#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА ПО-УМНИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ

30 Септември 2004 г., публикувано в ????????

Солунската митница е мечта на старите партии, „Новото време” играе по правилата и има респект пред гласа на всеки човек

- Г-н Севлиевски, през последната седмица в медийното пространство се експонира тезата, че зад вашия кандидат за кмет на Свиленград стоят силови групировки. Партия „Новото време” официално обяви, че продължава да подкрепя Георги Манолов. Това не ви ли притеснява?

- Нямам и не мога да имам никакви притеснения за това, че „Новото време” избра да подкрепи именно Георги Манолов, нито имам колебания в това, че той ще продължава да бъде нашият кандидат. Още със създаването на партия „Новото време” ние казахме, че това е не е партия, послушна на един лидер, а организация от лидери – всеки, който може да допринесе с професионализма и идеите си за модернизирането на България, е нововремец. Манолов е точно такъв човек – той няма нужда от пропагандна партийна подкрепа, а от възможност да работи по правилата и законите на демокрацията.

Той е единственият кандидат за кмет, който сам потърси връзка с нас и поиска да се запознае подробно със законите на „Новото време”, които бяха приети и искаме да бъдат приети от парламента и имат за цел да направят общинската дейност прозрачна, а информацията за нея – истинска, изчерпателна и общодостъпна. Това са законите, които всяка местна администрация е длъжна да изпълнява, за да се знае как се стопанисва имуществото, как се харчат парите на данъкоплатците и как чиновниците изпълняват задълженията си към обществото. Манолов се ангажира да изпълнява Закона за публичност на общинската собственост. Няма по-категорично доказателство, че той наистина смята да управлява прозрачно и в името на града и хората.

Може би точно защото Георги Манолов играе по истинските правила, сега опитват да го вкарат в старата мръсна игра на партиите, свикнали през последните 15 години да печелят избори с тайни, подкупи и заплахи. Вижте кой се оплаква – тези, които губят. Тези, които са срещу законите и прозрачните политически правила, те възкресяват сянката на мутрите.

Ако в някоя партийна централа в София не помнят, то хората в Свиленград добре знаят, че всъщност Манолов е човекът, който загуби предишните избори, защото срещу него се изправиха тези с големите страшни сенки и многото пари. И че точно Манолов оспори тези избори, а българският съд потвърди, че са купувани избиратели и членове на комисии, което е опорочило вота на свиленградчани и ги остави без кмет.

- В Свиленград се провеждат частични местни избори, а основните „обвинители” в тяхната незаконност са политически личности от национален мащаб. Според вас това местен прецедент ли е или национално явление?

- Това не е нито прецедент, нито явление. Традиционните политически правила предполагат, когато една партия подкрепя или излъчва кандидат, да направи всичко възможно, за да докаже, че сериозно смята точно този кандидат да е изразител на нейната политика. В същото време и кандидатът получава доказателство, че може да разчита на подкрепа и след предизборната кампания. Разбира се, в момента не само Свиленград, а цялата страна е в предизборен период. Затова е нормално всяка политическа сила, особено тези, които не са реални участници в управлението, да използват всяка възможност да се прочуят, без да внимават особено за чистотата на похватите. А у нас, както знаете, най-лесно се прочуваме с компромати и лъжи. Както съм казвал стотици пъти, старите партии у нас не знаят друг начин да се борят за власт, освен с нечисти средства. Но и друго е ясно – избирателите в България, и в частност в Свиленград, отдавна превъзхождат елита по политическа култура. Вече не е толкова лесно да сплашиш или трогнеш българския гласоподавател, за да повлияеш на избора му. Грешат тези, които подценяват хората и им пробутват изтъркани предизборни номера от зората на българския преход. „Новото време” играе по правилата на модерната демокрация и храни респект към гласа на всеки човек. Защото ние сме тези, които твърдят, че обществото е наш работодател и няма нужда от партийни командири или пъдари.   

- Как си обяснявате факта, че обвиненията за купуване на гласове се появиха 5 часа и 30 минути след приключване на изборния ден?

- Много просто, за толкова време става ясно дали заложените капани в деня на вота са задействали. После са съгласувани резултатите от следенето, от „регистрираните” нарушения, препитани са членовете на комисии дали са изпълнили поръчката да подпишат „с особено мнение”, събрани са сведенията за движението на щабовете и затова в коя секция как е гласувано. След това се пуска медийната машина. Това вече дори децата го знаят. Няма избори в България, по време на които тази схема да не е била отигравана. Ако си спомняте още преди вота имаше политически функционери от вашия град, които предупредиха, че точно това ще се случи – ще се задейства машината по анулиране на изборите. Ако някой е изненадан, значи не е следил кампанията.
За да не гледаме пак този изтъркан филм и на втория тур, нашият кандидат Георги Манолов  вече покани всички – и медии, и политици, и обществеността – да станат наблюдатели на втория тур на изборите. Да видят със собствените си очи кой, как и защо подменя правилата на политическата игра.
 
- Около изборите тук се създаде доста напрежение, което се обяснява от хората извън Свиленград с митницата. Мислите ли, че големият интерес на политици, медии и общественост се дължи на това?

- И аз се чудя защо целият политически елит и всички централни медии не се струпаха така и на изборите в Тополовград, например. Разбира се, че интересът е към митичната митница, която старите партии превърнаха в политически субект, в борса на политически и финансови интереси. Същите тези партии и новите им съюзници искат да минат по пътя на Костов, да проследят маршрута на куфарчетата и да влязат в схемата на разпределението. Законите на „Новото време” ще прекъснат този приток на политическа стабилност и подкрепа, затова и съпротивата срещу тях е толкова силна. Солунската митница отдавна е метафора на партийно съществуване и заветна цел на всеки случайно попаднал в политиката.
Затова ние подкрепяме Манолов - защото той не поиска политическа подкрепа за овладяване на митницата, а приетите законови правила за прозрачно функциониране на властта. Срещу този кандидат сега викат онези, които искат да запазят старите правила за контрол и преразпределение – в митницата, в общината, в държавата.

- Има ли известна световна практика, която неутрализира „пазаруването” и „мутризацията” по време на избори?

- Разбира се, че има. Ние сме написали и внесли в парламента избирателен кодекс, закон за политическите партии, правила за отчетност на всеки политик, народен избраник и висш чиновник, внесли сме етичен кодекс. Това е пакетът от закони, който ще модернизира политическия модел в България и ще ликвидира досегашния маниер на партиите, които позволиха властта да се срасне с нечистия бизнес, с който заедно си поделят националното богатство. Няма да се уморя да повтарям, че Новото време иска от българите не да слушат обещания или да се редят за кебапчета на изборите. Искаме от българите да гледат внимателно кой, как и за какво гласува в Народното събрание. Старите партии отказват да приемат законите, които ще направят страха, пазаруването и мутризацията на политиката подсъдни. По закон всеки българин е работодател на депутатите и може с гласа си да ги лиши от правото да се разпореждат с държавата.
Така е и в общината. Затова призовавам хората в Свиленград да гласуват и да осъзнаят, че с гласовете си те назначават кмета да пази и умножава имуществото и парите на града и че той е длъжен да се отчита какво е направил срещу този обществен договор, с който е получил доверието им.

В. “Стария мост”, Свиленград
30 септември 2004 г.

Коментари

rkmwor

04 Февруари 2010 г., 22:30 часа

9oCtU1 <a href="http://tyowpjakknvp.com/">tyowpjakknvp</a>, [url=http://wbozzbqrvtrj.com/]wbozzbqrvtrj[/url], [link=http://kuacanjuyacq.com/]kuacanjuyacq[/link], http://jlgkokeitchu.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент