#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Преходът у нас прилича на алпинистко катерене

03 Септември 2004 г., публикувано в ????????

ПАРТИИТЕ СЕ ИЗТЪРКАХА
Искаме и избирателите да работят за страната, казва председателят на ПГ “Новото време” Мирослав Севлиевски

Мирослав Севлиевски е роден през 1965 г.в Троян. Завършил е география, по професия е инвестиционен консултант. В 39-ото НС влезе като депутат на НДСВ от Бургас. Избран бе за член на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и енергетика. Беше член на Политическия съвет на жълтата партия и зам.-председател на ПГ на НДСВ. Заедно с Емил Кошлуков е учредител на дискусионен клуб "Новото време", превърнат тази година в партия. Сега е председател на ПГ на "Новото време". Политическата му кариера започва преди 13 години от синята Федерация на независимите студентски дружества и минава през БСЧИ - Българското сдружение за честни избори. Силата на Новото време е, че е неизбежно, убеден е Севлиевски.

Г-н Севлиевски, доколко политически потентни са старите - според терминологията на "Новото време", партии? Ако поставим диагнозата въз основа на това, което изрекоха техните лидери в НС в първия ден на новия политически сезон.

- Има няколко неоспорими факта за политиката в България в момента. Първо - онези, които търсят гласоподаватели, са повече от желаещите да гласуват. Второ - прекалено малко са онези, които оценяват фактите от социологическите проучвания и местните избори, които показват: че всички сегашни парламентарни сили, взети заедно, не успяват да съберат доверието и на половината избиратели. И трето, което е най-важното - ако оприличим българското развитие като експедиция към Еверест, вече сме преминали нископланинските треви и пасища и сме стигнали до ледения пояс И тук вече трябват нова екипировка, нова техника, нови знания, нови хора. Мина времето на пенкилерите и дойде времето на тези, които могат да се катерят по ледове. Тоест - могат да направят следващата стъпка нагоре. Това избирателите го разбраха отдавна. Те наистина гледат на българското развитие като на една експедиция и тяхното поведение и на последните избори показа ясно, че те не разпознават днешните партии като политически сили, като водачи, които са в състояние да ги преведат през ледения пояс до върха.

Да се върнем все пак към казаното преди ден в парламента.

- Всички стари партии просто повтаряха изтъркани неща от последните петнадесет години. Което говори много красноречиво за потентността им по вашия термин. Ние от "Новото време" си позволихме за пръв път, вместо да обещаваме, да кажем какво се изисква, директно какво ние искаме от избирателите. А то е: да гласуват и да внимават за кого дават гласа си. Искаме още избирателите да работят, осъзнавайки, че успехът на България, каузата модерна България, е общо дело. Тя не може да бъде резултат от усилията на един командир, на една или две партии. Може да се получи само в резултат от усилията на всички българи.

Трудни, дори прекомерни изглеждат тези изисквания - особено за електорат, изпаднал по една или друга причина в леност. Чудо би било да постигнете успех с настояване за работа, пък било тя дори само за гласуване.

- За онези, които са склонни да чакат наготово някой друг да работи и да създава блага, за да им ги раздава, "Новото време" не е тяхната партия, те не са хората на новото време. А иначе партии на обещанията и на глупотевините за наивници - бол. Само че, пак казвам, поясът на нископланинските пасища свърши. Оттук нагоре е ледът - задача за можещи, а не за дрънкащи за рая. Лъжепророческото говорене не е наше говорене.

Но едва ли на изборите ще можете да направите нещо сами. Социологическите проучвания ви отреждат не повече от 1%. Кого все пак бихте припознали за възможен партньор?

- На изборите "Новото време" ще се яви самостоятелно. Кои ще бъдат наши партньори, ще стане ясно, когато видим програмите на партиите. Към днешна дата в парламента сме готови да партнираме с всички, които разбират, че в България трябва да бъде изграден политическият Дунав мост 2. И той да свърже модерната европейска политика с модерната българска политика. Нужно е да направим законите, които ще прехвърлят моста ни към Европа. Нужни са и новият закон за референдумите, избирателният кодекс - който ще позволи хората да избират своите представители мажоритарно, законът за лобизма, за политическите партии. Без тях България няма да стане модерна държава, няма да има своя Дунав мост 2. Ако за видинския технически мост трябват пари, за политическия са нужни само желание, кураж и ум.

Пропускате темата за единия процент на "Новото време".

- Един процент сега не значи нищо. Знаем перфектно как се прави партия и как се печелят избори. През 1990 г., когато бях на 25 години, с добри съветници и добър екип успяхме за две седмици в Сдружението за честни избори да съберем 10 000 души да работят за една кауза. И се доказахме. След 15 години опит, с добър екип и добра кауза има защо да сме убедени колко повече и какво точно можем. Своите 24 000 души, които ще бъдат наши членове и съответно, да речем - участници във всяка избирателна секция, ние ще имаме до месеци. До Нова година ще успеем да изградим всичките си общински организации, механизма за бързо мултиплициране на усилията и идеите ни.

Тъй като законите, които припомнихте, определям като ваша кауза и защото управляващите НДСВ и ДПС в парламента вече изцяло зависят от вашите гласове - възможно ли е да стигнете до рекет, за да прокарате собствените си закони-кауза?

- В България има доста клишета и едно от тях е, че си опозиция, ако псуваш премиера и управляващите. Въпросът е не да си опозиция на правителството, а да не си опозиция на България. С работата си дотук в парламента ние сме доказали, че ползваме своя златен ключ, който вие определяте като инструмент за рекет, само когато става дума за подкрепа на добри идеи за България. Така че отговарям на въпроса с да. Да, ще използваме златния си ключ, всички допустими в модерния свят политически стъпки, за да отворим европейската порта на България. Готови сме на всичко България примерно да има най-сетне публичен регистър на общинската собственост, в превод - пълна прозрачност върху тази собственост за всеки гражданин, гаранция срещу злоупотреби и корупция и т. н. Ето че още в първия работен ден мина нашият закон за концесиите, за публичност на концесионните договори. Защо тогава в началото на следващия месец, когато ще е наша думата за първа точка в дневния ред на парламента, да не мине и новият избирателен кодекс. А що се отнася до бюджета, ние осъзнаваме колко важни са нашите гласове.

А какво мислите за идеята за електронно гласуване и за комичната караница на мегдана кой е първоавторът?

- Нека видим подробно какво се предлага, за какво става дума - за дистанционно гласуване или за електронно броене, нека видим правилата. Но с развитието на техническите средства модерното общество просто трябва да ги използва максимално. Разбира се, нужно е да се прецени много точно доколко такова гласуване ще бъде полезно и за активността в изборите, и за тяхната истинност и честност. Но въпросът на деня не е как да се гласува, а как повече хора да гласуват А иначе не знам кой е майката и кой бащата на идеята и текстовете за електронно гласуване, но мога да кажа, че още през 2000 г. Иван Костов бе възложил на Гроздан Караджов, с който навремето бяхме в Сдружението за честни избори, да събере хора и да изработят модел за такова гласуване. Гроздан се обади на мен. Нямаше тогава физическо време това да стане, но идеята си струва усилията.

От "Новото време" говорите доста, имате модерни и важни идеи, но така и не посмяхте да влезете в изпълнителната власт и там върху огъня да докажете, че реално можете.

- Важното е не да мимикрираш в изпълнителната власт, а да имаш реален механизъм да налагаш тезите и каузата си чрез и в изпълнителната власт.

Но хич не е без значение да имаш дори и един-единствен министър и той да успее да направи макар и само своето министерство модерно работещ механизъм. Това хората биха разбрали много по-лесно и по-добре от всяко говорене.

- Ще дойде времето и на това, на показното, не се съмнявайте. "Новото време" ще има свои министри след изборите догодина.

Микаела ВЪЖАРОВА
В. “Стандарт”, 3 септември 2004 г.

Коментари

nzvwdz

05 Февруари 2011 г., 22:30 часа

tFWlPi <a href="http://qqwtsxhkhdup.com/">qqwtsxhkhdup</a>, [url=http://rqqjsqiodpde.com/]rqqjsqiodpde[/url], [link=http://iybaydozhkhf.com/]iybaydozhkhf[/link], http://znsxjopslmdz.com/

zytvjfmoqq

04 Февруари 2010 г., 22:19 часа

xTdzQM <a href="http://lqtcbgqztpzm.com/">lqtcbgqztpzm</a>, [url=http://bkrpkpgaaxed.com/]bkrpkpgaaxed[/url], [link=http://dvuscfrutnvk.com/]dvuscfrutnvk[/link], http://eygadqroddqb.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент