#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

НДСВ – ОБРУГАНА, НО УХАЖВАНА МОМА

08 Декември 2004 г., публикувано в ????????

Възстановяването на двуполюсния модел – защита на статуквото

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Напоследък някои социолози и политолози упорито налагат тезата за възстановяване на двуполюсния модел. Все по-често обясняват прогнозите си с простичкото, че “на едната везна е десницата, на другата стои левицата”, а според нуждите на съответния анализ царят бива местен ту в едната половина, ту в другата. Старите играчи също се надпреварват да възстановят двуполюсния модел, заради неговите две най-характерни проявления: “прогнозируемост” – има две партии и като се провали единият, идва другият; и възможността да вземаш властта без избори (по примера на кабинета “Беров”).  
В тази ситуация интересно е поведението на НДСВ  (докъде може да стигне неговата поливалентност) и отношението на двата досегашни полюса БСП и СДС към царя. Защото нито БСП, нито СДС, нито пък либералите могат да съставят самостоятелно управление. Със сегашните си 20% либералите могат да формират както лявоцентриска, така и дясноцентристка управленска коалиция.
Това поставя НДСВ в положението на ухажвана мома, която знае, че ще бъде омъжена, но още не е ясно за кого. Парадоксалното в случая е, че ухажването е тайно - предизборно всички ще се дистанцират от НДСВ, но всеки ще си остави по една тайна пътечка към него. Защото, ако след изборите царската партия стане втора политическа сила, същите тези, които са я нападали, ще се юрнат да се сгодяват с нея. И затова, докато я плюят, гледат да не я удавят.
Това фактически цели да елиминира конкуренцията между партиит и обезсмисля самия акт на гласуване - излиза, че каквото и да правят избирателите, царят и НДСВ отново ще ги управляват, дали с БСП или с някой друг, няма значение.
Това проваля с гръм и трясък теорията, която доведе НДСВ на власт - че “царят матира партиите”. Напротив, все по ясно става, че при двуполюсния модел, който му готвят, царят е матиран от партиите, включително и от неговата. Защото за тях е жизнено важно царят от символ на промяната да го превърнат в символ на статуквото.
И по този начин да се внуши на обществото, че в България политика на промяната не може да се случи, както не могат да се случат и партиите на промяната. Че даже и царят от 2001година е бил случайно и мимолетно събитие. Защото героите на прехода трябва да докажат, че имат роля и че ще са важни фактори и в бъдеще. За най-голям ужас на тези герои по силата на обстоятелствата се яви Новото време, което им пречи да правят “спасителни коалиции” за овладяване на властта. Новото време обърка плановете им като показа алтернатива – че са възможни коалиции за политика, а не за власт, че конкуренцията в политиката е възможна и необходима. Най-малката парламентарна група на най-скоро регистрираната партия нанесе тежък удар на любителите на двуполюсния модел, като доказа, че е възможно да има политика на промяната.
Двуполюсният модел обслужва еднакво добре и Костов, и БСП. Костов се опитва да вкарва партиите в най-тесния коловоз - да се делят по отношението си “за” и “против” царя. Това го прави естествен сюзник на БСП. За да мотивира електората си, Станишев също издигна царя като плашило. Защитниците на тази теза не случайно винаги обясняват прогнозите си с царя и задължително поставят НДСВ като втора политическа сила, но като част от тяхна коалиция. Всички се опитват да вкарат царя в конфигурации, с което да му осигурят роля на прогнозируем играч.
А нали царят, каквато и коалиция да направи, в нощта на изборите Ройтерс ще обяви: царят загуби,  да речем, половината от избирателите си. И той ще трябва да признае провал и да бъде в опозиция. Може ли обаче цар да бъде в опозиция? Ами нали той ще се превърне в национален герой и в заплаха за всяко правителство.
А Симеон е дал достатъчно доказателства, че няма да позволи сравними величини. Няма да могат да се сравняват и изборите догодина с тези от 2001-ва. Към днешна дата царят не е отговорил на поканите на ухажорите си. Той каза само, че иска втори мандат.
Всички днешни опити да се прогнозират вариантите за управление догодина със сигурност далеч ще се различават от резултатите. Колкото и логични да изглеждат обясненията за очертаващите се две сили, има малки, но очевидно мощни елементи, които могат да съборят тази схема. Защо никой не си задава въпроса какъв ще е изборният резултат за НДСВ, ако е в коалиция с Новото време, или пък дали БСП въобще ще има шанс, ако СДС се яви на избори с Новото време. Оплаквачките на двуполюсния модел и всичките им пропагандни внушения ще отидат по дяволите, ако законът за политическите партии бъде приложен в пълната му сила, или пък, ако бъде приет законът за мажоритарните избори.  

В. “Труд”, 8 декември 2004 г.

Коментари

bsztoxpos

04 Февруари 2010 г., 21:34 часа

hKOOih <a href="http://atlohphbgxdh.com/">atlohphbgxdh</a>, [url=http://emcelmqbmtrl.com/]emcelmqbmtrl[/url], [link=http://ujuugcvycyxo.com/]ujuugcvycyxo[/link], http://veszkgbtgdpb.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент