#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Селвиевски, председател на парламентарната група "Новото време":

14 Септември 2004 г., публикувано в ????????

Г-н Севлиевски как се чувствате лице в лице с зрителите, които очакват разговора с вас?

- Като на изпит.

Вчера едно предаване, бих казал институция в българското телевизионно пространство,  предаването "Всяка неделя" имаше юбилей, неговият автор и водещ навърши 60 години г-н Кеворкян и вие бяхте ангажиран с неговият празник.

- Да наистина г-н Кеворкян вчера имаше рожден ден. Твоето предаване много прилича на неговото. И в момента се конкурираме за ефир. Понеже по националната телевизия продължава да тече предаването "Всяка неделя", но така или иначе за онези които не са в момента със "Всяка неделя" мога да кажа че няма българин, който не познава Кеворк Кеворкян и няма българин, който не иска да се запознае с него. Не мога да скрия че съм изключително щастлив и благодарен на съдбата, че преди 15 години ме срещна с него. И както си позволих да кажа преди няколко дни, мисля че спокойно можем да сравним предаването "Всяка неделя"  с едно от седемте чудеса на света - храма на любовта "Тачмахал" , и да кажем че ако "Тачмахал" е храма на любовт, то "Всяка неделя" е храма на истината.  И аз ти пожелавам след 25 години и за твоето предаване "Лице в лице" да кажат че  Весо Пренеров може да прави компромиси с всичко, но  с истината никога. И че е готов за България и за принципите да наприви всички свои врагове  или пък всички свои приятели.

Благодаря. Последната ни среща беше преди повече от 10 месеца  в една ноемврийска вечер на площада пред Община Бургас. Нощта след втория тур за кметските избори в Бургас. Тогава ти каза, нещо което много ме впечатли, че Бургас вече не е същият, Бургас е променен, Бургас не е този град който познавахме до преди 40 дни.

- Аз продължавам да мисля че е така. Онази предизборна кампания преди една година, специално с кандидата Иван Витанов за кмет направи така, че  едни бургазлии, които не бяха гласували за никого през послените 10 години,  над 3-4 хил. от тях излязоха и гласуваха  за "Плана Витанов".  Продължавам да мисля че единствената алтернатива за Бургас  е "Плана Витанов" и  в същото време бързам да кажа, че това които мислех тогава за резултатите от изборите за избрания кмет на борба с Йоан Костадинов , остава същото и не е променено. За тези 10 месеца аз не видях нито едно доказателство от страна на кмета или кметската администрация  да покаже че се е поучило от старите си грешки и  да направи нови неща. Продължаваме да слушаме едни и същи приказки, като например Бургас сам да влезе в Европейския съюз, държавата да повери пристанищет и летището на общината, най-вероятно понеже  има желание да бъдат превърнати по същия начин в губещи предприятия както са "Хлебозавода" или бургаския транспорт.

Като останалите общински фирми.

- За голямо съжаление аз имах големи надежди че този общински съвет ще бъде много по-прегматичен.  И ще направи така че финансовите дефицити,  загубите в общинските дружества, финансовия дефицит в бюджета на общината да не се увеличава, а да се намалява. А чувам че той е увеличен.

Страховитата цифра е 15 млн. и нагоре.

- Тогава беше 6 млн., ако днес е 15 млн.  струва ми се че това е една ясна атестация  как се управлява община Бургас.
А община Бургас може да бъде общината с най-малко дългове и най-големи печалби. Тя има онези дадености за които други общини биха само мечтали. Но в същото време чувам, че ако собствените приходи  на глава от населението миналата година в община Приморско бяха 500 лв.,  то сега отиват към 1000 лв.  До колкото знам в община Несебър също от 400-500 лв. са се вдигнали близо на 1000 лв.  и то само за една година. И това е много добра база за сравнение   в коя община администрацията работи и в коя не.

Малко след изборите при теб се случиха политически промени в твоята партийна принадлежност . Беше лансирана идеята  и малко по-късно беше учредена  политическа партия "Новото време".

- Вие знаете че "Новото време" като идея съществува не от една година, нито от две, нито от този парламент.  "Новото време" като кръг за политическо мислене  съществува още от края на миналия век. Както сега е интересно да се казва. Още през 1999 г. ние , група приятели, които през 1989-90 г. бяхме едни от активистите на Независимото студентско дружество  тогава. Организирахме един кръг, една група за натиск, която в началото се наричаше  "Вишнята", понеже се събирахме в един ресторант в София, който се наричаше така. В този кръг бяха Тончо Токмакчиев (друг бургазлия), Камен Воденичаров, познат на всички от "Каналето", Жоро  Тонев!, Емил Кошлуков, Красен Кралев и още няколко приятели.
През 2001 г. ние се включихме в кампанията на Симеон ІІ   и спокойно бих могъл да кажа, че с идеите на "Новото време"  и с харизмата на царя бяха спечелени изборите през 2001 г. За съжаление идеите, които ние носим през последните 15 г. и продължаваме да повтаряме, че българския политически модел  трябва да се промени така, че хората да имат реална власт, и то власт повече от политиците,  а не само възможност да ги назначават на едни или други постове.  Ние искаме да се промени избирателната система, поне половината от депутатите да бъдат избирани мажоритарно. Така че да се знае кой е персоналния депутат на Бургас, понеже в момента Бургас има 13 депутата, но кой е пряко избрания да бъде депутат само на Бургас.  Понеже в момента има едно размиване, кой е свършил повече работа за Бургас , кой повече е защитил интересите на бургазлии и вообще на целия регион. Понякога излиза на повърхността, че този който говори повече, той е най-активния депутат,  а може да се окаже че не е така и че истината е коренно различна. И за това ние искаме да има пряка връзка между избранници и избиратели.,Да се подобри политическия модел като се промени избирателния закон и половината от депутатите да бъдат избирани мажоритарно.
Също така искаме хората да имат възможност сами да предизвикват референдуми. Да кажем в община Бургас ако  20 % от избирателите направят една подписка  по една или друга тема, то този референдум да бъде задължителен за общинския съвет и кмета  и те да го назначат в едни много кратки срокове. А не както до сега да зависи от решението на общинския съвет,  от решението на министерски съвет и т.н.  Какъвто е случая за гражданите на Ахтопол, които искат  да се отделят от община Царево и вече 10 години провеждат референдуми и се опитват да го реализират, но  това не може да стане, защото закона не го позволява.

Към кои социални групи са насочени идеите на политическа партия "Новото време"?

- "Новото време" ще се опита да стане партия. Да изгради партия, заедно с онези хора, които са готови да направят две неща в България - първото нещо е да гласуват ,  второто нещо е да работят. Партиите днес трябва да бъдат за тези които искат да създават национален доход , а не за онези които искат да разпределят национален доход. За голямо съжаление през последните 15 години  се оказа така че партиите се състезават за това как да вземат властта, за да разделят, да разпределят на бащиното имане, а не да го пазят и да го увеличават. И примерът на Бургас е характерен, вие самият казахте че задълженията на общината са се увеличили три пъти през последните 10 месеца. Това е точно пример за разхищение на бащиното имане. Така че ние сме обърнати и искаме не ние да караме другите, а заедно  с тези които искат да гласуват, които искат да работят, да направим една партия, която да създаде регламент, че работещите да работят по-лесно, онези които са си платили данъците да няма нужда повече да харчат пари да кажем за решетки на вратите и прозорците, защото властта не е успяла да им осигури вътрешната сигурност.  Аз и друг път съм казвал, че ако всеки един българин отделя по 70 лв. за министерство на вътрешните работи, няма никаква причина да отделя още пари за ключалки  и решетки по вратите.

Кои представлява "Новото време" в Бургас? Кои бяха сред учредителите тук.

- "Новото време" в Бургас е в процес на формиране. В процес на създаване на общинска организация. Имаше 32 бургазлии, които присъстваха на учредителния конгрес  преди няколко месеца в София. И вероятно в политически органи на партия "Новото време"  бургазлии сигурно са най-силно представения регион. Ние имаме 4 човека членове на политическия съвет, който е ръководния орган на партията . Имаме член на контролния съвет, именно Момчил Момчилов, вероятно познавата Мирослава Дамянова -юрист., Петър Димов, Мишо Златев, Гергана Найденова, Златомира Мострова.

Някой от изброените имена са и доскоро членове на Съюза на демократичните сили?

- Днес са членове на партия "Новото време" и аз мисля че  тук те ще намерят по-добра реализация и по-добър периметър  за творчество.
От няколко дни функционира и приямна на народния представител Мирослав Севлиевски в Бургас. Тя е приемна и на "Новото време"?

- В момента изпълнява ролята на регистрационно бюро на партия "Новото време". И онези които споделят нашите идеи и които искат да се запознаят по-подробно с нашата парламентарна дейност и с нашата политическа дейност, могат да отидат в моята приемна на ул." Константин Фотинов" 28  (тел. 82-60-82) , над р-н "Железният светилник" и там при нашият сътрудник Валентина Димитрова да се запознаят с документите, ако искат да станат членове на партията.

Кога се очертава да се проведе общинската конференция?

- Най-вероятно съвсем скоро, понеже по критериите, които сме приели на политическия съвет, за да има лигитимна общинска организация, специално за община Бургас, трябва да има минимум 90 члена учредители  на общинската организация, В момента те са някъде от 75, като имахме 32 учредители, които присъстваха на учредителния конгрес ,  остава съвсем малко. И най-вероятно в средата на месец октомври ще бъде организирано общинско събрание, ще бъде избрано ръководство на общинската организация и ще имаме лигитимно присъствие в Бургас.

Нормално е за всяка политическа партия участието във властта. Сигурно и "Новото време" не се различава от останалите политически партии?

- Разбира се. Доста пъти сме казвали че не правим партия за да се участваме ва Купата на Съветската армия. Правим партия която да участва  в парламентарните избори???, в общинските избори  и да ги спечели, за да може нашите идеи да станат законодателна реалност. Или пък  да станат управленска реалност.

Всъщност парламентарните избори ще бъдат премиера на "Новото време" като политическа партия за участие в такъв вид избори?

- Да те ще бъдат вероятно след 10 месеца, през юли догодина. Аз се надявам, че до тогава ние ще изградим общински организации във всичките 263 български общини. А хората ще имат възможност не само чрез телевизията и средства за масова информация, а и чрез наши патувания да се запознаят с идеите ни  и с конкретните хора, които ги представляват. И ще могат на място  във всяка една община , да знаят, които ще бъдат хората на "Новото време" .

В медийното пространство се ширят всякакви слухове напоследък. Един от тях е че бургаският градоначалник Костадинов, който от скоро е и член на Областния съвет на Социалистическата партия  ще бъде водач на листата на социалистите през юли следващата година на парламентарните избори?

- Това ако е изненада за някого, за мен специално не беше изненада. Това е част от сценария, който БСП се опитва да развива на територията на Бургаска община през последните 10-ина години. Ако си спомняте миналага година Йоан Костадинов казваше че,  най му е мил града, партията нямала кой-знае какво значение. Оказа се че в бургакия общински съвет имаме няколко организации на БСП, които членуват в момента.  Вероятно те се опитват да се консулидират. Аз много се радвам Йоан Костадинов да бъде водач на листата на БСП, защото аз лично смятам с помощта на общинската организация на "Новото време" да се кандидатирам за водач на листата на "Новото време" в Бургас.  И вярвам че ще събера повече гласове от него.

Това е новината. Мирослав Севлиевски -кандидат за депутат,  водач  на листата "Новото време" в Бургас?

-  Разбира се, за разлика от другите партии  водачите  и кандидатите за листи  на "Новото време" ще бъдат удобрявани  на предизборния конгрес на партията. За разлика от другите стари партии ние няма  да назначаваме в софийската централа депутатите. Всички които се кандидатират за една или друга община първо трябва да спечелят доверието на общинската организация и предложенията ще ги приемат единствен и само общинските организации, но крайната дума ще имат 1000-та делегати на  предизборния конгрес на партия "Новото време". Които тя удобри на база програа, на база присъствие,  те ще бъдат кандидатите.   Но аз лично смятам да се кандидатирам да доверието на бургаската общинска организация  пред конгреса  като народен представител пак от Бургас.

Реална ли е възможността БСП да спечели на следващите парламентарни избори?

- Малка е вероятността БСП да спечели  на следващите избори. Днес забелязва една широка (пиар) кампания на социалистическата партия и на свързани с нея лица. Които се опитват да внушават, че победата им е неизменна.  Губят им се само да речем 10 000 гласа за да имат пълно мнозинство в парламента. Но истината е че БСП през последните 3 години  има рейтинг, който е по-нисък от този който имаше Жан Виденов  преди 10 години, по време даже на кризата.  Както някой казват че има възход на социалистическата партия , през тези три години нейни рейтинг си остава на 20%. Но разбира се това е рейтинга, който е най-висок  , сравнен с всички останали политически сили. И все пак още е рано. През миналата седмица социалистическата партия се опита да използва факти и събития от българската история, по начин който за сетен път да разделя обществото, а не да го обединява. В "Новото време" винаги сме вярвали че  фактите и събитията от българската история трябва да бъдат използвани за обединение на българите, а не за разделяне. На сградата на Народното събрание пише, че съединението прави силата, а не разделението. Тази повърхностна, старовремска политика  надявам се че ще остане в миналото. И смятам че има още доста доказателства, че управлението на БСП в Бургас не е показало по никакъв начин, че би могло да мултиплицира успешен модел на национално управление.

Каква коалиция от десни и десно-центристки партии  би донесло максимален успех  на парламентарните избори?

-  Днес е по-важно десните и десно-центристките партии да се вгледат в себе си. Да се опитат да се модернизират.  А партии като "Новото време" да се опитаме да се организираме и да изградим своите структури по места. Да правим предизборните си програми такива, че да отговарят реалните проблеми на хората днес.   И през март-април месец догодина  мисля че тогава ще бъде актуално да се говори за предизборни коалиции.  Днес да се говори за предизборни коалиции смятам че е доста фалшиво.

Започна новата парламнтарна сесия. Работата която ще отхвърли "Новото време" - инициативи, приоритети?

- Ако следите предаванията на националната телевизия от парламента  сте забелязали че ние  от началато на тази парламентарна сесия  за сетен път се опитваме да вкараме в дневния ред на парламента онези закони, които  ще променят българската политическа система. По този начин повече неможе да се развива. Ние искаме да се промени освен избирателната система, закона за референдумите,  закона за политическите партии. Там да стане така че финансирането на партиите да стане повече от прозрачно. Да бъде ясно  кой как се финансира,  но най-важното нещо което не искаме да се случи в този закон е партиите да се отчитат по същия начин, както се отчитат всички българи или всички фирми при българските данъчни власти. Защото днес имаме 380 партии, но от тях не повече от 280 са си подали данъчни декларации. И не виждам нито една причина тези партии които не са си подали данъчни декларации, и не са си платили данъците  да участват на следващите парламентарни избори. Трябва да се сложи такова ограничение, че както искаме в българия да има добри граждани, както искаме фирмите да играят ролята на добри граждани, така и партиите трябва да изпълняват всички ангажименти, които  има всеки един българин.
Но ние сме изключително щастливи, че в началото на този политически сезо, най-после успяхме да прекараме закона за  упобличаване  на всички концесионни договори. Повода за този закон ми беше даден на мен лично от бургаската ми практика като народен представител. Знаете конкретен случаи в Бургас, където има една общинска кариера за пясък, където пише че в общинския бюджет дава приходи от 2 до 5 хил.лв. годишно, а в същото време там където доставя този пясък "Пристанище Бургас"  годишно им плаща 40-50--60 хил.лв. И заради тази "загуба" за общината, а "приход" за някой друг, при мен дойде идеята че трябва да направим така, че със закон да задължим всички общини  и всички министерства да опубличак кои са концесионерите  на българските природни ресурси. И да стане ясно на българската общественост  при какви условия са отдадени тези концесии. Освен този бургаски случаи, знаете и за друг случай в Ахтопол ,  където аз се надявам че съвсем скоро, на 19 септември  междуведомствената правителствена комисия  най-после ще вземе решение да бъде прекратен договора с концесионера.  Трябва да стане ясно вече в България, кой как използва общите ресурси. И тези концесионни договори трябва да станат публични.  Това е и най-добрият начин хората сами да могат да правят ревизия на своите управници.  Ние предлагаме и всички приватизационни договори  слключени в България след 1990 г.  също  да бъдат опубличени. Да има един публичен регистър и всеки един българин,  да бъде в състояние да провери при какви условия е станала една или друга приватизационна сделка. Ние това го наричаме "ревизия на прехода".. "Ревизия на прехода" не е една партия да прави ревизия на друга партия, а хората да могат да правят ревизия на всички управляващи, за да имат достатъчно информация за кого да гласуват на предстоящите избори.

Дойде ред и на декларациите за имуществено състояние?

- Този закон слава богом мина през месец юли, в миналата парламентарна сесия. Поводът му също е бургаски. Спомняте си че в последната предизборна кампания кандидат кмета Иван Витанов, не само си побликува всичко за себе си, а и за цялото свое семейство. А другите 11 кандидата  не публикуваха нищо.Също така Иван Витанов публикува всичките пари които беше събрал и похарчив в своята предизборна кампания, докато останалите кандидати не казаха нито дума.  И това ми даде повод да направим промени в закона за публичния регистър - където освен  депутатите и министрите,  и кметовете и председателите на общинските съвети да декларират своето имущество и своите бизнес интереси. Така че Бургас е извор на законодателни инициативи.

"Новото време" прави своите предложния и становища, относно нивото и бъдещото развитие на българското образование. Твоите констатации, защо беше нужно това?

- В модерния свят, когато се говори за образование става дума, че  образованието е част от системата на националната сигурност. По света, когато говорят за национална сигурност, по-малко акцентуват по брой на танкове, ботуши и шинели, а повече се акцентува върху това какво е образованието в една държава.  Дали има изтичане на мозъци или има привличане на мозъци. Дали образованието е адекватно на времето или не. Именно тази седмица това ще бъде наша  тема на предстоящата парламентарна сесия. Декларацията, която внесохме в народното събрание,  с която се опитваме да създадем парламентарен конценсус в областта на образованието, за онези най-важни параметри, които са необходими, които да гарантират и качеството, но да гарантират и материалната обезпеченост. Затова ние поставяме две условия там с тази декларация. Надявам се че тя ще бъде дискутирана и минимум 5% от държавния бюджет да бъде заделен за образование, но също така да бъде изграден към народното събрание един обществен съвет, който да включва експерти  и общественици, които да следят как се харчат тези пари. Те да бъдат онази обществена шапка, която ще стои над Министерство на образованието, над Министерство на финансите, над парламента ако щете, която да бъде сетното доказателство  пред всички български майки, които на 15-ти ще изплатят децата си, че образованието което те искат да дадат на децата си ще бъде гарантирано от българската държава. Днес ако България иска да бъде успешна държава трябва да се концентрира как ще образова децата си. Много се говори за Интертен и сигурно знаете че на територията на Бургас в една трета от учелищата има компютри и интернет. Аз внесох един законопроект, заедно с колегите от "Новото време", който казва че ако всеки един българин, независимо физическо или юридическо лице подари компютър на училище, то сумата за компютъра ще му бъде приспадната  от данъците, които трябва да плати. Смятам че това е един добър механизъм. Защото трудно ще бъде да имаме добро образование без компютър, тъй като те са новите писалки. Ако преди 100 години нашите прадеди са раздавали моливи и писалки по учелищата, сега трябва да се раздават компютри по учелищата. В тази връзка миналата седмица внесохме законопроект за промяна на закона за народната просвета, като искаме да задължим със закон министерството на образованието, заедно с министерството на транспорта  да предложат пред народното събрание  стратегия за компютъризация и въвеждането на нови информационни технологии във всички български училища. Така че не само в Бургас, но и в Малко Търново и в Баня учениците да имат еднакви условия, когато се говори за образование.

Лицата на "Новото време" сте безспорни професионалисти в правенето на предизборни кампании. Това е факт.  Мислите ли как да раздвижите общественото внимание към вас? Ще бъдете ли отново новатори?

- Разбира се. Ние винаги сме се опитвали да внесеме друго ако не, поне най-добрите световни практики. Винаги сме се опитвали да изведем онези теми, които са реално важни за хората. Важна е например дискусията за образованието- като тук не става въпрос само за компютъризиране. Наболял въпрос е и този за отоплението на българските училища. Съвсем скоро смятаме да попитаме министъра на образованието, за всяко едно българско училище, как министерството съвместно с общините са гарантирали че тази зима няма да има "дървени ваканции". Защото не можем да говорим за образование вообще, ако училищата са неуютни и неотоплени. Няма причина да се връщаме преди 2-3 века.
Когато говорим за следващата предизборна кампания, основното послание   на "Новто време" е "Ние не обещаваме нищо днес, а искаме от българите две неща заедно да изградим онази партия, която ще отговаря и ще защитава интересите на всички онези , които искат да гласуват,  участват в избори и искат да работят,  искат регламент, който им позволява да работят без да си губят времето и да губят времето на държават.  Искаме да изградим партия на работещите българи ,  партия на българите, които сами са готови да поемат рискове, а не някой друг да поема рисковете вместо тях.  Виждате че днес търсачите на гласове са повече от тези които желаят да дадат гласа си, за която и да е от партиите.  Така че предизвикателството ще бъде голямо през следващите 10 месеца.

Очертано ли е политическото бъдеще на Мирослав Севлиевски, от какво зависи то?

- Политическото бъдеще на всеки един политик зависи от това дали той се доразвива,  дали е готов да се бори за истината и за каузата, която защитава. Аз смятам че съм готов и съм го доказал. Надявам се през следващите 10 месеца да стане още по-ясно че това правя не само аз, но и всичките ми колеги от "Новото време" . Така че правим така всички да бъдем успешни на предстоящите избори, защото всички имаме нужда от успешна България.

Надявам се че след една година ще разговарям с Мирослав Севлиевски като представител на партия, която има достойно място в управлението на България?

- Днес аз вярвам че "Новото време" продължава достойно да стои в българския парламент и да предлага закони, които са необходими на българите днес и да защитава онези позиции от парламентарната трибуна, които правят България успешна и европейска държава.

Надеждата на Мирослав Севлиевски променила ли се е през тези 15 години?

- България и българите са се променили много.  Партиите за съжаление малко. И това е един от проблемите на България. Българите  много повече напреднаха, отколкото партиите в България. И дойде време партиите да ги догонят. Онези партии които не са в състояние да ги догонят, ще отпаднат и няма да ги помнив вече. И ясни доказателства за това са резултатите от посредните местни избори, където близо 70% от българските избиратели не излязоха да гласуват, защото не виждаха нито една от участничките в последните местни избори като изразител на техните интереси или като механизъм за решаване на техните проблеми.

Веселин ПРЕНЕРОВ
Телевизия Канал 0 - Бургас,
предаване «Лице в лице», 14 септември 2004 г.

Коментари

tyelhs

04 Февруари 2010 г., 22:25 часа

8wCjdT <a href="http://rdkcfjwfoioz.com/">rdkcfjwfoioz</a>, [url=http://xoadpodsqdgu.com/]xoadpodsqdgu[/url], [link=http://rmhfabfqhwgz.com/]rmhfabfqhwgz[/link], http://ldgexgvfluxh.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент