#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: СТИГА СМЕ СЕ КАРАЛИ ЗА ОРДЕНИ, ГОВОРЕТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО

05 Юли 2004 г., публикувано в ????????

Мирослав Севлиевски е роден през 1965 г. в град Троян. Завършил е география. Владее английски език.Член е на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Севлиевски влезе в 39-ото народно събрание като депутат от НДСВ. През март тази година обаче се отдели от жълтите редици заедно с още 10 депутати и оглави нова парламентарна група "Новото време".

Г-н Севлиевски, защо възникна конфликт между "Новото време" и НДСВ за референдумите? Кой е против този закон, уж всички на първото му четене бяха за?

- За поправките в закона за референдумите "Новото време" водеше разговори с тези от НДСВ, които би трябвало да определят парламентарната политика. Това е председателят на групата им Станимир Илчев. Аз съм водил разговори с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Впечатленията ми са, че и двамата подкрепят закона. Но в мнозинството има група, която не чу посланията на своя лидер, че мостовете с "Новото време" не бива да се рушат заради многото общи приоритети. И тези хора разрушават мостовете.

Защо го правят?

- Не вярват в политическата конкуренция, а споделят само принципа на политическата елиминация. Според тях когато си на власт, е по-добре да елиминираш всички конкуренти предварително, вместо се конкурираш с тях.

Какви са отношенията на нововремците с царя сега?

- Диалогични.

Срещате ли се?

Нямаме проблеми с комуникацията.

"24 часа" пита кметове, депутати, население по какви теми да са референдумите? Съгласни ли сте с президента за допитване за ЕС?

- Идеята е добра. Основният въпрос обаче е кога да се проведе. Той непосредствен политически приоритет ли е за България? В "Новото време" смятаме, че не е такъв и идеята парламентарните избори да съвпаднат с референдума не е добра. Проблемът не е как да правим политика от референдумите, а как да дадем възможност на избирателите да правят политика чрез референдум Затова по новия закон един човек не може да иска референдум, трябват поне 100 хиляди. "Новото време" иска да изкара тази тема извън партийните и семейните кръгове. В моя избирателен район Бургас примерно едната тема за референдум би могла да бъде как да се развива градът - по крайбрежието или не. Другата тема е в какво да бъде превърнат бившият универсален магазин.

"Новото време" нарича СДС и БСП "стари" партии. Следващия уикенд обаче също ще учредите партия. Няма ли след 10 г. да сте също толкова стари?

- Стара партия си не от годините, а според тезите, които пропагандираш и защитаваш. Старите партии смятат, че те създават интересите. В модерния свят обаче се смята, че интересите и гражданското общество съществуват, а ролята на политиците е да ги канализират и легализират.

Каква е истината за потенциала на "Новото време"? Може ли да влезе в парламента само, или трябва да има ракета носител - някоя от старите партии?

- "Новото време" ще се опита да се превърне в партия на онези, които създават национален доход, а не на такива, които само го разпределят. Ще се опитаме да влезем в парламента самостоятелно, защото ракетата носител на "Новото време" са идеите, които защитаваме, не пазарлъците. Затова наши партньори са всички, които разбират, че България трябва да се модернизира час по-скоро. По отношение на идеологията ще бъдем десноцентристка либерална формация, но смятаме, че времето на идеологическите коалиции е отминало.

Време е за прагматичните.

Колко сте близки с ДПС? Говори се, че Доган ще вкара "Новото време" в следващия парламент?

- Ние се опитваме да създадем предизборна и управленска програма на десноцентристка коалиция, която да има мнозинство в следващия парламент. Повтарям, не търсим ракета носител, нито искаме да рекламираме други партии. Идния март всички ще обявят своите предизборни програми и визията си за развитието на страната през следващите 10 г. Тогава ще стане ясно кои партии са близки, но не на личностна, а на програмна и тематична основа.

Вярно ли е, че сте поканили Сергей Станишев в "Новото време"?

- Това е шега.

Царят ще остане ли ваш партньор?

-Да.

Как виждате бъдещето на НДСВ тогава?

- Ако се модернизират, ще имат бъдеще. Първата стъпка е да си сменят името.

Симеон ще остане ли в политическия ни живот след изборите догодина?

- Да, защото е роден цар.

Да не би да предложите референдум за и против монархията?

- Не, а и в закона пише, че референдуми по държавното устройство не могат да се правят.

Възможно ли е Сакскобургготски да е премиер още един мандат?

- Напълно е възможно.

Да поговорим за кризата в специалните служби. Защо от 13 години всички политици се притесняват, че някой ги подслушва? Чу се, че НСО има досиета за известни хора, в които пишело даже кой размер са дрехите в гардеробите им.

- От 1990 г. насам съществува една друга България, която се е стремила политиката да не бъде публична и информацията да се пази. Винаги има група хора, която се опитва да управлява с насаждане на страх, събиране на тайни и компромати, отколкото чрез публична политика. Битката на "Новото време" е този кръг да стане незначително малък.

Всички ли правителства управляват така?

Всички, независимо от първоначалните си намерения, се изкушават от възможността да дърпат конците по този начин.

Вие били ли сте обект на подслушване?

Да, но не искам да коментирам, защото ако ще ходиш в гората, не бива да се страхуваш от вълци.

Ще подкрепите ли Костов за оставката на парламентарния шеф Герджиков заради идеята му проф. Мръчков да получи орден "Стара планина"?

- Ние бягаме от изкуствените теми в политиката, които често се оказват едва ли не основна разделителна линия. Един орден не може да е вододел за и против Герджиков. По-големият проблем е колко депутати смятат, че държавата трябва да раздава компютри на училищата, както нашите прадеди са раздавали моливи и тетрадки. Ще бъде ли разделена страната ни на образовани и необразовани хора, или всички ще бъдат образовани. А за Мръчков нещата са ясни. Не само този орден е получил, сигурно има такъв и от Живков за преследване на българските турци по време на възродителния процес. Като юрист може и да е добър, но като политик и главен прокурор се е оказал слаб. Няма нужда да реанимираме точно тези символи на комунизма.

Вие за какво сте?

- Ние искаме всяко българско дете да получи възможност за образование и да има компютър.

Тази позиция не е ли социалистическа?

- Може да звучи социалистически, но това е необходимост за влизането на България в 21-и век.

Говори се, че преди изборите догодина Милен Велчев щял да намали данъците, за да помогне на НДСВ?

- Намаляването на данъците не е въпрос на заклинания. Трябва да направим ясна преценка на ресурсите, с които страната разполага. За да намалим данъците, трябва да увеличим приходите от концесии в бюджета например. Затова "Новото време" предлага всички концесионни договори, сключени в миналото, и тези, които ще се сключват, да са в публичен регистър. По този начин чиновникът ще бъде принуден да не разхищава националните ресурси.

Защо този закон не минава?

- Защото не всички депутати разбират смисъла му - този закон означава успешна България.

Вие искате и публичност на всички приватизационни сделки. Нима нововремците искат да станат ревизори на прехода?

- Досега винаги едни политици са ревизирали други. Победителите ревизират победените. "Новото време" предлага всички приватизационни договори, от миналото и в бъдеще, да бъдат публични. Така хората ще ревизират всички чиновници и политици.

Но това ще отприщи вълна от скандали, компромати...

- Компормати има, когато един или друг разказва за приватизационен договор. Когато той е публичен, има факти, не компромати. През 1990 г. Желю Желев каза "Преди да затворим страницата, трябва да я прочетем." Затова ние искаме да прочетем страницата на прехода.

Диляна ЦЕНОВА
В. “24 часа”, 5 юли 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент