#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

РЕФЕРЕНДУМИТЕ ВРЪЩАТ ВЛАСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ

07 Юли 2004 г., публикувано в Архив

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Има теми за възстановяването на държавността и за модернизация на политическия модел, за които политическите сили в България декларират готовност да се обединят. Такава тема е законът за референдумите. Всички партии, лидери, институции, президентът винаги са казвали и обещавали на обществото, че този закон е техен приоритет. Въпреки това проектът отлежава вече втора година в парламента и не успява да влезе в пленарна зала за гласуване.
Ние, в “Новото време”, внесохме този проект и продължаваме да търсим съмишленици в парламента той да бъде приет. Законът за референдумите не бива да се разглежда като подарък от властта за обществото. Той е норма за здравата връзка на гражданите с управлението, той утвърждава върховното право на суверена да контролира важните национални решения. Ако призоваваме гражданите на България да станат господари на съдбата си, трябва да утвърдим конституционното им право да са господари и на държавата си. Правото на гражданите на референдуми произтича от българската конституция, а не от желанието или съпротивата на политическите сили.
За пръв път има внесен закон, който на практика ще върне властта в ръцете на гражданите, като им дава право да определят приоритетите на мястото, където живеят и да ги наложат на управата за решаване. Законът за референдумите обединява три проекта – на Новото време, на БСП и на коалицията НДСВ и ДПС. С него за пръв път гражданите на една община ще могат да организират референдуми с подписка на 20% от гласовете на избирателите на ниво община, независимо коя партия има мнозинство в Общинския съвет.
Но за да стане факт, законът трябва да бъде приет от 39-ото Народно събрание. А за да променим напълно порочният политически модел, според който партиите изземат функциите на демокрацията, са нужни още няколко закона. Никога няма да излезем от посткомунизма, ако не приемем и закон за изборите, според който поне половината от депутатите да се избират мажоритарно, а не с партийни листи. Модернизацията на българския политически модел няма да се получи и без закон за политическите партии, за етичните норми на народния представител и за лобизма. Докато нямаме такива закони, партийният живот ще става на тъмно и всеки ще може да прокарва интереси зад гърба на обществото.

В. “Компас” – Бургас, 7 юли 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент