#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ ДЪРЖАВНА ПАРТИЯ

13 Юли 2004 г., публикувано в Архив

Тезата за дясноцентристка коалиция на всяка цена срещу БСП ми се струва безсъдържателна, казва зам.-председателят на партия "Новото време"

В края на седмицата се учреди партия "Новото време". Тя се обяви за либерална формация, каквито са ДПС и НДСВ. Можем да станем най-голямата дясна партия и да имаме мнозинство в следващия парламент, заяви лидерът й Емил Кошлуков. Неговият заместник и председател на парламентарната група на "Новото време" Мирослав Севлиевски допуска участието на "Новото време" в либерална и в дясно центристка коалиция, но не изключва и сътрудничество с БСП.

Какво отличава Новото време от всички досегашни партии?

- На учредителния си конгрес нито една от старите партии не е имала 77% делегати между 18 и 40 години. Това, което правеха старите партии, е да получат доверие и да станат държавна партия, която има властта, ресурсите и внедрява свои хора по всички нива на управление. Те възприемаха  политиката не като привличане на обществен ресурс, а като демонстрация на сила. Те управляваха на принципа “командвай и разпределяй”. Ние ще правим политика, която не командва, а свързва. Не искаме да сме държавна партия, а партия на активното поколение, на хора, които правят осъзнат избор и участват във вземането на решения и в създаването на нов политически модел, в създаването на доходи. Това са хора, които искат да инвестират, а не да пестят.
Новото време няма тепърва да се доказва в тези идеи. Доказателство е работата ни в парламента. Пределно ясно е какво предлагаме - това са законът за партиите, който прави политиката прозрачна дейност, законът за референдумите, който дава повече власт в ръцете на гражданите, избирателният кодекс, който премахва партийната принуда в изборите.
Отличаваме се от досегашните партии и по това, че когато кажем нещо, го доказваме със законодателна инициатива, а след това винаги гласуваме за това, което сме внесли в парламента. Защото профилът на един народен представител трябва да се прави не по думите, а по делата му.

Кои са вашите избиратели?

- Ние се опитваме да сме партията на активните хора в България, а не на тези, които пасивно чакат някой да взима решения вместо тях, да ги командва и после те да се жалват. Електоралният ресурс на Новото време е в онези хора, които не гласуват през последните години.  Очевидно досега те не виждаха своя избор сред старите партии.

Активните хора, както и тези, които не гласуват, са целеви електорат на повечето десни партии, всъщност на всички партии. Как вие ще ги привлечете?

- Нашата цел е да направим така, че онези хора, които досега не са разпознали себе си в лицето на една или друга партия, да намерят свободното политическо пространство, където да се срещнат като личности, като хора с образование и сами да вземат решения.

Шансовете ви за самостоятелно влизане в парламента са минимални сега. Каква ще е стратегията ви за изборите?

- Не съм и очаквал на първия ден след учредяването на партията рейтингът ни да скочи на 120%. Стратегията ни е проста. Започваме да изграждаме регионалните си структури, които да познават най-доброто ноу-хау за правене на регионална и национална политика, за привличане на симпатизанти и за организиране на кампании.

Каква е коалиционната ви стратегия - сами ли ще се явите на избори, къде виждате потенциални партньори?

- Досегашната практика в България показва, че когато една партия се създаде, веднага започва да прави заклинания с кого ще се коалира и с кого не. Ние смятаме, че не е задължително онези политически партии, които сега присъстват на сцената, да са същите, когато дойде време за избори. Затова всички трябва да изчакаме март догодина. Дотогава е важно коя партия ще даде това съдържание на коалиционно споразумение, което ще направи България успешна. И предизвикателството пред Новото време е да дадем съдържанието на  дясноцентристката коалиция, която вероятно ще бъде изградена преди изборите догодина. Но ако днес говорим, че трябва да се прави дясноцентристка коалиция с единствената цел да не се допусне БСП на власт, това ми се струва доста безсъдържателно и безинтересно.

Получихте топъл жест от Доган, очаквате ли бъдещо взаимодействие, ДПС е либерална партия, както и вие?

- Има и други либерални партии, възможно е да има либерална коалиция на следващите избори. Но не е нужно днес да градим кули от пясък и да казваме "ако тази кула не издържи до изборите, то дясното е загубено". Политическата стока не се разпознава от потребителите по етиката, а по съдържанието.

Обявихте, че следващият мандат ще е на правителството на Новото време, според социолозите следващият мандат ще е на левицата, допускате ли сътрудничество с БСП?

- Ние смятаме, че успехът на България се крие в ресурса на съгласието. Партиите трябва да демонстрират съгласие по важните теми, свързани с бъдещето на България. Трудно би могло да се предположи, че една либерална формация ще прави предизборна коалиция с една лява партия, която се опитва да се превърне в модерна европейска социалистическа партия. Но е факт, а смятам, че ще бъде и практика сътрудничество с БСП по прагматични теми. Когато нацията е направила големия избор – демокрация и свободен пазар, партиите са длъжни да плуват синхронно в тази посока. Разликите са само в инструментите на политическото инженерство. Новото време е партия на хора, които ще участват активно в политиката, а няма да чакат пасивно кой ще вземе властта. 

Говорихте за предизборна коалиция, допускате ли коалиция с БСП след изборите?

- Врачката на Берлускони, известната българка Теодора, вече каза, че следващото правителство ще е на БСП, Новото време и ДПС. Това са нейни думи, а не мои.

А какъв е вашият отговор?

- Резултатите от изборите ще покажат.

От позицията на дългия ви опит в политиката, каква управленска конфигурация виждате след изборите?

- Аз казвам, че е рано да се правят прогнози за конфигурацията в следващия парламент. Но партиите трябва да се готвят, че следващия парламент ще бъде много повече европейски и всеки трябва да е достатъчно подготвен и образован да поеме тази отговорност. Вместо да властват две-три партии, в него ще има повече играчи и партиите трябва да станат много по-диалогични. Трябва да разберат, че парламентарният диалог е равен на "съединението прави силата". Защото най-лошото, което партиите могат да причинят на обществото, е да отворят България за света, а тя да се окаже неподготвена за това да е част от този модерен свят.

Вие се обявихте за дясна партия, но нито една дясна сила не уважи форума ви. Как разчитате този знак - липса на добър тон, ревност, пренебрежение?

- Нямам нужда да правя интерпретации.

Как смятате да прехвърлите мост към СДС и ДСБ и ССД?

- Ние никога не сме рушили мостовете си към десните партии. Някои от нас са работили за изграждането на СДС, когато то беше партията на промяната. Емоционално част от нас са свързани със сега съществуващите десни партии. Политиката обаче не е резултат от емоции, приятелства, познанства или общо минало. Политиката трябва да гледа напред. Онези десни партии, които имат национален проект за бъдещето, които приемат, че темите на Новото време са приемливи за тях и обществото, ще имат нашето съдействие. Например онези, които подкрепят нашата идея всички концесионни договори да са публични, както и всички приватизационни договори да са в публичен регистър, са наши партньори.

Гергьовден ви предложиха своите представители в местните власти, ще си сътрудничите ли и на изборите?

- Ще поемем подадената ръка на Гергьовден. В далечното минало сме били идеологически различни, в известна степен конкуренти, но е възможно в бъдещето да сме съмишленици и политически партньори.

Как разчитате реакцията на НДСВ и думите на премиера Симеон Сакскобургготски на учредяването на вашата партия?

- Моята интерпретация е, че премиерът дава добра оценка. Той приема сериозно новосъздадената партия Новото време, приема, че тя е потенциален негов партньор. Не мога да скрия и факта на задоволство, че в тези думи аз откривам и положителна оценка за моята работа като народен представител през последните 3 години.

Приключи ли с това драмата в отношенията ви с НДСВ, предизвикана от вашето напускане?

- Драма няма, страницата е прочетена и може да бъде затворена. А и в НДСВ са останали доста нововремци.

На какво се основават твърденията, че Велчев е най-близката ви връзка с правителството?

- А защо не се споменават твърдения, че има и други министри, близки до идеите на Новото време?

Има ли? Кои са те?

- Мисля, че да. Всички министри, които са резултативни и активни, са нововремци. Например Паси, Кунева, Станков. Не като наши членове, а като начин на поведение.

Каква е визията на вашата партия за икономическата политика?

- Икономика на знанието, образованието, здравеопазването, които за са престижни сектори, привлекателни за частни инвестиции и за потребители. И също така насърчително законодателство, което прави инвестирането в България възможно, стабилно и прогнозируемо. По-малко дългове на децата ни. Всяка партия, която успее да генерира съгласие как да се преодолее външнотърговският дефицит с икономическа стратегия, а не с фискални средства, ще бъде успешна на изборите. Голямото предизвикателство пред министерството на икономиката е да започне да изработва такава стратегия.

Какво ви пречеше да постигнете целите си в рамките на НДСВ?

- Липсата на хоризонт и липсата на целеполагане. Ние гледаме дългосрочно, гледаме на политиката като на механизъм за решаване на практическите проблеми и задачи на държавата. Докато по-голямата част от НДСВ гледа на политиката като на кадруване и превръщането на НДСВ в държавна партия.

Казахте, че Новото време е организация на хора, които знаят, че политиката не е бизнес, който разпределя блага и привилегии, а основен организиращ принцип в обществото. Вашите противници обаче ви обвиняват точно в това - че създадохте клуба в НДСВ, а после и направихте своя група, за да оказвате по-ефективно натиск върху мнозинството и да разпределяте привилегии. 

- Това е едно от най-глупавите обвинения, които съм чувал за себе си, за парламентарния клуб и за партия "Новото време". Всички онези, които ги казват тези неща, трябва да дадат факти. Но е ясно 100 процента, че нито когато бяхме в НДСВ, нито сега, когато сме извън тази партия, ние нямаме механизъм за кадруване. Освен, че не го искаме, нямаме и такъв  механизъм. Новото време са хората, които са уверени, че могат да просперират - и те и държавата, без да минават по отъпканите пътеки на корупцията и връзкарството.

Как ще гарантирате прозрачност на финансиране си и откъде очаквате да се появи то?

- Не е важно да има пари за самата партия, а да има пари за партийните инициативи - ако те са добри, ще намерят финансиране. В устава си за първи път една партия записва, че анонимни дарения не се приемат. Ние ще набираме средства на принципа от много хора по малко. Никой няма да има право да направи такова дарение, че то да му даде основание да си мисли, че партията му принадлежи. На местните избори в Бургас единствен щабът на Иван Витанов, в който аз бях активен участник, публикува финансовия се отчет в деня преди изборите. Това е факт.

Ана МИЛАНОВА
в. “Дневник”, 13 юли 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент