#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НОВОТО ВРЕМЕ Е НАЦИОНАЛНАТА ЕНЕРГИЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ

12 Юли 2004 г., публикувано в ????????

Това, което отчужди обществото от политиката, не е загубената вяра в демокрацията, а в усещането, насадено от елита, че политиката е бизнес

Мирослав Севлиевски е роден през 18 януари 1965 година в Троян.. Завършил е география в СУ "Св. Климент Охридски". Един от създателите на Групата за натиск Новото време , а по-късно на дискусионния клуб на Новото време.  Депутат в 39-то НС, избран от ІІ – ри многомандатен Бургаски район. Председател на парламентарната група на Новото време и Зам. председател на партията, учредена на 11 юли  

Г-н Севлиевски, партия Новото време вече е факт.  С какво ще се отличава тя на фона на многобройните политически формации  у нас?  

- Партията на Новото време ще функционира така, както искаме да функционира държавата ни. Всички партии, които сега си разделят властта, не успяват дори заедно да съберат и половината от общественото доверие. И това e така, не само защото между тях няма идейни различия, но няма и политика, която да ги създава. Всяка поредна партия, която спечели властта, си присвоява държавата и набутва целия си кадрови потенциал по всички нива на управлението. И така става държавна партия. Такава партия няма нужда да налага идеи и програми, да привлича съмишленици, да се доказва като партия на голяма част от обществото, да разчита на колективното усилие.
Старите партии не търсят обществена сила за политиката си, защото им стига политиката на силата. Те пропагандират стабилност на статуквото,  което им осигурява лостовете към ресурсите, а ресурсите – власт. Ние сме за промяна на статуквото. И знаем какво трябва да се промени.

Как виждате тази промяна?

- Промяна е невъзможна, докато науката, образованието и здравеопазването са губещи и непрестижни сегменти от икономиката, а не генератори на растежа.
Само ново отношение, нови закони и правила ще направят така, че на бизнеса да му е интересно и изгодно да инвестира в тях, на работниците да им е комфортно да работят, а на хората – да им е приятно да получават услугите им. Няма истинска промяна без реални проекти и строителство на инфраструктура. Колкото прозрачно и ефективно да работи администрацията, България не би могла да се свърже със света, ако няма нормални пътища и комуникации. Няма и промяна, ако държавата не се откаже от желанието си да управлява, ако фирмите не увеличат прозрачността си, ако не спазваме международните стандарти за отчетност.  Българско правителство трябва  да спре да концентрира дейността си на върха и да създаде стратегия за равномерното социално-икономическо развитие на всеки регион. Няма да има успешна България, ако не демократизираме информацията така, че да е достъпна за всеки, а не да стои само в ръцете на огромния и тромав чиновнически апарат. Трябва да  спрем разрастването на бюрокрацията, която се крепи на връзките, а не на знанието и професионализма..
Ще успеем, само ако България се интегрира, не единствено емоционално и културно, а и в световната икономика. А това не става по нареждане отгоре, а по убеждение на всеки участник на пазара. Ние  трябва да  осъзнаем, че нашата сила е в ресурса на съгласието, и то съгласие между хора и политици, между общество и държава, съгласие за модерните правила, за реда и сигурността и съгласие за промяна.

Как Новото време ще мотивира хората да проявят по-активна  гражданска позиция ?

- В системата на интегрирания свят вече няма значение къде се намираш на географската карта, колко си голям и кой си бил в разделения от железни завеси свят. Има значение само дали си избрал просперитета и дали си подготвен да го направиш начин на живот в страната си. Все повече хора у нас не гласуват и се питат защо други народи просперират, а собственото им политическо управление не е избрало успеха и за тях. И хората не гласуват, защото меко казано през годините на прехода партиите у нас спориха за това как да се казва една улица, вместо да се хванат и да я асфалтират.
Политическата класа у нас не успя да утвърди правилата на демокрацията, но добре разви системата на клептокрацията. Това, което отчужди обществото от политиката, не е загубената вяра в демокрацията, а в усещането, насадено от елита, че политиката е бизнес, а да си политик означава да отваряш и затваряш врати, да удряш или не печата, че свободата и свободният пазар принадлежат на една прослойка. Така престъпниците откриха, че се нуждаят от политиците, а политиците разбраха, че имат нужда от пари, за да останат на власт. Новото време е политическият и икономически риск да премахнем правилата на клептокрацията и да обединим обществото около истинските демократични ценности.  Не да спорим за ляво и дясно, а за полезна и безполезна политика. Новото време ще прави полезна политика, като гради законите, правилата и отношенията, които ще превърнат държавната машина в система за общуване, в свободен пазар, където всички могат да участват, без да се налага да носят в джоба си партийна препоръка. Ще е достатъчно да си разумен, отговорен, образован и подготвен за това, с което искаш да участваш в Новото Създаване – така че да си полезен и на себе си, на семейството си и на обществото. Новото време е мястото, където има избор между алтернативи, които не са наложени отгоре, а са резултат от съвместно знание, от личната разумна оценка на всеки отделен човек, който осъзнава значимостта на общия избор и последствията от него. Хората ще правят истински избор, където важен е индивидът, личността, а не партията и принудата.

Кои са нововремци?

- Новото време са всички хора, които надминаха по знание, опит и информираност собствената си политическа класа, градила партийни крепости през последните 15 години. Нововремци са българите, които ще почистят държавата от обраслите я шубраци от законодателни неясноти, корупционни практики, бюрократични спънки, партийни интереси и престъпен произвол. Ние носим идеите, които ще направят България място с голяма видимост, място, което излъчва ясни сигнали, а не заплашителни шумове. Идеологията на Новото време не е в партийната фразеология, а е политика на действието, с която умни и национално осъзнати българи ще съградят заедно сигурна и модерна инфраструктура, която ще свърже България със света.   

Какви хора ще привлечете в партия Новото време?

- Новото време е свободно политическо пространство за всички българи, които знаят, че демокрацията живее само тогава, когато е резултат от съвместната работа на цялото общество.  Това е организация на хора, които знаят, че политиката не е бизнес, който разпределя блага и привилегии, а основен организиращ принцип в живота на обществото.  Ще разчитаме на всички  свободни хора, за които политиката е легитимна демократична дейност, чрез която се създават правилата и се решават практическите проблеми на държавата. Новото време е националната енергия на всички българи, които имат самочувствието, че България няма тепърва да става част от Европа, защото Тя Е Европа.  Добре дошли са всички, които имат своя личната концепция за добър живот, която е част от националната кауза за отворена, обновена и успешна България.
Хора, които работят и искат да работят, тези, които искат да инвестират и тези, които искат  да се образоват..

Какви са очакванията Ви за предстоящите парламентарни избори?

- През 1990 година България направи своя национален избор – демокрация и свободен пазар. Догодина българите ще направят своя личен избор и ще дадат мандат на тези политици, които ще съобразят бъдещето на България с императивите на обединена Европа – отваряне, обновяване и конкурентноспособност.
Българите ще дадат мандат на политиците, които осъзнават последствията от своите днешни действия и които няма да поставят нацията и държавата в ситуация да се окажем отворени, но неподготвени. На политици, които изграждат мостове, а не стени. Политици, които работят за промяна.

Какво ще е мястото на Новото време след изборите догодина ?

- Преди два дни социолози казаха, че обществото очаквало ляво управление. Аз бих казал, че това очакване е пасивно. Примирен поглед към днешното състояние, където сред партиите, които сега са на сцената, един събира малко повече от останалите. И само толкова. Това е истината. Но Новото време е времето не на пасивното очакване, а на активното участие.  Ние няма да чакаме примирено кои ще дойде и ще започне да разпределя отново изтънелите ресурси на държавата.
Готови сме да се изправим  срещу остарелия партиен маниер и да създадат новите политически правила, по които всеки ще има равни възможности да създава доход и да взема решения.  Хората на активното участие ще спечелят мнозинство в следващото Народно събрание и ще съставят правителството на Новото време.
Това е властта, от която има нужда България и всички свободно мислещи българи. Власт, при която хората са съмишленици за бъдещето, партиите си сътрудничат за правата на всеки гражданин и за просперитета на държавата, а институциите са Убедени сме, че мнозинство ще спечели само такава организация от мислещи и работещи хора, които знаят, че могат да направят себе си и страната си успешни, без да минават по отъпкания път на привилегиите и корупцията.
Защото ние в Новото време знаем, че за света корупцията е другото име на тъмнината, а в непрозрачна държава никой не инвестира. Ще разочароваме всички, които очакват от нас да сме сърдитите млади, които се опитват с революционни лозунги и барикади да върнат държавата, която партийни динозаври си присвояват от обществото. Ние няма да се сърдим, а ще работим.

Дона МИТЕВА
В. “Бургас днес и утре”, 12 юли 2004 г.

Коментари

khikraggs

05 Април 2010 г., 10:59 часа

R4fMWm <a href="http://zxxwsbabhcbl.com/">zxxwsbabhcbl</a>, [url=http://zhamghmoleax.com/]zhamghmoleax[/url], [link=http://gerrxncowabo.com/]gerrxncowabo[/link], http://oyxvibqzxwge.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент