#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Доверието пада заради кафеджийската дейност на партийните централи

19 Юли 2002 г., публикувано в ????????

Доверието пада заради кафеджийската дейност на партийните централи

НЕ Е ВЯРНО, ТОВА НЕ МОЖЕ ДА Е ПАНАЦЕЯ

Ако броят се намалява със закон, се нарушават правата на хората, контрира Мирослав Севлиевски от НДСВ

Г-н Севлиевски, многото партии ли са проблем на политическата система?

- Ако в една държава има много партии, това означава, че има много проблеми за решаване. Всеки механизъм, който би ограничил хората в правото им да се сдружават, е в противоречие с основната концепция за правата на човека.

Към каква промяна на избирателната система трябва да се върви, според вас?

- Панацеята не е в промяна на избирателната система. Модерните избирателни системи са такива, че дават възможност на избирателите да участват в номинирането и селекцията на кандидатите, независимо от това каква е рамката на избирателната система. Ако хората в деня на изборите могат да пренареждат кандидат-депутатските листи, вероятно участието ще бъде много по-голямо.

Трябва ли да има промяна в избирателната бариера?

- Изборната бариера от 4% е пряко свързана с границата на избирателните райони. Практиката от последните 12 години я прави приемлива.

Какъв тогава трябва да е дебатът за политическата система? Все пак - мажоритарна или пропорционална избирателна система?

- Няма никакво значение. Важното е - кой и как селектира кандидат-депутатите. И дали избирателите могат да пренареждат решеното вече в партийните централи.

Няма ли опасност партиите мастодонти СДС и БСП да вкарат в капан НДСВ чрез този дебат?

- Не смятам, че СДС и БСП са партии мастодонти. Днес социалната и политическата дезинтеграция е огромна и не е въпрос коя партия колко процента има. Важното е, че всички партии получават одобрение под 20%.

Трябва ли да се променят условията за финансиране на партиите?

- Правната рамка и сега е относително приемлива, но има много неща, които биха могли да се променят. Противник съм на анонимните дарения за партиите. Освен това те не бива да се занимават и с производствена дейност. Ако партиите са събрали достатъчно членски внос, не виждам пречка да са в състояние в една толкова регулирана сфера като капиталовите пазари да си купят акции от някоя голяма компания, за да се финансират.

А допустимо ли е партиите да отварят кафенета и бирарии в клубовете си?

- Една от причините партиите да имат обществено одобрение под 20% е, че много от тях развиват кафеджийска дейност в своите централи.

Велислава КРЪСТЕВА
В. “Стандарт”, 19 юли 2002 г.

Коментари

guilnrtf

09 Юли 2010 г., 19:32 часа

MkeF5p <a href="http://oidvhbsarhyj.com/">oidvhbsarhyj</a>, [url=http://wfmvqzpwsbpk.com/]wfmvqzpwsbpk[/url], [link=http://orqosuzsrypy.com/]orqosuzsrypy[/link], http://pkqlauivebip.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент