#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ДА НЕ ИЗПАДАМЕ В ЕУФОРИЯ

03 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

Мирослав Севлиевски е роден през 1965 г.в Троян. Завършил е география, по професия е инвестиционен консултант. Депутат е в 39-ото НС с квотата на НДСВ, ІІ избирателен район – Бургас. В момента е председател на ПГ “Новото време”. Член е комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Автор и съавтор на над 45 законопроекта. Женен е, има една дъщеря.

Какво е правилото на Севлиевски в живота или сентенцията, която спазва?

- Първо “Залудо работи, залудо не стой” и второ “Не изпадай в еуфория”.

Какво е новото в “Новото време” в сравнение с НДСВ?

- Няма нищо общо между НДСВ и “Новото време”. НДСВ дойде на власт с харизмата на царя и с идеите на “Новото време” и на Българския Великден. За голямо съжаление впоследствие се оказа, че хората които трябва да реализират тези идеи, или не ги разбират, или не оценяват тежестта на харизмата на царя. ние, които бяхме генератори на тези идеи и авторите на програмата на НДСВ, не намираме нито една причина да стоим в парламентарната група и в партията, която не изпълнява предизборната си програма. 

На какви основни принципи се конструира “Новото време” като парламентарна група, а също така и партията?

- Водещият принцип е партията да бъде адекватна на модерните партии на ХХІ век. Да има голяма вътрешнопартийна демокрация и по никакъв начин да не се превръща в държавна партия, каквато всички стари партии де факто са. “Новото време” на конгрес избира само Изпълнителното си бюро от 21 човека, а то от своя състав избира председател и зам.-председатели на партията. Парламентарната група на “Новото време”, за съжаление само от 13 народни представители, има за цел да не позволи българският парламент да си губи времето в изкуствени и фалшиви дискусии, например като тази за Паметника на Съветската армия. А да води дебати каква ще бъде утрешна България. 

Бихте ли формулирали приоритетите в това отношение?

- Основният приоритет на парламентарната група е промяна на българския политически модел чрез приемане на нови закони. На първо място промяна на българската избирателна система и да стане факт избирателният кодекс на “Новото време”, като поне половината от българските депутати да бъдат избирани мажоритарно. Да бъде приет нов закон за референдумите и да се въведе правилото на задължителен референдум. Когато 500 хиляди души в България направят подписка по една тема, този референдум да бъде задължителен. Да стане възможно, когато 5% от избирателите на една община са се подписали в една подписка, да има задължителен общински референдум. А не кметът и общинският съвет да решават читалището да се превърне в бингозала. Освен това искаме да има нов закон за политическите партии и да бъде записано, че те няма да приемат анонимни дарения.

Каква е оценката ви за темпа на работата и качеството на приетите закони в този парламент?

- Темпът и качеството са по-добри отпреди. Това е истината, независимо кой какво говори.

По какъв начин възприемате съдбата на хората в третата възраст?

- Съдбата на българския пенсионер е изключително тежка с пенсия от 60-70-80 лева. Недостатъчни са за всеки българин, а за пенсионера още повече. Нашата идея е държавата да направи така, че децата на пенсионерите и внуците им да имат възможност да работят по-добре и да получават по-добри възнаграждения и да бъдат в състояние да помагат на родителите си.

Какво добро българинът ще почувства с влизането на България в ЕС?

- Най-голямото добро за българите е, че политиците им няма да могат да си развяват байрака както досега. А онези, които не са политици, ще излязат да гласуват, а няма да оставят кмета да го избират една-две цигански сватби или пък бизнесменът, който раздава лявата обувка в събота, а дясната в понеделник.

До каква степен управляващите или правителството отстояват българщината и българската идентичност?

- Меглена Кунева, струва ми се, доста направи за отстояването на българските интереси. Но има и такива като министъра на културата, за когото ми е трудно да кажа, че е направил нещо България повече да бъде опозната в Европа.   

По какъв начин “Новото време” ще участва в отстояването на българщината?

- “Новото време” е за тези дати и събития в историята ни, които обединяват, а не разединяват българите. Вие навярно си спомняте, че ние започнахме изграждането на партията си от Плиска, от Златната църква на Симеон в Преслав, а оттам във Велико Търново и Копривщица...

И накрая какво е посланието ви към пенсионерите?

- Хората в третата възраст са резервоарът на българската мъдрост, която трябва да бъде използвана, а не разхищавана. Много ми се ще българските пенсионери на изборите да бъдат мъдри, а не емоционални.

Христо ЦЕКОВ
В. “Пенсионери”, 3 ноември 2004 г.

Коментари

qbojtjvr

05 Февруари 2011 г., 22:30 часа

pXk5vf <a href="http://njqwdpzfybis.com/">njqwdpzfybis</a>, [url=http://zmylrqbkmwsi.com/]zmylrqbkmwsi[/url], [link=http://phdufflrtmqn.com/]phdufflrtmqn[/link], http://jvdorprcaall.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент