#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, председател на ПГ "Новото време": БЪЛГАРИТЕ НЕ БИВА ДА СЕ СВЕНИМ, КОГАТО ЗАЩИТАВАМЕ СВОЕТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО И ВОЕННО НАСЛЕДСТВО В МАКЕДОНИЯ

05 Август 2004 г., публикувано в Архив

Г-н Севлиевски, как ще коментирате факта, че Македония е възложила на свои военни инженерни части да възстановят пътя до сръбския военен мемориал в Каймакчалан, а само преди месец при посещението си в България министърът на отбраната Владо Бучковски беше казал, че това не е задължение на неговото министерство, а на Министерството на труда и социалните грижи? Това не говори ли за двойнствени стандарти?

- Когато говорим за Македония, няма българин, който да не е чувствителен на тази тема. Македония е била част от България в края на по-миналия и началото на миналия век, наследници сме на обща история, език и традиции. Затова двойните стандарти в третирането на населението в Македония, а и сега в отношението към военните гробища, разбира се, винаги будят най-малкото притеснение във всеки българин. Аз се надявам, че българската дипломация, българското правителство ще направят така, че такива двойни стандарти да няма. Нито към онези в Македония, които са с българско самосъзнание, нито към военните гробища, нито към паметниците от българското културно-историческо наследство.

А ще се ангажира ли "Новото време" с проблема за възстановяване на българските военни гробища в Македония?

- В началото на следващата парламентарна сесия ще задам парламентарен въпрос към министъра на отбраната и министъра на външните работи, от отговорите на които да стане ясно каква е българската стратегия, какво е направено досега от двете министерства и какво смятат да се прави за в бъдеще.
А иначе “Новото време” вече се е ангажирало и то отдавна чрез своята инициатива Бъди БГ. За нас най-важното е, ние като общество, да направим съхраняването на националната история не кампания, а начин на мислене. Казано е - човек без минало, няма бъдеще. Същото е и с нациите.

Трябва ли, според вас, да се търси отговорност за състоянието на българските военни гробища от Министерството на отбраната?

- Отговорност не е точната дума. Ще търся резултат от работата, която те правят, правили са или смятат да направят. Аз съм сигурен, че няма нито един министър, който да не знае, че народ, който не почита паметниците на загиналите, просто гради нови паметници.

Вие, като човек роден в Троян, със сигурност сте съпричастен към темата, какво означава за Вас 34 Троянски полк?

- Когато говорим за Македония и говорим за войните, винаги стигаме до Дойран. Всеки човек, като мен, роден в Троян, когато чуе Дойран, това е равно на триумф и трагедия за хиляди троянци. Всички знаят триумфа и трагедията на 34-и Троянски пехотен полк. И военните гробища там, е изключително важно да бъдат възстановени и опазени.
Разбира се, освен Министерството на отбраната и Министерството на външните работи, аз се надявам, че и община Троян няма да спре да прави всичко възможно, за да възстанови паметниците на нашите предци, на героите от битката при Дойран да бъдат възстановени.

Т.е., според вас, освен държавата и местните власти трябва да се включат в тази инициатива за възстановяване на военните гробища.

- Разбира се. Никога няма да забравя учителя ми по рисуване в основното училище, който ни разказваше за една делегация, организирана тогава, преди повече от 25 години, от троянската община, отишла да прегледа състоянието на военните гробища. Което доказва, че паметта е още жива и че има и ще много хора, които са готови да помогнат.

Ще се ангажира ли "Новото време" с възстановяването на българските военни гробища, ако се наложи дори и със законодателни инициативи?

- Ако има нужда от законодателни промени ние, от "Новото време", се ангажираме да проучим практиката в други държави, и ако е необходимо да се направят законодателни промени или пък допълнения, ние ще ги направим през следващата парламентарна сесия.
"Новото време" подкрепя инициативите за промяна на статута на българските военни гробища в чужбина и тяхното възстановяване.

А ще посетите ли българските военни гробища, за да се запознаете отблизо с тяхното състояние?

- Нововремци сме готови не само да участваме в подобни инициативи на онези общини, които се организират и направят такива посещения, а сами да станем инициатори на възстановяването на чешмата-паметник “Цар Фердинанд” в памет на загиналите от 34-и Троянски полк при Дойран. Ще потърсим подкрепа от всички политически сили за тази инициатива, защото сме сигурни, че в отношението към историята няма партии.

Трябва ли България да задвижи "колелото" за възстановяване на българските военни гробища извън пределите на страна?

- Разбира се. За 60 години след Освобождението България е участвала в пет войни и доколкото знам убитите са стотици хиляди. И тези хора, тези български герои трябва да бъдат почетени достойно от нас, техните наследници. Ако оставим историята ни да буренясва, значи не сме достойни за нея.

Възможно ли е българските политици с лични контакти в Македония да се ангажират, за да се реши по-бързо проблемът с възстановяването на българските военни гробища?

- Личните връзки и контакти винаги са полезни. Но днес е необходима държавна политика. Българите не бива да се свеним, когато защитаваме своето културно-историческо и военно наследство в Македония.

Трябва да сме по-активни.

- Държавата трябва да бъде активна. Обществото винаги трябва да подкрепя държавата в добрите начинания, а това е добро начинание.

Агенция Фокус, 5 август 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент