#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, председател ПГ на "Новото време": ШАНСОВЕТЕ БСП ДА ВЗЕМЕ МНОЗИНСТВО СА СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНИ

03 Юли 2004 г., публикувано в Архив

Времето на едноцветните кабинети свърши, ще има шарени мнозинства

Г-н Севлиевски, защо така неочаквано влезе в пленарната зала проектозаконът за референдумите, който, знаем, е приоритетен на "Новото време", но имаше съпротива срещу него?

- Законът за референдумите е наша инициатива и политически приоритет, защото смятаме, че това трябва да бъде приоритет на България. Хората трябва да имат по-големи възможности, когато решат да ревизират действията на своите политици, на избраните от тях депутати. Затова и законодателстовото следва да бъде модернизирано в тази посока.
Текстът на закона за референдумите е продукт от общата работа на голяма група народни представители от всички парламентарно представени политически сили. След над шестмесечни опити да вкараме закона в пленарна зала, това най-после се случи.
Според правилника на Народното събрание опозицията има право на всяко първо число от месеца да включи в дневния ред на парламента свои законопроекти, затова и законът най-после успя да стигне до обсъждане.

И все пак вашият законопроект влезе в зала, след като едва ли не заплашихте НДСВ, че ще бойкотирате бюджета?

- Нямам причина да коментирам какво се случва в НДСВ. Важното е да има повече от 120 народни представители, които приемат правилните текстове - правилни, що се отнася до интересите на цялото българско общество и бъдещето на държавата, а не правилни за нечия партийна дисциплина.
"Новото време" винаги е било за политиката на диалога, а не на заплахите и показването на мускули. Ние използваме позволените публични парламентарни практики, а не задкулисни договорки.

Като говорите за опозиция, да кажете - вие бяхте избрани като депутати от НДСВ , после излязохте от групата и създадохте "Новото време". Вие опозиция ли сте, или сте част от управляващото мнозинство?

- Това разграничаване, познато от времето на прехода, е просто безнадеждно остаряло. Въпросът е не да си опозиция по принцип, а да си за България и да си опозиция на всичко, което е против България. Така че онези клишета вече не работят. Ние подкрепяме добрите предложения, независимо дали са направени отляво или отдясно. За лошите търсим партньори да бъдат отхвърлени.

Т.е. наречените тематични коалиции?

- В XXI век времето на идеологическите коалиции отмина. Сега е времето на прагматичните решения и политиците трябва да се съобразят с това.

Вашата политическа сила стана популярна чрез прословутата поправка за еднократната доза наркотик. С подобна легитимация ли ще търсите обществена подкрепа?

- Толкова много говорихме на тази тема, че смятам вече за излишно да продължаваме подобен дебат. Колкото до обществената легитимация, нека да кажа, "Новото време" има два основни приоритета. Първият се нарича промяна на българската политическа инфраструктура. И тя може да стане чрез закона за политическите партии и избирателния кодекс, който въвежда мажоритарния елемент. Защото е крайно време политиците да кажат ясно дали са за или против мажоритарни избори. Защото трябва да се спре с това лицемерие, преди избори някои политици да тръбят, че са за мажоритарни избори, а същевременно да се подмазват на съответния командир, партиен лидер и да очакват той да ги запише в следващите листи.
Трябва да приемем закона за референдумите, етичния кодекс, закона за лобизма. Това са няколкото закона, които според нас модернизират българската политическа инфраструктура. Когато говорим за мостове и пътища, то трябва да изградим и политическият Дунав мост 2, който ни свързва с модерния свят. Демокрацията не е вносна стока, тя не се придобива и чрез революционна смяна на едно правителство с друго, нито пък със съвети на един или друг спец отвън. Старите партии у нас все още живеят с представата за революциите от 1989 и 1997 година и внушават това и на хората. Политическият Дунав мост трябва да надхвърли тези представи. Защото демокрацията от третото хилядолетие се утвърждава само тогава, когато държавата е осигурила добра юридическа защита, международни стандарти за отчетност, но най-важното - ясни политически правила и прозрачност. Всеки отделен закон, който парламентът прави, трябва да е като тухла в този мост.

Защо се страхуват политиците от мажоритарния избор?

- Старите партии се страхуват от този модел по една-единствена, и то изключително проста причина. Ако се въведе мажоритарен елемент при изборите, това е краят на лидерския тип партии. Всичките стари партии се чувстват доста комфортно в лидерската демокрация, където се създават шарени политбюра, където някакви хора в някаква стая взимат всички важни решения. Когато една партия е пред предизвикателството да избере поне 120 достойни кандидати за депутати - заради личните им качества, а не заради партийната принадлежност, тогава нещата стават различни. Първо ще стане ясно коя партия е в състояние да събере 120 мажоритарни кандидати и после ще бъде изключително трудно за който и да е лидер да командва тези хора, да ги превръща в машинки за гласуване.

Вашата партия също е изправена пред това предизвикателство?

- "Новото време" ще бъде в състояние да предложи 120 качествени хора на следващите избори. И това ще покаже учредителният конгрес, който ще бъде на 11 и 12 юли.

На какъв принцип ще се изгражда партията?

- Тя ще бъде класическа електорална партия. Най-малката структура ще бъде клубът на "Новото време" във всяка избирателна секция. Това означава, че целта на партията е да изгради 12 000 свои клуба.

Какви други приоритети имате?

- Вторият приоритет на "Новото време" е свързан с повече публичност и възможности за контрол от страна на гражданите. Ние предлагаме всички концесионни договори да бъдат публични и да бъдат включени в един регистър и всеки български гражданин да има достъп до тях. Освен това предлагаме всички приватизационни договори, сключени през последните 15 години, да станат публично достояние. И по този начин хората да могат сами да направят ревизия на всичките онези 1300 РМД-та. Ние защитаваме тезата, че прозрачността е основополагащ камък на демокрацията. Колкото по-информирано, толкова по-демократично е едно общество. Старите партии не искат да разберат, че когато с обществото се споделя всичката информация за болезнените реформи, то винаги е готово да легитимира всяко поредно усилие за корекции на модела. Така управляваха България 45 години и после още 15 - партиите казваха на хората: "Дайте ни вашето доверие и свобода, не ви трябва да знаете много, ние ще се погрижим да живеете по-добре." Тази политика няма да модернизира България, ще я модернизира демократизирането на информацията.

С това ли започвате предизборната си подготовка?

- Ние не сме спирали да работим за това. Всички се готвят за избори, но повечето от партиите приемат изборите като тичане и като даване на обещания. Ние гледаме на политиката като състезание на идеи, а не като надпревара за това кой колко камиона брашно или кебапчета и бира е дал на избирателите. Много е лесно да се раздават кебапчета и бира. Доста по-тежко е да се формулират тези.

Много се коментира възможността БСП да вземе мнозинство при следващите избори?

- Шансовете на БСП да вземе мнозинство в следващия парламент са силно преувеличени. Социалистическата партия през последните 5-6 години не минава повече от 1 милион избиратели. А те не са достатъчни за парламентарно присъствие над 50%. Ние ще изграждаме десноцентристка либерална партия.

Кои ще са ви партньорите?

- В момента се правят заклинания - този ми е коалиционен партньор, онзи ми е враг или политически опонент. Ние казваме, че кои ще бъдат наши партньори ще зависи от онези, чиято програма е най-близка до нашата. А това ще стане ясно чак догодина, когато партиите извадят предизборните си програми.
    Ние искаме политиката в България да насърчава създаването, а не разпределянето на доходи. 15 години разпределяне на доходи ни докараха дотук. Вече не знам дали има неща за разпределяне, но знам, че е дошло време за създаване.

От левицата имат идея следващото правителство да бъде експертно от типа "Беров". Вие как ще коментирате това предложение?

- Досега много пъти се е претендирало, че има експертни кабинети. И кабинетът на Беров си беше политически. Може да има експерт-счетоводители, но експерт-политици не съм чувал да има. Защото политиката не е професия и никой не завършва училище за министър или депутат. Но всеки, който влезе в правителството или в парламента, се превръща в политик.

Би ли имало проблем вие да влезете в кабинет с представители на БСП, НДСВ и ДПС?

- Времето на прехода мина. Затова вече няма да има едноцветни кабинети и едноцветни мнозинства. Ще има шарени правителствени мнозинства и затова е важно днес, когато за пръв път имаме правителство на малцинството, да се положи добрата практика на диалога, в който участват всички парламентарно представени политически сили.

Изместихте ли вече ДПС от позицията му на балансьор?

- "Новото време" не е балансьор, а катализатор на по-ефективна работа в Народното събрание.

Майя ЛЮБОМИРСКА
В. “Новинар”, 3 юли 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент