#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НИЕ СПИРАМЕ БСП И КОСТОВ ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА БЕЗ ИЗБОРИ

03 Декември 2004 г., публикувано в ????????

Ако МВФ не иска българите да са образовани, това си е негов проблем, казва шефът на “Новото време”
Мирослав Севлиевски е председател на ПГ "Новото време" в 39-ото народно събрание и зам.-шеф на нововремската партия, която в момента гради структурите си в страната. Напоследък Севлиевски отчита, че най-голямата победа на "Новото време" през изминалата година е прокарването в държавния бюджет на допълнителни средства за образование и наука -170 млн. лв. Представителят на МВФ обаче поиска нововремците да обосноват необходимостта от тези пари и най-вече квалификацията на кадрите в образованието.

Г-н Севлиевски, заявихте, че благодарение на медиите "Новото време" е успяло да осигури допълнителни пари в бюджета за образование. Защо?

- Медиите не допуснаха НДСВ и ДПС да водят задкулисни пазарлъци. Вдигнаха шум, когато Никола Николов напусна парламента и де факто подари един глас на НДСВ. Оставиха един ход за правителството на малцинството - да проведе публични консултации с всички групи. Това беше и желанието на "Новото време". В последния кръг на тези преговори успяхме да осигурим допълнително 135 млн. лева директно за образование и наука и 35 млн. индиректно чрез промени в данъчните закони.

Как ще отговорите на МВФ, чийто представител в България ви призова да защитите нуждата от допълнителните милиони в образованието?

- Много просто. Хубаво е МВФ да прочете споразумението между "Новото време" и управляващото мнозинство, от което ще му стане ясно, че не искаме парите да се харчат, а да се инвестират в образованието и науката. Друг е въпросът, ако на някой от МВФ не му се иска българите да бъдат образовани.Това си е негов проблем.

Малко трудно е да повярваме, че 13-те ви депутати имат чак такова влияние в парламента. На какво се дължат тези успехи? На лоби?

- "Новото време" винаги е имало лоби в НДСВ. Още когато гласувахме бюджета
на първо четене, казах, че благодаря на Станимир Илчев и Милен Велчев като на най-ярките представители на добрите във властта. Това обаче е свързано по-скоро с емоциите. Реалностите са прости - на правителството не му достигат 4 гласа, за да си прокара бюджета, и не е сигурно как ще гласуват поне 10-ина от собствените му хора.

Точно заради това обаче ви обвиняват в политически рекет.

- Обвинявали са ни в какво ли не. Ние сме парламентаристите, които за разлика от старите партии не смятат, че национална сигурност значи повече пушки и пищови: Според нас България има нужда преди всичко от повече образовани хора.

Вие май заехте позицията на балансьор, от която дълги години се ползваше ДПС?

- Какво има да бъде балансирано? Българската политика няма нужда от баланс, а от катализатор. "Новото време" е катализаторът на политиката и мисля, че това е ясно от всички закони, които сме внесли и защитаваме 3 години. "Новото време" може да претендира, че е допринесло малко и за освежаване на политиката като поведение. Търсим общественото доверие, а не постове и облаги като старите партии.

Защо тогава се шушука, че нововремците правят бързи пари от политика?

- Ако два месеца преговори с НДСВ е кратък период за осигуряване на допълнителните средства за образование, тогава да, правим бързи пари.

Питам за обвиненията в лично облагодетелстване?

- Старите партии съдят за други по себе си. Не виждам как 13 депутати, които сега си градят партията, могат да използват държавата за собствено облагодетелстване. Това, което правим, е ясно на българите, както им е ясно
какво става в къщата на "Биг брадър"

Не стана ясно защо Емил Кошлуков обяви, че Костов ще бъде съден. Откъде знае?

- Кое му е неясното? Кошлуков просто каза, че законите важат за всички, независимо дали са били премиери, или не.

Но излезе, че и "Новото време" е част от атаката срещу бившия премиер.

- Можем ли да се вредим според вас?

Какви са отношенията ви с хората на Костов? Партньори или противници ще бъдете на изборите?

- Фактите от последния месец са ясни - нито едно от данъчните предложения на различни депутати от групата на Костов нямаше да мине, ако не бяха подкрепени от нас. Подкрепяме ги обаче само когато правят добри предложения. За съжаление почти никога не получаваме парламентарна подкрепа от тях, даже когато се касае за възможността гражданите и фирмите да могат да съдят държавата или пък за референдумите и избирателния кодекс. Само няколко от депутатите на Костов са мои приятели и винаги гласуват в наша полза. Иначе нашият пряк противник на изборите ще бъде БСП, а Костов е наш основен конкурент вдясно.

Имате лоби в ДСБ?

- "Новото време" има лоби навсякъде.

Защо точно Костов си избрахте за конкурент вдясно?

- Защото неговото политическо поведение е противоположно на нашето. Ние сме партия на диалога, а той - на гнева и реваншизма.

С каква стратегия ще излезете на изборите срещу БСП и срещу Костов?

- На тези избори "Новото време" няма да участва със стратегии против. Ние сме за политиката, която трябва да бъде подкрепена, а не отхвърлена.

Страхувате ли се от БСП?

- Който го е страх, не ходи в гората. Според мен БСП ще запее в един глас с Костов за миналото. Това е най-лесната предизборна кампания - едните са оплювали царя 50 години, а другите царят ги свали от власт. Костов сега трябва да победи царя, за да покаже, че е бил прав преди 4 години. На него му трябва една малка победа, каквато и да е, за да си върне авторитета. БСП пък ще търкаля няколко от грандиозните си лъжливи клишета. Примерно това, че левицата е обединена, което не е вярно, защото тя е разделена поне по две линии - едните са социалисти, а другите са социалдемократи. БСП е разделена и по въпроса да има или да няма служебен кабинет и съответно да има или не вот на недоверие. Първанов иска служебен кабинет, за да може той да назначи министрите. Идеята да стане като през 1997 г., когато Петър Стоянов назначи министрите на Софиянски и повечето останаха и в кабинета на Костов. Този път идеята е, че в следващия кабинет БСП или ще има мнозинство, или ще участва в широка коалиция, при което ще си запази контрола над ключовите ресори. Непреодолимият проблем обаче е "Новото време", от което зависи дали ще има служебен кабинет.

Вие крепите кабинета на Симеон?

- Не, ние сме последната спирачка на БСП и Костов да вземат властта без избори.

Говори се, че "Новото време" няма шанс за следващия парламент, ако не участва в коалиция. Вярно ли е, че сте се договорили вече с ДПС?

- Целта на тази теза е да се докаже, че основните ни приоритети като промяната на избирателната система, нов закон за референдумите, публичност при управление на държавната и общинската собственостне бива да се реализират. Старите политици нямат очи да отхвърлят тези идеи. Предпочитат да казват, че подобна политика е неизпълнима, защото носителите й няма да влязат в парламента. Отговорът ми за ДПС е, че днес "Новото време" мисли как да бъде успешно на изборите, а не как да направи някой друг по-успешен.

Вие предложихте царят да оттегли името си от НДСВ. Ще го направи ли и какви ще бъдат последствията?
Напоследък става така, че се превръщам в анализатор на царя и НДСВ. Не искам да бъда в тази позиция. Симеон ни вкара в активната лолитика, но ние влязохме в нея заради идеите си.

Диляна ЦЕНОВА
В. «24 часа», 3 декември 2004 г.

Коментари

cshiawqm

05 Февруари 2011 г., 22:30 часа

cFmfnr <a href="http://kwuhymnsfbnm.com/">kwuhymnsfbnm</a>, [url=http://zzaetkfngyrt.com/]zzaetkfngyrt[/url], [link=http://jsqcfqnyolvk.com/]jsqcfqnyolvk[/link], http://bqhdqhwensgz.com/

xnzumgnkmkg

04 Февруари 2010 г., 21:57 часа

VP6Bmc <a href="http://hjqeiydyntde.com/">hjqeiydyntde</a>, [url=http://vduwuzkaqnin.com/]vduwuzkaqnin[/url], [link=http://jsttghstzjhq.com/]jsttghstzjhq[/link], http://nrcjzhplhvii.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент