#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, председател на ПГ на "Новото време": ИДВАТ КОРУПЦИОННИ СКАНДАЛИ

18 Юни 2004 г., публикувано в ????????

Котерийните игри на НДСВ ми омръзнаха

Какво ви дава основание, г-н Севлиевски, да твърдите публично, че Иван Костов и Пламен Панайотов прикриват в момента корупция?

- Фактите са прости. Иван Костов контролираше миналото мнозинство и неговото правителство. Пламен Панайотов контролира днешното мнозинство, което също има правителство. Тези две мнозинства постоянно гласуват срещу законопроекти, които вкарват повече прозрачност в България. А всеки, който е срещу прозрачността, поощрява корупцията. Който пък насърчава корупцията, очевидно е корумпиран. Това е най-простата логика. Другите приказки са излишни. Ние предлагаме закони, които да дават повече власт в ръцете на хората и по-малко в ръцете на партийните командири. Закони, чрез които хората да могат да правят ревизия на своите управници. Ако днес говорим, че преходът е свършил, то трябва да дадем истинска законова възможност на българите да направят ревизия на прехода.

Как виждате практически, че може да се извърши такава ревизия на прехода?

- Като направим закони, които дават публичен достъп до всички концесионни договори, сключвани в България през последните 15 години. Не някой да разказва на мен, на вас, или на мама, как е продадена авиокомпания "Балкан" и срещу какво. Трябва да направим тази ревизия на прехода, за да лъснат истините от миналото, за да спрем днешните управляващи да не правят грешките на предишните и самите ние да не повтаряме тези грешки.

Още след изборите през 2001 г. в политическите среди се мълвеше за договореност между новата власт и предшествениците й да не се рови много по нейните сделки.

- Ако някой е правил такива договорки, сметката му е без кръчмар. Хората в България искат да знаят и трябва да научат какво се е случило за тези 15 години с натрупаното от труда им през последните 50 години. Няма човек в Плевен, който да не иска да види приватизационния договор на "Плама". Няма човек във Враца, който да не иска да научи как е приватизирано "Химко". В България има 1300 РМД-та. Нека тези договори да станат публични. Само така може да разберем кой се е облагодетелствал и в чии ръце са отишли активите на държавата.

Искате да бръкнете много дълбоко, г-н Севлиевски. Тази битка не е по силите на неколцина депутати.

- Тази битка ще я водим в този парламент. Вярвам, че във всяка парламентарна група има свестни хора. И се надявам тези свестни хора да се обединят в интерес на България.
Ще водим разговори с всеки народен представител, с обществени организации, със синдикатите. За приемането на политическите закони ще поискаме среща с премиера и с президента.

Стана ясно, че шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев е бил "за" влизането на проектозакона за допитване до народа, но е бил бламиран от своите.

- Най-върлите противници на закона за референдумите са партията на Костов и «ликата на Панайотов в НДСВ. Тази клика наистина бламира шефа на ПГ на НДСВ.

Как се с душиха тези две несъвместими групи?

- Несъвместими на пръв поглед. Иначе е много просто! В България има едни хора, които не искат да се разбере какво се е случило по време на прехода. Искат да стоим на тъмно, да гоним скелетите в гардероба и да не говорим за важните за държавата неща. Очевидно има специфични интереси, които свързват подобни хора.

Как прие бламирането си Станимир Илчев?

- Не бих искал да бъда на негово място. Знам, че за закона за референдумите той имаше подкрепата на своя партиен лидер. Странна беше гледката в пленарната зала на 16 юни. Станимир Илчев върви сред депутатите и им казва да подкрепят закона за референдумите като точка 10 от дневния ред. След него вървят Даниел Вълчев и Валери Цеков и казват: "Гласувайте обратното!" Преди време вие ме питахте защо напуснах ПГ на НДСВ. Ето, затова! Ако искаш да направиш нещо за България, трябва да избягаш от котерийните игри. Групата на Панайотов и Вълчев искат да докажат, че какъвто и диалог да има в парламента, в който те не са основни участници, той е невалиден. Те не разбират първо: от политиката на диалог и второ: не разбират, че политическата рамка в България трябва да бъде променена, че трябва да има закон за партиите, закон за мажоритарните избори, закон за етичните стандарти на народните представители - и оттам да стане ясно всеки народен представител какво притежава, той и неговото семейство, какви приятели има, с какви интереси е свързан.

Премиерът премести Панайотов от парламента в МС, но с това проблемите в ПГ на НДСВ не се решиха. Защо?

- Защото останаха панайотките - това е проблемът на днешното управление. Всички говорят за смяна в кабинета, за Абрашев, Церовски... Но за да има промяна в политиката на правителството, трябва да има друг баланс на интересите вътре в кабинета и влиянието на групата на Панайотов да бъде намалено.

Но всички виждат, че Панайотов е най-приближеният на премиера и че го води още от пролетта на 2001 г.

- Колкото и да е изтъркана приказката за добрия цар и лошите кардинали, тя ще се окаже истина. Нещо повече - историята знае, че всеки кардинал иска да стане цар.

Ще подкрепите ли промени в кабинета?

- Промените в кабинета вече не мога да станат само по решение на коалицията НДСВ и ДПС. Те нямат парламентарно мнозинство. Очевидно ще бъдат необходими парламентарни консултации на принципна основа, както се правят в Европа, за да се получи подкрепа, а не тя да се превърне в търгашество.

Говори се, че вие именно искате да изтьргувате подкрепата си срещу навлизането ви в енергетиката например.

- Ако ми приписвате мераците на Димитър Ламбовски - той е в ПГ на НДСВ, а не в "Новото време". Ние стоим в парламента, за да извоюваме законите, които ще дадат публичност на прехода. И ако нещо търгуваме, както вие го наричате, то ще бъде подкрепа за тези закони. "Новото време" не се стреми към позиции в изпълнителната власт в този кабинет. Това първо. А второто е, че от "Новото време" ще зависи кой ще бъде министьр-председател в следващия парламент. Новото време тогава ще бъде важната парламентарна група, която ще подкрепи или ще посочи премиера.

Искате да изземете функциите на Доган?

- Искаме да градим либерална партия. ДПС също са либерална партия, не виждам нищо опасно да сме заедно. Преходът свърши.

Наистина тактиките ви съвпадат. Доган е оттеглил искането си за промени в кабинета, след като е спазарил да получи държавния резерв.

- Никой досега не е чул официалната позиция на ДПС. Но ако ме питате за държавния резерв, по-добре е той да бъде контролиран от Доган, отколкото в ръцете на Шулева. Каквото и да се говори за Доган, той никога не прави неприятни изненади за България и няма вредни за страната ни ходове.

А какво е вредно в ходовете на Шулева? Утвърди се като вицепремиер.

- Просто тя е непозната.

Да не би да я подозирате в икономически връзки с Панайотов, както се говори в СДС?

- Ако има, ще излязат скоро. Практиката в България показва, че всяка последна година на управление са избухвали много корупционни скандали. И по-скоро очаквам тя да се потвърди. Призванието на политиците е да осигуряват спокойствието в ежедневието ни. Но ако кабинетът прави глупости, той бърка в джоба на хората. А ние не искаме това.

Какво е отношението ви към Симеон?

- Към днешна дата той е наш политически конкурент. Ясно е, че царят ще има роля в българския политически живот. На следващите избори НДСВ ще ни бъде сериозен конкурент, ако листите ги пишат царят или Кунева например.

А ако ги пишат Панайотов и Вълчев?

- Ще се конкурират с Костов, не с другите.

Формулирахте понятието "ревизия на прехода", Надежда Михайлова се извини за грешките на СДС Вярвате ли в покаянието на политиците?

- Покаянието е истинско само когато има поука от грешките.

Валерия ВЕЛЕВА
В. “Труд”, 18 юни 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент