#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Недовършените строежи по плажовете са "опаковани"

11 Юни 2002 г., публикувано в Архив

ЗАПАДНЯЦИ ПЪЛНЯТ ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Няма причина чуждите туристи да са недоволни, казва депутатът Мирослав Севлиевски

Мирослав Севлиевски е депутат от НДСВ в 39-ото народно събрание. Избран е от Бургаския многомандатен район. Той е на 37 години и е специалист по политически маркетинг на коалицията НДСВ. Преди влизането си в парламента е работил по големи приватизационни сделки като инвестиционен консултант на чуждестранни компании. През последните 10 години е бил и секретар на Българското сдружение за честни избори и граждански права.

Господин Севлиевски, туристическият сезон по Черноморието започна. Какви проблеми се очертават по южните плажове?

- Сезонът по Южното Черноморие започва още от началото на май. Надяваме се той да бъде успешен. Може да се твърди, че има ръст на пристигналите и очакваните туристи.

От кои страни са туристите в Слънчев бряг?

- От няколко сезона Слънчев бряг е предпочитан от немци, англичани и скандинавци.

Има ли опасност и тази година да се повторят протестите на чужденците заради недовършени ремонти по хотелите и шум от машини?

- Не си спомням за подобни протести по Южното Черноморие. Тази година няма никаква причина за недоволство от чуждестранните туристи. В курортите край Бургас и по-специално в Слънчев бряг през последните две години са направени частни инвестиции за над 200 млн. лв. От разговорите си с ръководството на "Слънчев бряг" АД и с кмета на Несебър - Николай Трифонов, разбрах, че са взети всички мерки продължаващото строителство да бъде замразено, а незавършените обекти да бъдат "опаковани", за да не се създава дискомфорт на туристите.

Оказана ли е и помощ от държавата?

- Да, преди сезона бяха инвестирани милиони за подмяна на водната и електрическата инфраструктура. ВиК съоръженията не бяха подменяни от 40 години.

Решени ли са вече споровете за концесиите на плажовете на Слънчев бряг?

- Не смятам, че е съществувал кой знае какъв проблем. Става въпрос за контакт между много частни дружества с три други, които са концесионери на плажовете. Не вярвам да възникнат спорове между тях, тъй като интересите им са общи - добър туристически сезон и добро обслужване на гостите.

Как мислите, че тези частници ще посрещнат предложението на държавата за категоризация на плажовете?

- Не съм запознат с тази идея. Но от няколко години се обсъжда въвеждането на критерии, които да показват разликата между плажа на Синеморец и на Слънчев бряг например. Туристическият поток на двете места е несравняем.

Притеснени ли са хотелиерите и туроператорите в началото на сезона?

- По принцип в началото на сезона и хотелиерите, и туроператорите винаги са притеснени през август стават по-щастливи и в края на сезона вече мислят за следващия.

С колко по-ниски са в момента цените на хотелите и услугите и кога ще достигнат максимума си?

- В Слънчев бряг частните хотели са над 110. Те са на около 70 собственици и всеки един от тях има своя ценова политика в зависимост от пазарите, на които оперира. Най-общо в момента цените са с около 10% по-ниски, отколкото в разгара на сезона, който започва от 7-8 юли.

Има ли отлив на руски туристи заради визовите проблеми?

- Без задълбочен анализ на записалите се руски туристи и получените визи е спекулативно да се правят обобщения и сравнения. През последните години Слънчев бряг не се посещава от организирани руски туристи, затова тук не можем да говорим за криза. Промяната във визовия статус през първата година, ако не до проблеми ще доведе до напрежение. Но се надявам, че Министерството на външните работи прави всичко възможно да овладее този процес.

Като депутат от Бургаския избирателен район не ви ли притеснява незаконното строителство по плажната ивица и в туристическите комплекси?

Малко е пресилено да се говори за незаконно строителство в туристическите комплекси. За разлика от Албена и Златни пясъци на Слънчев бряг има много единични частни собственици, които интензивно инвестират през последните години. С незаконното строителство се занимава община Несебър и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Мисля, че проблемът с незаконните строежи извън регулационния план е решен.

Павлина ЖИВКОВА
В. “Стандарт”, 11 юни 2002 г.

Коментари

axobvhi

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

3DLLqw <a href="http://nyninvvukkby.com/">nyninvvukkby</a>, [url=http://gesuwcgbbfip.com/]gesuwcgbbfip[/url], [link=http://nfqsalmxnuds.com/]nfqsalmxnuds[/link], http://raofpfenkreo.com/

xiwimijsbhu

05 Април 2010 г., 04:29 часа

aodbSk <a href="http://ikiqnifxlerf.com/">ikiqnifxlerf</a>, [url=http://tufxpbnqnghg.com/]tufxpbnqnghg[/url], [link=http://fefjiukyaxpp.com/]fefjiukyaxpp[/link], http://oipmlgbheqiy.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент