единствената политическа сила, която успява да вкарва национално значими теми.

А очаквате ли този сезон да има повече депутати по време на пленарните заседания?

- Броят на депутатите сигурно е важна тема, но за мен качеството на депутатите е много по-важна. Ако в България ще гледаме политиката на количество преди изборите, то ще си губим времето.

Тогава ще се повиши ли работата на депутатите, като качество, ако не като количество в пленарната зала?

- Вижте, депутатите на "Новото време" са 13 и сме внесли 70 законопроекта, участваме в дискусиите на всички законопроекти. Нека и другите парламентарно представени
политически сили да направят и те малко усилия.

Валерия НИКОЛОВА
Инфорадио, 11 януари 2005 г.

Коментари

iooncyf

04 Февруари 2010 г., 21:58 часа

Qn1juV <a href="http://ugyziorkgerh.com/">ugyziorkgerh</a>, [url=http://mazrgirihjvr.com/]mazrgirihjvr[/url], [link=http://imigyskemjxw.com/]imigyskemjxw[/link], http://rxyoqrbtwbem.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент