#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ДЪРЖАВАТА ДА ХАРЧИ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И ОБУЧЕНИЕ

30 Май 2004 г., публикувано в ????????

Смятам, че няма добри и лоши, леки и тежки, опасни или безопасни наркотици. Всички са лоши и опасни. Настоявам да се ограничи разпространението и употребата им у нас, защото в противен случай след 3 или 5 години за обществото ще е почти невъзможно да се справи с проблема. Искаме държавата днес да харчи пари не само за борба с наркотиците, но и за лечение на зависимите и за обучението на подрастващите за вредата от дрогата.
Борбата с наркотиците трябва да се води не само чрез наказателната политика на държавата, а и чрез образование и лечение. И поради това вече 40 дни чакам отговор от здравния министър къде наркозависимите могат да получат качествено и леснодостъпно лечение. Ние твърдим, че всеки трябва да осъзнае риска от наркотиците.
Преди гласуването на поправката в Наказателния кодекс онази историческа вече трета алинея на чл. 354а правеше наказателно безотговорни онези, които имат у себе си наркотик, който може да мине за еднократна употреба. Този текст създаваше няколко неправди – привилегировано отношение пред закона на всички, които разпространяват хероин и кокаин. Създаваше и двойни стандарти – тези, които за пръв път опитваха наркотик, влизаха в затвора, а онези, които за стотен път опитваха дрога и ги хващаха – не.
През последните месеци бях обвиняван, че съм фашист и не търся диалог. Поправката е внесена на 22 май миналата година, гледана е няколко пъти в правната комисия на открити заседания. През тази година гласовете, които чух, бяха в подкрепа на нашето предложение. Одобриха я МВР, прокуратурата и следствието. Тази поправка е един от малкото случаи, в които следователи, прокурори и МВР се хванаха ръка за ръка, за да решат проблема.

В. “24 часа”, 30 май 2004 г. 

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент