#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски: КОАЛИЦИЯТА С ДПС НИ Е ДОСТАТЪЧНА

21 Август 2002 г., публикувано в ????????

“В България има икономически и престъпни групировки, които благодарение на връзките си с метастазите на БКП, получиха политическо одобрение.”

“Булгартабак” стана хит на медийния пазар, но реалните проблеми се удавиха в кашата с цената на холдинга.”

Политиците трябва да престанат да търсят на баницата мекото.

“Няма безсмислени коалиции, но едва ли ще работим заедно със Стефан Софиянски.”

Г-н Севлиевски, как ще коментирате изявленията на СДС по повод на т.нар. “гангстерска война”, че и слабото правителство е по-добро от правителството на криминалното мнозинство?

- Всички политически партии си правят различни изводи и различен анализ на това, което се случва днес, миналата седмица и през изминалата година. Нормално за опозицията е постоянно да търси слабости на управляващото мнозинство и по този начин да се опитва да дискредитира управлението и да събира обществен рейтинг. Думите бяха много, но фактите – малко. Фактите сочат, че за една година България има 2 милиард държавен дълг по-малко и 1 милиард повече в своя фискален резерв. Когато НДСВ дойде на власт, съотношението брутен вътрешен продукт – държавен дълг беше 75\%, сега е 61,5\%. Кредитният рейтинг на България беше подобрен 4 пъти от 4 различни агенции. Ако това е малко за една година, здраве му кажи.

Има ли криминално мнозинство у нас?

- Криминално мнозинство в България няма, защото честните и добри българи са много повече от другите. Що се отнася до престъпността, то за съжаление у нас отдавна има престъпност и тя е в резултат на българския преход. В България има икономически групировки или престъпни групировки, които благодарение на връзките си с една или друга политическа сила, основно връзки с метастазите на БКП, са получили политическо одобрение или подкрепа в изминали периоди. Дали това е престъпно или не, решава българския съд и избирателите. Мисля, че миналата година на 17 юни присъдата на избирателите беше ясна. Бихме могли да навлезем в дълбока политическа схоластика, но най-лошото е, че се стреля по българските улици. Жалко е, когато нашите деца виждат и чуват, че има престрелки по дворовете. Така или иначе всички трябва да бъдем наясно, че правителството, колкото и да се опитва да се пребори с тези изяви на престъпност, то само никога не би успяло, ако политиците не слязат от колите и не напуснат кабинетите си, ако хората не отворят заключените си врати и не влязат в коалиция всички заедно. Само тогава биха да се очакват реални резултати от борбата с престъпността. Оттам нататък, дали правителството е слабо или не, ще се види в края на годината.

Гаф ли беше изявлението на СДС, както го нарече Пламен Панайотов?

- По-скоро си мисля, че има полезни и безполезни политически изявления. Това май беше ненужно. За мен политически гаф е тогава, когато една партия не е в състояние да направи добър и реалистичен анализ на ситуацията в страната. Това правителство с нищо не е по-слабо от тези, които управляваха в последните 12 години. Не виждам партия, която досега да е представила политическа алтернатива.

Употребява ли се политически това, което се случва в последната седмица?

- Да. И слепите и глухите даже разбраха, че такива опити има. За съжаление през последните 12 години българските политици са свикнали да търсят на баницата мекото, да търсят лесните теми, чрез които да си вдигат политическия рейтинг, а истината е, че всички ние трябва да се съсредоточим върху същността на проблема, да потърсят истинските причини да има престрелки в България, а не да изземват функциите на органите, които издават присъди.

Все пак, какво се случва в момента?

- Според мен в момента няма гангстерска война, а война на държавата срещу гангстерите в България. Но престъпността не е създадена нито днес, нито вчера. Тези, по които стреляха, са познати на обществото от последните 12 години и от други правителства. Няма нито един нов играч, който да се е появил по време на управлението на НДСВ.

Как гледате на версията, че тази война се е задействала под команда именно на тези партийни централи с цел да разклати управлението?

- Ако трябва да съм честен, това изявление звучи ретро. Мисля, че 21-и век изисква съвсем друг тип поведение от една опозиция. Що се отнася до митичните връзки между властта и групировките, за мен това е минало. Независимо, че има много факти, които биха могли да водят към подобни заключения, ще ми се да мисля, че това остана в миналия век.

Защо СДС и БСП са толкова единни в тезата си, че има разпад на държавността?

- Те бяха прекалено дълго заедно, и явно затова са близки. По отношение на разпада, чувам само квалификации, но не виждам факти и доказателства, и като се има предвид, че съм си свалил розовите очила.

Защо НДСВ не помага по-активно на Бойко Борисов в борбата с престъпността?

- НДСВ помага, но надали помощта единствено на НДСВ е достатъчна. Както вече съм казвал, всички българи, които не искат престъпност по улиците, трябва да влезем в коалиция с Петканов и Борисов. А стария стереотип на много приказки и на малко дела, би трябвало да бъде разчупен и мисля, че трябва да бъде разчупен. А пък и аз като народен представител трудно бих могъл да сложа шлема на главата и бронежилетката, и да изляза на улицата с Бойко Борисов. Не че не съм готов, но за това си има хора, които са обучени и професионалисти. Моята задача е да създам достатъчно законови условия българската икономика да се развива, да са по-високи заплатите на полицаите, съдебната система да работи по-добре, и хората, които се грижат за сигурността на останалите, да имат по-голяма сигурност в своето ежедневие. НДСВ за пръв път например каза открито, че в България има групировки, които продават наркотици. И ако сега има дефицит на дрога у нас, това означава, че мерките са дали начални резултати.

Да поговорим за партньорството на НДСВ и ДПС. Случи ли се коалицията между вас и има ли опасност тя да се разпадне?

- Последните 12 години показаха, че партийни коалиции са функционирали относително кратко и трудно в България. И двата опита на СДС и ДПС да направят добри коалиции, се провалиха. Към днешна дата няма никакви индикации, че партньорството ни с Ахмед Доган е застрашено. От друга страна, коалиционното споразумение, което подписахме миналата година, не бива да се приема като статичен документ. Поне засега основните цели на НДСВ и ДПС се припокриват. Въпреки някои грешки, такава коалиция има и тя управлява днес България. А и в края на краищата се оказа, че това е единствената възможна парламентарна коалиция днес.

Но ДПС се оказа костелив орех – на няколко пъти имаше търкания между вашите и техните позиции относно “Булгартабак”, смяната на областните управители?

- Търкания е имало, има и ще има. Ако няма вътрешна конкуренция, няма да бъде коалиция, а еднопартийно управление. Аз не виждам нищо лошо да има различни мнения. В България има една щампа – кога ДПС ще покаже жълтия картон, кога ще има депесарски шут и т.н.

Какви са шансовете НДСВ да се коалира с партията на Стефан Софиянски?

- При всичките ми адмирации към г-н Софиянски аз смятам, че коалицията НДСВ-ДПС е достатъчна. Въпреки това за мен няма безсмислени коалиции. Управленската коалиция днес съществува, но аз смятам, че няма партия в България, с която НДСВ не би трябвало да влезе най-малкото в тематични коалиции за решаване на един или друг проблем в България, какъвто например е престъпността.

А вариантът ДПС-БСП като управляваща коалиция?

- Не виждам нищо лошо, но няма да им стигнат депутатите.

Депесарско “шамарче” ли беше позицията на ДПС за “Булгартабак”? В едно интервю бившият вицепремиер Александър Божков беше казал, че приватизацията на холдинга може да свали всеки кабинет?

- Ако се замислим за хилядите хора, които се занимават с отглеждане на тютюн и производство на цигари, то ДПС от всички политически сили е най-свързано с тях. Абсолютно разбираемо е тяхното внимание и позиция по отношение на приватизацията на “Булгартабак”. Шамарче не виждам, по-скоро виждам състезание на мнения и търсене на най-доброто решение. Мисля, че е относително безотговорно да се твърди, че ДПС като политическа сила поддържа един или друг кандидат. Но ако се върнем на темата “Булгартабак”, то приватизацията му стана хит на медийния пазар през последните няколко месеца и май реалните проблеми на хората бяха удавени в кашата да се увеличава или не цената.

Да поговорим за НДСВ и бъдещето на парламентарната група. Прогнозите са, че има индикации за разпад на групата наесен?

- Всяка есен в България е имало преброяване на пилците, не само в НДСВ, но и във всички останали партии. За мен по-важно е българските партии да направят така, че всяко българско семейство да има повече пилци в двора си. НДСВ следва своята логика на развитие и аз се надявам, че то ще се реализира като модерна партия. Очакванията за разпад ми се струват силно преувеличени.

Един от проблемите в парламентарната ви група изглежда това, че лидерът сякаш е наложен отгоре? Това ли е причината в групата да има островчета на недоволство?

- Винаги в една група, където има повече от трима човека, ще има и островчета. Важното е тези островчета да бъдат организирани в един архипелаг, който да функционира нормално. А лидерите в НДСВ се развиват в реалния парламентарен живот. Аз не смятам, че единствените герои на НДСВ са вътре в парламента или в правителството. Въпросът е дали ще успеем да ги открием и мотивираме.

Има ли вероятност някой да смени Пламен Панайотов на лидерския пост в групата на НДСВ?

- Няма вечни лидери, важното е когато заемат един или друг пост, да бъдат успешни. Важно е също да има вътрешнопартийна демокрация, която да позволява лидерите да се сменят. Дискусия за поста на Пламен Панайотов в НДСВ няма.

Катя МИХАЙЛОВА
В. “Монитор”, 21 август 2002 г.

Коментари

qbtqmwqdufj

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

zDCkst <a href="http://ezbdazmfjsbg.com/">ezbdazmfjsbg</a>, [url=http://otjxckioxsni.com/]otjxckioxsni[/url], [link=http://ylfdvbsrkhtj.com/]ylfdvbsrkhtj[/link], http://wkwpdddowbhw.com/

yvbnmf

09 Юли 2010 г., 15:33 часа

sKQkHY <a href="http://bjyebewrnsba.com/">bjyebewrnsba</a>, [url=http://nnhlxolcvtqk.com/]nnhlxolcvtqk[/url], [link=http://thnwveiyatgo.com/]thnwveiyatgo[/link], http://hfwfbabtmmce.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент