#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски за идеалната жена: И В ПОЛИТИКАТА, И В БИЗНЕСА ЖЕНИТЕ ПОЛАГАТ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ УСИЛИЯ ОТ МЪЖЕТЕ

20 Октомври 2004 г., публикувано в ????????

Деловата жена и деловият мъж – каква е принципната разлика помежду им?

- Освен природната разлика, в модерния свят друго различие не би трябвало да има. По принцип мъжете са склонни да рискуват по-лесно, а жените мислят в перспектива и залагат на сигурно. Затова мъжете по-често грешат и по-трудно приемат провала. Майчинският инстинкт кара жените да са изключително внимателни, заради което понякога изпускат шансовете си.

Как изглежда идеалната делова жена?

- В деловия свят единственият идеал е успехът и той не може да бъде нито мъжка, нито женска принадлежност. Иначе сериозният, интелигентен, но и дружелюбен маниер, изрядната външност и общителност са добри качества и за жените, и за мъжете.

В какво се състои основната слабост на деловата жена?

- Слабостта й се превръща в сила. По-трудно се отказва на жена, по-рядко й се прилагат традиционните номера в бизнеса. В бизнеса обаче няма място за ревливи жени.

А какво е най-силното й оръжие?

- В инстинкта да усеща надеждния партньор.

По какво българската делова жена се отличава от колежката си в чужбина?

- Българските делови жени превъзхождат колежките си от развитите западни демокрации, защото там има утвърдени правила, а тук се налага освен знания, професионализъм и нюх, да се бори и с липсата на утвърдени схеми за общуване в бизнеса, с нестабилно законодателство, с привилегировани партньори.

Колко често според вас на деловата жена й се налага да се сблъсква с мъжкия шовинизъм/сексизъм?

- Като имам предвид балканския манталитет, който все още трайно носи в себе си българският мъжкар, вероятно всеки ден българската делова жена трябва да се утвърждава не само в бизнеса, с който се е заела, но и за равни права в отношението към нея. Освен това винаги си давам сметка, че жените полагат двойно повече усилия – първо, за да се харесат и второ, да се утвърдят. Нека обаче признаем и друго – жените много често също прилагат чисто женски хитрини, за да обезоръжат мъжете.

Случвало ли ви се е да признаете, макар и тайно в себе си, че жена е успяла да ви победи на полето на бизнеса/политиката?

- Признавам го често и то не тайно. В Новото време например има жени, които по нищо не отстъпват на мъжете. В България има много жени, които са се утвърдили в смятани за чисто мъжки професии. Политиката е една от тях. 

Какво може да ви отблъсне у една делова жена?

- Силен грим, чалга дрешки, кикот и хленчене.

А какво би ви възхитило искрено?

- Възхищавам се от достойнството, с което една жена може да си признае неуспеха и да те поздрави, че си я победил. Това мъжете много трудно го правят. 

Бихте ли искали да видите жена си или дъщеря си в ролята на делова жена?

- Мисля, че вече съм свидетел на това – съпругата ми има свой, макар и малък бизнес. Никога не моли за протекции, справя се сама и се чувства уютно с работата, която си е избрала. Разбира се, няма претенции (засега) тя да изкарва парите вкъщи, но има самочувствие на човек, който е полезен и на себе си, и на семейството, и на хората, с които работи.

Фактът, че една дама притежава власт, повишава ли нейната чисто женска привлекателност във вашите очи?

- За съжаление, има примери, които доказват, че също както мъжете и много жени у нас не са свикнали да носят с достойнство и благородство властта. Намятат я като кичозен шал, независимо с каква дреха са, и я мяткат пред носа на аудиторията, все едно е царска мантия. Много малко са облечените във власт жени в историята, които са запазили своята женственост. Повечето започват да се правят на мъже. Това изобщо не е привлекателно.  

Не ви ли се е щяло понякога да си кажете, макар и наум: “Мястото на жената е в кухнята”?

- Това е въпрос от по-миналия век. Ако в него все пак има вложен смисъл и за отношението към децата, то виж за това и сега мисля често – уверен съм, че жените са силата на едно семейство, че те са тези, които пазят и учат децата на всичко. В това число и мъжете си, които винаги остават деца. 

Кажете честно - бихте ли се съгласили да ви ръководи жена?

- Дано е станало ясно, че аз съм убеден привърженик на тезата, че йерархията не се дели по полов признак. Ако моят шеф има стратегия за бъдещето, ако притежава качества да ме убеди, че тази стратегия е градивна, ако има опит, с който да увлече повече хора и да им дава мотиви да се развиват, то няма значение този лидер дали е мъж или жена. 

Мира БАДЖЕВА
Сп. “Жената днес”, 20 октомври 2004 г.

Коментари

mzxygbgc

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

NpthrH <a href="http://rjjreokzwvbq.com/">rjjreokzwvbq</a>, [url=http://oggexkktbgrl.com/]oggexkktbgrl[/url], [link=http://olbdklatllwa.com/]olbdklatllwa[/link], http://gmtquhqexbwe.com/

bgdeyaxommf

24 Май 2010 г., 15:52 часа

BDrqLN <a href="http://tjjylckenokc.com/">tjjylckenokc</a>, [url=http://huvwqkepnwzm.com/]huvwqkepnwzm[/url], [link=http://lsfczwlziqvp.com/]lsfczwlziqvp[/link], http://hanfcaezfwsh.com/

sjfent

04 Февруари 2010 г., 22:07 часа

aApr90 <a href="http://oaotybihfpeg.com/">oaotybihfpeg</a>, [url=http://pozjabtaniml.com/]pozjabtaniml[/url], [link=http://wibmdckiaipq.com/]wibmdckiaipq[/link], http://ltisvpufcask.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент