#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ДА ОСВЕТИМ И КМЕТОВЕТЕ

05 Януари 2004 г., публикувано в ????????

Ще направим властта публична, за да спрем източването на обществено доверие

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Изследователи твърдят, че днес светът се развива и модернизира със скорост 354 км в час. И няма как всички да се страхуваме от промени, под сурдинка да си обясняваме, че най-добре е да си останем на същото място и със същите хора, а от друга страна да убеждаваме обществото, че едва ли не до седмица и България ще стане неразделна част от този свят, който се движи с 354 км в час. Че няма време е ясно на всички. Но не на всички е ясно, че за да наваксаме, трябва да увеличим скоростта.
Затова Новото време предлага да започнем да набираме скорост и да вършим неща, с които да докажем, че производството на политически решения и по нашите географски ширини може да бъде бърза, но и ефективна дейност.
Не става дума за това да измисляме нови политическа концепция за глобалната национална визия. Достатъчно е да кажем колко от нас в парламента и във властта сме съгласни, че

България няма повече
време за губене

Става дума за това да напишем обикновените, но изключително важни закони, които да допълнят правилата, по които играе властта. Първото правило, без което тя не би трябвало да съществува, е прозрачността. А прозрачността не може да бъде просто декларирана, защото до днес това се оказа неефективно.
Затова Новото време внесе и ще внася пакет от закони, които ще задължат политическите играчи, облечени с мандатна власт, да се подчиняват на правила, задължителни за всички граждани.
Отдавна депозирахме етичен кодекс за депутатите, избирателен кодекс, закони за референдумите, за лобизма, за Българската православна църква. Част от тях бяха приети, други още чакат реда си.
Знам, че е скучно да се говори за закони и за работата на депутатите. Но няма да търся атрактивни имена, а ще се опитам да кажа как с колко малко усилия парламентът може да върне доверието на хората и да ги убеди, че тук не губим историческото време на България.
Приемем ли тези закони, ще можем много лесно да се преброим в парламента колко от нас са научили, че всяка йерархия, която отказва информация на своите граждани, е обречена на неуспех. Ще разберем също колко от нас, политиците, са в групата на отговорните за загубата на българско време.   
Ние предлагаме кметовете и председателите на Общинските съвети да бъдат задължени със закон, също като депутати, министри и магистрати,

да декларират доходите
и имуществото си

За да знаят гражданите кой и с какво влиза във властта и с какво си тръгва от нея. Борислав Цеков вече предложи този списък да се допълни и с членовете на политическите кабинети, шефовете на служби и главния секретар на МВР. Включени са санкции и за онези, които не изпълняват този закон.
С промени в Закона за концесиите всички кметове ще се задължават да създадат публичен регистър с подробни данни за всеки концесионен договор на територията на общината. И тази информация да е достъпна за гражданите. Всеки един от кметовете ще е задължен да публикува поне в един ежедневник концесионния договор с всичките му параметри. Така ще стане невъзможно хората да искат да знаят, а да няма откъде и как да научат кой и при какви условия събира боклука или продава водата в София. А в Бургас ще научат дали пясъчните кариери в общината са дадени на концесия, на кого, при какви условия, или са само “предоставени”.
Със закон ще задължим кметовете да направят и поддържат

Интернет-страница
на общината

с гарантирано минимално съдържание на предоставяната информация и срокове, в които тя да се актуализира.
Знам колко много хора сега ще кажат, че Интернет още не е на мода в България и още по-малко – сред чиновниците. Да, така е, но защо трябва да се примиряваме. И трима от 263-ма кметовете да направят Интернет-страница с публичен регистър на имотите и сделките в общината, ще е по-добре, отколкото всички да смятат, че безнаказано могат да продължават да търгуват с власт зад гърба на избирателите си, като укриват информация.
Освен за концесиите и Интернет-страниците, всеки кмет на община ще е задължен да състави и поддържа пълен публичен регистър за общинската собственост – на имоти, земи, гори, предприятия, общински жилища. И всеки кмет, който не направи това, значи не изпълнява основния ангажимент към избирателите, които са го назначили на работа – да пази и обогатява имуществото и парите на общината. Това ще бъде аршинът, с който лесно можем да премерим кметовете вършат ли си работата, или не, работят ли по договора, който хората са им подписали на изборите, или не.
И точно тук идва вечният въпрос:

кой ще наказва кмета,
ако не си изпълнява
задълженията?

Хората ни го задават на нас, депутатите, защото знаят, че каквито и глоби да бъдат вписани в закона, те няма да решат изведнъж проблемите на българската политическа безотговорност. Добрата новина е, че поне ще има закон, който ясно ще дефинира преките административни задължения на общините, свързани с публичността. И кметът вече не би могъл да се скрие зад единствено моралното задължение, което е поел на изборите, че ще бъде почтен и ефективен. Той просто ще бъде отговорен пред закона.
В пакета ни от проекти, който условно може да се нарече “Кметовете на светло” има и проект за етичен кодекс, разбира се.
Според него във всяка община ще се създаде постоянна комисия по етика, която да има правомощия да изработи правила за поведение на местната власт и механизми, които предотвратяват потенциалните конфликти на интереси. Всеки един общински съветник ще е задължен подробно да разкрие имущественото състояние – своето, на жена си, децата и братовчедите, и деловите си интереси.
Ако говорим за децентрализация на властта, то веднага трябва да дефинираме

каква е децентрализираната
отговорност

По закон българската местна власт вече има достатъчно делегирани права. Сега се налага да поеме и своята част от отговорността и то със скорост, различна от досегашната.
Правата на общинарите са делегирани, не защото са представители на една или друга партия, или защото са обещавали по-убедително на изборите. А защото такива са правилата на новото време - гражданите на България сключват договор да ги управляват хора, които познават по-добре мястото, пазара, възможностите и имат качества да вземат решения. Това е новият модел, различен от досегашния маниер “командвай и контролирай”.
Днес единственото задължение на властта е не да събира и крие, а да дава всичката налична, вярна и изчерпателна информация и възможност на всеки да участва във вземането на решения.
Иначе няма как да докажем, че разбираме какво се случва по света. А той отдавна вече не се дели на първи, втори и трети свят, а на бърз и бавен.
В такава отчайваща липса на време, в каквато сме днес в България,  е престъпление да харчиш ресурс в събиране и контролиране на информация, особено след като си си платил данъците.
Нашите проекти имат за цел да направят точно това – да демократизират информацията. За да спре тя да служи за прикритие или подмяна на истината за състоянито на държавната машина.
Липсата на публичност източва основният капитал на държавата – доверието на обществото в нея.

В. “24 часа”, 5 януари 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент