#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Правим Комитет за битка с бюрократизацията на НДСВ

28 Март 2002 г., публикувано в ????????

НЕ НА МУРАВЕЙКОВЦИТЕ В ПОЛИТИКАТА

За да спечелим, трябва да коалираме социален интерес, казва царският депутат Мирослав Севлиевски

Г-н Севлиевски, на 26 януари премиерът заяви, че не иска елитарна партия. Сега се оказва, че отново ще има определен брой учредители. Няма ли опасност те да се превърнат в новия партиен елит?

- Винаги съществува опасност една партия да се затвори и бюрократизира. В България са регистрирани над 200 политически организации, а само 5-6 успяват да генерират по-голям обществен интерес и да получат по-голяма подкрепа. Днес на България елитарни партии не са необходими. Затова искаме да запазим в наименованието думата "движение" и да изградим партия от електорален тип. Което означава много ниска степен на елитарност.

Как новата партия ще се отвори за максимално участие на българите в нея?

- Декларирахме, че искаме да бъдем електорална партия. Нещата са относително прости. Териториалните ни структури трябва да преповторят в много голяма степен избирателната география на България по сега действащия закон.

По места трябва да имаме структури на членове и симпатизанти на движението. Най-малката партийна единица трябва да бъде на ниво избирателна секция.

Каква ще бъде разликата между статута на симпатизант и този на партиен член?

- Това предстои да бъде уточнено. Има хора, които не биха желали да членуват в политическа организация, но искат да подкрепят една или друга кауза. Не бива да приемаме, че каузата на НДСВ да модернизира България може да бъде осъществена само от членовете на бъдещата партия.

Поне досега винаги се е смятало, че партийните членове ползват някакви облаги. С какво НДСВ ще привлича симпатизанти?

- Практиката от последните години показва, че при класическия тип партии наистина се развива вътрешна партизанщина И стремежът на хората е да растат в партийната йерархия вместо в професионалната. Искаме да създадем политическа организация, чиито членове вместо да се боричкат за партиен пост, да се стремят да станат лидери в областта, в която работят. Смятам, че това категорично ще бъде поощрявано.

Какви механизми трябва да бъдат записани в проектоустава, за да се гарантира демократичността на ръководството на партията? Споделяте ли идеята за ротация на няколко председатели годишно?

- Няма значение дали председателският пост ще бъде на ротационен или мандатен принцип. При всички случаи ръководните органи ще бъдат избирани по ясен, демократичен и легитимен признак. Техният мандат ще бъде записан в устава.

Приема ли се идеята ви за създаване на орган, който да се бори с бюрокрацията в партията?

- Предложих да се създаде помощен орган, който да се нарича най-общо Комитет по оптимизацията на организационната структура в НДСВ или Комитет по антибюрократизация. Всички модерни партии в света притежават такива комитети. Обикновено те включват представители от всеки избирателен район, хора от ръководството.

Този комитет се събира редовно и предлага варианти за оптимизиране на управлението, на териториалната структура, за намиране на най-преките механизми за вземане на решение, за спускане на информация отгоре надолу, както и за получаване на данни отдолу нагоре. Смятам, че идеята за такъв комитет ще бъде приета. Това ще гарантира, че ние няма да се бюрократизираме или превърнем в елитарна партия.

Комитетът ще може ли да влияе върху решения на ръководството?

- При всички положения ще трябва да може да влияе със своите предложения за оптимизирането на структурите на НДСВ. Смятам, че няма да има противоречия в тази посока.

Вероятно след конференцията много партии и формации ще ви предложат свои готови структури по места. Ще ги предпочете ли, или ще изграждате свои, и колко реме ще отнеме това?

- Изграждането на структури за тези, които знаят как става, не е чак толкова голяма философия. НДСВ само за 2 месеца успя да организира доста професионална избирателна кампания. Имахме избиратели във всяка секция, което прави повече от 25 000 души. На първо време точно те са основата на местните ни структури. Голямото предизвикателство е работата с вече съществуващи организации. Ако искаме да бъдем партия от електорален тип, то освен да генерираме социален интерес, трябва да създадем точен и ясен механизъм за коалиране на този интерес. Смятам, че можем да успеем на едни следващи избори само ако сме обединили достатъчно голям социален интерес. И ако предизборната ни програма отговаря в максимална степен на дневния ред на обществото. Това е голямото състезание между партиите - кой доколко разпознава дневния ред на обществото.

Притеснява ли ви поведението на опозицията тези дни?

- Не зная. Въпросът, който изключително много ме интересува, е дали Сергей Станишев и Надежда Михайлова подкрепят сделката за замяна на българските брейди книжа с нови еврооблигации или преструктуриране на външния ни дълг. Отговорът на този въпрос ще ме направи или оптимист, или песимист за бъдещото развитие на България.

От парламентарното им поведение е очевидно, че не я подкрепят.

- Надявам се, че Станишев и Михайлова имат разбиране за реалностите пред XXI век. За мен днес е важно да разберем кои са модерните политици и кои са муравейковците.

Наделина АНЕВА
В. “Стандарт”, 28 март 2002 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент