#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

СТИГА БРАКОВЕ ПО СМЕТКА И РАЗВОДИ ПО ИТАЛИАНСКИ

11 Март 2004 г., публикувано в ????????

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Създаването на парламентарна група "Новото време" няма нищо общо с традиционните за българската политика пазарлъци и вражди.
Отделихме се от НДСВ, защото няма смисъл да се опитваш да мотивираш хора, които не искат да бъдат мотивирани, на които статуквото им е удобно, които не могат да мислят отвъд края на мандата.
Отделихме се, за да не предадем идеите, с които влязохме в политиката и парламента и които смятаме, че е важно да бъдат реализирани. Отделихме се не за да бъдем различни, а за да накараме другите да станат такива. Защото не искаме повече да бъдем бунтари, критици или критикари.
Искаме да работим.
Учредихме група, защото не искаме да губим енергия в безсмислени кавги и спорове. Намерението ни е да работим с всички, които предлагат добри идеи и намират нашите за полезни.
Питат ни с кого ще си партнираме в парламента - БСП, Костов, Мозер или Надежда. Наши партньори са и винаги ще бъдат тези, които помагат за осъществяването на важните проекти за България.
Ако утре БСП се застъпи за някой от 44-те законопроекта, които сме депозирали, ще партнираме с нея. Ако обаче социалистите ни пречат да реализираме каузата си, ще бъдат наши противници. Защото политиката не е брак по сметка и не се нуждае от разводи по италиански. Тя е състезание на идеи.
По тази причина с отделянето си "Новото време" дава алтернатива
на онези, които искат да продължат с романтизма на СДС от 1990 г. и с прагматизма на царя от 2001 г. И когато ни питат по какво се различаваме от НДСВ, отговаряме - те управляват днес, а идеите на "Новото време" ще управляват утре.
Искаме политиката в България да не бъде лоша дума, а политиците повече да не са синоним на кариеризъм и корупция. Всеки българин да бъде специален, а не политиците да са уникални.
Затова предлагаме най-важното - нов дeсноцентристки модел, който най-общо наричаме нова политическа и икономическа инфраструктура на България.
За да не бъда голословен, ще маркирам някои от законите, за
които ще се борим.
Сред тях са проекти за равните възможности на хората с увреждания, отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани, защита срещу домашното насилие, етичните норми в работата на народните представители, допитванията до народа, нова избирателна система, публичност и регистрация на лобистите, вероизповеданията. Нито един от тези 44 проекта, изработени от "Новото време", не може да бъде отлаган. Борихме се за тях по времето, когато вярвахме, че в НДСВ сме получили свободата да регулираме правата на гражданите.
Ще се борим за тях и сега, когато сме малцинство в парламента.
След учредяването на групата ни някои заключиха, че този политически акт не е изненада. Така е, няма да има изненади. Ще правим ясна, конкретна и публична политика, от каквато има нужда българското общество.
Ще създадем политическа организация от хора, които не се боричкат за партиен пост или привилегии, а за лидерство в областта, в която работят.
В нашата група всеки отговаря за мястото си с това, което е направил. Всички ние ще защитаваме правото си да работим в тази сграда за единствената кауза – успешна България. България, в която властта е избрана да служи, а не да командва.

В. «24 часа», 11 март 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент