#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: В БЮДЖЕТА ИМА МНОГО ПАРИ ЗА ПРАХОСВАНЕ

25 Ноември 2004 г., публикувано в ????????

Това, че бизнесът иска да си прави партия, означава, че парламентът не изпълнява бизнеспоръчки

Господин Севлиевски, изтъргува ли Новото време подкрепа за бюджета срещу данъчните си закони?

- Едни търгуват партийна подкрепа, други търгуват гласове, трети – закони. Ние преговаряме за политика. Нашите данъчни закони, законите за промяна на политическата система и законите за въвеждане на публичност в България са политиката на Новото време. Всички тези закони са свързани с осмисляне на живота на средната класа. Данъчните ни закони поставят близо един милиард лева в джобовете на всички българи, които работят и които се образоват. Политическите ни закони осмислят политическото участие на българската средна класа, а законите ни за публичността правят от всеки гражданин участник в държавното управление. Ние не търгуваме тези закони, преговаряме за тях.

Политиката, която е заложена в проектобюджета на МС до известна степен се опитва да допринесе за българите нещо, но бюджетът е такъв, че по никакъв начин не поощрява онези, които работят. По-скоро е бюджет, който удовлетворява онези, които не работят по една или друга причина, които не искат работят или да се квалифицират. Проектът не поставя бариера и за тези, които продължават да искат българите да са по-малко образовани, да получават по-ниски заплати, да им се събират по-високи данъци, за да може партийните командири или началниците по министерствата да ги командват.

Гласуването за държавния бюджет наистина е вот и за политиката на едно управление, но сега става дума и за проста аритметика - няколко гласа биха могли да бламират правителството. Несериозно звучи да казвате, че няма да размените гласовете си срещу нещо.

- Първо, нашите гласове не са най-важните за приемането на бюджета. На управляващото мнозинство НДСВ-ДПС им липсват три гласа, които спокойно могат да ги намерят сред независимите депутати или сред БСП и СДС. Така че този проектобюджет не зависи от нашия вот. От нашите гласове зависи единствено каква ще бъде политиката на България догодина. И тъй като ние чувстваме силата на гласовете си, не смятаме да правим компромиси с политиката, която сме защитавали не само тези три години, а някои от нас и през последните 15.

Мнозинството все пак направи компромис – влязоха за гласуване част от политическите закони на Новото време. Каква услуга ще направите на мнозинството в замяна?

- Мнозинството, или както е по-редно да се нарича – правителственото малцинство, направи единственото нормално нещо, което може да направи едно правителство на малцинството през 21 век. Ние много отдавна казахме, че когато си правителство на малцинството и внасяш бюджет, най-добрият подход е не да правиш тайни пазарлъци или да купуваш депутати, както вече имаме примера с Никола Николов, а да тръгнеш на публичен дебат, за да търсиш подкрепа за политиката си сред останалите парламентарни групи. И ако действително си европеец, критиките, които получиш, да ги осмислиш и да си вземеш поука. Предложенията, които даром ще ти бъдат направени, да ги вземеш и да ги въведеш в изпълнение. А пък най-голямата заслуга за това, че има такива консултации, никой не се съмнява, е само и единствено на премиера Сакскобургготски.

Твърдите, че той лично не търси само аритметическа подкрепа за бюджета си, а се интересува и от подкрепата, която ще получи за политиката си?

-  Още когато се създаде групата на Новото време, премиерът каза: имаме много общи приоритети. И понеже той вярва, че имаме общи приоритети, очевидно успя да внуши  на своите заместници, че е редно да водят преговори не само с Новото време, но и с всички останали политически сили. Фактът на вчерашните преговори с НДСВ и ДПС за Новото време от политическа гледна точка изглежда така: след царя и Пламен Панайотов, и Даниел Вълчев признаха съществуването на независима парламентарна група и политическа партия Новото време.

Имахте ли нужда от това признание?

- Очевидно те имаха нужда да осъзнаят, че са малцинство и че времето на вътрешнопартийния началнически маниер няма нищо общо с цивилизованите парламентарни практики.

В крайна сметка как ще гласувате за бюджета?

- Формулата е проста: за внесения сега в парламента проектобюджет Новото време няма да даде нито един глас. И веднага бързам да кажа, че е старовремско да се смята, че бюджетът е на една партия. Той е бюджет на България, който се гласува от българското Народно събрание. И народните представители трябва да си дават сметка не за това с коя партийна листа са избрани или в коя партия членуват, а за това, че над партиите стоят техните избиратели. Интерес номер едно на всеки български избирател е да му бъде 100 процента ясно поне преди Коледа какви данъци ще плаща догодина, за да може да си направи план за фирмата, да си нареди бюджет за семейството. Да знае колко държавата ще му бръкне в левия джоб и колко ще му остави в десния. Което означава, че Новото време ще работи и ще прави всичко възможно България да има държавен бюджет до Коледа, без да влизаме в подробности кой точно внася бюджета, дали проектът ще бъде оттеглян и преработван и колко пъти ще бъде обсъждан.

За какви промени във внесения вече проект ще гласувате?

- Имаме няколко ясни предложения. Първо, държавата да вземе и да се оттегли в по-голяма степен от икономиката. Второ, не искаме да се наливат средства в нереформирани отрасли . Трето, настояваме да бъдат отделени повече средства за българското образование и наука. Знам, веднага от управляващите ще опонират, че този път бюджетът на министерството на образованието е рекорден. Той може и да е рекорден, но ние смятаме, че е недостатъчен, че не е добре структуриран и в това министерство се говори единствено за експерименти, но не се говори за дългосрочна политика.
Дългосрочната политика в тази област най-просто трябва да бъде описана така: да дадем онези знания и инструменти, които да направят днешните ученици конкуренти утре, хора с възможности да си намерят качествена работа, а не просто работа. И всички трябва да сме сигурни, че сутрин като изпращаме децата си на училище и ги прибираме късно вечер – те са в среда, адекватна на 21 век, приемлива за децата, за родителите и за учителите. Което аз не виждам никъде в бюджета на министерството на образованието. Не разбирам как например училищата ще се отопляват – дали по същия начин като досега – с парно, при което единствената драма на някой в общината или училището е как да вземе комисиона, понеже ще купи нафтата от една, а не от друга фирма, или пък ще носи въглища или дърва. Говорим за енергийна ефективност в държавата, а в училищата често се чудим дали не е по-добре да има дървена ваканция. Ние ще подкрепим само такъв бюджет който гарантира поне тези неща.

Това са все онези 5% от БВП, за които вие настоявате да се отпуснат за образование, а Милен Велчев казва, че няма да стане.

- Велчев казва, че няма да стане вероятно по няколко причини. Първо, след като написа през лятото един разгромяващ доклад за системата на българското образование, вероятно той не вярва в качествата на своя колега Игор Дамянов. От изявленията на Даниел Вълчев и Татяна Калканова през последните няколко дни се вижда, че и те не вярват много, че министърът им е в състояние да си управлява сектора и да генерира политика.

Излиза, че оправдавате министър Велчев затова, че не се съгласява с вашите искания?!

- Всеки на негово място би се колебал да отпусне толкова пари на някой който не знае какво да ги прави. На много от министрите не би трябвало да се отпуска и един лев, защото е съвършено ясно, че ще го прахосат. Аз вече имах повод да посоча един друг двойкаджия – министър Церовски. В Новото време сме абсолютно убедени, че на Церовски колкото и пари да му се дадат, шансът те да бъдат прахосани, а не инвестирани е огромен. Това се отнася и за много други министри. Продължаваме към днешна дата да не знаем каква е ефективността и на всичките мерки за борба с безработицата и как “програмата на метлите” уж намалява безработицата, а не увеличава заетостта. Добре би било министър Христова да излезе и да каже какво точно е създала, какво точно преквалифицира и какъв се става, като минеш нейните курсове за преквалификация – получаваш временна заетост, или си намираш дългосрочна работа.

Все пак ефективността на министрите не зависи от числата в бюджета. Освен това е ясно, че колкото и двойки да им напишете, няма да бъдат сменени. Всички бранят статуквото.

- И поради тази причина – първо, заради рамката на бюджета и второ, поради липсата на промяна в мисленето и в персоналния състав на министерствата, ние наричаме този бюджет – бюджет на статуквото. За да може и да се получи някаква промяна, а пък ако ще същите хора да са там, то трябва бюджетите на отделните министерства да бъдат преразгледани, неефективните им програми да бъдат съкратени и да бъдат насочени в области - като науката и образованието например, които са в състояние навсякъде по света да рамкират дългосрочен икономически растеж на всяка една държава.

Тоест този бюджет не изпълнява тази задача?

- Да, този бюджет категорично не изпълнява тази задача. Освен това нещата не могат да бъдат решени с обичайния подход - пари да се прехвърлят от едно министерство в друго или от една сфера в друга. Този път трябва да намерим такава бюджетна техника, която да задължи съответния министър ефективно да похарчи средствата, а не да ги прахоса. И например, когато говорим за образованието, ние още преди 5 месеца сме внесли проект за промени в закона за народната просвета, който задължава министър, на образованието и министъра на транспорта да представят на Народното събрание стратегия за въвеждане на информационни и комуникационни технологии в българските училища. Само тогава средствата, заделени за компютри от страна на държавата, трябва да бъдат дадени. Днес въпросът не е да изсипем пари на министерството и то да ги раздаде на училищата, или пък да направи търгове и да се карат една година кой точно ще вземе комисионата, а после загубилите фирми да обжалват процедурата по ЗОП месеци наред. Въпросът е да се свърши работата, а то ще стане само ако тези две министерства напишат стратегията, предложат я на Народното събрание и то я одобри. За тази стратегия трябва да има определен бюджет, а заделените към този момент 30 милиона лева според нас са недостатъчни – може би ще закърпим дупката, но дрехата си остава стара и окъсана.

Дотук сякаш държахте защитна реч за това колко много причини има Милен Велчев да не дава повече пари за образование или на което и да е друго министерство.

- Ами вие като познавате състава на Министерския съвет, бихте ли ги давали?

Ясно и вие не храните кой знае какви надежди за 5-те процента за образование. И като че ли други спорове с Велчев нямате.

- Напротив, има доста други спорни пунктове, свързани с парите, които ще остават в личните бюджети на българите. Финансовият министър не се е съгласил по нито една от точките, които ще оставят повече пари на данъкоплатците. Такъв е данъкът върху доходите на физическите лица – който оставя около 350 млн. лева в джобовете на българите. Ще продължаваме да водим преговори за този данък. Това, което се съгласиха НДСВ и ДПС на първия кръг от преговорите, е да се приемат онези промени в данъчните закони – в корпоративното подоходно облагане, които новото време предложи и които са мост между българската наука и образование и частния бизнес. Всяка фирма, която подари компютър на училище или университет, сумата да му се приспада от данъчно облагаемата стойност. Всяка фирма, която задели средства за научноизследователска дейност или направи поръчка на български университет или научноизследователски институт, тези пари също да му бъде приспадната от сумата върху която се плащат данъци.

Изглежда ли министърът склонен да си пренапише бюджета, каквото очевидно е вашето предложение?

- Има няколко варианта. Най-лесният вариант за МС, но и най-нереалистичният, е да си оттегли проекта за държавен бюджет и да внесе нов, който да отразява резултатите от преговорите. Но по-вероятно ще минем през по-тежкия  и по-труден вариант – парламентът да принуди отделни министри да си признаят, че част от средствата, които получават, и без това няма да могат ефективно да ги изразходват, и без това няма да има резултат от тяхната работа, затова да ги прехвърлят в други отрасли. Разбира се, при условие, че една или друга стратегия бъде изработена, представена на Народното събрание и гласувана. Всички пари, които Новото време види по бюджетите на отделните министерства, че са пари за харчене, ще предложи да бъдат превърнати в пари за инвестиране.

А не търгува ли Новото време гласовете си срещу място в Сметната палата и за председателския пост на икономическата комисия?

- Политиката не е кон за кокошка, не е глас за пост. Ние се борим за политики, постовете ще ги имаме като спечелим общественото доверие на изборите догодина. Иначе, ако някой може да извади по-добра кандидатура от Румяна Георгиева за член на Сметната палата, готов съм да дискутирам. А за икономическата комисия нека сравним всички членове на тази комисия с Ралица Агайн. В това състезание също сме готови да участваме. И няма да я сравняваме по хубост. Нека видим законите, които тя внася, да видим колко от народните представители в тази комисия досега са внесли закони или са се изказали по закон, или въобще са имали икономическа позиция, когато и да е било.

Преговорите по бюджета ви дадоха шанс да се еманципирате от НДСВ.

- Новото време се е еманципирало от НДСВ още преди да излезе от тази парламентарна група. Еманципирането е в законите и политиката на Новото време. Ние предлагаме качество в политиката, а не количество на политици и това беше една от причините да напуснем тази група – ние говорехме за качество, те за количество и постове.

Продадохте ли избирателния кодекс срещу позицията на фактор в парламента, от който зависи гласуването на най-важния закон за едно управление, какъвто е бюджета. Вече не настоявате толкова яростно за приемането му?

- Напротив, шансовете на избирателния кодекс все повече се увеличават. Причината е проста - всички стари партии, наближат ли избори, започват да декларират, че са за мажоритарна избирателна система и това е основният аргумент да смятаме, че шансовете избирателният кодекс да бъде приет се увеличават. Но нека да ги видим, нека всички партии да си кажат – един по един, и вероятно това ще стане след бюджета – те за мажоритарни избори ли са, или са против тях. И не сме се отказали ни на йота от позицията си за този закон, нито ще престанем да използваме всички парламентарни и обществени механизми, за да може той да стане факт. Без този закон промяната на политическия модел, новото качество в политиката няма да се случат скоро.

Как коментирате идеята за партия на бизнеса или партия от бизнесмени по-скоро?

- Бизнесмените са свободни да си направят своя партия или да участват във всички останали партии в България. Въпросът е колко от съществуващите партии защитават интересите на бизнесмените и на кои бизнесмени. Новото време защитава интересите на българския среден бизнес. Ако едрият бизнес е решил да си направи партия, той има всички възможности по закон да го направи. В България сдружаването е свободно. Ако стотината едри бизнесмени в България са решили, че техните политически и икономически интереси не са защитени в парламента, нека си направят партия. Това тяхно решение е едно хубаво доказателство, че българският парламент не изпълнява задачи и заповеди на българския едър бизнес.

Те предлага още депутатите да се редуцират до 100, защото 240 излизат много скъпо на данъкоплатеца.

- Ами то е много скъпо на държавата и съдебната система да поддържа регистри на всички регистрирани в България фирми, но не сме казали, че трябва да има 100 фирми, защото е по-евтино. Но ако говорим сериозно, нещата стоят така: едни политици се борят за количество, други се борят за качество. Новото време се бори за качество в политиката – броят на депутатите няма никаква връзка с качеството им, връзка с това качество има избирателната система, по която те са избрани, има връзка законите, които регулират създаването и функционирането на политическите партии, както и новият регламент. Както съм казвал и друг път - 20 век беше векът на правата, 21 ще е векът на правилата. Новото време се опитва в началото на 21 век да въведе онези правила и практики, утвърдени по света, които ще помогнат на България да има качествена политика и управление.

Според последното проучване на НЦИОМ НДСВ ще поучи 54%, ако е в коалиция с Новото време. Това не ви ли връща обратно в първи клас?

- Това връща в първи клас всички онези, които през годините казваха, че от Новото време файда никаква. Просто избирателите както винаги са доста по-рационални от партийните стратези. Те добре си спомнят, че през 2001 година успехът го донесоха харизмата на царя и идеите и кампанията на Новото време. И онези, които искат да са успешни в следващата кампания, вероятно си се представят по този начин. Бързам да ги разочаровам, че това няма да бъде възможно. Новото време ще участва в такива коалиции, каквито реши нашият предизборен конгрес догодина, а пък НДСВ отдавна обявиха, че няма да влизат в никакви коалиции.

Премиерът каза, че е уморен от политиката и може би ще се оттегли, въпреки това вие от създаването си и досега нямате нищо против да ви приемат като резервната гума на царя? 

- Има няколко невъзможни неща. Едното е, че уморен цар няма. Царете са царе докрай. Който както и да коментира личността на Симеон Сакскобургготски, никога не бива да забравя, че той е български цар, че има дълбоки династични корени и връзки с почти всички европейски династии. Там правилото е, че от деня, в който се родиш, единственото нещо, за което трябва да мислиш и да живееш, е какво наследство ще оставиш и какво хората ще помнят за теб, след като вече те няма. Така че, цар не може да се пенсионира.

Но той, извинете, е премиер. И как коментирате думите му, че не е премиер на всички българи?

- Иска не иска, той е и цар на всички българи и премиер на всички българи. С това изречение той стартира предизборната си кампания- с него той доказа, че ще участва в следващите парламентарни избори и ще бъде фактор. Това изречение може да бъде преведено така: тези, които са с мен, да застанат зад мен, тези, които се колебаят, да ме гледат внимателно до изборите и да преценят къде да застанат.

Докога гласовете на Новото време за бюджета ще са нула?

- Новото време е парламентарна група, която прави нещата да се случват, Новото време не иска да губи време – своето и на държавата, Новото време не е опозиция заради опозиционерството, а е за реализация на политики. Новото време иска политиките му да станат факт и след нас да остане нещо, за да има смисъл не само от нашето присъствие в парламента, а от присъствието на всички депутати. Този парламент трябва да бъде запомнен с нещо, трябва на финала да каже – след 15 години реформи и моткане, дойде време нещо да построим, нещо да остане. Новото време е за политиката на бялата чешма – но не чешма в буквалния смисъл на думата – с табела “построено от правителството на еди-коя си партия”. То няма лошо партиите да строят и чешми, но да го правят със собствени средства, а не с парите на данъкоплатците. Когато бюджетът предпостави такава политика на създаването, гласовете ни от нула могат да станат13.

Но когато гласовете са нула, вие сте опозиция, станат ли 13, потвърждавате обвиненията, че сте услужливият резерв на НДСВ?

- Изобщо не ме интересува как ме квалифицират. Ако българското образование и наука получат още 200 милиона лева, нека ми викат Мирослав Нечетящия. Квалификациите нямат значение, фактите са важни. Подреждането не е по НДСВ или по ДПС, подреждането е по България. На българите им трябва бюджет и затова са избрали Народно събрание, което трябва да прави много неща, но едно е изключително важно – разглеждане, обсъждане и одобряване на данъците, които плащат българите, и парите, които получават чрез държавния бюджет. Българите са дали на 240 депутати не право а задължение да определят колко ще получават бедните, колко ще плащат данъци и още ред важни неща. При решаването на тези важни въпроси, не може да се подравняваме по НДСВ, задачата е да сме услужливи и задължени на България. И въпросът не е дали си малък или голям, а каква работа вършиш. Размерът в политиката няма никакво значение.

Галина СТОЯНОВА
В. “Пари”, 25 ноември 2004 г.

Коментари

bunjgiic

05 Февруари 2011 г., 22:29 часа

8uyW2a <a href="http://urpxcvzuqnzo.com/">urpxcvzuqnzo</a>, [url=http://kjeknpfxjusr.com/]kjeknpfxjusr[/url], [link=http://lkndovgfmhsk.com/]lkndovgfmhsk[/link], http://ofbqytidzpaa.com/

ffjfvdstk

04 Февруари 2010 г., 22:25 часа

MpXhc3 <a href="http://vjpvvmeqtnid.com/">vjpvvmeqtnid</a>, [url=http://pasrhhadqmxd.com/]pasrhhadqmxd[/url], [link=http://bnewqpuoniam.com/]bnewqpuoniam[/link], http://iakeggxexvme.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент