#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

БЪДЕЩЕТО Е НА ПАРТИИТЕ, КОИТО СЪЗДАВАТ ДОХОДИ

25 Май 2004 г., публикувано в ????????

Тези, които знаят само да разпределят, дърпат България към миналото

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Когато в търсене на големи новини непрекъснато ни питат “за” или “против” правителството е “Новото време” и на кой министър ще поискаме оставката, никой не задава по-важният въпрос. А той е дали не трябва първо да се промени политиката като начин на действие и дали едно правителство дава сигнали, че върши работа и успява да направи това, което направиха българските алпинисти на Еверест – тоест да си набележат голяма цел, която да постигнат с максимално усилие и отговорност. Тези хора, за разлика от политиците, като обещаха, че ще се качат на Еверест, се качиха. Трябва да поздравим алпинистите и вероятно е добре да ги дадем за пример на министрите. Да направят и те като тях, а не да обясняват кое защо не може да се случи и че някой им пречи. Има министри, които са от три години в това правителство, а тяхната разпознаваемост в обществото е доста малка. Щом хората не знаят, че са министри, очевидно те не си вършат работата.
Аз разбирам, че трябва по-малко да се говори и по-малко да се показват по медиите, но някои от тях не правят нито едното, нито другото. Такъв пример е и здравният министър Славчо Богоев. Преди време казах, че ако до месец той не излезе като министър на здравеопазването да каже с точни и ясни думи къде и по какъв начин наркозависимите могат да получат достъпно лечение, ще му поискам оставката. Този срок изтече. И министърът трябва или да отговори веднага, или ще започнем действия по събиране на парламентарна и политическа подкрепа за неговата оставка. Защото проблемът не е само при наркоманите, а при диабетиците и при много други.
За съжаление, този министър съвсем не е единствен, който дължи обяснение на обществото. През тези 3 години сме критикували много от министрите. Разбира се, има четирима-петима министри, които фокусират нашето внимание с некадърност. И не само нашето, а и на голяма част от обществото и на останалите политически сили. Правителственото мнозинство трябва да си направи анализ. Да видят не подменят ли те вота на избирателите, след като има министри калпазани.
Обвиняват “Новото време”, че с отделянето си е подменило вота на избирателите. Но истината е, че вотът се подменя само тогава, когато си направил компромис с обещанията, които си дал в предизборния период, когато си направил компромис или си се отметнал от принципите, с които си влязъл в политиката. Аз спокойно мога да кажа, че нововремци защитаваме едни и същи принципи вече 15 години и работим за програмата, с която сме избрани в този парламент – със законите, които сме внесли, и с позициите, които защитаваме.
Неясният обществен ангажимент и популисткото поведение на голяма част от старите партии създават апатията у хората и дискредитират демократичния модел в държавата. Затова днешното Народно събрание е призвано да направи промени в политическата система, да я модернизира, да направи такива закони, които ще сменят цялата инфраструктура и няма да може повече подобни хора от олигархията да имат влияние върху политиката в България.
Трябва да сложим край на връзкарския капитализъм, за да дойде време на капитализма на свободния пазар – както в икономиката, така и в политиката и обществото. Това е пазарът на идеи и на равен достъп до участие във вземането на решения, това е демокрацията с равните възможности, но и отговорности от всекиго.
В името на тази модерна демократична система ние от 3 години се опитваме тези законопроекти да бъдат приети от това НС и смятаме, че то трябва поне да промени политическата инфраструктура на България или законодателната рамка на политиката. Законът за референдумите, който е непосредствен политически приоритет на Новото време, бе включен в дневния ред със 130 гласа. Във връзка с избирателния кодекс през миналата седмица разпратихме писма до всички парламентарно представени политически сили за консултации по типа избирателна система, по която ще се проведат следващите избори. Не искаме в момента да дискутираме по буквите и алинеите на избирателния кодекс, който предвижда 50% от народните представители да се избират мажоритарно.
Но нека сега парламентарно представените политически сили да заявят ясно - те “за” ли са или “против” мажоритарен елемент в парламентарните избори. Защото през последните 15 години преди избори всичките парламентарни партии са заявявали, че ако спечелят, ще въведат мажоритарен елемент. Това не се е случвало. Сега е времето всеки да каже категорично ще изпълни ли това обещание. А не да казваме после този ни пречеше, онзи ни пречеше. Със Закона за политическите партии ще бъдат вкарани такива правила, по които маргиналните партии няма да могат да съществуват. Това са онези, които се регистрират, за да правят бизнес. Всичките партии ще трябва да се отчитат пред Сметната палата и данъчните власти, така както се отчитат всички фирми. Ще бъдат забранени анонимните дарения за политически партии.
Друг проектозакон е този за етичните норми на народния представител. Ако той бъде приет, тогава първо всички депутати ще изглеждат като поставени в един стъклен буркан и всичко за тях и техните семейства ще може да се знае, за техните познати, за тяхната собственост, но също така този закон ще елиминира в много голяма степен и възможностите за онези, които искат да правят компромати.
Политическата апатия може да бъде преодоляна единствено с нова политическа култура, с нови политически цели, с политика, не обърната към миналото или борба с предразсъдъците на миналото, а политика, обърната към бъдещето. Защото, ако ние, политиците, нямаме поведение на хора, които сме взели държавата на заем от децата си, а не сме я получили в наследство от бащите си, то хората нямат никаква причина да поддържат който и да е политик и да гласуват за когото и да било.
Ще променим нагласите на хората, ще ги накараме да ни повярват отново, само ако променим манталитета на политиците. Това, вярвам аз, ще стане на следващите избори. Ако хората искат да има политици, които да правят техния живот успешен, то да си отварят широко очите, когато гласуват. Да следят делата и думите на всеки един от нас и да видят кои могат да носят отговорност и работят за създаване на нови възможности. Кои са хората, които не искат да разпределят доходи, както го правеха досега старите партии, защото те само това могат да правят, а могат да създават национален продукт, национален доход. Предизвикателството днес е да престанем с дебата за разпределяне на доходите, а да започнем дебата за създаване, за увеличаване на доходите. Доходите на всеки един българин и доходите на държавата. Днес трябва да запазим бащиното имане и да го увеличим, за да оставим по-добро наследство на децата си. Въпреки че това звучи може би като клише или като красиви думи, това е истината, това е истинското предизвикателство пред България. Партиите трябва да се разделят на такива, които са готови да работят за създаването на нови доходи, и на такива, които очевидно не са готови.

В. “Бургас днес и утре”, 25 май 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент