#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Народният представител Мирослав Севлиевски: ДОШЛО Е ВРЕМЕ ДА НАПИШЕМ ПРАВИЛАТА НА ЛОБИЗМА

19 Юни 2002 г., публикувано в Архив

Клиентела 2 не се заражда. Категорично мога да кажа, че напоследък най-различни центрове на обществено влияние се опитват да внушат, че и тези са като онези. За голямо съжаление в България има маскари, но не всички сме такива, твърди депутатът от мнозинст.

Мирослав Севлиевски е депутат от НДСВ в 39-ото народно събрание. Избран е от Бургаския многомандатен район. Той е на 37 години и е специалист по политически маркетинг на коалицията НДСВ. Преди влизането си в парламента е работил по големи приватизационни сделки като инвестиционен консултант на чуждестранни компании. През последните 10 години е бил и секретар на Българското сдружение за честни избори и граждански права.

Г-н Севлиевски, по-мотивиран ли се чувствате една година, след като НДСВ спечели властта?

В личен план нямам причина да се чувствам немотивиран да правя това, което съм обещал на избирателите си в Бургас и към което съм се стремил през последните 12 години. Смятам, че има още много неща, с които бих могъл да допринеса в българския политически живот.

Какво не можа да свърши НДСВ за една година управление?
 
Бих могъл да изпадна в много детайли, където да изредя успехите, които НДСВ е постигнало, а вие сигурно може да ме засипете с въпроси за очевидните неуспехи, които сигурно съществуват. Преди година ние казахме, че има три основни демона в България. Единият е престъпността, другият - политическата партизанщина, а третият е борбата с бедността. Спокойно бих могъл да кажа, че една година по-късно май остана жив демонът бедност. Това е основното предизвикателство не само пред НДСВ, а пред всички политически сили в България, пък и на българската икономика.

Ако върнем времето назад, същата коалиция ли щеше да създаде НДСВ?

Преди година е направена тази коалиция, която е възможна. Имам предвид с ДПС. Когато фактите се променят и мненията би трябвало да се променят. Така че може да е имало и по-добър вариант, но за съжаление той не е станал. Днешната правителствена коалиция и парламентарното мнозинство по никакъв начин не са направили отстъпление от предизборните си обещания, но в същото време не мога да не отбележа, че остават хиляди несвършени неща, които е трябвало да бъдат направени.

За вас кой е най-големият удар на правителството и кой е най-големият гаф за тази една година?

Най-големият успех на парламентарното мнозинство и на правителството е преструктурирането на българския външен дълг и изключително добре направените сделки с него, както и създаването на нови професии със закона за публичното предлагане. Вероятно най-големият гаф, ако така мога да го нарека, е неуспехът на мнозинството да убеди опозицията в този изключителен успех.

По-единни ли са царските депутати след учредяване на партията НДСВ и как се отнасяте към обвиненията на колегата си Николай Бучков, че има корупция сред управляващите?

Към днешна дата определено мога да заявя, че всички политически сили са много по-обединени в решаването на основните проблеми на България, въпреки вътрешните си партийни проблеми. За първи път според мен истинските проблеми на страната ни бяха погледнати в очите и се постави началото за тяхното изпълнение. Спомняте си от предизборната ни програма, че бяхме доста внимателни по отношение на поставяне на срокове на едно или друго обещание, но както се казва, ще бъда много щастлив, ако в края на този парламентарен мандат НДСВ успее да създаде условия на хората сами да са в състояние да се оправят. Мисля, че тук е разковничето. За България няма едностранно решение - нито Америка, нито Русия, нито СДС само, нито НДСВ само или пък която и да е друга политическа сила. Дошъл е моментът да се оправим ние всичките, а не, както бе характерно през последните години, едни или други да се оправят. Но определено това няма да стане без усилията на всички.

Нищо не казахте за корупцията и имате ли вие такива сигнали?

Корупционните практики бяха характерни почти за целия изминал период от 12 години. Днешният парламент и днешното правителство не познават корупционните практики и създават условие за противопоставянето им. Аз категоризирам опитите на колегите Бучков и Кошлуков да се обърне внимание на миналото, не като репресия и като отвличане на вниманието на избирателите, а като опити и стремежи справедливостта да възтържествува. Смятам, че няма усилия, които са безсмислени, защото справедливостта е една от основните морални категории, които движат обществото.
 
Съгласен ли сте с предложението на Емил Кошлуков да се създаде разследваща депутатска група за приватизационни сделки?

Съществуват формални и неформални групи от народни представители, както и неправителствени организации, които разследват не само приватизационни сделки, а въобще бих ги нарекъл нетрадиционни бизнес практики, познати от последните години. Всеки би могъл да каже: на вас депутатите работата ви е да правите закони, но в края на краищата нито един от депутатите не би стигнал до положението да прави закони, ако не допринася за това справедливостта да възтържествува и моралните ценности, които споделя обществото, да бъдат категорично акцентирани в ежедневните действия на всеки един депутат.

Ако се създаде такава разследваща група за приватизация, само сделките на правителството на Костов ли ще нищите?

Не смятам, чу трябва да има компромис към някого и не бива хората да бъдат делени на това, че са привърженици на един или друг футболен отбор или са членове на една или друга политическа сила. В България има общоприети етични норми и има не лошо законодателство. Всеки един, който не се съвместява с морала на обществото, получава своята обществена присъда. Не бива да има законов компромис към когото и да е.

Как ще коментирате твърдението роди се “Клиентела 2”?

Клиентела 2 не се заражда. Категорично мога да кажа, че напоследък най-различни центрове на обществено влияние се опитват да внушат, че и тези са като онези. Че всички са маскари, а това е позната теза. За голямо съжаление в България има маскари, но не всички сме маскари. Ако мога да интерпретирам колегата Кошлуков - заедно можем повече, но всички заедно не можем. И тези, които не са били достойни в действията си, би трябвало да получат своята обществена и законова присъда. Категорично казвам “Клиентела 2” няма. По скоро, пак казвам, НДСВ създава условия за появата на нови професии. Ако погледнете промените в закона за публичното предлагане, там ще забележите факта, че за първи път в българското законодателство и бизнес практика се вкарва определението “независим директор”. В закона ясно е написано, че една трета от членовете на съвета на директорите на всички публични дружества трябва да бъдат независими директори. Това чисто количествено бихте могли да го определите като 2000 нови директора, професионалисти - на възраст между 28 и 38 години, с добро българско или западно образование, които могат да получат професионална реализация в България. Това е целта на нашето парламентарно мнозинство.

Кадруването корупция ли е?

Кадруването в познатите от миналото форми, може би да. Вие знаете, че търговията с влияние също се смята за престъпление. Тук е едно от големите предизвикателства пред НДСВ да получи подкрепата на обществото при селектиране на национални лидери. Една от основните задачи на политическите партии е да развиват и селектират национални лидери. Затова и преди година и два дена хората гласуваха за нас, защото повярваха, че ние ще създадем нова практика за селектиране на такива лидери.

Как се отнасяте към тезите за преструктуриране на парламентарното пространство. Заговори се за нови коалиции, доразвийте тази теза?

За да може опозицията да се самозарежда, да има гориво. Нейното основно занимание е да вкарва тези в обществото, че предстоят предсрочни избори или че ще се прекроява парламентарното пространство. Това е много позната теза от политическата ни практика в последните години. Днес трудно бих могъл да кажа, че има ясно очертана управленска алтернатива, не казвам обаче, че това е добре.

Трябва ли да има закон за лобизма?

Моето категорично мнение, което се подкрепя от много колеги от всички парламентарни сили, е, че е дошло време в България да има закон за лобизма. Ако в Америка лобизмът е бил регулиран още през 1938 г., вярвам, че българската икономика и обществено-политическият ни живот е достигнал поне развитието на Америка от 38-ма, и е редно да вкараме ясни правила за тези, които лобират. Въпреки че парламентарният правилник включва много етични норми, трябва парламентът да приеме и своя етичен кодекс. Трябва според мен политическите сили да направят дискусия за финансиране на партиите и на кампаниите по време на избори. Знаете, че по мое предложение във финансовите правила на НДСВ е записано, че партията не приема анонимни дарения. Един подобен ход би поставил началото на регулиране и европеизиране на политическия живот.
 
Като член на групата за натиск “Новото време” би трябвало да сте запознат със закона за вероизповеданията на Борислав Цеков. Какво става с него, все пак това бе първият закон, внесен в този парламент?
 
Състезанието за вкарване на закони в дневния ред на парламента е изключително голямо. Аз съм емоционално свързан с този закон, знаете че групата за натиск обявихме национална инициатива за събиране на подписи под егидата “Подкрепете вярата”. Съвсем скоро ще има резултати от тази подписка. Според едно социологическо изследване над 60 на сто от българските пълнолетни граждани подкрепят идеята за нов закон за вероизповеданията. Ако си позволя да се повторя, в правенето на големи неща, няма причина да не правим малки стъпки. Дошло е време държавата да се изтегли от вярата на българина и тази рамка до голяма степен се дава от закона на Борислав Цеков.

Малина АНГАРЕВА
В. “Монитор”, 19 юни 2002 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент