#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Председателят на ПГ на Новото време Мирослав Севлиевски: САМО НИЕ И ЦАРЯТ ИМАМЕ КАКВО ДА КАЖЕМ В ПОЛИТИКАТА

02 Октомври 2004 г., публикувано в ????????

Бюджетът не бива да бъде подкрепян на основата на партийни пазарлъци, а на общо виждане за развитието ни за следващите години

Мирослав Севлиевски е роден на 18 ноември 1965 г. в Троян. Завършил е география, по професия е инвестиционен консултант. Влиза в 39-ия парламент като депутат от листата на НДСВ в Бургас. Председател на парламентарната група на Новото време и зам.-председател на партията.

Г-н Севлиевски, как ще гласува Новото време при приемането на бюджет 2005 и имате ли официално решение на групата?

- Бюджетът ще бъде една от темите, при чиято дискусия ще се разбере кой каква партия е, кой за каква държава е, кой къде е по отношение на XXI век. При гласуването пък ще се разбере кой е опозиция на правителството, кой е опозиция на България и кой не е. Нещата стоят така - ние калпав бюджет няма да подкрепим. И няма да подкрепим бюджет, който не гарантира, че държавните средства се използват правилно. И няма да правим заклинания, преди да сме видели бюджета. Това обикновено го правят политици от типа на Румен Овчаров, Иван Костов и Христо Марков. Ние се причисляваме към категорията "не сме опозиция на България", а на лошите идеи.

Тоест, може и да го подкрепите, ако решите, че има добри страни в него?

- Този бюджет няма да бъде бланкетно одобрен, защото ще го внесе правителството на малцинството. Въпросът е, че не бива да бъде подкрепен на база партийни пазарлъци, а на база визия за развитие на България. Това означава инвестиране, а не харчене. Трябва да погледнем колко ефективно е бил изпълняван и сегашният бюджет. Колко са незаетите работни места, които са гарантирани от бюджет 2004 и колко места ще бъдат предложени в държавния сектор за 2005 година. По моя информация за бюджет 2004 от гарантираните работни места в държавния сектор има 5 хиляди незаети. Доколкото знам, сега нови 2 хиляди ще бъдат отворени. Което означава, че ще имаме най-вероятно 7 хиляди незаети работни места. Това е може би една сума от 30 млн. лева. Тя няма причина да бъде гласувана в бюджета, като е ясно, че в края на годината пак ще има незаети работни места. Що се отнася до излишъка, единственото, за което настояваме, е принципът. И той е - излишъците да се разпределят от НС, а не от МС. Защото, ако се разпределяха само от МС, може би щеше да е добре. Но те се разпределят от една или от две партийни централи, а това е неприемливо.

Емил Кошлуков каза, че Новото време ще гласува против кабинета при евентуален вот на недоверие, ако темите са бюджет или престъпност. Вие заставате ли зад това?

- Аз подкрепям това, което е казал Кошлуков. Ако онези парламентарни сили, които се правят на голяма опозиция и на такива, които утре ще управляват държавата, са толкова куражлии, да вземат да внесат един вот на недоверие. Да го обосноват добре и ще го подкрепим. Ние смятаме, че това би могло да бъде механизмът, по който калпазаните министри да си отидат, защото те не са само срам за правителството. Но те са срам за всички, които по един или друг начин се занимават с политика, и за България. Това с пълна сила се отнася за г-н Церовски, няма нужда да се споменава Абрашев и имената на други министри. Има доста сред тях, които не използват властта, с която разполагат, за да реализират блага в интерес на гражданите. А други крадат власт, за да реализират свои интереси. Съставът на този кабинет не е единственият възможен за България. Аз съм сигурен, че в страната има и други 20 човека, които може да бъдат избрани като достойни министри.

И такива има сред Новото време?

- В Новото време винаги е имало такива. Но нововремци не са само тези, които днес са в парламентарната група или в партията. Да бъдеш нововремец е начин на живот и на поведение. Това е всеки, готов да гласува и да работи. Това означава, че той ще иска и нов регламент, който прави гласуването смислено, а работата - лека.

Как ще коментирате обвиненията, че това, което прави Новото време, е вид помпане на мускули и така се цели приемането на закона за референдумите и на избирателния кодекс?

- Тези закони не са закони на Новото време като група или партия. Струва си да бъдат приети и усилията от наша страна, които ще водят до тяхното приемане, не бива да бъдат окачествявани по друг начин, освен като необходими. Който не вярва, че трябва да въведем мажоритарен елемент в изборите, не живее в България. Той живее в рамките на една партийна централа.

Започна ли времето на политическите сделки?

- Политически сделки е клише, познато от времето на прехода, и аз дълбоко съжалявам, че продължаваме да го използваме. Разбира се, то ще се използва, докато в парламента има партии от рода на БСП, политици като Даниел Вълчев и Иван Костов. Не е въпрос да се правят политически сделки, а да се реализират политически идеи. Ние участваме в проекти, но не и в сделки.

Включително и за избора на ключови фигури като шеф на НОИ, председател на Сметната палата и др., които парламентът отлага от дълго време?

- Когато подкрепяме или издигаме един кандидат, гледаме първо политиката, която е готов да защитава. След това - неговите персонални качества. Затова сме издигнали кандидатурата за управител на НОИ на сегашния управител Йордан Христосков. Не защото го харесваме на външен вид, а защото политиката, която предлага за развитие на НОИ, е близка до нашата. И е показал, че има професионални и лични качества. Да бъде експерт, да не се кланя на една или друга партийна централа.

Пионка ли е Симеон Сакскобургготски, както го определи Емил Кошлуков, и какво е политическото му бъдеще според вас?

- Има мераклии в НДСВ, на които им се ще да превърнат царя в политическа пионка. Но той не може да бъде такава, поради простата причина, че е единственият политик в България, който може да каже, че има реален, собствен електорат. ДПС са следващите, които могат да кажат това. Нещата са прости. Днес в България, когато се отнася до политика, само царят и Новото време имат какво да кажат. Останалите или са казвали лоши неща, или пък няма какво да кажат.

Това означава ли, че виждате конфигурация Новото време - Симеон Сакскобургготски в бъдеще?

- Много е лесно да се правят политически или шахматни конфигурации, да се събират механично едни с други и да се правят някакви изчисления на електорална подкрепа. Тези изчисления си струва да бъдат правени през март догодина.

Лилия ГЮРОВА
В. “Политика”, 2 октомври 2004 г.

Коментари

qivqznduqpd

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

N9iwXL <a href="http://pjjcgazpkxgs.com/">pjjcgazpkxgs</a>, [url=http://bzgbntkijnek.com/]bzgbntkijnek[/url], [link=http://nmfwjpqvrxfb.com/]nmfwjpqvrxfb[/link], http://jzuutlidbxxl.com/

bfwpfkl

04 Февруари 2010 г., 22:10 часа

bWg2FD <a href="http://jixhbucgjfcl.com/">jixhbucgjfcl</a>, [url=http://pwmyhxsebjji.com/]pwmyhxsebjji[/url], [link=http://fhikdwgxzciy.com/]fhikdwgxzciy[/link], http://gxdvhsnrtfqk.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент